Борисов и Костов на нож в НС. Спорят за данъците

Лидерът на ДСБ хули премиера за негов подпис в Брюксел
Обновена: 10 фев 2012 12:08 | 10 фев 2012 12:06,
137
Борисов и Костов на нож в НС. Спорят за данъците
Снимка: БТА

„Не сте ми дали мандат да синхронизирам данъците с тези в ЕС”, обясни премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол.

Обяснението беше в отговор на питане на Иван Костов от „Синята коалиция”. Костов попита Борисов дали по време на неформалната среща на лидерите на Европейския съюз на 30 януари в Брюксел премиерът ни е изразил особено мнение за политиката по координация и синхронизирането на данъчното законодателство, свързано с пакта "Европлюс".

„Защо сте се съгласили с горе посочения ангажимент за хармонизиране на данъчната политика с договарящите се страни? Как ще реализират волята на Народното събрание и поетото задължение, да няма уеднаквяване на ставките, след като двете решения  си противоречат?”, попита Костов от трибуната на парламента.

Премиерът Борисов обясни, че по време на разговорите на неформалната среща на лидерите на Европейския съвет е следвал волята на Народното събрание.

„Да не поемаме ангажименти за хармонизиране на данъчната си политика. Това, което гласувах с декларацията на лидерите, е свързано с проблемите с данъчни измами и вредни практики, а не за уеднаквяване на ставката”, обясни Бойко Борисов.

"Това е едно от възможните тълкувания. Боя се обаче, че германската страна дава друго тълкувание на декларацията", опонира му Костов.

„Въпросът е, че този текст е част от германския натиск да се хармонизира данъчното законодателство. Имайте предвид, че скоро Германия ще се върне на тази теза и ще постави отново този въпрос. Защо вие като шведския премиер не изразихте особено мнение, а се съгласихте с този текст?”, продължи да настоява лидерът на ДСБ.

Борисов от своя страна също продължи да обяснява, че страната ни не е поела ангажимент за координация на данъчните ни ставки с европейските.

„Българският парламент е за това, за да се чуват дебати и различни мнения. Именно по подобни теми, те са 4-5 в съвременната ни история, би могло да се направи така, че парламентът да бъде не само защита на националния интерес, а и да бъде последна инстанция”, поясни Борисов.

Той допълни, че въпреки огромния натиск на Германия, която е най-големият данъкоплатец в ЕС, не би тръгнал срещу волята на българския парламент, който изрично реши да няма синхронизация на данъците ни.

„Не изложих особено мнение, както това направи шведският премиер, но в своето изказване аз категорично съм заявил на колегите си, че ние няма да подпишем този документ. Защото сегашната данъчна политики ни дава някакво предимство в момента.

Аз отивам да подписвам този договор с мандат от вас, а вие не сте ми разрешили да го правя”, завърши Борисов.

След това премиерът си тръгна от парламента, без да отговаря на журналистически въпроси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
gubcheto преди 12 години
Не подкрепям нито единия нито другия,защото и за двамата знам какви "кирливи ризи"имат и то от "някои хора". Но мнението ми е че насочване към публичните блага е една политика,която трябва да се изкорени да не се предоставят и калкулират суми от хора,ползващи се или пък-не от дадено благо не може да плащат данъци хора,които изобщо не ги ползват.Да се наложи един строг контрол на тези финансови средства,играещи роля на ресурс насочен към обществото.
119
8
 
4
 
! Отговори
helius преди 12 години
С прегракнал глас, Костов пее своята последна лебедова песен.
118
0
 
0
 
! Отговори
пепо преди 12 години
Ами какво да ти кажа,много работи.Например можи да си счупиш орехи или да си фраснеш главата.
117
6
 
6
 
! Отговори
до 127 преди 12 години
Икономистът Костов ли имаш предвид?След неговата икономика България е без такава!Само с "Олимп",Сапио и пр.крадливи икономики костови!!И В Кременчуг не е учил за икономист,а как да продавах и предава България !Голям икономист,даже много голям,ама за себе си!А основен учител по тази икономика му беше онова нещо,наречено Луканов!!!Разбра ли,умнико чевеносиньогъзест???
116
5
 
13
 
! Отговори
до 129 преди 12 години
Празен-кух пожарогасител ква работа върши бе ГЕРБЧО?
115
10
 
2
 
! Отговори
пепо преди 12 години
Наистина късметлии сме ,че доживяхме пожарникар да ни учи,а не такива изкуфели икономисти
114
4
 
16
 
! Отговори
1 преди 12 години
пожарникар-***
113
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доживяхме пожарникар да учи икономист на икономика
112
26
 
12
 
! Отговори
пепо преди 12 години
Защо изобщо трябва да давате някакви обяснения господин Борисов ,на тази мижитурка Костов.
111
2
 
5
 
! Отговори
иво-рз преди 12 години
Най- общо казано при дясно управление капитала има водещата дума в икономиката, а държавата контролира процесите чрез законите. Тикви и *** нямат място в управлението на страната. НО И СЕГА И ИПРИ СТ. СТАМБОЛОВ БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ПРЕД ДИЛЕМА " ИНФРАСТРУКТОРА КЪМ ЕВРОПА ИЛИ РУСИЯ", така че нищо ново под нашето слънце.
110
8
 
18
 
! Отговори
Даси преди 12 години
Ако имаше задължителен тест за интелигентност при заемането на висш пост в държавата, това недоразумение нямаше да гледа така безпомощно от снимката!!! Представям си как общува с колегите си в Брюксел.
109
0
 
1
 
! Отговори
до119 преди 12 години
Нямало дясно-мислещи политици? За мислещи съм съгласен защото те са марионетки и им е забранено да мислят ама на всички пружините са им навити надясно до скъсване. Някъде в Европа да има по-абсурдна структура и съотношение м/у преки и непреки данъци т.е. разпределението им между богати и бедни?
108
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти знаеш ли какво е дясно и дясна политика.Това са парите на едрия капитал а какви индустриалци са Костов и Борисов -никакви.Просто дясното още не е за тази страна на тиквите и ***.
107
8
 
35
 
! Отговори
СМАХНАТ преди 12 години
КАТО ГЛЕДАШ ТОЗИ *** ОТ СНИМКАТА, ДАЛИ ИЗОБЩО Е СХВАНАЛ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ ПО ВРЕМЕ НА СРЕЩАТА?АБСУРДАКО НЯКОЙ МИСЛИ РАЗЛИЧНО - ПРОСТО НЕ МОЖЕ ДА МИСЛИ
106
13
 
3
 
! Отговори
иво-рз преди 12 години
Лошото в България е , че няма истинско дясно мислещи политици. Както се пееше в една песен на НЛО "Земеж го дясно пък то се окаже ляво." Типичен пример е г-н Костов. Лидер на едновремешните "десни", пък сега дружка на другаря Станишев.
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей колко са единни и загрижени управляващи и опозиция по опазване осовното завоевание на демокрацията и генералната линия - рахатлък за богатите, бедните да го духат
104
3
 
7
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Мюре е вашата патица Б.Б защото кряка от дясната страна на гйола за да привлича *** като теб,- 108.
103
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Слабо действаш Боко. Най-добрата защита е нападението - как им каза да си изравнят доходите с българските, а сега им кажи и да си изравнят и данъците с нашите. Защото в България се живее добре, ние сме най-умните, никой си няма такъв гений на неолибералния фундаментализъм като наш Дянков който скоро ще замести Адам Смит в учебниците
102
4
 
2
 
! Отговори
ВОЙНАТА ! преди 12 години
Власти Сирии обратились за помощью к Ирану. Дамаск попросил направить в страну 15 тысяч бойцов иранского спецназа для поддержания порядка в ключевых регионах страны.Отмечается, что просьба удовлетворена и контингент иранских военных уже отправился в дружественное государство.
101
7
 
8
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
103 пита, дали "ще доживее" да ен вижда мутрата на първа страница.Ще доживееш, няма страшно.Ако си от моят набор си спомняш от първите страници Сталин, Димитров (Гошо Тарабата), Вълко Червенков, Хрущов, Брежнев и т.н. Сега някой да си спомня за тях? (освен, разбира се, червените комуноиди, ама тях аз не ги броя за хора).А пък за шута от Правец да не говорим - гледахме му физиономията цели 35 години. Е и кво?Така че и Рапонът ще бъде забравен още на другия ден, щом го разкараме.