Комисията "Първанов-Марин" мина, но без Първанов и Марин

Изтриха имената им от заглавието, но ще разследва помилванията
Обновена: 15 фев 2012 15:56 | 15 фев 2012 15:56,
57
Комисията "Първанов-Марин" мина, но без Първанов и Марин
Снимка: Impact Press Grouр

Опозицията и мнозинството влязоха в дуел за анкетната комисия за помилванията от вицепрезидента Ангел Марин и опрощаванията на дългове от президента Георги Първанов.

Искането за създаването на такава комисия внесоха депутатите на "Ред, законност и справедливост".

В мотивите, с които иска формирането на парламентарния орган, Яне Янев обясни, че трябва да стане ясно дали е имало помилване по чисто субективни причини и политически причини.

Янев обясни, че 85 души, които са осъдени за длъжностни престъпления, напрактика са помилвани и тези хора от висшата държавна администрация може отново да се върнат на постовете си.

Лидерът на РЗС допълни, че хора с присъди над 10 години са били помилвани и само единици са били тези с присъди до една година.

Янев направи сравнение с помилванията по време на мандатите на американските и руския президент.

"За двата си мандата Джордж Буш е помилвал 189. За 2011 година Обама е помилвал 17 души, а Медведев за 2009 г.  – 29 души. Държавните глави на двете суперсили са упражнявали правата си два пъти по-малко от нас", коментира лидерът на РЗС.

Още по темата

"Днес стана ясно, че въпросните укази изобщо не са преподписвани. Те не се публикуват в Държавен вестник или на интернет страницата на президентството. Когато някой е престъпник, се знае от всички. Когато държавният глава прецени, че той е преодолял престъпното у себе си, това вече е държавна тайна", аргументира искането за създаването на комисията Янев.

Той обясни, че сред другите цели на комисията е да установи как президентската институция е раздавала българско гражданство и дали е лишавала от него. Според него комисията не е следствие, трибунал или каквото и да било.

"Трябва да се преустановят корупционните практики, ако съществуват такива", допълни той.

След два опита на депутати от ДПС и "Коалиция за България" да отложат гледането на темата започнаха изказванията по същество. Според левицата и ДПС с темата вече се занимава Конституционният съд и с поставянето й в парламента депутатите ще изземат функциите на съда.

Четин Казак обясни, че конституционните съдии трябва да установят дали има укази на президент за възлагане на права на вицепрезидента и какви са правните последици от тях.

"По този въпрос има производство в Конституционния съд. Този въпрос вече е повдигнат на най-високо конституционно ниво. Така, че докато съдът не се е произнесъл по този въпрос, не е необходимо Народното събрание да го разглежда", коментира Казак.

Опонира му независимият депутат и член на РЗС Емил Василев.

"Проверих лично, няма входирано в деловодството на Конституционния съд такова искане от страна на ВАС, за което говореше Казак. Така, че на нас ни се прилага нещо с мотиви, които нямат нищо общо с обективната истина", коментира Василев.

И Мая Манолова обясни, че ако парламентът се заема с въпроса, ще си присвои разглеждането на въпрос, който е от компетенциите на Конституционния съд.

Емил Василев обяви обаче, че от самото начало на дебата се правят опити залата да бъде манипулирана от ляво.

"Заставате и лъжете, от това се почувствах засегнат, колежке, и моля да не го правите. За това от сега ви казвам, спрете да лъжете!", обърна се той към Манолова.

Червената юристка не му остана длъжна и отново излезе на трибуната: "Делото по случая на Първанов и Марин вече е в Конституционния съд. Ето....", започна да размахва листа от трибуната Манолова.

В този момент тя получи предупреждение от председателя на парламента Цецка Цачева.

"Ще ви отнема думата", закани се Цачева, но Манолова продължи да надвиква председателката: "Нека депутатите да преценят кой лъже дали аз или някой друг..."

От "Атака" обявиха, че ще гласуват за създаването на такава комисия с чиста съвест.

"Защото в миналия парламент сме искали изслушване на Георги Първанов и той не изпълни това искане нито дойде. Цветелин Кънчев беше помилван от същия този президент. Ако започнем да ровим, трябва да дойде до край и никой не трябва да бъде пощаден", коментира Станислав Станилов.

"Става дума за едно предложение от г-н Янев, което не цели нищо друго освен политическа изгода и дивидент", коментира на свой ред лидерът на левицата Сергей Станишев.

Той коментира и баланса на властите като обясни, че никъде в Конституцията не е дадено правото на НС да контролира президентската институция, която е равно отдалечена от останалите власти.

Заради споровете независимите депутати на Яне Янев поискаха парламентът да продължи да заседава извънредно този следобед, а впоследствие от РЗС редактираха предложението си и от комисията отпаднаха имената на Първанов и Марин.

По този начин констутуцията няма да бъде нарушена, аргументираха се те.

Така, след редакцията комисията остана да разследва помилванията и опрощаванията на дълговете от президенството.

Новото предложение бе подложено на гласуване и одобрено от мнозинството със 105 депутати "за", 46 против, 1 въздържал се.

Комисията ще е съставена от 13 депутати – 6 от които от ГЕРБ, двама от БСП и двама от ДПС, 1 от сините и 1 независим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
ukaz преди 12 години
по въпроса за указа - указът през първия мандат е упълномощил лицето ангел марин в качеството му на вицепрезидент на РБ със съответните права. указът Е БЕЗСРОЧЕН. указът НЕ Е ОТМЕНЕН С ДРУГ УКАЗ ИЛИ ВЪРХОВЕН НОРМАТИВЕН АКТ. лицето/субектът на указа продължава да се казва ангел марин и е изпълнявал пълномощията като действащ /независимо кой мандат/ вицепрезидент на РБ. въпросът с указа е абсолютно ненужно раздуван. прах в очите на хора и отклоняване на вниманието.
44
0
 
2
 
! Отговори
usa and russia преди 12 години
сметката с помилванията на президентите на сащ и русия не е коректна: там президентите използват това си право изключително рядко. тази функция се изпълнява от щатските губернатори. и се изпълнява много активно. помилваните са хиляди. самият факт че лично президентите са помилвали няколкостотин човека е показателен. сравнението на янев с русия и сащ е ПРАХ В ОЧИТЕ И ДОЛНОПРОБНА ДЕМАГОГИЯ!
43
2
 
0
 
! Отговори
архар преди 12 години
45добавен от: На луди ли ни правят....ДА , ДРУГАРЮ , КОМУНИСТИТЕ СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ПРАВЯТ НА ЛУДИ ...ТИЯ ДВАМАТА ХУБАВЦИ СА ГРЕБАЛИ ЯКО В КАЦАТА С МЕД 10 ГОДИНИ И СЕГА ... ХОП ДА НЕ СЕ РАЗГЛЕЖДАТ ТЕХНИТЕ ДАЛАВЕРИ , ТАКА ЛИ ??? ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СИ НОСИ КРЪСТА И КОЙТО Е ВИНОВЕН ...МЯСТОТО МУ Е В ЗАТВОРА ...***
42
2
 
3
 
! Отговори
Депутат преди 12 години
75 млн. евро прибра Николай Гигов за френските корвети.СТАНИШЕВ И ПЪРВАНОВ СЪЩО СЕ ОБЛАЖИЛИ.Както бяхме обещали, открихме и поместваме статията в която поради това, че Николай Гигов, Станишев и Първанов са в центъра на информацията, сайтът Опасните новини, който я помества през есента на 2008 г. беше закрит от ДАНС, вероятно като опасен за националната сигурност.
41
4
 
2
 
! Отговори
крис преди 12 години
доносникът на държавна сигурност Гоце и слугата му Марин не са виновни,а тези които гласуваха два пъти затях.Гей Сергей ни управлява 4 години -все едно в Германия синът на един от най-приближените на Хитлер да се бори с фашизма!
40
3
 
4
 
! Отговори
bg преди 12 години
I DVETE MAIMUNI SA ZA ZATVORA
39
3
 
4
 
! Отговори
седефчо кючек преди 12 години
пАРАВАНЕ,ПАРАВАНЕ , циганино комунист!!!кради лъжи като ***, параване параване ТРИПЕР да не те пак хване!! БКП-БКП всички сме от ДС!са-саса
38
7
 
7
 
! Отговори
На луди ли ни правят преди 12 години
Ясно е, че ГЕРБ използват всяка ситуация да отклоняват вниманието от некадърното си управление. Това парламентарно разследване е фарс. Президентската институция не е подчинена на Борисов, нито пък на парламента, независимо, че сме парламентарна република. По скоро трябва да разследват защо Маргарита Попова е завеждала всички помилвания и даване на бълг.гражданство с указ от 2002г? Знаела е, слагала е подпис. Защо ни изигра този цирк 1 ден след като се кле?
37
4
 
8
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Отклоняване на вниманието от всичко гнило, случващо се в България. Защо не кажат колко са помилваните преди това? Аз ще ви кажа: при Желю Желев за 5 години - около 2400; Петър Стоянов за 5 години - около 1050; Първанов за 10 години - 533. Правете си вие изводите.
36
4
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Отклоняване на вниманието от всичко гнило, случващо се в България. Защо не кажат колко са помилваните преди това? Аз ще ви кажа: при Желю Желев за 5 години - около 2400; Петър Стоянов за 5 години - около 1050; Първанов за 10 години - 533. Правете си вие изводите.
35
0
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Отклоняване на вниманието от всичко гнило, случващо се в България. Защо не кажат колко са помилваните преди това? Аз ще ви кажа: при Желю Желев за 5 години - около 2400; Петър Стоянов за 5 години - около 1050; Първанов за 10 години - 533. Правете си вие изводите.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След два опита на депутати от ДПС и "Коалиция за България" да отложат гледането на темата започнаха изказванията по същество. Според левицата и ДПС с темата вече се занимава Конституционният съд и с поставянето й в парламента депутатите ще изземат функциите на съда.-----Аз не съм се и съмнявал, че точно тези партии ще искат да потулят случая!
33
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗА МЕН НЯМА ЗНАЧЕНИЕ УКАЗА!ЗА МЕН ИМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ и ЗА КАКВО ОСЪДЕН и ПРИ КАКВИ ПРИЧИНИ Е ПОМИЛВАН!КОЙ Е ОСВОБОДЕН ДА ПЛАЩА ДЪЛЖИМОТО КЪМ БЮДЖЕТА И ЗАЩОКОЛКО са освободените престъпници се разбра,но колко пари не са влезли в БЮДЖЕТА благодарение на СОЦИАЛНИЯ ПРЕЗИДЕНТКОГАТО УТРЕ ПРЕТЕНДИРА ЗА ВЛАСТ ТОЙ И ПАРТИЯТА МУ да не ми ИЗЛИЗАТ С НОМЕРА за социална съпричастност и борба с престъпносттаОТ БОРБА ЗА МИР ЖИВ ЧОВЕК НЕ ОСТАНА стар виц ,но АКТУАЛЕН ЗА ДНЕШНИТЕ ДВУЛИЧНИЦИ в БСП
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като ви гледам платените коментари и откровената прашолящина в очите на хората ви пускам нещо от златния фонд на Иво Андрич:Ще дойдат времена когато умният ще си мълчи, будала ще проговори а изметът ще забогатее.Мисля че по-точно за днешното дередже на България никой не може да се изкаже.
31
6
 
9
 
! Отговори
soni преди 12 години
Срамувам се че сьм учил с Гошо *** така му казвахме в гимназията невероятен нагаждач и топач
30
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Целият цирк около Първанов/Марин е за да забравим пълната неадекватност на ГЕРБ в управлението. Главният клоун на републиката влезе в действие.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе 29, а когато Първанов си отиваше, а Плевнелиев встъпваше в длъжност как стана номера да не се прекъсва мандата? А и щом е продължение, защо Първанов и Марин се клеха за втория мандат?
28
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ясно е че тоя *** Гоце няма да бъде осъден, но поне искам да кажат Истината-колко затворници са освободили, защо и кои са имената им. Предполагам, че е електората на бсп това...
27
3
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
За теб освобождаване от затвора на престъпници, излежаващи присъди за тежки престъпления е "спазване на Конституцията", така ли?! То бива *** и платена публика, ама вие вече прекалявате, другари.
26
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Другари от Герб спрете с лъжите. Има решения на КС, че при преизбиране на президента няма прекъсване на мандата. Това е разбираемо, защото иначе трябва в един момент да сме без държавен глава. Указа е безсрочен и се отменя с нов указ. Ясно е, че не е необходимо второ упълномощаване на Марин. Не разбирам защо медиите и юристи като Герджиков и Попова си мълчат в своите интервюта. Не разбирам защо медиите не показват например нотариалните актове на язовир Иваняне. В момента има цензура и пропаганда