Не на инат НС отхвърли последното вето на Първанов

Левицата сезира КС заради промените в Кодекса на труда
Обновена: 19 яну 2012 14:51 | 19 яну 2012 14:48,
36
Не на инат НС отхвърли последното вето на Първанов
Снимка: БТА

Парламентът отхвърли последното вето на президента Георги Първанов върху текстове от промените в Кодекса на труда. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ и на десетима независими народни представители.

"За" повторното приемане на измененията в Кодекса на труда гласуваха 123 -ма депутати, 48 бяха "против" и 1 се въздържа.

Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция и "Атака" и един независим депутат подкрепиха ветото на президента, а един независим народен представител гласува "въздържал се".

В края на миналата година Георги Първанов върна за ново обсъждане в парламента текстове от измененията в Кодекса на труда, с които се променят критериите за представителност на национално ниво на работодателските организации.

С разпоредбите на практика Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се изключва от участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според държавния глава тези разпоредби ограничават социалния диалог и са в противоречие с Конституцията, с международни актове, по които България е страна, и с правото на ЕС.

След като последното вето на Първанов беше отхвърлено от НС, БСП се закани, че ще сезира Конституционния съд.

Според Михаил Миков с промените се нарушава представителността на работодателските организации. Червените са против и въведените санкции за работниците без трудов договор.

Още по темата

От опозицията изразиха опасения, че заради новите критерии от Тристранката могат да бъдат елиминирани и други браншови организации, на които с нормативен акт се възложат отговорности от държавата.

"Не знам защо толкова методично трябва да изпълните исканията на двама-трима човека. Не се оставяйте в ситуацията на слугинажно предложение за законодателно решение. Ще обслужите днес нечий интерес. Ами ако следващото мнозинство има вашия манталитет, какво правим и къде отива България? Вие разбирате, че с този текст казвате, че от утре може да извадите всеки от Тристранния съвет", заяви Румен Петков и даде пример с БСК.

Според съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров целта е на по-малко хора да им се чува думата, по-лесно да се постига съгласие и ГЕРБ да налага своята воля над другите. По думите му това ограничава демокрацията.

"Ние, от нашата партия, няма да приемем промените, защото с тях се стеснява територията на социалния диалог. Националният съвет за тристранно сътрудничество е мястото, където трябва да се чуват максимален, различен брой предложения тези, включително и различни от тези на правителството, за да може в крайна сметка да се подпомогне правителството при вземането на решение”, допълни Хасан Адемов от ДПС.

Управляващите отхвърлиха всички упреци на опозицията и обявиха, че мотивите на държавния глава са твърде общи и представляват нереалистична субективна оценка.

"Ще подкрепим измененията не защото ще гласуваме на инат, а защото за първи път в съвременната история се създават ясни критерии за представителност на работодателските организации", аргументира се зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов отбеляза, че са следвали принципа на равнопоставеност в социалния диалог. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Дора преди 12 години
Ветото на президента предизвестено падна - трябва наистина да има ясни критерии, по които работодателските организации да влизат в тристранката.
23
0
 
2
 
! Отговори
Стоян преди 12 години
Трябва да има истинско представителство и равнопоставеност в социалния диалог, а не някои организации да се правят на "работодателски", а всъщност да имат марионетни функции.
22
0
 
7
 
! Отговори
maroder преди 12 години
до 26 нещо много ти е плитка паметта бе.Доколкото си спомням по времето на Иван Чьорни президент беше Петърчо Стоянов а СДС имаше абсолютно мнозинство в парламента
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се глобяват работещите без договор ако не работят ще ги глобят ,че не плащат здравна осигуровка !И какво излиза да крадат ли за да ги хване Цвъ. и да им лепнат криминално проявени Дайте работа на хората стига нови закони и глоби Бирниците ще съберат задълженията на всеки чрез отнемане на имущество Да ама ако нямаш какво да ти вземат какво правиме тогава Все недомислици на ГЕРБ които са много прости и алчни мислят само как да лапат повече и повече от бедния народ
20
5
 
6
 
! Отговори
пълно преди 12 години
безсилие. Тиква му, кратуня му, Боко,Цвъко, а бе, комунисти ,нали много добре се изразявахте,равно, мазно и нищо не казващи, по първановски.Майче от злоба започнахте само пяна да пръскате.Така ще е, от сега нататък:)))))))
19
3
 
12
 
! Отговори
георги преди 12 години
За каква демокрация говорят всички.. В България демокрация не е имало никога. Сега като управлява ГЕРБ малко станаха по-демократични нещата. Но особенно през 90-те.. Ще направиш някой голям бизнес и мутрите ще те набият и ще го вземат, ще подадеш жалба в съда или полицията. Пак идват и те бият, защото те работят с тях. Ако тръгнеш много да раздухваш даже те гърмят. БСП и ДПС управляваха всичко, това ли е демокрацията за която говорим ? Ами пребите журналисти ? А напишеш нещо лошо и те потрошат
18
4
 
6
 
! Отговори
do 8 преди 12 години
Не скандирай глупости. БКП мимикрира под различни имена,партии, структури и хора и досега все ТЯ ни е управлявала!! Тя е в миналото на всеки един от днешните.Тя държи икономическите лостове и всичко останало. Но това могат да го проумеят само мислещите и знаещите. Глупаците викат "Ура".
17
8
 
7
 
! Отговори
1 преди 12 години
до 8,по-добре комунист да те управлява от колкото бивш комунист,какъвто е тиквата и всички от управляващите.
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички са маскари, между другото г-н Борисов, трябва да знае, че оправданията свършиха, той е първото правителство слез падането на комунизма, който държи всички властови позиции и ГЕРБ е първата партия която може да направи каквото си иска. Имат си Президент от ГЕРБ, нямат нужда от коалиция в парламента защото имат мнозинство, кметовете на най-големите области са от ГЕРБ ,София,Пловдив,Варна и Бургас. Такова чудо не е било досега. Дори шефа на Върховния съд е човек на ГЕРБ и приятел на Цветанов
15
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Зад дежурната мазна усмивка на Първанов се крие мошеник и крадец- а може би с усмивката си се подиграва на народа -че го е изхетрил!
14
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***, не виждаш ли, че Кодексът на труда настъпва интересите на работниците! Че ГЕРБ на практика отнема все повече свободи на хората! Какво ми пука Първанов или друг го е забелязал! Важното е, че това е факт! ГЕРБ ограничава свободата на хората! И няма намерение да прави промени в интерес на работниците!
13
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес Парламента отхвърли не президентското вето, а последно *** на Гоце Койота, наричано от червените *** вето. Тоя ***-милиардер е Каппи, туто ди каппи на БГ мафията и трябва час по-скоро да влезе в панделата до живот и там да си прави вето на дупето, но там пандизчиите също няма да обръщат внимание на ветото му!!!!!!!!!!
12
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правило 1: Щом БСП и ДПС гласуват против нещо, то е добро за България.
11
12
 
11
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Гоце, кажи си каква ' мисия ' изпълняваше на 21.05.2010 г. ! Ние ще те разберем ...
10
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БСП И СДС отново ръка за ръка,така сините "печелят" десни гласове за каузата.Продължавай,Мартине,в следващия парламент няма да има възможност да се изказваш.
9
23
 
27
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
С измама, фал6ификация и рейсове избраха предния президент. Този го избраха с много гласували, спиране на рейсовете и с личността зад кандидатурата
8
21
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честито ни Освобождение от комунистическо робство! :)
7
24
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СПАСЕНИЕ ИМА - ТРЯБВАТ ИЗБОРИ !!!
6
25
 
21
 
! Отговори
Енвер Хали преди 12 години
С измами и фалшификации "избраха"МУТРИТЕ ОТ герб за президент тази шматка.
5
8
 
26
 
! Отговори
До Вагнер преди 12 години
Бо(за)йко отряза ***, защото народа започна да реже клона на който е седнал. Страх лозе пази, нали си чул? Не е от патриотични чувства,не го ласкайте толкова, а от СТРАХ.И за комсомолеца му не се радвайте толкова. Народът и тук е казал - Не се радвай на нов началник и малко прасе, защото не се знае, каква *** ще излезе!?