Стоим си на дъното с най-ниска минимална заплата в ЕС

Със ?138 възнаграждение смe последни в Еврообщността
21 фев 2012 12:16,
249
Стоим си на дъното с най-ниска минимална заплата в ЕС
Снимка: БТА

 И през януари България остава на опашката в Европейския съюз (ЕС) по размер на минималната работна заплата, показват данни на Евростат.

Със 138 евро минимално възнаграждение страната ни остава последна в Еврообщността. Преди нас е Румъния със 162 евро.

Между 200 и 300 евро е минималната заплата в балтийските републики и Унгария, а между 300 и 400 евро – в Чехия, Словакия и Полша.

Най-висока е минималната заплата в Люксембург (1 801 евро през януари 2012 г.). Над 1 000 евро е и минималното възнаграждение във Великобритания, Франция, Белгия, Холандия и Ирландия. Между 500 и 900 евро е минималната заплата в Португалия, Малта, Испания, Словения и Гърция.

България остава последна и след сравнение на минималните възнаграждения в ЕС, като се отчитат различията в цените чрез паритета на покупателната способност при разходите за крайно потребление на домакинствата.

На дъното на класацията отново са Румъния, балтийските държави, както и страните-членки в ЕС от Централна и Източна Европа. В другия край на класацията е Люксембург, следвана от Холандия, Белгия, Франция, Ирландия и Великобритания.

От Евростат посочват, че в държавите с ниски минимални заплати ценовите нива също са по-ниски, което се отразява на покупателната способност.

От друга страна цените в държавите с по-високи възнаграждения са по-високи, затова и минималната заплата, изразена чрез паритета на покупателната способност, всъщност намалява.

Още новини от икономиката на България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разделяй и владей , докато тука се джавкате за смешната минимална заплата , гърците получават социал за ?130bn та кой за какво е учил червени чалгари маскари , на станишев костов му пречи на царя станишев му пречи , на бойко всички му пречат , разделяй и владей. лапайте мухи.
171
0
 
20
 
! Отговори
Българин преди 12 години
ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДА ИСКАМЕ ОТ ЕВРОПА ПОМОЩ ЗА ПО НАТАТЪШНОТО НИ СЪЩЕСТВУВАНЕ , ПОД ФОРМАТА НА КАКВОТО И ДА Е,АКО ЩЕТЕ И УПРАВЛЕНИЕ ОТ ДРУГА ДЪРЖАВА,ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ГЕРМАНИЯ !
170
5
 
2
 
! Отговори
чичето преди 12 години
МОЛЯ ТЕ ГОСПОДИ , МОЛЯ ТЕ ВЪРНИ НИ КОМУНИЗМАГОТОВ СЪМ ДА УМРА ПО ЧУКАРИТЕ И ПОЛЯНИТЕ , НО ДА СИ ВЪРНЕМ КОМУНИЗМАДРУГАРИ СЪБУДЕТЕ СЕ , ДА СИ ВЪРНЕМ СОЦИАЛИЗМА , 9-ТИ СЕПТЕМВРИ ЩЕ ДОЙДЕ ОТНОВО ПОМНЕТЕ ГОСПОДИ ВЪРНИ НИ ТОДОР ЖИВКОВ , ЛЕНИН, СТАЛИН , ДИМИТРОВ !
169
2
 
6
 
! Отговори
африканер преди 12 години
хайде Европо, "всички сме гърци", дай нещо и тука, уха иха!--Може би още не си забелязал, но тук е България и ти пишеш в български сайт!Ако не ти харесва - бегом при гърците в Африка.
168
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
само Левски Оле Левски Шампион
167
0
 
4
 
! Отговори
номенклатурно преди 12 години
Позор, другари и другарки, при управлението на БСП имахаме най-високите пенсии и заплати в Европа!С другарски поздрав, ЦК на БКП!
166
0
 
4
 
! Отговори
Пантелей Пътник преди 12 години
196, не знам кой е в час и кой не е, аз съм държавен служител. Да, общините имат бюджети, които им се дават от държавата, но те далеч не са единствения им източник на доходи. А за бягството на кадри от държавния към частния сектор няма смисъл да говорим, всички знаем защо става така. И пак питам, какво общо има намалянето на заплатите с повишаването на цените, както писа по-долу 178?
165
0
 
5
 
! Отговори
KOM6IATA преди 12 години
( do nomer 184 ) Kom6u , pita6 '' KADE SA TEZI PARI ? '' Ami tezi pari sa v bankovite smetki na sega6nite i biv6ite vi deputati i mafiotskite vi baroni. A na6iat ERDOAN izob6to ne pro6tava mafiotite i kradtsite. Tuk v TURKIYE niama zna4enie dali si PREZIDENT NA GOLIAM FUTbOLEN KLUb , MAFIOTSKI bARON ILI GENERAL v armiata. Pravi6 li dalaveri , otiva6 zad re6etkite.
164
0
 
10
 
! Отговори
цялата истина преди 12 години
доиде време да покажем на света,че и ние българите сме европеици и достоини последователи на левски и ботев.че сме хора а не стадо,***.целия свят излиза на улицата и протестира да излезем и ние на мирен протест-окупираи софия.да покажем,че не искаме да ни експлоатират,че не искаме да се застопоряват заплатите,че не искаме да скачат цените всеки ден,че не искаме да сме безработни и социално слаби европеици а управляващтите да трупат милиони на гърба на народа-окупираи софия цялата истина.....
163
2
 
2
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 12 години
Виктор Гъзолизачов Герберасов, моля те извади си простата муцуна от ГЪЗЪ на Боко , огледай се и виж как младите хора се самоубиват от бедност , отчаяние и депресия , виж как пенсионерите умират от глад , мизерия , студ, бедност. Виж как новородени бебета умират , заради некадърни лекари , който си уреждат по 12 бона за "бонуси" и как прости овчари и кравари с основно образование стават шефове. СМЪРТ НА КАПИТАЛИЗМА - ДА СИ ВЪРНЕМ КОМУНИЗМА ДРУГАРИ - ВЕЧНА СЛАВА НА ТОДОР ЖИВКОВ
162
8
 
3
 
! Отговори
HETO преди 12 години
Не разбирам, защо българите толкова обичаме да се оплакваме? Да трудно е, но не само на нас! Живеем някак, имаме за ядене, доста от нас успяват и да харчат по стотици лева на месец за цигари. Значи явно има начин да се преживява! Зимните курорти и този сезон бяха пълни! Някак си възниква едно противоречие!? Хем не се живеело в тази държава, хем обаче обичаме да си угаждаме!?
161
0
 
3
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
До 188. Сомо, че не си в час. Общинските служители са също на бюджетна издръжка. В резултат на приказките и действията на Дянков, обаче дори и при извършени съкращения и икономи от фонд работна заплата за тях нямаше никакви бонуси, преми или каквото и да е ДМС от 2009 г. насам. Между другото държавата като най-голям работодател затова не може да запази квалифицираните си кадри защото бягат в частния сектор за по-добро възнагражзение. Отам всички казваме, че администрацията е некъдърна и т.н.
160
0
 
16
 
! Отговори
Неточно заглавие преди 12 години
Правилното заглавие на статията трябва да бъде:"Стоим си на дъното с най-ниска минимална заплата в целия свят"
159
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хайде Европо, "всички сме гърци", дай нещо и тука, уха иха!
158
0
 
7
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 12 години
Няма политик в България който да има интерес от завръщане на българите от чужбина , колко милиарда евро на година се изпращат към България от горбетчиите , това са свежи пари които се харчат в по-големият случай в България и влизат в обръщение . Едвали финансовият министър иска да се прости с тези милиарди евро . И ако някой си мисли че правителството не разчита по някакъв начин на тези пари много се лъже.
157
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Беше малко излишно да ни го напомнят , ние си знаем че сме на дъното на блатото.Накъдето и да погледнеш само ГЛАД и МИЗЕРИЯ. 90% от населението е така.
156
0
 
2
 
! Отговори
ДО 186 преди 12 години
ДА СИ ПОМЕЧТАЕМ:) НО ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРЕПЪЛНИМ ЗАТВОРИТЕ И ТОГАВА ПРОБЛЕМ:)
155
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАЙ ДОБРЕ Е ЧОВЕК ДА ЕМИГРИРА И ДА СИ ИДВА САМО НА ПОЧИВКА В БЪЛГАРИЯ.НЕЩАТА В НАШАТА МИЛА РОДИНА СЕ ВЛОШАВАТ СТАВА ВСЕ ПО ЗЛЕ ХОРАТА ОБЕДНЯВАТ И МИЗЕРСТВАТ ЦЕНИТЕ РЪСТАТ С ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН А ЖИВОТА НА ОБИКНОВЕНИЯТ ЧОВЕК СТАВА ВСЕ ПО ТРУДЕН И МЪЧИТЕЛЕН .НЕ СЛУШАЙТЕ И НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ПРЕСАТА И ТЕЛЕВИЗИЯТА ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМОТО СРЕДСТВО ЗА МАНИПУЛАЦИЯ В РЪЦЕТЕ НА ВЛАСТА.
154
0
 
4
 
! Отговори
Пантелей Пътник преди 12 години
178, 130 хил. вкл. военни и полиция. Общинските служители не са държавни служители. За пенсионерите ще се съглася, там има близо 2 млн. Добре, дори и така, около 1/3 от населението се получава, така горе-долу сметката излиза. Но в логиката ти пак липсва едно нещо - защо се вдигат цените? Това не е свързано с факта, че държавата започва да плаща по-малко на "подопечните си".
153
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А добро утро! Това си го знаем и без да ни го съобщавате като важна новина. Въпросът е какво следва за да отлепим от дъното? Е, това вече ми е интересно.