Взимаш булка на 16 = психическо насилие

Това е записано в новия проект на Закона за детето
Обновена: 25 ное 2011 13:22 | 25 ное 2011 13:21,
86
Взимаш булка на 16 = психическо насилие
Снимка: архив Булфото

Склоняването на дете под 16 години към съжителство на съпружески начала с друго лице ще се счита за психическо и сексуално насилие над децата.

Това е записано в Проекта на Закона за детето, обяви в Русе председателят на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ Надя Шабани.

"Сигналите, които получихме миналата година, че това не се счита за престъпление, въпреки че е инкриминирано деяние, ни накара да предприемем действия с главния прокурор в тази посока. Защото само когато се вкарат няколко лица в затвора, ние ще разберем, че има наказателен кодекс и ще бъдат възпряни тези лица да съжителстват и да сключват брак с деца", каза още Шабани.

Още по темата

По думите й през миналата година Държавната агенция за закрила на детето се е занимавала с 40 случаи на деца, които са било оставени без надзор и след това е имало трагични последици.

Според нея въпросът е да се дискутира коя е възрастта, под която има опасност за сигурността на детето, ако то е оставено само.

"Идеята на санкциите е да се каже, че това не трябва да се прави, а не че ходим да събираме пари от родителите", уточни Шабани.

Предвидената глоба за такова провинение на родителите е глоба от 300 до 1000 лева. Проектозаконът за детето се очаква да влезе в сила през 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
32
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Нека видим днешната трактовка на бг. закони- Семеен кодекс Чл. 6. (1) Брак може да сключи лице, навършило осемнадесет години.(2) По изключение, ако важни причини налагат това, брак може да сключи и лице, навършило шестнадесет години, с разрешение на районния съдия по постоянния адрес на лицето. Ако и двамата встъпващи в брак са непълнолетни и имат различен постоянен адрес, разрешението се дава от районния съдия по адреса на единия от встъпващите в брак по техен избор.(3) Районният съдия изслушва двамата встъпващи в брак, родителите или попечителя на непълнолетния. Мнението на пълнолетния встъпващ в брак, на родителите или на попечителя може да бъде дадено и в писмена форма с нотариално заверен подпис.
84
0
 
32
 
! Отговори
Кирчев преди 12 години
МОля за официално становище на БХК и с конкретни им мерки с които ще осигурят спазването на този закон!
83
0
 
31
 
! Отговори
До 82 преди 12 години
*** са бг. граждани и са ДЛЪЖНИ да спазват бг. закони. Като не искат да ги спазват- бегом в Турция или Франция - с целия катун- там ще ги посрещнат с хляб и сол, особено ако не спазват турските или френските закони;) А може и на гости в Лондон да отидат- да изядат останалите от 2001г. неизбити и неизядени от тях лебеди на Кралицата- що да спазват английските закони;)Върви и ти с тях- нали си много умен- що щеш във бг. сайт-отивай в *** сайт или *** май нямат собствена писменост;)
82
0
 
31
 
! Отговори
До 82 преди 12 години
Освен да обиждате българите, случайно да се сещате, че днес сме 25.11.2011г.? Имаме други закони- И. Вазов се ражда в пределите на Османската империя, в която има други закони и ислямската религия е държавна религия/ т.е. предпоставя законността на браковете между деца в съвременен смисъл? "Иван Вазов е роден на 08 юли 1850г. в Османската инмперия, гр. Сопот"- Нека видим днешната трактовка на бг. закони- Семеен кодекс Чл. 6. (1) Брак може да сключи лице, навършило осемнадесет години.(2) По изключение, ако важни причини налагат това, брак може да сключи и лице, навършило шестнадесет години, с разрешение на районния съдия по постоянния адрес на лицето. Ако и двамата встъпващи в брак са непълнолетни и имат различен постоянен адрес, разрешението се дава от районния съдия по адреса на единия от встъпващите в брак по техен избор.(3) Районният съдия изслушва двамата встъпващи в брак, родителите или попечителя на непълнолетния. Мнението на пълнолетния встъпващ в брак, на родителите или на попечителя може да бъде дадено и в писмена форма с нотариално заверен подпис.
81
2
 
31
 
! Отговори
Луд Гидия преди 12 години
Неуважаеми българи-***, които се топите като ланският сняг: майката на Иван Вазов пише в автобиографията си, че на 13 години се омъжила по любов за съседа си Минчо Вазът, а на 16 години родила гордостта на България, народният поет. Общо родила 10 здрави и читави деца, всяко от които е гордост за България, ако им знаете биографиите. Ако *** ви спазваха глупавите закони, щяха да изчезнат като вас. Хай вървете си онождайте жените!
80
0
 
32
 
! Отговори
През 2013 г.? преди 12 години
Дотогава колко булчета под 16 г. ще се омъжат в *** махали?Имам и друг въпрос. Добре, законът рано или късно ще влезе в сила. Той ще завари хиляди роми, живеещи на семейни начала с момичета под 16 г. Логично е веднага да се приложат ударите на закона спрямо тях. Ще бъде ли направено това?Имам и трети въпрос. Защо се предвижда глоба само за родителите? Щели да бъдат "възпряни" лицата, които живеят на семейни начала с малолетни. А няма ли да ги накажат? Безумия някакви, а не проектозакон!
79
0
 
36
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Всеки *** е потенциален педофил, ама какво му пука Бойко, да не чукат неговия ***.
78
0
 
45
 
! Отговори
ами Манго?! преди 12 години
Ми кво праим с *** дето и на 13 се женят?Или те не се броят, щото са от малцинствата и въпроса е деликатен?!
77
0
 
36
 
! Отговори
ууууу ! преди 12 години
Грамотен българин купил 1 кг. телешко месо. Върху опаковката на месото била написана рецепта за приготвянето му. Минало мръсно сополиво ***, грабнало чантата с месото и побягнало. Ядосан грамотния българин се развикал "Може да открадна месото, но като не знае да чете как ще го приготви"
76
1
 
32
 
! Отговори
До 75 преди 12 години
Е, там е въпроса- САМО минаваш- не си социален работник, не си полицай,нали- не им задаваш въпроси как, защо , кога и т.н.;)
75
0
 
33
 
! Отговори
До 73 преди 12 години
Точно така е- самите *** си го казват!В предаването "Изгубени във България" си го казват! Виж в Гугъл "*** приютяват Американци в Изгубени в България" и изгледай цялото предаване- американката се чуди как така един родител при 25-30 лева! на ден, изкарани от събиране на пластмасови бутилки,не купува предимно храна за семейството си, а дава почти всички пари за ПИЕНЕ! Тяказа на ***- не ме прави на будала, аз знам колко струват хр. стоки във Бг.- с тези пари можеш да нахраниш семейство!
74
0
 
34
 
! Отговори
me преди 12 години
@72 Ми аз през Факултето минавам между 1-5 пъти на седмица, и досега сватбите които съм засичала не са били между непълнолетни. И със сигурност не между малолетни. Ако има такива, то очевидно се крият или нямат пари за сватба. Което значи, че те попадат в трудовата характеристика на социални работници и лекари. Защо няма сигнали тогава? Мисля, че в повечето случаи става въпрос за бедни семейства - едно богато не би си (про)дало детето толкова рано. Та...къде са социалните?
73
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А за *** ще се прилага ли, щото да не вземат да минат пак покрай закона с "културните си особености"...
72
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако държавата не им дава пари *** няма да раждат. Сега раждат защото има за какво.
71
0
 
32
 
! Отговори
До 67 преди 12 години
ЕДИН случай има по новините, 20 случая се крият- т.е. НЯМА данни за извършването им нито в медиите, нито при мед. лица, нито при социалните работници, НИКЪДЕ! А влез ти във Факултето да проведеш такова разследване, де! "Културни особености", нали! "Сватбите" им- между деца под 14 години законни ли са? Кой урежда такава сватба въпреки изричният текст на НК? Защо не се разписват в Общината за сключен граждански брак- защото общината ще откаже да извърши церемонията по сключване на граждански брак!
70
0
 
35
 
! Отговори
do 68 преди 12 години
Така и така ги храним, поне в затвора няма да се плодят.
69
3
 
34
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
Чукам си една *** на село когато си ходя, е няма такъв секс, тигрица е, направо луд ме прави :)
68
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Болниците да докладват за всяко такова раждане на правораздавателните органи.Наказание и за родителите на тази родилка, че не са предприели действия за издирване и наказване на виновника.Механизми има, правна уредба - също. Само че няма изпълнение.М*нгалите са оставени на автопилот и за това си правят каквото си искат!А ние ги храним, поим, обличаме, лекуваме, плащаме им сметките под формата на "общи нужди"... и така порочният кръг става с все по-голям диаметър!А колко са с "инвалидни" пенсии
67
0
 
36
 
! Отговори
Ник преди 12 години
Абе,те на 12 раждат...И какво, значи сичкото *** в затвора???
66
0
 
35
 
! Отговори
me преди 12 години
По т.2??? ."информация за извършено престъпление, разпространена чрез средствата за масово осведомяване;"И въпреки че най-фрапиращите такива случаи бяха по новините, разследване нямаше.А и по т.1, по която всяко медицинско лице установило бременност на лице под 14 би трябвало да е длъжно да докладва на полиция и социални служби за извършено престъпление.Не е точно като да няма начин, нали? Тук не говорим за просто изнасилване (също подсъдно но по-трудно доказуемо), а за забременяване!