Орязаният бюджет за земеделие тласка фермерите към протести

230 млн. лв. по-малко са средствата за съфинансиране през 2012 г.
Обновена: 3 ное 2011 21:38 | 3 ное 2011 21:36,
17
Орязаният бюджет за земеделие тласка фермерите към протести
Снимка: Булфото

Представителите на две от най-големите браншови асоциации в земеделието – на зърнопроизводителите и на земеделските производители, изразяват категоричното си несъгласие с драстичното орязване на средствата за национално съфинансиране, заложени в проектобюджета за 2012 г.

Това обявиха за Investor.bg председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов и на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов по повод одобрения от кабинета проектозакон за бюджет 2012 г., внесен в парламента на 31 октомври.

„Хората са изумени от факта, че през септември правителството подписа с браншовите организации споразумение, в което залагаше 500 млн. лв. за национални доплащания и държавна помощ за земеделието. Само два месеца по-късно се оказва, че предвидените средства са само 340 млн., което е с цели 230 милиона по-малко“, коментира Радослав Христов.

Още в понеделник от асоциацията са поискали среща с премиера Бойко Борисов, но до този момент нямат потвърждение за провеждането й. Производителите са в готовност за протест и ако не ни бъдат обяснени мотивите за орязването, не виждам как бунтовете ще бъдат спрени, допълни Христов.

Управителният съвет е насрочил заседание на 8 ноември (вторник), на което ще се вземе решение за протестите, обясни още браншовикът.

Според председателя на асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов е притеснителен фактът, че няма никакво обяснение как ще се разпределят по подсектори орязаните 340 млн. лв. Той припомни, че хората от бранша неслучайно настояваха през следващите две години правителството да отпуска максимално допустимите средства за национални доплащания, което ще осигури икономическа ефективност на бизнеса.

„Настоявахме за предсказуемост и яснота за размера на субсидиите, защото така стопаните обвързват кредитирането си с размера на получените субсидии“, поясни и Радослав Христов. Той припомни, че от влизането на страната в ЕС досега нито едно правителство не е гласувало пълния размер за национални доплащания към еврофинансирането за обработваемата земя.

Затова и в меморандума, подписан през септември, зърнопроизводителите са поискали 310 млн. лв. от общия ресурс да бъде за максимално съфинансиране, така че на декар обработваема площ да се получават близо 34 лв. При сегашното орязване тези пари са били намалени от 310 на 100 млн. лв., сочи неофициалната информация, която получихме, обясни Радослав Христов.

В интервю за БНТ земеделският министър Мирослав Найденов призна, че не може да спре земеделските протести, като подчерта, че очаква при обсъждането на бюджета, да се постигнат промени.

В агроведомството е създадена работна група, на която е възложено да търси резерви при така представения проектобюджет.

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Кьнчо преди 12 години
велик е министър НАЙДЕНЧО
16
1
 
0
 
! Отговори
пената преди 12 години
Познавам много земеделци и колите им са се новиха ха и 4х4 реват . Това са новите богаташи . Да не говорим за вилите им и реват .Пуста НАЦОИНАЛИЗАЦИЯ.
15
2
 
1
 
! Отговори
осзанаване преди 12 години
Верни излезе че бавят бюджета за след изборите!Че иначе като сложиш земеделците, учените, военните - и можеше въпреки измамите да не успеят. А може би просто щяха да лъжат два пъти повече!Да ни е честита Гербокрацията!
14
1
 
6
 
! Отговори
ЗЕМЕДЕЛЕЦ преди 12 години
Всички страни в ЕС субсодират земеделието си, защотото то е стратегически ортасъл - при това много сериозно. Затова немската земед. продукция е по-евтина в България от нашата, например. България не е индустриална страна, няма да бъде восокотехнологигна страна (както Дянков предлага) - България има само един изход - ЗЕМЕДЕЛИЕ и ЖИВОТНОВЪДСТВО. Храната и водата ще се най-ценните ресурси на 21-ви век. Ама политиците ни се правят на кратуни - инак за МВР има почти милион. Ужас!!!
13
4
 
1
 
! Отговори
Чвор преди 12 години
230 млн лева по-малко... Автомобилните концерни ще отбележат спад в продажбата на джипове и пикапи на българския пазар...
12
3
 
0
 
! Отговори
опа преди 12 години
аз нещо не разбирам за какво въобще са им тия субсидии, някой да ми обясни
11
2
 
0
 
! Отговори
bai bonio imanara преди 12 години
DA ME IZVINAT KOLEGITE OT ZEMEOBRABOTVANETO AMA KAKVI SA TEZI 34 LEVA NA DEKAR SUBSIDII. ZNA4I ARENDATORITE DAVAT POD 20 LEVA NA DEKAR NA SOBSTVENISITE NA ZEMATA APAK ISKAT DA IM DADAT 34 .TOVA KOMUNIZAM LI E ILI PARAZITIZAM
10
3
 
0
 
! Отговори
Simain преди 12 години
НЕ, НЕ, НЕ, НЕ, НЕ, НЕ, НЕ ЧЕТИ ТОВА!!! Съжалявам, може би е глупост, но ако обичаш майка си изпрати този текст до двадесет души БЕЗ МЕН.Едно момиче не го е изпратило и нейната майка умира 365 дни по-късно.Обичам майка си. Вероятно е глупост, но явно, като става дума за майка, суеверието е по- силно
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ти ли си съ скасал от работа бе !!! Аман от работохолици...Отде съ сбрахте съсипахме икономиката на целия свят че сме много работни и за другите не остана никва работа....И се пише "работете" не "рабутете"
8
8
 
2
 
! Отговори
мечо преди 12 години
Мързеливците пак ревнаха, рабутете и няма да имате проблеми
7
6
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Тласка ни към терминал 1 и 2 !!!!!
6
4
 
9
 
! Отговори
$ преди 12 години
Странджо, това е хлябът на народа! Или вие ядете пасти?
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво се оплаквате вие земевладелците. Вадете плуговете впрегнете воловете и на нивата. Ако работите съвестно ще успеете !!! Протести не правете, ако се осмелите и бой ще ядете...
4
20
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
България в икономически подем,финансов напредък и с все по - висок жизнен стандарт........И това откакто Бойко и Герб дойдоха на власт. Българина при това правителство започна да живее нормално,лятото всеки си позволи луксозна почивка било в страната или чужбина ......Доходите нараснаха,заведения ,ресторанти и механи се пукат по шефовете,улиците пълни с автомобили, гражданите носят скъпи дрехи....Народа не е толкова глупав и го показа на изборите....Президент от Герб и 2/3 кметове от Герб...ПОБЕДА
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dokato ne po4nat da se davat subsidi,za proizveden KG,i 100 000 000 000 da im dadat na zemedelcite i jivotnovadite,pak 6te im se vijda malko,90% ot tia gledat si4ko za parlama samo da kopnat sysidikiteee
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
230 милиона лева по-малко? Абе тия хора луди ли са? Защо са намалили парите чак толкова?
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе как от 340+230=500 ?