EК стресира Дянков. Мисли да реже още от Бюджет 2012

Нямало обаче да се пипат парите за социалните сектори
Обновена: 10 ное 2011 16:09 | 10 ное 2011 16:00,
356
EК стресира Дянков. Мисли да реже още от Бюджет 2012
Симеон Дянков. Снимка: БТА

След прогнозатa на Европейската комисия, че през следващата година Европа ще е в рецесия, трябва и ние да помислим за по-консервативен от предложения бюджет за 2012 г. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков преди началото на съвместното заседание на бюджетната, икономическата и здравната комисия в парламента, които гледат бюджетa за догодина на първо четене. 

Прогнозата за икономически ръст, отразена в Бюджет 2012, може да бъде променена между първо и второ четене на закона за бюджета в парламента, заяви Дянков. Заложеният растеж е 2,9%.

Вицепремиерът се оправда, че когато е било подписвано споразумението със зърнопроизводителите, икономическата ситуация в Европа е била различна.

В последните седмици коренно се промениха очакванията за 2012 и 2013 г. Двама премиери си дадоха оставката, няколко други държави са в постоянен спад, цялостно за ЕС прогнозите са, че през 2012 г. икономическият растеж ще бъде една трета ръст от това, което се очакваше през лятото, изреди Симеон Дянков. Той предупреди, че положението в Европа става много тревожно.

Ситуацията е много по-трудна, отколкото очаквахме, и отговорното поведение е да се направи такъв бюджет, че той да е отговорен към всички сектори, а не само към някои, заяви Дянков.

Още по темата
Той отбеляза, че прогнозите на ЕК са за икономически растеж на България през следващата година от 2,3% вместо очакваните 3,7%.

От ЕК ни дават доста положителна оценка, а бюджетът е правен при прогнозен ръст от 1 на сто, така че стига растежът да е над 1 процент, бюджетът ще издържи, категоричен е министърът.

Все повече обаче, имайки предвид новините и от  Италия, аз започвам да се съмнявам и да мисля, че рецесията в  Западна Европа ще е толкова силна, че може би трябва да се помисли за по-консервативен сценарий на държавния бюджет, посочи Симеон Дянков. 

Ако се наложи да се свиват разходи обаче, образованието, здравеопазването и социалните плащания няма да се пипат,  увери финансовият министър. Както и да бъде преработен бюджетът, дефицитът от 1,35 на сто няма да бъде увеличаван, каза още Дянков.

Той подчерта, че решението на правителството за вдигане на минималната работна заплата си остава, мислело се и за скок на пенсиите.

Иначе съвместното заседание на трите парламентарни комисии започна със скандал.

„Изключително несериозно е три комисии на едно заседание да разглеждат три бюджета”, заяви в началото на заседанието червеният депутат Румен Овчаров. „Ако се изкажем всички 70 човека, ще стоим 24 часа“, каза и Йордан Цонев от ДПС.

На заседанието присъстват и министрите Трайчо Трайков, Стефан Константинов и Тотю Младенов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още по темата: Симеон ДянковБюджет 2012
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
4
 
15
 
! Отговори
димо преди 12 години
И все пак предсрочни ще има, през януари! нещастниците и некадърни и нагли ще си идат като катър без история. Симоне, що не съкратиш сичката администрация, явно ти пречат.
256
3
 
26
 
! Отговори
Shark преди 12 години
до 253 - За съжаление обаче не само гласувалите за ГЕРБ ще духат супата, ами и тази, които не сме гласували за ГЕРБ. Ето затова бяс ме хваща, защото тоя *** народ пак направи погрешният избор. И то на инат!!!!!
255
19
 
6
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Дянчето *** кефи много!!!Екзекутора на червената раздута администрация!!!Еваларка Бойко,еваларка ДянчеЧервените в казанчеи да се самоизяждат!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!
254
2
 
15
 
! Отговори
Гейбераст преди 12 години
Охх така се радвам че ЕС пак ме разцепи ***. В крайна сметка затова гласувах за ГейРБ
253
14
 
5
 
! Отговори
РасПутин... преди 12 години
Бог да пази Правителството на Република България, Премиера Бойко Борисов и Министъра на финансите Симеон Дянков, бъдещия първи нобелист от България!
252
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да живее Боко Тиквата-новият Левски на България.
251
1
 
9
 
! Отговори
КЙНЙК преди 12 години
ДЯНКОВ ЗАПЛАШВА ПО СЪЩИЯ НАЧИН КАКТО КОМУНИСТИТЕ, ИЗКАРВА СЕ МЕСИЯ А Е ЕДИН НИЩОЖЕН ДУПЕДАВЕЦ, КОЙТО С ЗАПЛАХИТЕ ПОКАЗВА САМО КОЛКО Е СЛАБ
250
2
 
10
 
! Отговори
РасПутин... преди 12 години
Симеоне, още 30 млн. от БАН, а в МВР и военните могат да се резнат 300 млн. БЕЗ НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ! Ако искаш да знаеш КАК, попитай на сайта си и ще ти се отговори!!!
249
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 12 години
България е еврейска колония, но раята не смее да го спомене, а си чеши езика с разрешени приказки. Това радва робовладелците - бугарите умират цивилизовано.
248
1
 
21
 
! Отговори
КЕФ преди 12 години
Айде сега всички гласували за ГЕРБ духайте...супата !!! Ей,ГЕРБерастията край няма.
247
3
 
10
 
! Отговори
До249 преди 12 години
Ами нали за това го пращат американците да съсипва малките държави и после да ги мачкат те!
246
1
 
10
 
! Отговори
Голям смях преди 12 години
До 229.След като риска си е за хората,моля не ги насърчавай да си внасят прекалено големи осигуровки безсмислено в 1 пирамидална пенсионна система.И друго аз искам поне парите дето ги давам в частните пенсионни фондове да си останат там,а не както Борисов миналата година взе 100 милиона от там и няма ги върне,и сега се очаква да вземе и остатъка.Според тебе какво заслужава този човек,след като посяга на лично мой пари,не е ли крадец,не трябва ли да бъде съден??????
245
1
 
7
 
! Отговори
М... преди 12 години
Аз на мекия мога да му оправя стреса!
244
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Във всички страни като Грузия, Египет, Йемен и Киргизия, в които е работил Симеон Дянков, след напускането му народите се бунтуват заради икономически срив.Само че след напускането му той се увенчал с печалната слава на човек, предизвикал икономически брожения, поради лоша финансова политика.
243
1
 
12
 
! Отговори
един малък левски преди 12 години
Анатема за това правителство.Дано да дойде ден за България-не в ръцете на такива хора като сегашните управници.Дай Божеп.с Името левски не е за всеки,дори за мен,в ада да горят ако мислат лощото на БългарияБългария над всичко,правителството вън.Ето това щяхме да бъдеме ако бяхме обединен народ.Слава на България и нищо друго не е по-важно.А да си предавашнарода-дали с пенсии,дали с заплати,дали на чужди интереси го могат много антибългари у нас и в чужбина.
242
2
 
7
 
! Отговори
ще стоите,да преди 12 години
Ако се изкажем всички 70 човека, ще стоим 24 часа, каза и Йордан Цонев от ДПС.АКО ТРЯБВА ЩЕ СТОИТЕ И 36 ЧАСА !!!
241
1
 
7
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
Е що тъй става, че на гербавите в частност и на Дянката ситуацията все им е по-сложна, отколкото са очаквали :))). Сигурно пак е от много тежкото наследство :))) Интересно ми е ако обаче им бяха оставили по-леко наследство като фиск. резерв де щяхме да сме сега? :)))
240
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди малко гледах канал 1. Пропагандата на Тиквата върви с пълна сила .
239
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Народът на България за пореден път ще трябва да претърпи експеримент, който в случая се ръководи от пратеника на Световната банка господин Дянков, завърнал се в родината и превърнал я в експериментално поле за шокови реформи.
238
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държавата години наред дава на едни сфери много а на други малко сега е време тези с многото да ги отрежат и да дадат на онези с по малкото