БСП се опълчи на идеите на Дянков за Сребърния фонд и БЕХ

ГЕРБ искат да потрошат средствата от резерва, скочи левицата
31 яну 2012 16:19,
157
БСП се опълчи на идеите на Дянков за Сребърния фонд и БЕХ
Сергей Станишев Снимка: архив, БТА

БСП ще се противопостави на заявките на министъра на финансите Симеон Дянков да използва Сребърния фонд и за приватизация на 25% от Българския енергиен холдинг, съобщи на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според него идеята на Дянков по отношение на Сребърния фонд е много рискова и безотговорна. Министърът предлага парите, с които след 2020 г. трябва да се покрива дефицитът в държавната пенсионна система, да се инвестират в български държавни ценни книжа (ДЦК), което сега е забранено.

Станишев коментира, че фискалният резерв е спаднал от 8,2 милиарда до 4,3 милиарда лева и две и половина години това правителство покрива бюджетни дисбаланси с наследството на предишния кабинет.

"Какво решение предлага Дянков - да се потроши каквото е останало от резерва, защото по закон Сребърният фонд е част от резерва, и това са 1,8 млрд. лева", коментира лидерът на БСП.

Възможно е тези пари не да натрупат лихва, а да "изгори" главницата и пенсионната система да се изправи пред сериозно изпитание, предупреди Станишев.

"Това правителство системно ограбва държавните предприятия. Първо иззема техния дивидент в бюджета. Просто се конфискуват техни средства, за да се кърпят дупки в бюджета. После се минава на бърза приватизация на ниски цени на ключови държавни участия в икономиката", посочи соцлидерът.

"Така беше с "Булгартабак", такова е намерението и за "Товарни превози" на БДЖ – най-важната и печеливша дейност на БДЖ. Така се подхожда и към Български енергиен холдинг. Пак с мотива, че нямат пари", допълни Станишев.

Според него това е "игра със стратегически негативни последици за България". Той напомни, че БЕХ, както и БДЖ са в забранителния списък за приватизация.

По повод изслушването във вътрешната комисия на представители на МВР, Станишев коментира, че от изявите на вътрешния министър става ясно, че няма намерения де се промени политиката в сектора за сигурност. Според лидера на БСП сме свидетели само на козметични мерки, които да притъпят общественото внимание.

"Не виждам основание да участваме в такъв театър", каза още Станишев по повод инициативата на ГЕРБ да създадат парламентарна комисия заради полицейското насилие.

Според него тази комисия ще е само за отбиване на номер от страна на мнозинството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато фактите говорят и боговете мълчат. Само герберастите ***.
14
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както са я подкарали май БОЙиКо Борисов и ГЕРБ ще затрият държават или най-малкото ще я оставят без пари.
13
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре де какво от това което казва Станишев не е вярно? Колкото ида крадяха парите от приватизацията ккъде отиваха в сребърният фонд. Помните ли колко ги плюеха че били трупали резерв. Благодарение на този резер и въпреки некадърниците от герб дори и сега имамае финансова стабилност Къде отидоха парите сега от приватизацита ан БТ май никой не знае къде са
12
17
 
5
 
! Отговори
AAA преди 12 години
Много думи нищо не е казано. Защо да не се инвестира в български активи - икономиката ни има нужда от капитали, а капиталите, които имаме ние да не ги инвестираме в България - защо? Да не приватизираме предприятия - защо? Това е начина за създаване на пазарна икономика (е разбирасе и да изгоним някои хора, които стоят на входа и на изхода на тези предприятия). Тези упреци са неуместни и несъществени!
11
9
 
13
 
! Отговори
Стар комунист преди 12 години
Май ще плачете за Серго, макар и предател и западна ***, все пак е наша школа
10
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един хамстер излезе по-умен от Дянчо.
9
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков търси какво още да опоска, след като свърши държавният резерв и удвои външният ни дълг. *** накадърника.
8
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак ли тоя хамстер ми налази монитора! Къш!
7
20
 
9
 
! Отговори
против преди 12 години
какво не са скочили комунистите, само за да бъдат забелязани като смешна опопзиция.От много тренировки, ще станат шампиони по скачане. Загрижили се за пенсионния фонд. Кой го съсипа и сложи ръка на него, да си припомним, комунистите.- Сега крокодилските им сълзи не хващат декиш.И къде се покриха Мая Манолова и Куурнелиа Нинова, започна да ми домъчнява за техните *** шедьоври.
6
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
фискалният резерв е спаднал от 8,2 милиарда до 4,3 милиарда лева...И какво стана само до преди месец разправяха, че нямало да се пипа това 10-тина години с цел да се натрупат пари там.. и сега какво ?цялото правителство е една лъжа каквато беше в Гърция, но скоро всичко ще излезе на яве...по скоро от колкото при съседите ни.
5
7
 
26
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 12 години
"Станишев коментира, че фискалният резерв е спаднал от 8,2 милиарда до 4,3 милиарда лева и две и половина години това правителство покрива бюджетни дисбаланси с наследството на предишния кабинет."Каквото и да говорим, истината е една: Бат Ви Серго, председателя на ПЕС си е АБСАЛЮТНО ПРАВ ТОЗИ ПЪТНо за това, че *** ОТ КОМ. ПАРТИЯ ГЕРП са ОПОСКАЛИ 4 МИЛИАРДА ЗА 2,5 ГОДИНИ Е ВИНОВЕН САМО СТАНИШЕФ...АКО НЕ ИМ БЯХА ОСТАВИЛИ 8 И КУСУР МИЛИАРДА, КОМПИРИТЕ ОТ МВР, ДОСЕГА ДА СА НИ ФАЛИРАЛИ
4
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гласувахме за Герб за да спасим България от Бсп.А сега ,добре че са Бсп за да ни спасят от Герб.Кофти но ФАКТ.
3
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Право думаш ама кой ли те слуша не че и вие не бяхте за бой ама поне оставихте пари. ГРОБ сега ги папкат и след тях държава може да няма.Не вярвах че някога ще го кажа ама тоя почна да ми липсва в сравнение с некадърниците от ГРОБ за които горчиво съжелявам че гласувах по времето на тоя въпреки всичките кражби итн... държавата поне се движеше нанякъде
2
11
 
34
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Абе може ли да сте толкова невежи! Само плюете, без да се замисляте върху думите на когото и да било! Ще ви питам аз като се оцъклим без грам лев в Сребърния фонд, тогава пенсионерите как ще получават пенсиите си? Да не говорим, че държавата не внася и лев в Сребърния фонд от приватизациите, въпреки че е задължена да го прави! Абе прогледнете най-накрая бе! Вие явно само плюете, без да знаете защо!
1
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хамстера пак се е разнежил