» работникът виновен, ако лъже за трудови€ договор

Ќ— прие на първо четене промените в  одекса на труда
24 ное 2011 12:00,
139
» работникът виновен, ако лъже за трудови€ договор
—нимка: архив, Ѕ“ј

–аботодател€т и работникът, които лъжат контролните органи за сключен трудов договор, ще нос€т солидарна отговорност пред държавата. “ова предвижат промените в  одекса на труда, които парламентът прие на първо четене.

√лобата за работодател, който наема служител на 4-часов трудов договор, а всъщност служител€т му работи 8 часа, ще бъде от 1500 лв. до 15 000 лв. –аботникът от сво€ страна също ще бъде наказван. “ой ще плаща трикратни€ размер на осигурителните вноски за социалното и здравно осигур€ване, определени върху минимални€ осигурителен договор за съответната професи€.

 ритики към закона имаха депутати от „ оалици€ за Ѕългари€” и „јтака”. —поред ƒрагомир —тойнев от левицата  онституционни€т съд тр€бва да тълкува предложени€та за промени, защото те са противоконституционни.

 олегата му ћихаил ћиков допълни аргументите му: „Ќие не можем да приемем, че работникът е съвиновен, особено в услови€та на криза. Ќатискът върху работника от страна на работодател€ е особено гол€м. “ова е крайно д€сно мислене и ние не можем да ги приемем”.

ѕавел Ўопов от „јтака” застана на страната на левицата, като об€сни, че за първи път в трудовото законодателство се вмен€ва вина на работника.

„“ова говори за провал на правителството за търсенето на пари в сферата на общественото осигур€ване”, посочи той.

—ветлана јнгелова от √≈–Ѕ об€сни, че парите, които ще се вземат от сами€ работник, ще отидат за негово добро.

„“ази м€рка има дисциплиниращ характер.   огато стане време за пенси€, да не се чуди откъде да търси осигурителен стаж”, каза т€.

—оциални€т министър “отю ћладенов, който беше в залата по време на дебатите, защити предлаганите промени и об€сни, че държавата ще бъде абсолютно непримирима към всички, които са в сивата икономика.

„ огато инспекторът по труда установи, че работник работи повече от 4 часа, а договорът е за 4 часа, ще се промен€ автоматично договорът на 8-часов. «ащото това е масова практика”, коментира министърът.

—поред “отю ћладенов работникът и работодател€т имат еднакви права по трудовото законодателство.

„» работникът има задължени€ и той също тр€бва да сподел€ тази вина, макар и с по-малка глоба”, категоричен е министърът.

ƒругата критика към проектозакона дойде от –умен ѕетков. —поред него Ѕългарската търговско-промишлена палата се дискриминира, като съзнателно се изважда от тристранни€ диалог между държавата, работодателите и синдикатите.

„¬карвате един критерий, насочен целево срещу Ѕ“ѕѕ. — него вие казвате, че тази организаци€ е нежелана в диалога”, посочи той. —поред ѕетков по този начин държавата казва на чуждите инвеститори, които членуват в Ѕ“ѕѕ, че н€мат право да участват в диалога с правителството.

„ѕо този вандалски начин да бъдат ударени чуждите фирми, които работ€т на територи€та на страната. Ќе тръгвайте в тази посока, ще създадете опасен прецедент. Ќие бурно и по другарски им казваме: „јйде, вън от Ѕългари€”, отбел€за ѕетков.

—поред депутата от левицата текстът в  одекса на труда е писан, за да обслужи определени интереси и да смачка една организаци€.

—оциални€т министър му отвърна, че никой не иска да елиминира Ѕ“ѕѕ, защото това е една от най-старите организации. Ќо направи уточнението, че те не участват в социални€ диалог.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


139
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
140
0
 
1
 
! ќтговори
zzz преди 11 години
bogatiq po bogat bedniq o6te po beden
139
0
 
2
 
! ќтговори
анонимен преди 12 години
Ќа 14 август 2011 година започнах работа в частна фирма. –аботата ми се състоеше в това да пакетирам закуски и да работ€ само нощна см€на при шестдневна работна седмица. ѕри запитването ми ще ми бъде ли пуснат трудов договор отговора беше положителен. Ќо какво се случи документите ми б€ха поискани след 2 месеца и половина работа т.е. на 30 октомври. »зминаха повече от 20 работни дни, но така и не б€х пусната на този прословут трудов договор.—тана така, нито договор нито заплата.  акво да прав€?
138
2
 
3
 
! ќтговори
работодател преди 12 години
ƒа се глоб€ват само работниците-те са си виновни!
137
1
 
3
 
! ќтговори
хахаха преди 12 години
ƒано най-сетне стане,че поне да има истина в ,.''ние ги храним,.ние им плащаме тока'',.нали крадци долни!» субсидиите за *** окрадохте беее,.√јЌ№ќќќќ!!!***  –јƒЋ»¬ј Ќјѕј—“,.давай Ѕойко с тебе съм,.точно така тр€бва,.дано имаш смелост да завършиш тази непопул€рна реформа!!!» болниците и университетите тр€бва да са не повече от 10/10,.другото частно!!“ака по-малко ще тежи и по-малко пи€ници наркомани и убийци ще се произвеждат!
136
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 12 години
¬ момента в който приемат промените,ги пращам на борсата!!!
135
0
 
5
 
! ќтговори
„”∆ƒ≈Ќ≈÷ преди 12 години
¬ повечето държави осигур€ването е личен избор. ƒали ще се осигур€ва човек или не избира сам. Ќе се осигур€ва-не получава здравни услуги, н€ма пенси€ и толкова. «а 45 г. трудов стаж и осигуровки върху 500 лв. ще внесе 120-130 хил. лв. /с лихвите/ на държавата.  огато се пенсионира на 67 г. ще получи 40% от т€х или мизерните 200 лв., та до колко тр€бва да живее, и държавата да му ги върне?
134
0
 
5
 
! ќтговори
ƒќ 125 преди 12 години
ѕри€телю, ако осигур€ването бъде пожелание, държавата на първи€ месец е фалирала, на втори€-банкрутирала. ќт къде политиците ще крадът тогава? Ќали знаете, че 98% от т€х не стават за нищо. “е не са научени да работ€т, не са намерили реализаци€ професионално, не са намерили м€сто в живота. “огава-ѕќЋ»“» ! ” ѕарламента! Ќа гърба на данъкоплатеца!
133
0
 
9
 
! ќтговори
“”“» преди 12 години
 акво да прави работника като е притиснат от работодател€,или лъжеш или губиш насъшни€ си!!!!!!!!!!
132
0
 
7
 
! ќтговори
трудещ се преди 12 години
«ащо гласуват такъв «акон? ƒали да се осигур€ва човек е право на личен избор. «ащо тр€бва да внас€м на държавата. «а да има от къде политиците да крадат. “акива като ¬олен,  апка, ћите-евродепутато, ƒеничка, ÷ецко-апартаментчето,яне, —ерго и... да има от къде да пи€т уиски за 500-600 лв уиски и вечери за по-5000-6000 лв.?! ћога ли да мисл€ след 35-40 г. ѕо-добре днес на 30 да мога да живе€ аз и детето ми, —лед 40 г, а камилата, а камилар€ ... от умр€л писмо, ще чакам да ми върне държавата.
131
0
 
7
 
! ќтговори
129 преди 12 години
¬сички проверки на недобросъвестни работодатели стават обикновено по сигнал, като провер€ващите се задължават да запаз€т анонимността на подали€т сигнала. ≈лементарно, ”отсън.
130
0
 
2
 
! ќтговори
ƒо щщд: преди 12 години
._._ _ _ ....
129
1
 
7
 
! ќтговори
до 127 преди 12 години
»ма иде€, но Ќяћј ƒј —–јЅќ“».....–аботодателите ще продължават да крадат, а работниците ще се страхуват да сигнализират. Ќали ще бъдат изгонени.
128
0
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 12 години
„удна работа. ƒа глоб€ват виновника разбирам, но защо и потърпевши€т?
127
2
 
3
 
! ќтговори
към статистика преди 12 години
много? ѕрав си,но е в€рно.»маме гол€мо доходно разделение затова не усещаш.—редната класа получава около тази сума на година.ј от икономическа гледна точка. ћЌќ√ќ ѕ–ј¬»ЋЌќ –≈Ў≈Ќ»≈ Ќј ѕј–Ћјћ≈Ќ“ј! ≈вала! ƒобър икономически похват, стига да заработи, както иде€та предполага.1.–аботодател€ е фирма, плаща глоби от името на фирмата. —ледователно фирмата н€ма гол€м стимул да спазва закона. 2.Ќо за обикновени€ гражданин, когато той е отговорен със собственото си име, по-гол€м стимул да спазва закона
126
0
 
4
 
! ќтговори
статистика преди 12 години
мдаааа, пък в бг на глава от населението се падали по 8000 евра
125
0
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 12 години
¬ щатите осигур€ването за пенси€ не е задължително, ако искаш се осигур€ваш, ако искаш не! «ащо и у нас не възприемем този модел, а не посто€нно да преливаме от пусто в празно. Ќаистина решението е радикално, но работещо и справедливо - всеки сам да си решава дали иска да получава пенси€ или не.
124
4
 
8
 
! ќтговори
Ћуда е баницата преди 12 години
√ледам тука шепата платени клатикурци на √ерб се опитват да убед€х хората, че видите ли така ще получат по-големи пенсии. ƒрън-дрън - пенсии за нашето поколение н€ма да има. »скат парите за да плащат на сегашните пенсионери /т.е. нашите майки и бащи/ които техните майки и бащи обраха до шушка. “а€ н€ма да стане...
123
1
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 12 години
јко държавата ми дава работа и ми плаща за не€-да ме глоб€ва.  акво се случва обаче, когато друг ми плаща за да си хран€ децата, а държавата се мъчи да ме наведе по-ниско за да ми бръкне в джоба? ƒа се разкрача за по-удобно ли? ј? Ќе съм против системата. ѕротив съм срещу начина по който се осъществ€ва. ƒържавата ме баламосва, че прави нещо за другите с моите пари, а за мен ще прави след време с парите на незнам си кой. ’оо, че то и аз ще баламосвам държавата, че плащам ...
122
4
 
15
 
! ќтговори
»ƒ»ќ“»!!!! преди 12 години
ћръсни, алчни управници-изедници!!!ѕ–≈—“јЌ≈“≈ — “ќ«» √≈Ќќ÷»ƒ!!!! ј ¬» ќ—»√”–ќ¬ » »— ј“≈ јјјјјјјјјјјј????? —јћќ ¬јЎ»“≈ *** ƒј ѕЏЋЌ»“≈» “ќ¬ј ƒ≈“ќ ¬Ќј—яћ≈ ≈ ћЌќ√ќ ћјћ ј ¬»!!!!!!
121
1
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 12 години
«ј  ј ¬ќ ƒј —≈ ќ—»√”–я¬јћ  ј“ќ — “јя ѕ≈Ќ—»ќЌЌј –≈‘ќ–ћј — ќ–ќ ў≈ —≈ ѕ≈Ќ—»ќЌ»–јћ≈ ¬ √–ќЅ»ўј“ј Ќј 70 √ќƒ»Ќ»!!!!Ќ»≈ ƒј —» ѕЋјўјћ≈ ќ—»√”–ќ¬ »“≈ ”ѕ–ј¬Ћя¬јў»“≈ ƒј √»  –јƒј“ Ќяћј ƒј —“јЌ≈