Трайков готов с оставката си, ако Борисов му я поиска

Министърът бил убеден, че АСТА е добро за страната ни
15 фев 2012 10:12,
130
Трайков готов с оставката си, ако Борисов му я поиска
Снимка: архив, БТА

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е готов да подаде оставка, ако премиерът Бойко Борисов му я поиска във връзка с действията на България по споразумението АСТА.

Днес МС ще разгледа решение за спиране на ратификацията на международното търговско споразумение за борба с фалшификациите ACTA. Вчера министърът пое пълна отговорност за случилото се, независимо че преговорите по споразумението са започнали при предишни правителства. Трайков призна, че е подценил случая.

ACTA предизвика вълна от недоволство. В обществото се появиха съмнения, че споразумението дава възможност за следене в интернет и ограничаване на основните човешки права.

„Тъй като няма настъпили обществени вреди, тъй като нашият подпис е под условие, аз смятам, че стъпката, която предприех с предложението за промяна на решението, е достатъчно прагматичен начин за поемане на отговорност. Аз и сега, ако министър-председателят прецени, че е необходима друга санкция, бих подал оставката си“, заяви тази сутрин пред БНТ Трайков. 

По думите му той е бил убеден, че това споразумение е добро за България предвид факта, че немалко български производители страдат от фалшифицирането на техните търговски марки.

Експертите от министерството продължават да смятат, че в АСТА положителните страни са повече от отрицателните, посочи той.

Според него обаче мнението на хората трябва да е в основата на взимане на решения от ръководителите и когато имало дори и намек за съмнение, трябвало да се вземе под внимание. Заплахите обаче не били определящи за решението.

„Действително подцених този аспект от споразумението, свързан с дигиталните права, което засенчи всичко останало в него“, призна Трайков.

Още по темата
Той обаче призова всички участвали в преговорите по споразумението през годините да дадат честна оценка пред себе си, особено Меглена Кунева, която защитавала правата на потребителите, а при започването на дебата по темата през 2008 г. тя все още е била еврокомисар.

Трайков категорично отхвърли твърденията, че с решението за спиране на ратификацията „се ослушваме какво ще реши Европа“. По думите му това е позиция на страната ни, която ще трябва да защитаваме пред европейските ни партньори.

Около 12 милиона лева ще са необходими за създаването на ново звено за управление на водния сектор у нас, каза министър Трайчо Трайков по повод новите му отговорности за контрол на язовирите.

Вече са проверени 103 язовири, като за шест от тях е установено, че имат нужда от ремонти и източване, за да се предотвратят наводнения.

Трайков изрази надеждата, че износът на ток ще бъде възстановен в края на следващата седмица. Заради високите сметки за парно министърът е поискал от държавния енергиен регулатор да провери дружествата за дялово разпределение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: Трайчо ТрайковАСТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
4
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Чухте ли какво каза премиерът ? - Каза, че Станишев е виновен за АКТА ...
72
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За да се развива бизнеса в интернет трябва да има правила. Именно младежите които протестират ще бъдат най-потърпевши от последиците които ще има евентуалното отхвърляне на АСТА. Моята младост е минала в ембарговите времена на 386 и мога да ви кажа, че това е голяма пречка за развитието на всеки млад човек. Ако искате и вие да живеете в свят с прегради и ограничения, ваша воля, няма да ви преча.
71
2
 
3
 
! Отговори
ЗА ПОСЛЕДНО преди 12 години
Трайков и тук не можа да се докаже ......,недоказалите се комунисти ,...опити ,опити ,до кога ?
70
0
 
1
 
! Отговори
до 98 преди 12 години
мисля че някой именно на тебе трябва да ти обясни за mac адреса :))) а и той се сменява точно за 1/2 минута, а да не говорим че безжична карта струва 10 лв.и се пъха в усб-то за 2 секунди :)
69
1
 
3
 
! Отговори
kireza преди 12 години
Аааа слугата на бандитският капитал чакал Бойко да му поискал оставката...Това бандитско *** сам да си я даде,но да не прави като фин.мин. на Симеончо,който обяви че си подава оставката за снимките с бандитите,а после ближеше нещо на Кобурга за да не я приеме:)))О времена,о нрави.....
68
1
 
0
 
! Отговори
до форума преди 12 години
някой да обясни на 92-ката за мас адрес, че нямам нерви от подобни шматки.
67
0
 
2
 
! Отговори
УФСЪ преди 12 години
представя ли си някой, че американският а..нт, бордовака на ЕВН, енергиината хиена и финансов донор на НЕГО (прости ми Боже, че споменавам напразно името Му) ще подаде оставка!! ха ха хиииии.по скоро Него ще си иде!!кой не верва, да се обложим
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
браво трайков!не може така интернет доставчиците да разпространяват пиратски филми и музика!
65
0
 
2
 
! Отговори
до простата 70-ка преди 12 години
поради това, че някаква еврейска баба не желае да даде някое евро, за да си зашити собствеността от крадене, не желая да ми се следи всичко, не желая да живея в свят на тотален еврейски контрол. не желая да бъда опитна мишка. сега изясни ли ти се *** кукувицо?! и като не ви крадат, кой ли ще ви купува изтрещелите глупости?! има ли в бг нещо, което би заслужавало да бъде закупено?!
64
0
 
3
 
! Отговори
до 70 и 76 Маз Комун преди 12 години
Според АСТА всяка компания която има регистрирана търговска марка,може да изиска от интернет-доставчика данните за интернет трафика примерно за последните 6 месеца,под формата на съмнение за нарушаване на търговската им марка.Това означава,че имат правато да получат и всички лични данни на потребителите ЕГН,адрес и т.н.Та тази компания,работят умни хора,които обработват получените лични данни и разработват потребителски профил на всеки и компанията знае със сигурност предпочитанията,вкусовете и т.н.,кой,как и откъде прави пoкупки.Това естестевено води до ръст в продажбите и печалба за компанията.Тогава компанията,реализирайки печалба от получаването на личните данни на потребителите би трябвало да плати да кажем на всеки интернет потребител на когото са взели личните данни без негово съгласие да кажем 200 000 $,защото по този начин без негово съгласие са получили и използвали(консумирали) информация(e-mail,скайп име,участие във форуми,блогове,друга лична информация и т.н.),която един вид е негов творчески и интелектуален продукт и собственост,за която не са заплатили при получаванети и от интернет доставчиците.Но това изобщо не фигурира в договора за АСТА
63
0
 
5
 
! Отговори
kireza преди 12 години
Нарушители на авторските права са тези които публикуват материалите,а не ние които ги теглим!!!Пфуууу че некадърност,неграмотност и бандитски апетити се развъдиха в България,човек да го е срам да каже че е българин....На времето фин.м. Радев искаше крайният продавач да плаща за бандитското крадене на ДДС,когато е по-лесно да хванеш за гушата и да обесиш първият,най-едър крадец!Така и сега с АКТА,ще плаща всеки,който е теглил една песен,клип и т.н.АБСОЛЮТЕН БАНДИТИЗЪМ!!!
62
2
 
1
 
! Отговори
до 87 преди 12 години
Какви следи ще оставиш при твоя доставчик, като се логнеш през безжичния рутер на нищо не подозиращия ти съсед например, а да не говорим че има множество места където и-нета е фрее
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
arhar, той ББ подписа и указа за ордена на Марин и после съвсем спокойно забрави какво е подписвал... :)
60
0
 
0
 
! Отговори
) до преди 12 години
търсете в гугъл BUL_CONV.pdf
59
0
 
9
 
! Отговори
) до преди 12 години
европейска Конвенция за защита правата на човека чл.8 ал.1право на зачитане на личния и семеен живот:всеки има право на неприкосновенност на личния и семеен живот , на жилището и тайната на кореспонденцията.........изводите правете сами , българия все пак е страна по тази конвенция
58
1
 
11
 
! Отговори
9860 преди 12 години
ТРАЙЧО КАЖИ СИ,ЗА КОЛКО ПАРИ ГОЛЕМИТЕ АМЕРИКАНСКИ КОРПОРАЦИИ ВИ КУПИХА ПОДПИСА В ПОДКРЕПА НА "АКТА" ? СЕГА ЩЕ ИМ ГИ ВРЪЩАТЕ ЛИ ?
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Относно следенето в интернет, нещата се показват такива каквито не са. Използвайки сертификати вие можете да защити съдържанието на вашата кореспонденция и това е желателно. Ако обаче дърпате и разпространявате интелектуални произведения без разрешение на автора това е кражба и трябва да се наказва според закона. За тази цел трябват доказателства и това са следите които оставяте при вашия ISP.
56
0
 
7
 
! Отговори
до 85 преди 12 години
Май некадърния и глупавия си ти, щото нямаш дори и бегла представа за материята
55
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това, че нашите интернет провайдъри не могат да изпълнят изискванията на АСТА означава че са много некадърни.
54
3
 
10
 
! Отговори
вече---22г. преди 12 години
....народа в Бг ----ОПИТНИ МИШКИ !До кога с опитите ?