Стачкуващите миньори не получиха отговор за бонусите

Преговори по същество не бяха водени
Обновена: 16 яну 2012 19:13 | 16 яну 2012 19:12,
57
Стачкуващите миньори не получиха отговор за бонусите
Снимка: БТА

Започналата вчера вечерта ефективна стачка на работещите в „Мини Марица-изток“ ЕАД продължава и утре. Днес преговори по исканията на синдикатите за изплащане на допълнителни възнаграждения не са водени. Това казаха за Investor.bg представители на синдикатите и на ръководството на дружеството.

„Синдикатите имат желание за постигане на споразумение, но днес нямаше преговори по същество с ръководството, а единствено по въпроса за извършване на някои неотложни ремонтни дейности“, коментира за Investor.bg председателят на синдикалната организация на КНСБ в мините Валентин Пенев. Той заяви, че стачката ще продължи до постигане на приемливи за работещите в дружеството договорености.

По данни на синдикатите, през изминалата нощ, са стачкували 95% от заетите по това време, а днес стачкуващите са 92% от работещите на смяна, т.е., в ефективните стачни действия са се включили 2370 работещи в дружеството.

„Стачкуващите изразяват огромно недоволство от организацията, щатните разписания и заплащането на техния труд. Те искат модерно оборудване и техника, достатъчно резервни части и необходимия брой хора за различните дейности, за да може да се работи съобразно технологичните изисквания за безопасност“, се казва в изявление на стачкуващите.

Днес представители на ръководството на „Мини Марица-изток“ коментираха единствено, че стачкуващите са всъщност 79% от заетите, т.е. по-малко от обявените от синдикатите.

„Най-доброто решение в момента е двете страни незабавно да продължат преговорите. При взаимни компромиси ще се стигне до удовлетворително решение и за двете страни, без дружеството да търпи финансови загуби“. Това коментира за Investor.bg бившият зам.-министър на енергетиката Илко Йоцев.

Той допълни, че миньорските синдикати са запознати в детайли със спецификата на миньорския труд и необходимостта от инвестиции в мините.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: Мини Марица-Изток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност отговор са получили, но не им е харесал.....
30
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами да ги дадат Мините на концесия както е в белите страни . Тогава да ги видим ВЪГЛЕЩАРИТЕ дали ще са им достатъчни тези 2300 лева дето ги взимат или и на 500 лева ще са доволни !
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз работя в ТЕЦ 2 на Марица изток и трябва да ви кажа ,че имаме резерв от въглища за 15 дни ,едва тогава може да има затруднения в доставкитв за ток,така че ,ако стачката породължи повече от 15 дни тогава ще се наложи включването на други мощности, но сега това дойде добре за правителството да повиши тока,,няма да се учудя ,ако е режисирано от тях ...
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Писна ми да чета плюнки по работещите хора! Оня ми показва графика как са се увеличили заплатите, а производителността - не. Ами вината да не е на работниците?Правителството не даде пари на зърнопроизводителите и ги заля с помия. Оплюха ги всички. А правителството не даде и на животновъдите , нищо че ги насъскаха срещу зърнопроизводителит. БДЖ фалира. Вината беше на железничарите! Въобще за всичко сме виновни ние, лошия материал. Вместо да сме доволни, че сме още живи и ни строят магистрали към?
27
2
 
10
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
наистина ли токът ще поскъпне, ако се приемат исканията на стачкуващите или това е поредния маньовър, за да ни настроят срещу някой, който сие подал главата , за да протестира.
26
22
 
2
 
! Отговори
Хетфиелд преди 12 години
Ей за пореден път се убеждавам колко *** нация сме! Стачката може да доведе то 15% поскъпване на тока и вие ги подкрепяте. До тук ми е ясно само едно - че никъде в договорите им не е записано, че трябва да взимат повече от парите които взимат сега. И не е правено споразумение със синдикатите за увеличаване на парите! Ами това си е наглост бе! Да започват да назначават нови хора и да уволняват старите които се правят на интересни! Нека минусите започнат сега! Смешен Народ!
25
9
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Уважаеми РАБОТНИЦИ - аз Ви подкрепям !!! ---А като поскъпне токът заради тия стачки, ще ги псуваш уважаемите работници. И цяла България ще ги псува.
24
0
 
9
 
! Отговори
rwe преди 12 години
Тоя е толкова нагъл и толквоа лъже както за шистовия газ , изобщо не му вярвам да го махат
23
4
 
4
 
! Отговори
Тъпо преди 12 години
На ден загубите били три милиона лева, а ако изплатят обещаното на миньорите ще дадат седем милиона лева. Това са два дни стачка, има нещо гнило. Явно не трябва да има нищо държавно - вие чули ли сте, миньорите на Ковачки да стачкуват, а със сигурност работят за много по - малко.
22
2
 
13
 
! Отговори
лъжци преди 12 години
Траичо Траиков каза по бтв че заплатите сасеовиличили в мини марица изток 450 пъти преди 10 години са били 450 лева заплата според Лъжеца министър траиков 450 пъти увиличени са 45000 хил лева кои лъже май министъра по платената теливизия бтв
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В/ долината на бавната смърт/-се работи трудно особенно със стара техника.Живота на тия хора е застрашен всеки ден .Дапратят трио-Борисов,Дянков,Трайков-без да работят само да стоят с миньорите 12часа .Преговорите тогава ще протекат по друг начин.
20
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БАСИ МАМАТА!?! СРЕДНА ЗАПЛАТА ОТ 1700ЛВ. ,КОЛЕДНИ ДОБАВКА 1000ЛВ. , ПОМОЩИ ЗА РАБОТЕЩИТЕ ТАМ ОТ ОЩЕ 1000ЛВ. И ТОВА В БЪЛГАРИЯ,И ПАК ИМА НЕДОВОЛНИ?*** ДЪРЖАВАТА,*** НАРОДА.
19
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1 > Работниците от разкривката вземат 2300 , а не 1500 .2 > Какви са тези глупости че се били разболявали , от къде я вземате тази статистика3 > Отделно че вземат 13 та заплата , 760 лв за "отопление" , купони , всеки еднин от тези "ВЪГЛЕЩАРИ" ВЗЕМА И ПО ЕДНА ЗАПЛАТА КАТО ИЗЛИЗА В ОТПУСКА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
18
9
 
20
 
! Отговори
Да преди 12 години
Миньорите искат да им бъде платено заработеното,а не бонуси както лъже правителството.1500 лв. заплата с данъци,значи 1000 лв. чисто.За тая работа, това не са пари.Повечето от вас гербави драскачи няма да издържат и половин ден.
17
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези хора заслужават всичко което искат-това е тежка работа и тези хора се раболяват.подкрепям напълни миньорите!!!!!!!!!!
16
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който не иска да работи в мините за 1500 лв заплата + купони за храна + коледни + пари за отопление + почивки в станциите на Мини Марица Изток на символични цени, моля веднага да напуска. Ние искаме да работим там.
15
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Миньорите са абсолютно прави в исканията си!!! ПЪЛНА ПОДКРЕПА!!! И да не плюят по профсъюзите - на вълка овчаря му пречи.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано се разберат и всичко свърши по-скоро.
13
7
 
35
 
! Отговори
бай Петко преди 12 години
Пак казвам - управляващите настройват гражданството против миньорите, че ако няма въглища ще увеличат цената на тока. А когато е имало свръх производство и миньорите искат това, което е записано в КТД защо тогава тези господа не намалиха цената на тока ? Стачкуващите искат и нова техника, а по-долу драскачите ако мислят, че 1500 лв. заплата е много, при тези условия - поне един месец да поработят в калта и тогава да се упражняват в красноречие !!! Уважаеми РАБОТНИЦИ - аз Ви подкрепям !!!
12
2
 
10
 
! Отговори
спиро преди 12 години
що не се запиташ колко време ще ги вземаш тия пари