Назначават 24 нови посланици, махат 17 с картончета от ДС

92% от номинираните са кариерни дипломати, изтъкна външният министър
Обновена: 25 яну 2012 16:10 | 25 яну 2012 16:09,
114
Назначават 24 нови посланици, махат 17 с картончета от ДС
Николай Младенов Снимка: архив, БТА

България ще има 24 нови посланици. Такова предложение направи Министерският съвет до президента Росен Плевнелиев.

За 17 от отиващите си посланици от Комисията по досиетата обявиха, че са сътрудничили на бившата Държавна сигурност.

Управляващите изчакаха новият президент Росен Плевнелиев да встъпи в длъжност, за да направят смените, след като президентът Георги Първанов отказа да отзове свързаните с ДС посланици.

"Започваме с тези назначения, защото те са ключови за нас, като процесът ще продължи и в следващите седмици", заяви след заседанието на кабинета в Пазарджик външният министър Николай Младенов.

Той поясни, че това са малко повече от една трета от тези посланици, които трябва да бъдат сменени.

92% от номинираните са служители на външно министерство. Пет от бъдещите посланици ще са жени.

Като посланик в Холандия заминава досегашният началник на кабинета на Георги Първанов генерал Никола Колев.

"Той има дългогодишна кариера в Българската армия и е един от хората, които са ключови за присъединяването ни към НАТО, затова трябва да използваме потенциала му", коментира външният министър.

Сред имената, които правят впечатление, са номинацията на сина на Кирил Маричков – Кирил Маричков-младши, който ще е посланик във Ватикана. За Киев заминава депутатът от ГЕРБ Красимир Минчев.

Посланик в Рим ще бъде съветникът на Бойко Борисов по европейските въпроси Ангел Чолаков.

Двама от заместниците на Николай Младенов пък оглавяват мисиите ни в Лондон и Брюксел – това са Константин Димитров и Димитър Цанчев.

Посолството в Египет оглавява Румен Петров, който стана известен с дейността си около освобождаването на медицинските ни сестри от Либия.

Другите номинирани са: в Албания – Димитър Арнаудов, Босна и Херцеговина - Ангел Ангелов, Германия - Ради Найденов (бивш началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски), Гърция - Емилия Кралева, Италия - Ангел Чолаков, Китай - Пламен Шукюрлиев, Кувейт - Александър Олшевски, Румъния - Александър Филипов, Сърбия - Ангел Димитров, Унгария – Бисерка Бенишева, представителството на България към ООН в Ню Йорк - Стефан Тафров, Македония - Иван Петков.

За седалището на ООН в Женева заминава Иван Пиперков, за Австрия - Елена Шекерлетова, в Белгия ще бъде Веселин Вълканов, Йемен - Борис Борисов, Република Южна Африка - Катя Делева и за мисията ни в Словакия - Маргарита Ганева.

По-рано сутринта на първата си официална среща премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев се договориха за номинациите на 24-мата дипломати.

Борисов обясни, че соченият за сигурен посланик генерал Кирчо Киров не е сред тях, защото е сътрудничил на Държавна сигурност.

"И президентът, и външният министър държат да се спази правилото дипломатите да не са работили в ДС", обясни премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
интересно как тоя *** народ прие идеята че всеки агент на ДС е едва ли не престъпник. Ами да ловиш чужди шпиони или такива които сриват икономиката на една страна не е ли патриотична работа. Независимо от време и система. *** народ слаба държава. Аз например мисля че който е извършил клевети и престъпления да го съдят а който не да го наградят. Всекиму според заслуженото.
4
12
 
16
 
! Отговори
Синът на убиеца преди 12 години
Браво! Синът на убиеца Кирил Маричков ще стане посланик! Кои синове на други убийци ще изпратят на дипломатически постове?
3
3
 
11
 
! Отговори
АМАН ОТ ИДИОТИ преди 12 години
издънка на активни борци против фашизма и *** НОМЕР 1 ПО КАКВО СИ ПРИЛИЧАТ ====
2
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО САМО ТАКА ...И ЧЕСТИТО НА ПРЕСТЪПНАТА ШАЙКА ОТ БСП НАЧЕЛО С МАФИОТИТЕ ГОЦЕ И СЕРГЕЯ
1
17
 
30
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
чувате ли бе ***, сбъдна се ваща мечта, дето даже при костов не се случи. на боко трябва ръка да целувате, а не да го плюете,ваща мама