Нисък ДДС = добър Дянков = силен премиер

Правителството е добро, оцени се премиерът Бойко Борисов
Обновена: 31 дек 2011 15:43 | 30 дек 2011 17:00,
581
Нисък ДДС = добър Дянков = силен премиер
Снимка: Impact Press Group

Премиерът Бойко Борисов обвързва качествата на финансовия министър с това колко е висок ДДС. С тази негова оценка той хвали пред кабинета в сряда Симеон Дянков за разлика от вчерашните, а и от днешните му критики срещу него заради Мирослав Найденов.

Това става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на правителството.

„Колкото е по-слаб един финансов министър, колкото е по-слабо едно правителство, толкова по-хубаво е да има общи европейски закони. Колкото е по-слаб финансовият министър, толкова е по-високо ДДС. Колкото по-ниско слиза ДДС, толкова по-добър е финансовият министър, разбира се, и премиерът“.

Още по темата

Според Борисов най-лесният начин за слаб финансов министър е да вдигне ДДС, защото веднага от цялото потребление парите отиват в бюджета.

„Ние не го правим. Защо? Защото така веднъж сме го поели като ангажимент, веднъж е по-добре за гражданите, за фирмите, за бизнеса, за всички. Нещо повече, мислим и дай Боже, имаме възможност още малко да слезем надолу в ДДС“, обяснява премиерът пред министрите си.

Той дава за пример, че съседните ни държави имат по-високо ДДС от нас.

„За тези, които не се занимават с финанси, искам да го обясня: един процент ДДС отгоре ти е веднага лесен приход, елементарен приход, защото ги взимаш от всяка касова бележка на всеки един човек. Затова ние три години не пипаме ДДС, държим 10% данък. Това е само защото е добро правителството“, обяснява компетентно Борисов.

По думите му лесният начин да се справиш с кризата е да вдигаш данъците. „Ние това точно защитаваме трета по ред година в бюджетите и това трябва да ви е гордост, когато го обяснявате и го говорите. Другото е лесно…“, заключва премиерът.

Той обобщава, че страната ни е за пакта за финансова стабилност и за крути мерки срещу всеки, който не ги спазва.

Обяснявайки за икономиката изведнъж Борисов го осеня идеята да се започне със създаването на обща европейска армия. Щяло да бъде по-евтино да обединим въоръжените си сили.

„Защо всяка държава да купува танкове, да купува фрегати, самолети и изтребители, като може да има обща европейска армия? Защо не? Знаете ли колко пари ще се спестят, Ангелов? Милиарди, милиарди евро, които ще отидат в друга сфера, ако се направи. И това един ден ще стане“, сигурен е премиерът.

И продължава тезата си Европа да има общ прокурор, а Европол да действа на територията на цяла Европа.

„Това е бъдещето и ще видите, че това един ден ще стане, ако Европа иска да е конкурент на другите континенти в света – така да ги разглеждаме – на Америка, на Азия. Ще видите, че ще стане. Но може да започнем оттам, защо от данъците първо?“, пита се Борисов.

По време на разговора финансовият министър Симеон Дянков уточнява, че в споразумението няма никакви текстове, в които се говори за данъчна хармонизация.

Това било благодарение на нас и още шест други държави членки, които изрично настоявали да няма въобще разговори за данъчна хармонизация под каквито и да е форми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


581
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
537
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че какво ме заблуждавате с това ниско ДДС, като от днес вдигнахте акциза на всичко?За *** ни ли ни взима Боко Тиквата?Кое наложи дизела от 2.50 за 1 час да стане 2.60???*** ГЕРБерски убийци на нацията! Оставка на цялото правителство и нови избори!
536
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 12 години
Сякаш заплатите и пенсиите са високи,колко е смешен боко,при такива заплати такива данъци другарю борисов.
535
1
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО БИЛО НАЙ-ДОБРО ХА-ХА-ХА ТО Е КАТО ДАНЪЦИТЕ - БИЛИ НИСКИ ДА, НО ЗА КОГО???- Бизнеса у нас плаща НАЙ-НИСКИТЕ ДАНЪЦИ в Европа... - 10% печалба... и само 5% данък дивидент... (В Европа са общо от 40 до 60%)- Бедните и гладните в България плащат едни от НАЙ-ВИСОКИТЕ КОСВЕНИ ДАНЪЦИ в Европа... - 37,5% удръжки от доходите си и веднага още 20% ДДС... (в Европа общо около 25 35%)Това се нарича - ОБЪРНАТА СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНА ДАНЪЧНА ПИРАМИДА... ОТ КОЯТО СЕ ОТКАЗАХА ДОРИ В САЩ!!!А В ЕВРОПА ВСИЧКИ ЩТРАКАТ С ПРЪСТИ, А НИЕ ГЛЕ-Е-Е-ЕДАМЕ- Дефицита в Германия, Франция и Англия е 8, 11 и 14% , Италия беше 18%, а в Гърция стигна 21%... (напечатани пари без покритие) Тези трилиони евро качват изкуствено доходите от труд... Плаща се за нещо което не е изработено. Това са парите над 100-те% реален труд...- Когато нашият дефицит е 2%, което компенсира инфлацията, то едно "българско" евро е с 8 -12% по-скъпо от "средно-европейското" и 20% по-скъпо от гръцкото...- ОТ ТОВА ГУБИМ СЪЩИЯ ПРОЦЕНТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯТ СИ ДОХОД..., С КОЙТО ХРАНТУТИМ БОГАТИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ И ТЕ НИ КАЗВАТ С НЕСКРИТА ПОДИГРАВКА КОНГРЕЙТСЮЛЕЙШЪН, А ОТ БОСФОРА- КОНТРЕЙТ-СЮНЕТШЪН- Същото е в САЩ ОТНОВО напечатаха 1.2 трилиона долари без покритие..., чрез които се ограбва целият свят.. ЕТО ТОВА Е СЪЩНОСТТА НА АМЕРИКАНСКАТА И ВЕЧЕ СВЕТОВНА ФИНАНСОВА КРИЗА
534
4
 
2
 
! Отговори
Ю2 преди 12 години
Харесва ми Бойко, че е проевропеец и с интуиция напива много верни неща.
533
0
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
НА МЕН ЛИЧНО ББ НЕ МИ ХАРЕСВА КАТО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,НА НЕГО ПО МУ ОТИВА ДА БЪДЕ БОДИГАРД ,ЗАЩОТО ТОВА ЗАСЛУЖАВА И ТОВА МУ ПРИЛИЧА.
532
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На някои всичко, което не им изнася е комунизъм. Това вече е много тъпо!
531
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При контрабанда и наркотрафик не плаща ДДС, от къде да знае, че не е 10%.
530
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нисък ДДС = добър Дянков = *** Боко = смешен Цеко.
529
0
 
1
 
! Отговори
bert преди 12 години
Samo ne vijdam horata da jiveiat pool-dobre, da I'm e po-Leko .... Ei Takiva prosti neshtica BB , inache na prikazki I usmivki go dokarvate drugari.... Aide chng
528
0
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
АБЕ НЯМА ЛИ КОЙ ДА МУ КАЖЕ КОЛКО Е СТАВКАТА ПО ДДС..."... - Затова ние три години не пипаме ДДС, държим 10% данък..."
527
0
 
2
 
! Отговори
akud преди 12 години
обединена Европа ще е равна на континентална държава. А размера винаги има значение :)., каквото и да означава това.
526
0
 
9
 
! Отговори
Честита Нова Година! преди 12 години
На асфалтоядите - асфат, на народа пържоли! Наздраве :))
525
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сладури,НИКОГА повече НЕ гласувайте за "бивш" комунист(ДС) - Н И К О Г А !Все са си същите(ДС) и надежда да станат поне малко по-други няма и не може да има...
524
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СОЦИАЛИСТИТЕ 3 пъти доведоха страната до фалит шумкарите -1960 , 1972 и 1989. Първите 2 пъти продадоха златния резерв на руснаците за да се спасят от фалит, третия път си спретнаха пленум - махнаха Тодор и станаха капиталисти. Туй социализЪма беше едно недоносче, ако се вЕвра на Първия ..............освен, ако не копаш нефт у двора и го продаваш е немислим
523
2
 
6
 
! Отговори
реалист преди 12 години
556-не заплашвай бандата ГЕРБ! Там всички са такива!
522
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце ( клон ДС- Гамизов), Санишев (клон ДС-ДАНС), клон ДС-Борисов(Лукойл), дето си преплели краката.
521
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БСП+ГЕРБ = БКП
520
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Налага се масов политически кюртаж, тотално изрязване на проклетата комунистическа карантия.Едно хубаво отстрелване на дс-милиционерската ***, ама подред - целия дс-каталог в отдел "Личен състав" МВР от 1949 насам, едно хирургическо изрязване на целия комунистически сой, всички в ЦК и ОК на БКП и цирковата трупа БСП - това е панацеята за болната до смърт България.
519
2
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Банкянска тиква премиер=щастлива мафия и усмихнати олигарси!
518
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БКП=ГЕРБ !!!