За кокала: Битката Първанов-Борисов

Коалиция БСП-ГЕРБ е невъзможна, каза президентът (2002 – 2012 г.)
Обновена: 3 фев 2012 15:02 | 3 фев 2012 09:45,
221
За кокала: Битката Първанов-Борисов
Снимка: Impact Press Grouр

Ще водя голямата, тежката битка с Бойко Борисов и с това слабо, бездейно и бих казал вече вредно за България управление, зарече се президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов.

По думите му битката, която предстои с ГЕРБ, е и лидерска битка.

"Нека битката да бъде жестока за следващите избори, но - политическа. Да не влезе в персонална битка, защото нещата ще загрубеят", предупреди той.

Според него коалиция с ГЕРБ вече е невъзможна, дори и теоретично.

"В момента срещу мен се води персонална война, не политическа", смята още Георги Първанов.

Той смята, че срещу Бойко Борисов БСП трябва да противопостави силна фигура, която да е в състояние да вдъхва респект.

"Надявам се да не сме само ние двамата със Сергей Станишев лидерите, на които БСП да разчита", каза бившият президент.

"При никакво "ако" БСП няма да се разцепи, въпросът е в това – от конгреса БСП да излезе по-силна, защото точно след една година са изборите", припомни той и допълни, че най-убедителното за една партия е нейният лидер да бъде и кандидат за премиер. 

На въпрос дали ще се кандидатира за лидер на БСП, Първанов заяви: "Не е в мой стил да се кандидатирам, т.е. – да се самопредлагам. Бях издигнат за председател на БСП в трудна ситуация, в която беше трудно да се намери желаещ. Бях номиниран за президент, когато нямаше друг кандидат. Ако събитията го налагат, бих могъл да участвам в състезанието на идеи, на политики. Необходима е промяна в организационната политика на партията. БСП не излъчваше сила досега, а все повече трябва да излъчва", убеден е Първанов.

За връзките му с Октопода

"Цветан Цветанов е вътрешен министър, а не е махленска клюкарка. Ако той има доказателства за мен, нищо по-лесно от това – да ги даде на прокуратурата и да се видим в съда, коментира Първанов обвиненията, отправени му от вътрешния министър за връзки с "Октопода" и организираната престъпност.

Откъде започнаха атаките – от момента, в който казах, че с Борисов нашият идеен сблъсък предстои. Но – политически, а не – личностен. Но те пренесоха нещата на лична основа, Борисов се скри и пусна кохортите от подставени лица", каза Георги Първанов.

По думите му ако някой е имал връзка с Алексей Петров, той е този, който е правил обща фирма с него и този, който е отишъл на свиждане при него веднага след атентата.

"Това е дребно, елементарно, прехвърлят върху някого вината за нещо, за което сами са отговорни", убеден е  Първанов.

За помилванията на Марин

Бившият президент бе категоричен, че указът за вицепрезидента от 2002 г. няма срок. 

"Той е до присъствието на вицепрезидента в президентската институция. Когато изпращам дипломат в чужбина, подписвам безсрочен указ. Има дипломати, които са стояли по шест години в чужбина. Няма прекъсваемост в президентската институция, ние не сме напускали президентската институция. Документът важи. Нямам съмнения", допълни Първанов.

Все пак той обяви, че няма нищо лошо в това да бъде попитан Конституционният съд по казуса с указа и помилванията, осъществени от Ангел Марин.

Първанов бе категоричен, че процедурата по помилване включва четири инстанции - тя започва в министерството на правосъдието и завършва пак там, обяви той.

По обвиненията, че са прибрали рушвети от даването на гражданство, Първанов каза, че има пет – шест и повече инстанции при даването на гражданство.

"Аз самият нямам никакво отношение, освен, че го прави президентската институция, но имам пълно доверие на Ангел Марин", каза той.

За приемствеността Първанов-Плевнелиев

Според президента (2002 – 2012 г.) церемонията по предаване на властта на новия президент е била най-добрата, най-тържествената и е затвърдила приемствеността.

"С Росен Плевнелиев мисля, че се получи добър диалог. Неговата амбиция да се създадат много съвети е симпатична. Това е добра идея, за да привлечеш експертният потенциал на нацията, но неработеща", смята Георги Първанов.

"Той се държи разумно, достойно, направи балансирани изявления, президентски", отчете бившият държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
11
 
! Отговори
битка чрез медиите преди 12 години
Вестник Преса демоде опит на Първанов да се върне в политикатаНовият вестник Преса на Тошо Тошев има минимален шанс да остане на пазараСлед дни на сергиите ще се появи най-новия всекидневник Вестник Преса на Тошо Тошев. Той обаче не е само негово творение това е вестникът на отиващия си президент Георги Първанов, който е овъртял всички, на които е правил услуги.Дали този път тандемът Тошев-Първанов ще успее?Едва ли, независимо че разполагат с добри журналисти (в най-новата българска история е пълно с хубави вестници, които са фалирали).А и да правиш ежедневник през 2012 година е демоде, защото и самия Първанов сутрин вероятно първо преглежда сайтовете, а вестник отваря ако му остане време.Появява се нов вестник в епоха, когато вестниците умират по света и у нас.Спонсор е Георги Гергов пловдивският олигарх, който благодарение на Първанов получи почти даром Панаира, Хотел Санкт Петербург и Стария град в Пловдив и ЦУМ в София. Редакцията на вестника ще е на последния етаж на столичния централен магазин. Под мъдрото мениджърско управление на Гергов, независимо от разположението си, най-стария МОЛ на България стана и най-западналия, в който етажите един след друг се опразват. Същото сполетя и всички останали подаръци от Първанов Гергов опразни Панаира, опразни хотел Санкт Петербург, опразни и Стария град.Още преди да започне издаването на вестник Преса, хората около олигарха споделяха, че той работи само с кредити и няма живи пари. Едва ли и някоя банка ще му отпусне кредит, при положение че неговия покровител сдава поста. А и да не забравяме, че има да обслужва мн-о-о-го други кредити. За издаването на нов вестник трябват много пари, пари които Георги Гергов няма, освен ако не продаде някой от подаръците на Първанов.Другият спонсор Красимир Гергов, който официално само консултира Първанов и пуска клипчета за новия вестник в многобройните си телевизии, най-вероятно няма да покаже голям ентусиазъм в подкрепата за Тошев и Първанов, защото ще ядоса новия президент. А без квотата на Плевналиев в СЕМ, медийната империя на Гергов ще рухне по-ефектно от берлинската стена.Новият вестник на Тошо Тошев ще срещне и един още по-голям проблем разпространението. Известно е, че този бизнес се държи от групата около новия собственик на Труд и 24 часа Огнян Донев, както и от Ирена Кръстева и прословутия й син Дилян Пеевски. И едните, и другите са проправителствени. Никой от тях няма да рискува отношенията си с премиера, заради някакъв опозиционен вестник. Това означава стотици и хиляди пачки с вестници, които се връщат, без изобщо да са разпечатвани и загуби, загуби, загуби. Все върху яката гърбина на Гергов.А след Вестник Преса за Тошо Тошев и Първанов ще остане резилът.
16
8
 
19
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Голям страх се е загнездил в бившия президент.Докато беше в мандат се въртеше наляво-надясно.Сега когато получава атаки и от престъпно естество и заплахата че Станишев няма да пусне кокала - идва му в повече.Много странно поведение демонстрира уж "силния "президент.Връзките му с различни хора с чисто и не чак толкова досие,неговото минало за което ту беше истина,ту лъжа,буди доста въпросителни.Кой друг президент на България има такава биография - агент на ДС,свързване на името му с подсъдими...
15
6
 
15
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
Ти май нещо си объркал програмите. БТВ е на Гергов, който пък е личен приятел на Първанов и му бе осигурил изключителен медиен комфорт с предварително заучени въпроси.А това, че плаши гаргите с тези интервюта тепърва ще го разбере бившия президент.
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 9Щото сега сме най-богатите!
13
28
 
6
 
! Отговори
GERB and USA! преди 12 години
Да живее САЩ и Американското правителство! Благодарение на САЩ света съществува! САЩ съдържа в себе си цялата история и потенциал на човечеството!Най-великата Държава в Света - Империята наречена САЩ. Скооро светът ще се обедини и ще стане една голяма световна Америка! Тези които наричат американците *** погледнете се каква безмозъчна и долнопробна балканско-ориенталска *** сте! Всички антимерикански *** ще бъдат отстранени от управлението на държавата!ЗАПОМНЕТЕ ЧЕ ОТСЕГА НАТАТЪК БЪЛГАРИЯ СКЪСВА ВСЯКАКВИ ОТНОШЕНИЯ С *** РУСИЯ И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ СЪС САЩ! Крайно време е България да изгради ракетен щит срещу Русия! Всички руски паметници в България трябва да бъдат унищожени!Крайно време е територията и природните богатства на тези гнусни руски *** и *** да бъде дадена на САЩ!Няма нищо по-гнусно от антиамериканските долнопробни и миризливи и *** *** в България! Само с повече американска култура и музика може да се превъзпита това безмозъчно балканско племе, което не е дало нищо на света!Купувайте си американски стоки (компютри, телефони.) и спонсорирайте и рекламирайте американската икономика!ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ ЗА СВЕТА Е САЩ!
12
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаха, все едно ГЕРБ се натискат за коалиция... Все едно аз да кажа, че не бих спал с Адриана Лима дори на теория :)
11
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** агент Гоце ще се сджафка за кокала с *** Розовите прашки.Губи БСП.Печели България.
10
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо казваш "Ще водя голямата, тежката битка с Бойко ...", че ти от одавна го правиш Гоце.
9
5
 
15
 
! Отговори
Тялото преди 12 години
Ванка само кажи че категорично ще ни изтеглиш от АСТА и борисов няма да хване 4%.Подписването на такова споразумение е престъпление срещу човечеството.
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Неее сигурно поживьом увидим таварищ гоце вие и със ндсв не искахте коалиция,а после нещата се оцапаха та изпратихте гейчо да ги замазва по медиите...
7
28
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БСП, ДПС означават отново мизерия, отново най-бедни в Европа!
6
2
 
29
 
! Отговори
BTV-помиярчетата преди 12 години
Днес Първанов отговаря на въпросите зададени му от журналисти на BTV. Виждали ли сте палета които джавкат като обезумели, нали? Та Николайчо, особено, беше много старателен. Пред дон Б. подмокря гащите, а сега злобен, злобен. Как ли са го нахъсали ?ИСКАМ ДА ПОДЧЕРТАЯ, че не съм симпатизант на никоя партия, еле социалистическата. Винаги представям РЕАЛНО нещата.Интересно, дали на Б. ще му устискат гащите, да продължи нападките срещу Първанов?Щото последния нещо ЗАГАТНА!!
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
който иска да управлява - ама това безпаричие не е на добре, постоянното вдигане на цените също, някакви мерки за народа - че живее на ръба на мизерията?
4
22
 
30
 
! Отговори
Балтазар преди 12 години
Ще водя голямата, тежката битка с Бойко Борисов и с това слабо, бездейно и бих казал вече вредно за България управление, зарече се Първанов.--Всички ние теглим последиците от силното, идейно управление на БКП/БСП - за 50 години управление съсипаха България. Преди това бяхме по-добре от гърците, сега сме най-бедните в Европа.Тази партия трябваше да бъде забранена със закон! Сега поне да не ги допускаме до властта отново.
3
31
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пожелавам успех на г-н Първанов в борбата с Борисов и сие!
2
26
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоцуне, загубата жестоко ще те разочарова. Самочувствието ти идва от 10 години рахатлък и кражби, но сега ще разбереш колко те обича народа
1
19
 
45
 
! Отговори
sfec преди 12 години
Първанката почва да се прави на голямата работа. Не му млъква устата, а когато беше 3-ната коалиция беше потънал в 10-та глуха......