Дянков бори високите лихви

Ще атакува таксите и определянето на лихвените проценти
Обновена: 9 фев 2012 14:43 | 9 фев 2012 11:51,
101
Дянков бори високите лихви
Симеон Дянков, Снимка: Булфото

Финансовият министър Симеон Дянков обяви, че скоро ще бъдат представени мерки, чрез които да се преследва понижаване на лихвите по кредитите.

Усилията на финансовото министерство са насочени в три основни посоки – как се определят лихвите, какви да са таксите при теглене на кредит и как да се регулират малките кредити така, че да не се стига до "лихварство".

Досега всяка банка в България прилага свой метод за определяне на лихвените проценти, без да е ясно как точно е изчислен, докато в Европа тези лихви се определят на базата на публичния индекс EURIBOR плюс определен процент, каза финансовият министър по БНТ.

Новото предложение е у нас лихвите по кредити за граждани и домакинства да се определят на основата на EURIBOR или SOFIBOR.

Според него така и гражданите много по-лесно ще се ориентират за нивото на лихвите при различните банки.

По въпроса с таксите при отпускане на кредити Дянков посочи, че се предвижда те да се поделят между банката и кредитополучателя или изобщо да отпаднат.

Третото направление на предложените реформи е свързано с регулациите при отпускане на малките по размер кредити до 400 лв. Сега тези кредити не подлежат не регулации и в тази сфера има "лихварство", коментира Дянков.

Предвижда се вече всички кредити, "от една стотинка нагоре", да се регулират, каза министърът, още повече, че миналата година те са били около 500 хил. броя.

Относно готвените промени при функционирането на Сребърния фонд, или третият стълб на пенсионната система, Дянков коментира, че средствата от него се предвижда в бъдеще да могат да се инвестират не само в чужбина, но и в български и чужди държавни ценни книжа, а след време - и на фондови борси у нас и в чужбина.

Мотивът е, че така доходността от тях ще бъде много по-висока. Министърът поясни, че сега тези средства могат да се инвестират само в чужбина и стоят по сметки на БНБ при много ниски лихви.

Пари от Сребърния фонд ще се използват за плащане на суми по външния дълг на страната с падеж в началото на 2013 г., посочи Дянков.

Финансовият ни министър е категоричен, че на този етап Гърция не заслужава отпускането на нови помощи.

"Ако зависеше от мен, щях да кажа "не" на новия транш за Гърция", посочи Дянков.

Министърът поясни, че съседката ни не е свила дефицита си и не е приложила необходимите реформи, както Италия например, а пари се дават, когато има напредък.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
22
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 12 години
Тоо.... колкото повече се вдигат лихвите, толкова повече стават лошите кредити, затова се вдигат отново лихвите, за да си компенсират банките лошите кредити.... докато накрая кредитирането изчезне като вид дейност. Тогава почваме да въвеждаме такси за обслужване...
60
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Високите лихви са резултат от самия валутен борд и колониалната валутна политика на МВФ наложена на България. При валутен борд БНБ не може да печати левове и да сваля лихвите при криза и така икономиката на страната зависи от парите на чуждите банки, спекулантите и МВФ, които естествено налагат кожодерски лихви, за да увеличават печалбата си.
59
2
 
0
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
До 54За тези неща си има статистики "***". А тези 20 процента, за които говориш не са само за ПОТЕРБИТЕЛСКИТЕ кредити - т.е. към физически лица, "хумористко". Ама откъде да ги знаеш тези неща...
58
2
 
23
 
! Отговори
с. преди 12 години
Не съм фен на Дянков,но е крайно време банките да бъдат озаптени!Правят каквото си искат тия ***!Защо България е единствената страна членка на ЕС,в която няма закон за фалита на физическите лица!?Идеята да се натиснат гадните банки наистина е много добра и дано да се осъществи!Променят договори,лихви и такси без никакви задръжки!
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не, че сега ще стане, но преди 3 години трябваше да го направите.
56
2
 
12
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Дянков е най-големия!!! Просто и ясно, като да забиеш пирон в куха журналистическа кратуна... Особено ме кефи на тема Гърция, никакъв фандък не им пуска на готованците...
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом точно Дянков ще ги бори, резултата е ясен. Не ги ли води лично Премиера слънце, всички борби са загубени. След 2 дни ще се забрави кой какво е борил изобщо.
54
6
 
9
 
! Отговори
... преди 12 години
цветан цветанов да бъде уволнен срокът е до 7 дни
53
1
 
7
 
! Отговори
DUREX преди 12 години
Дянков, ... и застрахователите!!
52
3
 
11
 
! Отговори
Браво, Дянков! преди 12 години
Докато на банките се гледа като на свещена крава, свещено мляко няма да има.
51
4
 
2
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
днес мозъчната клетка май не е у теб. Помисли малко преди да говориш. аман от професионалисти.хейтари!!!
50
3
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Защо изобщо отразявате това като новина, като на всички ви е ясно, че това няма да се случи! Или пиар правите на управляващите. Пълни фантасмагории и голословия се реят из устите им.
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хер Флик, вземи и разплати парите, които държавата дължи на бизнеса, пък тогава говори за каквото и да е друго. Или трябва да ти се обяснява бавно, членоразделно как неразплащането с бизнеса води последния към бавна и, за някои, мъчителна смърт? Б*х ти недоразумението.....
48
6
 
11
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Интересна тенденция е, че червените плюят дори и по позитивните новини. Алчността и жаждата им за кражби и власт дотолкова ги заслепява, че не могат да погледнат реално на нещата.
47
4
 
2
 
! Отговори
stoian79 преди 12 години
TOIA *** E NAPALNO ZAVAR6EN SOCIOPAT!.PARITE V SREBARNIA FOND SA ZA PENSII I SA 4AST OT FISKALNIA REZERV KOITO PODDARJAT VALUTNIA FOND!.DRAPNAT LI SE TEZI PARI 6TE DOIDE I PADANETO NA VALUTNIA BORD A OTTAM I BEZPROBLEMNOTO POTAVANE NA BULGARIA I 1997 GODINA 6TE NI SE STORI KATO BEZOBIDNA 6EGA.V MOMENTA BULGARIA SE DARJI OT POTAVANE SAMO I EDINSTVENO BLAGODARENIE NA VALUTNIA BORD!.
46
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Икономиката се развива с инвестиции , при това в реалното производство. Дянков има за задача да спъва именно това развитие на България. Ако АЕЦ Белене бе построена имаше пари и време сега токът щеше да е евтин и достъпен за населението. Нямаше да се изсичат горите, щяхме да се топлим с електрически печки и да изнасяме ток за 200-300 милиона евро. Вместо това, ние развиваме алкохолен туризъм и проституция, латифундийско земеделие от латиноамерикански тип от 60-те, едностранно насочено(към зърнопроизводство). Внасяме всичко, от стоманата до чесъна съответно затъваме в дългове. Държавата е отдала всички печеливши отрасли на частници (главно бандити) и те гонят личния си интерес съсипвайки страната с простотията и алчността си. Капитализмът върна България към положението отпреди 9 септември слаборазвита земеделска страна. Трета национална катастрофа.
45
3
 
5
 
! Отговори
гошко преди 12 години
А що няма новина за човека с джойнта в парламента???? Да ви го....и на медиите прости.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В цивилизования свят промяната на договорни отношения едностранно от единия контрагент по време на срока на договора се счита за не спазване на договорни отношения. Ощетената страна може да прекрати договора без да дължи нищо с всички последици от това за некоректната страна. В БГ обаче банките смятат клиентите си за феодални селяни без право да се защитават. Държавата е на страната на банките. Дянков заявява, че иска да промени нещата, дали ще може?
43
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудя се изобщо, как е възможно човече като хер Флик да бъде финансов министър. Първокурсник от икономически техникум ще го разбие и ще се изкаже далеч по-грамотно по тази тема. Можеше да си направи поне справка, че и сега у нас в основата на лихвения процент са EURIBOR и SOFIBOR. Това, че различните банки по различен начин определят нивата му е резултат от различната цена, която има ресурса им, отдаден на кредит. А колкото до новия транш за Гърция, добре е все пак, че не зависи от хер Флик.
42
3
 
7
 
! Отговори
УжасТ преди 12 години
Щом той се е захванал, значи се пригответе за повишаване на лихвите по кредити. Каквото пипне това детенце го чупи :)