Не на инат НС отхвърли последното вето на Първанов

Левицата сезира КС заради промените в Кодекса на труда
Обновена: 19 яну 2012 14:51 | 19 яну 2012 14:48, Петя Шекерлетова
36
Не на инат НС отхвърли последното вето на Първанов
Снимка: БТА

Парламентът отхвърли последното вето на президента Георги Първанов върху текстове от промените в Кодекса на труда. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ и на десетима независими народни представители.

"За" повторното приемане на измененията в Кодекса на труда гласуваха 123 -ма депутати, 48 бяха "против" и 1 се въздържа.

Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция и "Атака" и един независим депутат подкрепиха ветото на президента, а един независим народен представител гласува "въздържал се".

В края на миналата година Георги Първанов върна за ново обсъждане в парламента текстове от измененията в Кодекса на труда, с които се променят критериите за представителност на национално ниво на работодателските организации.

С разпоредбите на практика Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се изключва от участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според държавния глава тези разпоредби ограничават социалния диалог и са в противоречие с Конституцията, с международни актове, по които България е страна, и с правото на ЕС.

След като последното вето на Първанов беше отхвърлено от НС, БСП се закани, че ще сезира Конституционния съд.

Според Михаил Миков с промените се нарушава представителността на работодателските организации. Червените са против и въведените санкции за работниците без трудов договор.

Още по темата

От опозицията изразиха опасения, че заради новите критерии от Тристранката могат да бъдат елиминирани и други браншови организации, на които с нормативен акт се възложат отговорности от държавата.

"Не знам защо толкова методично трябва да изпълните исканията на двама-трима човека. Не се оставяйте в ситуацията на слугинажно предложение за законодателно решение. Ще обслужите днес нечий интерес. Ами ако следващото мнозинство има вашия манталитет, какво правим и къде отива България? Вие разбирате, че с този текст казвате, че от утре може да извадите всеки от Тристранния съвет", заяви Румен Петков и даде пример с БСК.

Според съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров целта е на по-малко хора да им се чува думата, по-лесно да се постига съгласие и ГЕРБ да налага своята воля над другите. По думите му това ограничава демокрацията.

"Ние, от нашата партия, няма да приемем промените, защото с тях се стеснява територията на социалния диалог. Националният съвет за тристранно сътрудничество е мястото, където трябва да се чуват максимален, различен брой предложения тези, включително и различни от тези на правителството, за да може в крайна сметка да се подпомогне правителството при вземането на решение”, допълни Хасан Адемов от ДПС.

Управляващите отхвърлиха всички упреци на опозицията и обявиха, че мотивите на държавния глава са твърде общи и представляват нереалистична субективна оценка.

"Ще подкрепим измененията не защото ще гласуваме на инат, а защото за първи път в съвременната история се създават ясни критерии за представителност на работодателските организации", аргументира се зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов отбеляза, че са следвали принципа на равнопоставеност в социалния диалог. 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Дора преди 8 години
Ветото на президента предизвестено падна - трябва наистина да има ясни критерии, по които работодателските организации да влизат в тристранката.
23
0
 
2
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Трябва да има истинско представителство и равнопоставеност в социалния диалог, а не някои организации да се правят на "работодателски", а всъщност да имат марионетни функции.
22
0
 
7
 
! Отговори
maroder преди 8 години
до 26 нещо много ти е плитка паметта бе.Доколкото си спомням по времето на Иван Чьорни президент беше Петърчо Стоянов а СДС имаше абсолютно мнозинство в парламента
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се глобяват работещите без договор ако не работят ще ги глобят ,че не плащат здравна осигуровка !
И какво излиза да крадат ли за да ги хване Цвъ. и да им лепнат криминално проявени
Дайте работа на хората стига нови закони и глоби
Бирниците ще съберат задълженията на всеки чрез отнемане на имущество
Да ама ако нямаш какво да ти вземат какво правиме тогава
Все недомислици на ГЕРБ които са много прости и алчни мислят само как да лапат повече и повече от бедния народ
20
5
 
6
 
! Отговори
пълно преди 8 години
безсилие. Тиква му, кратуня му, Боко,Цвъко, а бе, комунисти ,нали много добре се изразявахте,равно, мазно и нищо не казващи, по първановски.Майче от злоба започнахте само пяна да пръскате.Така ще е, от сега нататък:)))))))
19
3
 
12
 
! Отговори
георги преди 8 години
За каква демокрация говорят всички.. В България демокрация не е имало никога. Сега като управлява ГЕРБ малко станаха по-демократични нещата. Но особенно през 90-те.. Ще направиш някой голям бизнес и мутрите ще те набият и ще го вземат, ще подадеш жалба в съда или полицията. Пак идват и те бият, защото те работят с тях. Ако тръгнеш много да раздухваш даже те гърмят. БСП и ДПС управляваха всичко, това ли е демокрацията за която говорим ? Ами пребите журналисти ? А напишеш нещо лошо и те потрошат
18
4
 
6
 
! Отговори
do 8 преди 8 години
Не скандирай глупости.
БКП мимикрира под различни имена,партии, структури и хора и досега все ТЯ ни е управлявала!! Тя е в миналото на всеки един от днешните.Тя държи икономическите лостове и всичко останало. Но това могат да го проумеят само мислещите и знаещите. Глупаците викат "Ура".
17
8
 
7
 
! Отговори
1 преди 8 години
до 8,по-добре комунист да те управлява от колкото бивш комунист,какъвто е тиквата и всички от управляващите.
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички са маскари, между другото г-н Борисов, трябва да знае, че оправданията свършиха, той е първото правителство слез падането на комунизма, който държи всички властови позиции и ГЕРБ е първата партия която може да направи каквото си иска. Имат си Президент от ГЕРБ, нямат нужда от коалиция в парламента защото имат мнозинство, кметовете на най-големите области са от ГЕРБ ,София,Пловдив,Варна и Бургас. Такова чудо не е било досега. Дори шефа на Върховния съд е човек на ГЕРБ и приятел на Цветанов
15
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зад дежурната мазна усмивка на Първанов се крие мошеник и крадец- а може би с усмивката си се подиграва на народа -че го е изхетрил!
14
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупако, не виждаш ли, че Кодексът на труда настъпва интересите на работниците! Че ГЕРБ на практика отнема все повече свободи на хората! Какво ми пука Първанов или друг го е забелязал! Важното е, че това е факт! ГЕРБ ограничава свободата на хората! И няма намерение да прави промени в интерес на работниците!
13
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес Парламента отхвърли не президентското „вето”, а последно *** на Гоце Койота, наричано от червените *** „вето”. Тоя ***-милиардер е Каппи, туто ди каппи на БГ мафията и трябва час по-скоро да влезе в панделата до живот и там да си прави „вето” на дупето, но там пандизчиите също няма да обръщат внимание на ветото му!!!!!!!!!!
12
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правило 1: Щом БСП и ДПС гласуват против нещо, то е добро за България.
11
12
 
11
 
! Отговори
arhar преди 8 години
Гоце, кажи си каква ' мисия ' изпълняваше на 21.05.2010 г. ! Ние ще те разберем ...
10
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БСП И СДС отново ръка за ръка,така сините "печелят" десни гласове за каузата.Продължавай,Мартине,в следващия парламент няма да има възможност да се изказваш.
9
23
 
27
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
С измама, фал6ификация и рейсове избраха предния президент. Този го избраха с много гласували, спиране на рейсовете и с личността зад кандидатурата
8
21
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честито ни Освобождение от комунистическо робство! :)
7
24
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СПАСЕНИЕ ИМА - ТРЯБВАТ ИЗБОРИ !!!
6
25
 
21
 
! Отговори
Енвер Хали преди 8 години
С измами и фалшификации "избраха"МУТРИТЕ ОТ герб за президент тази шматка.
5
8
 
26
 
! Отговори
До Вагнер преди 8 години
Бо(за)йко “отряза“ ***, защото народа започна да реже клона на който е седнал. “Страх лозе пази“, нали си чул? Не е от патриотични чувства,не го ласкайте толкова, а от СТРАХ.И за комсомолеца му не се радвайте толкова. Народът и тук е казал - “Не се радвай на нов началник и малко прасе, защото не се знае, каква свиня ще излезе“!?