С какво Марин е заслужил орден "Стара планина", гневи се Борисов

"Едно е признат академик, друго е – Ангел Марин, че бил вицепрезидент"
Обновена: 13 яну 2012 17:32 | 13 яну 2012 17:32,
237
С какво Марин е заслужил орден "Стара планина", гневи се Борисов
Първанов връчва ордена на Ангел Марин. Снимка: БТА

„Стара планина” трябва да се пази като връх на ордените. Не знам Ангел Марин с какво е заслужил орден „Стара планина”, не мога да си го обясня с какво". Tова казва премиерът Бойко Борисов пред министрите на правителственото заседание на 11 януари, става ясно от публикуваната стенограма.

Ден преди това отиващият си от "Дондуков" 2 Георги Първанов връчи на вицепрезидента Марин ордена заради "големите му заслуги към България".

"По тази логика всички бивши премиери, вицепремиери и т. н. да бъдат наградени да носят орден „Стара планина”. Какви са заслугите?", пита се Борисов.

„Едно е академик – международно признат, друго е – Ангел Марин, че бил вицепрезидент“, посочва още той.

"Аз продължавам да считам и се надявам новият президент – разбира се, ние трябва да помогнем за това с нашите предложения – действително, носителите на орден „Стара планина” да бъдат хора, които са безапелационни и без конкуренция в своята дейност. Иначе има доста ордени, които са на министерства, на браншови организации и всички останали", посочва Борисов.

На следващото заседание на МС външният министър Николай Младенов ще информира колко и какви ордени са раздадени. 

Според премиера ордените трябва да бъдат раздавани пропорционално - "ако си най-добрият строител, ще му дадете от регионалното министерство ордена, който е, ако си в културата – и т. н.".

"Има етапи, има нива. В противен случай, като има толкова носители на „Стара планина”, орденът олеква и се стига до там Ахмед Доган да го върне", отбелязва Борисов.

Още по темата

Министърът на културата Вежди Рашидов подкрепя идеята да се създадат правила на раздаване на ордените.

"Всекидневно идват предложения от какви ли не организации и наистина тук се получава едно обезценяване на най-високите хералдики на държавата. „Стара планина”, разбира се, също би трябвало да се редуцира, тъй като наистина орденът се обезценява", подчертава Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още по темата: орденАнгел Марин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Леле........ Премиерът ни е луд май, той не знае и какво подписва....
16
7
 
29
 
! Отговори
Роли преди 12 години
Из стенограмата на заседание на МС, 07.12.2011 г.Точка 2Проект на Решение за предложение до президента на Република България за издаване на Указ за награждаване на Ангел Иванов Марин с орден Стара планина първа степен с мечове.БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на отбраната. ВАЛЕНТИН РАДОЕВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми госпожи и господа министри, във връзка със 70 годишнината на о.з. генерал Ангел Марин, през 2012 година на 8 януари се навършват, и поради големият му принос, основно военнопатриотичното възпитание на младите хора и приобщаване на българите, които живеят извън страната, предлагаме на президента да издаде указ за награждаването му с орден Стара Планина първа степенПриема се точка 2....Какво повече да говорим. Или си имаме *** за министър председател, или човкът има сериозни ментални проблеми. И в двата случая не е за този пост!
15
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първанов,Костов,Доган,това са найголемите политически пр...ститутки.Смеят се на Борисов,защото не е толкова фин в лъжите като тях,но подобре "тиква" отколкота к...рва!Жалко за България.Съдират от нас по сто кожи за да си осигурят хубавичка пенсия и тлъсти облаги.Позор!
14
9
 
18
 
! Отговори
жик-так преди 12 години
гоце ги раздава защото няма друго що да прави зима е не може да отиде на лов,може да падне в някоя преспа,та да се намира на работа си раздава тия ордени...
13
4
 
30
 
! Отговори
Копирано преди 12 години
Вицепрезидентът Ангел Марин върна получения преди дни орден Стара планина".Това става часове, след като премиерът Борисов заяви, че той не е трябвало да получава този орден, добавяйки репликата, че - ...Когато съм коментирал работата на следовото куче, аз като кучкар, всеки знае, че това е най-добрата награда за него, както за Марин орден "Стара планина" - по повод вчерашното си изказване, че кучето, намерило трупа на Мирослава заслужава две-три телешки пържолки".Прессекретариатът на Дондуков 2 разпространи изявление на вицепрезидента Марин.По повод словоблудството на Борисов в Народното събрание, че не заслужавам ордена заявявам:С това си изявление Борисов показва, че не заслужава гнева ми. Поради това не мога да приема за достойно да съм носител на орден, за чието получаване ме е предложил сам той и е преподписал указа за награждаването ми. Борисов два пъти се е подписал под мотивите за предложение: За особени заслуги".Изпращам му ордена и указа, бих ги приел, когато друг министър-председател, достоен за това, направи предложение за награждаването ми.За мен Борисов е позор за България. Ето защо няма да присъствам в Народното събрание, където ще бъде и той - на церемонията за полагането на клетва на новоизбраните президент и вицепрезидент.Не мога да участвам и в ритуала пред паметника на Незнайния воин за встъпването им в длъжност, където ще бъде и той. Това е, което мога да направя като генерал от Българската армия и вицепрезидент на България, за да запазя не само моята лична чест и достойнство, но и честта и достойнството на хиляди хора, на България, завършва изявлението си вицепрезидентът.По-рано днес бе разпространено и изявление на президента Първанов, в което той заявява, че е шокиран от казаното от премиера, коментирайки, че пошлото, грубо и цинично говорене от страна на премиера не е прецедент.Първанов подчертава, че именно Борисов е подписал предложението на военния си министър и неправителствени организации за награждаване на Ангел Марин.Кога премиерът изразява своето мнение, пита Първанов.
12
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък чак днес научих как се е казвал тоа търтей.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми да, дирята наистина е невероятна. Ако не вярвате , питайте Цветелин Кънчев:)
10
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Закъснявате с новините, Марин вече върна ордена, а указът за връчването му е подписан лично от Борисов на заседание на Мин.съвет! Премиерът ни вече не знае нито какво говори, нито какво прави!!!!
9
15
 
26
 
! Отговори
Кръстоносец преди 12 години
Агент Гоце забрави да раздаде по един орден и на жена си,секретарката и ловните си другари
8
12
 
20
 
! Отговори
Заслужил е преди 12 години
с това, че има две собствени имена: Ангел и Марин като фолк певица.
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ам.. той май върнал ордена
6
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Невероятна диря остави вицепрезидентът Марин ,според Гоце. Това не беше забележително участие в обществения живот,това медийно присъствие, това международна признателност..... Бе дет се вика , Марин засенчваше Първанов през тия години.Аре ,че ми писна от тия - да се махат !
5
5
 
38
 
! Отговори
)) преди 12 години
биби е прав -ква стара планина бе - 3 пържоли
4
10
 
34
 
! Отговори
kuliio преди 12 години
Всичко е за 100 - 200 лв към пенсията.
3
17
 
44
 
! Отговори
Bai Onzi преди 12 години
Вярвате ли, че Марин не знаех как изглежда докато Гоце не му връчи медала...Може би това е била и целта де - хората най-после да видят Ангел Марин...
2
8
 
34
 
! Отговори
Петко Ганчев преди 12 години
Орден Стара Планина за *** ракети (((
1
23
 
26
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
С това, че подписваше помилванията на верните на Гоце престъпници... и Боко го знае... но не доизказва, защотот имитират с Гоце някаква борба, а всъщност са рапредлили баницата отдавна...