Спираме износа на ток заради студовете

Решението е взето поради недостиг на 400 MW на час
Обновена: 9 фев 2012 17:41 | 9 фев 2012 17:39, Елка Василева
67
Спираме износа на ток заради студовете
Снимка: архив, Reuters

Във връзка с продължаващата тежка зимна обстановка в страната от 01.00 часа на 10 февруари със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма се спира износът на електрическа енергия, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Решението се налага поради недостига на около 400 MW електроенергия средно на час.

В момента електропреносната система на страната работи без резерви и са активирани всички налични мощности, включително и във ВЕЦ.

До днес са изразходвани 55% от разрешените за месец февруари от Министерството на околната среда и водите водни количества за производство на електрическа енергия.

Недостигът на електроенергия за вътрешния пазар е свързан и с авария в ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“.

Износът на електроенергия ще бъде възобновен при възстановяване на необходимите резерви, които да гарантират сигурност и непрекъснатост на електроснабдяването в страната.

През януари за седмица страната ни също беше спряла износа на електроенергия заради стачката в "Мини Марица-Изток" ЕАД. Той беше възстановен на 28 януари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Тодор преди 12 години
Нещо не ми си връзва. Когато преди няколко дни Русия намали доставките на газ заради студовете (големи и по техните стандарти) тук се вдигна вой до небето. Лоши хора! Сега ние спираме доставките на ток по същите причини, но това не е лошо. Къде е логиката? А, чия фирма е "Ей И Ес Гълъбово"? Някой ако знае, да напише! Предварително благодаря!
57
0
 
3
 
! Отговори
до 65 преди 12 години
Еми то нан на за какво ни е да изнасяме каквото и да било? Нали целта е да внасяме? Внасяме домата, картофи, лук, боб, сол, череши, праскови, конци, лекарства, ***, ***.... та ток нема да внасяме, айде де!Едни изнасят, други внасят. Едни са богати, други са бедни! Кого сме питали ние дали може да изнасяме ток?! Като се научиме да изнасяме фасул и чесън, после се научиме да си шиеме пак сами долните ***, ше мислиме как да изнасяме ток.Турци, румънци и албанци къде ше си продават тока? хаха
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре...!!! НО СЕ ЗАДЪХВАМЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ-------------- Къде е това задъхване? Това, че са спрели износа за няколко дни е задъхване, така ли? През цялата година изнасяме около 15-20 % от цялото произведеното електричество, това са фактите.
55
1
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ...- ОТ КЪДЕ ВНАСЯМЕ ТОК...- ПОЧТИ СЪМ СИГУРЕН, ЧЕ Е ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА... АЕЦ-ЧЕРНА ВОДА...
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нема страшно, сега се обсъжда у президентството с американски експерти как да спреме АЕЦ-а, оти е руски и лош спомен от комунизма. Американците щели да ни учат как да правиме ток от ***. Нищо, че американския ТЕЦ на Ай И Ес у Гълъбово е дал фира, щели да дигнат още 3 такива, та поне единия да работи понекога. То и за чий ни е ток на нас? Американския ток от *** с таксите за въглеродни емисии и тока от ВЕИ ще подгонят 50 стинки/КВЧ, та кой ше може да го плаща...?
53
1
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК -ХА-ХА-ХА, КЪДЕ СА СЕГА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ГО ТВЪРДЯХА(а икономиката ни дори не работи)Добре...!!! НО СЕ ЗАДЪХВАМЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА- Но защо тогава НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст. - Дори цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 3.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия.... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 1.168 , а по 7 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., пазар е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 40%... Което ще направим всякак..., но ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., по-точно ще го купуваме по 99 стотинки..., е, които можем да си го позволим де...
52
1
 
5
 
! Отговори
амонимен преди 12 години
Аз само да попитам.През ноща когато потреблението е по-малко от произведеното складирате ли го тока или ей тъй се хаби и не се изнася.Или изнасяте само от 08 до 22 часа.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма ли да вдигнете тока , театъра го знаем?
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До днес са изразходвани 55% от разрешените за месец февруари от Министерството на околната среда и водите водни количества за производство на електрическа енергия. ---------------- При положение че се очаква толкова обилно снеготошене, сега е момента да се освободят язовирите от много вода, трябва да пуснат вецовете на макс.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние пак си ги имаме тези резерви. Нуждите от ток не се изчисляват при условия като сегашните, защото такива дни в годината има 10-15. Освен това ако проверите в сайта на елекроенергийни системи ще видите, че няма никакъв пик на потреблението, максималния товар е 7-7,4 ГВт около 19 часа всеки ден.
48
0
 
9
 
! Отговори
50-я преди 12 години
И нали имахме толкова големи резерви, че не ни трябват никакви нови мощности... Кам ни е инсталираната мощност? Кам ни е енергийната независимост от климата, а? И това при положение, че не сме спрели нито един блок в ТЕЦ, каквито са ни задълженията и още не сме почнали да товарим цената с въглеродни емисии... И къде са дащните съседи, дето само чакат да им поискаме ток, та да ни доставят. Добре, че поне има вода в язовирите... Смешници!
47
2
 
7
 
! Отговори
до 54 от 50 преди 12 години
Не е повредена "резерва", а генерираща мощност.Трябва да разбереш разликата.И генерира "ток" на стойност 140 лв. МВт в общия микс.Ако не е евтинията на ТЕЦ- и Козлодуй, повече от половината от нас нямаше да дращят тук.
46
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-добрите реактори са френските, в Козлодуй трябва да се построи един такъв, който произвежда ток колкото един и половина руски и това е. Остатъка от парите трябва да се вложат в модернизиране на преносната система и енергоспестяващи технологии.
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
350 дни в годината изнасяме ток, сега се наложило да спрем износа за една седмица и веднага скочихте да строите АЕЦ... Износа е спрян не защото няма ток, а защото една от резервите е повредена.
44
0
 
2
 
! Отговори
от 50 преди 12 години
Съгласен съм, но "модел" 440/213 се приема като по-надежден.Въпрос по който може да се спори.Но няма защо да се заблуждаваме:политическа поръчка е затварянето на малките блокове.Представете си толкова много и с толкова ниска себестойност енергия...
43
0
 
4
 
! Отговори
$ преди 12 години
Що така бе ***? Къде са ви резервите?
42
0
 
7
 
! Отговори
40 до 50 преди 12 години
Не знам какво разбираш под МОДЕЛ реактори, но ВВЕР 440 (старите ни блокове) и ВВЕР 1000 ( пети и шести блок) са технологично еднакви и нямат нищо общо с чернобилските. ИЗОБЩО НИЩО ОБЩО. Тези реактори работят в много страни на света, включително и в Швеция. Ако зависеше от мен бих предпочел 4 "малки" пред два "големи " блока, защото освен всичко останало, малките са и по-надеждни.
41
6
 
0
 
! Отговори
до 43 от 37 преди 12 години
Абе човече, т'ва да не е клозета на двора, та като се напълни, копаш друга дупка и го местиш.Малко по-сериозно де...До 40-моделът на малките реактори е почти като чернобилския.Всички реактори от този модел са спрени.Мисля че в Литва само работи един.Но си прав-след многото подобрения са далеч по-надеждни.100%-ова сигурност няма.
40
1
 
1
 
! Отговори
44 до 46 преди 12 години
Прочетох статията, става въпрос за строеж на два НОВИ блока, а не за подмяна на старите. За съжаление се използва същия тип реактори. Сега е момента зелените ако са узрели да ревнат за забрана на строежа на тези блокове, защото думне ли един от тях, България няма да я има.
39
0
 
0
 
! Отговори
44 до 46 преди 12 години
Дай ми линк за информация, в която се казва къде и кога е демонтиран ядрен реактор в АЕЦ.:) Те може да инвестират, да модернизират, но не ПОДМЕНЯТ реактори. По-евтино и целесъобразно е да построиш нов блок.:))))))))))))))))