Цветанов захапа яростно Костов, Станишев и Местан

"Вие сте страхливец", ревна опозицията към МВР шефа
Обновена: 25 яну 2012 21:34 | 25 яну 2012 14:25,
355
Цветанов захапа яростно Костов, Станишев и Местан
Снимка: БТА

Провокиран от политическите коментари на опозицията по темата с полицейското насилие, вътрешният министър Цветан Цветанов дойде в парламента.

Поотделно МВР шефът се обърна към трите политически партии, които няколко дни остро критикуват действията на полицията и неефективните наказания, които бяха наложени на провинилите се полицаи по случая "Мировяне".

Пръв на мушката на Цветанов попаднаха представителите на „Коалиция за България”. Вътрешният министър попита защо левицата не се е разграничила от Петър Стоянов – Пешо Сумиста, който е имал карта от парламента като съветник към комисията по въпросите на младежта и спорта.

И направи набързо връзка с обвиненията по делото „Килърите”. „Сумиста, който е поръчвал хората както вие поръчвате кюфтета в стола. Защо „Коалиция за България” предприеха тези атаки към мен?”, попита Цветанов.

Той даде и друг пример с ареста на левия общинар във Варна Борислав Гуцанов. Той обясни, че службите са действали по обмен на сигнал с европейски служби за начина, по който се източва общината във Варна.

Вторият, който попадна по прицела на вътрешния министър, се оказа заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

Заместникът на Доган по-рано от трибуната на парламента обяви, че случаят в Мировяне може да бъде квалифициран освен като полицейски натиск и като политическо покровителство заради липса на адекватни наказания към униформените.

„Вие минахте всякакви граници, за да кажете че това е политически полицейски натиск. Това ме провокира да дойда да говоря тук”, скочи Цветанов.

Той попита дали Местан лично не го е търсил през лятото заради случай с лице на име Иса Бесоолу от Стара Загора, където бил избирателният район на депутата от ДПС. Иса Бесоолу има условна присъда за предлагане на подкуп на длъжностно лице.

„Дали сте оказвали някакъв натиск върху правоохранителната и правораздавателната система? И дали търсите съдействие на по-горни инстанции това нещо да бъде решено? Защото той е ваш близък и той е част от вашата кампания, която всъщност вие е подпомагал“, попита разпалено Цветанов Лютви Местан.

МВР шефът допълни, че действията, които е започнало МВР по този случай, са още по времето на предишния министър на вътрешните работи Михаил Миков, сега депутат от левицата.

„Не мога да спра това разследване”, заяви Цветанов.

След като направи заключението, че в момента е неудобен на представителите на опозицията, вицепремиерът постави под прицел и съпредседателя на ”Синята коалиция” Иван Костов.

„Г-н Костов, наблюдавайте внимателно развитието на „Октопод“-а. Там ще бъде ясно всичко, което се е случило в държава и политическото ходатайство“, посъветва Цветанов.

МВР шефът разкри, че преди години един от основните свидетели по делото „Октопод” лично е сезирал Костов с жалба за това, което е причинено на него и семейството му.

Още в началото на изказването му депутатите на левицата и десницата напуснаха залата.

Останаха само двамата бивши премиери на БСП и СДС Сергей Станишев и Иван Костов, които изслушаха в залата Цветанов.

„Министър не трябва да бяга и да се крие, когато има критики към него. Вие сте политически популисти, които не сте носили никаква политическа отговорност, за това което се е случило”, завърши изказването си пред депутатите Цветанов.

Последваха отговорите на споменатите от него представители на опозицията. Пръв взе думата Лютви Местан.

”Току-що използвахте най-високата трибуна, за да окажете натиск върху съдебната система. Г-н Иса Бесолу не е помагал просто за кампанията на ДПС, той беше 4-ти в листата на ДПС в Стара Загора на последните избори. Обърнах се към вас с молба да снемете политическата поръчка, ако е имало такава, защото абсолютно в нарушение на закона той е бил подслушван по време на цялата кампания. И за това доказателствата са факт!”, коментира Местан.

За случая е бил информиран и Главният прокурор Борис Велчев дали няма политическа поръчка за оклеветяване на противник по време на политическа кампания.

„Вие определяте официална кореспонденция като натиск от страна на народен представител. Това, което направихте току-що, е откровен натиск върху съдебната система”, допълни Местан.

Още по темата

„Оказва се, че не Цветанов е направил натиск, а вие сте бил човекът, който е търсил връзка с определени представители по този случай”, отвърна му шефът на МВР.

След което се извини, че трябва да си тръгне от парламента за неформалния съвет на министрите на вътрешните работи.

Така Цветанов нямаше възможност лично да чуе репликите на другите двама споменати от него в изказването му – Станишев и Костов.

Лидерът на левицата обясни, че е Цветанов за пореден път е излъгал за Пешо Сумиста.

„Неговия пропуск е издаден по предложение на председателя на спортната комисия, която се ръководи от депутат на „Атака”, каза Станишев.

Лидерът на социалистите на свой ред попита защо Любомир Илиев – Къдравия, който беше арестуван заради подготовката на три убийства, е стоял в групата на ГЕРБ с издаден от управляващите пропуск.

„Имаме фрапантни случаи на полицейско насилие и министър Цветанов нито веднъж не се разкая за тези случаи”, коментира още Станишев.

Най-остро на изказването на Цветанов реагира Иван Костов.

„Гнусна манипулация е да бъда сочен с пръст по делото „Октопод”, след като такова дело не съществува. Това са думи на министър, който излиза от релси, който не може да свърже фактите и да мисли логично. Това е един страхливец, само страхливец прави това”, ядоса се Командира.

По-късно в кулоарите на парламента депутатите на левицата обявиха, че на преден план стои оставката на вътрешния министър, тъй като неговото оставане на поста носило само тежести и неудобства за управлението на ГЕРБ.

„С поведението си показа, че не може да носи отговорност и се крие зад агресията”, заяви Ангел Найденов.

Червените поискаха съвместно заседание на вътрешна комисия и тази за правата на човека, на което да бъдат изслушани Цветанов и Бойко Борисов по случаите  с убитата Мирослава в и за полицейското насилие в Мировяне.

Левите допълниха, че на преден план излиза въпросът за вот на недоверие към правителството заради дейността на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
17
 
! Отговори
16 преди 12 години
16, Аз пък съм на друго мнение. Всичко положително в БГ от 2007 насам се върши под диктата на Брюксел. Колкото до Бойко и Ко. я ми кажи - кой имаше "охранителни фирми" в началото на прехода? И как от мутра се става почтен човек ? ? ? Единственото хубаво на Бойко е, че го е страх от Запада и прави каквото му кажат - НИЩО ДРУГО !
24
4
 
27
 
! Отговори
гъзолизец преди 12 години
И не живейте с илюзията, че сега е по- различно от преди 2,5 г. Помийната яма е същата, само се смениха лицата. Кой ви каза, че и сега няма престъпници, които си живеят живота??? Отидете в гр. Левски и вижте наркобароните и трафикантите колко комфортно си живеят при новата власт. Тия градски легенди, че ГЕРБ преборила престъпността на Цв. Цв. сигурно му звучат много увлекателно, но щом може министър на вътрешните работи да е шеф на предизборен щаб, за какво говорим изобщо?Това е нечувана наглост
23
5
 
14
 
! Отговори
10F преди 12 години
Крадеца вика "Дръжте крадеца" ...
22
8
 
32
 
! Отговори
metropolitan преди 12 години
Такава наглост и безочие не си позволяват министри в цивилизована държава, т.е. нашата явно не е такава. Най-накрая някой трябва да даде под съд Цв.Цв. за клевета, защото този *** минава всички граници. Всъщност, след днешната му тирада се чудя дали няма спешна нужда от преглед при лице с подходяща медицинска квалификация?!
21
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цирка продължава с пълна сила.
20
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От позитано бързо ви казват какво да пишете значи....за 50-60 години поне на пропаганда се научиха като хората.....
19
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че предишните са си правили квото искат е факт, но това не го оправдава и той да действа така! Това не бива да се превръща в норма. Ако има позиция да си я отстоява. Тези му изказвания са само оправдания за безсилие.
18
10
 
7
 
! Отговори
въмутен преди 12 години
не виня ГЕРБ за положението. Просто от още от соца това се счита за нормално :)
17
11
 
38
 
! Отговори
ДО 3 преди 12 години
РАБОТАТА МУ ТАМ НЕ БЕЩЕ ДА ОБЯСНЯВА КОЙ КАКВО Е НАПРАВИЛ ИЛИ ПО-ТОЧНО КАК ТОЙ Е ИЗВЪРТЯЛ НЕЩАТА ЗА ДА АРЕСТУВА НЕВИННИ ХОРА ... С ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ А ДА ОБЯСНИ КАК ***,НЕОБРАЗОВАНИ И ЗАЛУПЕНИ ЧЕНГЕТА СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА БИЯТ ВСЯКО СЕМЕЙСТВО КОЕТО ИМ ПАДНЕ !!!!!!!!!!!!! НО ТОЙ ПАК УСПЯ ДА ХВЪРЛИ ПРАХ В ОЧИТЕ НА ГЛУПАВИТЕ СЕЛЯНИ КОИТО МУ ВЯРВАТ И ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО !! ТОЛКОВА ГАФОВЕ,ПЪРЖОЛИ И МЪРТВИ ДЕЦА А ТОЗИ ДАСКАЛО ПО ФИЗИЧЕСКО ОЩЕ Е ТАМ..... *** СЕЛЯНИ
16
4
 
34
 
! Отговори
аси преди 12 години
божеее,боже ,каква *** е станала бг ,жалко за хубавата страна,мръсни *** я окупираха и оправия няма да има.жалко за хората които останаха там.господ да ги пази.
15
8
 
40
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Полицейския произвол и насилие в България е факт който не може да бъде оспорван. Аз лично знам за случай в който 100% невинно лице обвинено в дребна хулиганска проява (драскане по стени) бива бито в районното. За по голям кеф са му пускали и ток от шокови палки. Момчето има сърдечни проблеми и след "терапията" са го откарали в Пирогов. Ако беше умрял щеше да е 100% от естествена смърт..:)
14
27
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То е ясно,че опозицията ще търсят постоянно под вола теле.... Тия освен да крадат от народа си за друго не става и няма да позволят следващ мандат на Герб при никакви положения. Каквото и да си говорим е ясно,че единствено Цветанов и Борисов донякъде успяват да разръчкат всички мутри създадени от БКП,ДС....20 години никой не посмя и на 10% да работи като ГЕРБ !!!
13
12
 
45
 
! Отговори
гъзолизец преди 12 години
Страхотно представяне на Цветанов, нямам думи. Имаме за министър човек, който успява да ме разколебае в познанията ми пи български език само с една реч от 10 мин. "Това е причината да съм тук в по- голямата си част". Това изречение ще ми остави траен спомен. ЧУдя се по- малката му част къде остана и защо не е взел и мозъка си. Че има манипулации, политически натиск и полицейщина - най - добре могат да кажат лекарите от Горна Оряховица, за които от страх Цв. Цв по- миналата Коледа се покри от НС.
12
15
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цветанов е повече от страхливец - той е просто нахална и необразовано мутра с власт! Той е вреден за държавата.
11
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цирк "Балкански"!
10
32
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дебелоочието на Костов,Станишев и Местан вече мина всякакви граници.Къде бяха те, когато управляваха а престъпниците си живееха живота.Защо тогава не подаваха оставки техните министри ?Наглеци.
9
11
 
18
 
! Отговори
CS преди 12 години
CC e putnik ve4e otvsqkude i sled nego i nekopentetnite GERB na4elo s 4alga Preimier s mahlensko durjane i govor .
8
8
 
36
 
! Отговори
До 3 преди 12 години
Няма БГ политик, който да не е ***.
7
7
 
21
 
! Отговори
arhar преди 12 години
' Защо Иса Бесоолу получи условна присъда, запита от трибуната Цветан Цветанов. Не става ли дума тук именно за натиск върху правоохранителната и правораздавателната система, добави вицепремиерът. Той обвини Лютви Местан, че е оказвал натиск върху правоохранителната и правораздавателната система в полза на приближения му Иса Бесоолу, който е участвал в предизборната кампания на ДПС. ' .............................................................................Хайде сега *** Куцкова да коментира този случай или сега странно ще мълчи по този въпрос ? Как тогава да повярвам, че съдебната им система е независима ? От какво и от кого точно е независима ? Съдебната система е независима само от данъкоплатците, които работят за по 300 лв заплата, за да могат ' независимите ' магистрати да си строят хотелчета по Черноморието и Беломорието ? *** Куцкова каза ли нещо за тези магистратски хотелчета или мълчи и по този въпрос ?
6
19
 
55
 
! Отговори
Пак ли? преди 12 години
И на ЦЦ ли му е виновен Костов? Ясно !