Тройната коалиция си раздала над 700 хил. лв. бонуси за 2007

Данните за 2008-2010 година били данъчна тайна, отчете ГЕРБ
28 фев 2012 18:30,
286
Тройната коалиция си раздала над 700 хил. лв. бонуси за 2007
ГЕРБ изнесе данни от Сметната палата. Снимка: архив, Dnes.bg

Допълнителни възнаграждения заради участие в бордове за над 700 000 лева са получили министри, заместник-министри и членове на политически кабинета при управлението на тройната коалиция през 2007 година.

Данните съобщи на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, позовавайки се на отговор от Сметната палата относно питане на управляващите за получаваните бонуси в държавната администрация.

В края на миналата седмица, след като излезе информация, че седем зам.-министри от кабинета на Станишев също са получили общо 1.1 млн. лева бонуси, докато са били на власт, ГЕРБ решиха да се обърнат към Сметната палата за разясняване на случая.

От отговора става ясно, че само за 2007 г. са получени такива възнаграждения в размер на 733 625 лв. от политически лица, които са били членове в бордове на държавни предприятия.

Общо 37 души са лицата, описани в отговора на Сметната палата – 4 души са били министри, 22 – зам.-министри, и 11 членове на политически кабинети.

Още 315 000 лева пък са декларирани пред НАП, но за тях няма данни в одитната институция. Несъответствието е при 11 лица, съобщи Главчев.

Още по темата

За следващите години от 2008 до 2010-та Главчев твърди, че заради данъчна тайна Сметната палата не може да предостави данни.

Тогава е сменен формата на декларациите пред Сметната палата, като вече не се посочвало конкретно дали допълнителните пари са от бордове и затова справката не била възможна.

"След 2007 г. вече не може да се направи разграничение на доходи, които са от бордове и останалите доходи, които те получават, тъй като е сменен форматът на данъчната декларация от НАП. За 2007 г. и 2008 г. вече такива доходи попадат в общ кюп, в който не може да се разбере  какви са доходите от държавни бордове", обясни Димитър Главчев.

От ГЕРБ изнесоха данни, че за 2007 г. Бюрхан Абазов – зам.-министър на министерството на земеделието и горите, е получил около 30 000 лв., Георги Петърнейчев, зам.-министър на транспорта – над 30 000 лв., Любомир Дацов, зам.-министър на финансите – 21 000 лв., Нина Радева, зам.-министър на икономиката и енергетиката – над 40 000 лв., Румен Овчаров, министър на икономиката и енергетиката – 63 500 лв., Нихат Кабил, министър на земеделието и горите – 20 000 лв.

Според справката на одитното ведомство Емилия Масларова е взела 3662 лв., а министърът на финансите Пламен Орешарски е декларирал през 2007 г. сума по това перо от 4700 лв.

45 933 лв. е обявила в декларацията си зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева, а заместник-правосъдният министър Ана Караиванова - 20 260 лв.

Сред 11-те души, за които Сметната палата съобщава за несъответствия между декларираното в публичния регистър и пред НАП, са Димчо Михалевски, заместник-министър на регионалното развитие, и Йордан Димов - заместник-министър на икономиката и енергетиката.

Димитър Главчев изрично уточни, че не твърди, че това е направено умишлено. 

По-рано днес лидерът на БСП  Сергей Станишев определи като "опашати лъжи" информацията за стотици хиляди левове, получавани от бивши заместник-министри при неговото управление. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КУРнелина нинова си взела 150 000лв за добресвършена работа, САМО ДЕТО НЕ ВИДЯХМЕ НИЩО ДОБРО ОТ ТАЯ ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ
18
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех дано да доживеем да видим осъдени политици и конфискувано имущество....
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тея, що сега запяха колко бонуси глътнала Тройната, що чак сега размахаха ведомустите, *** Три години изпълняват проектите оставени им от предипните... Следващите дето ще дойдат ще се хванат за главата, а ние за палците...пак.
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 17 ти каза и падна в дупката ....
15
3
 
18
 
! Отговори
А стига вече.... преди 12 години
Те яли и крали ама и преди тях яли и крали- ТОВА НЕ Е ОПРАВДАНИЕ ---ОСРАЛ СИ СЕ ...НАЯЛ СИ СЕ....Не говори колко лошо са се насирали и преди а се ИЗБЪЙРШИ.......
14
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
май на 3ти март пак ще се освобождаваме - то не се трае вече ..................
13
4
 
33
 
! Отговори
НЕРЕЗА преди 12 години
Ало,ГЕЙБЕРИТЕ,че нали уж вие не сте като тях!Сега какво стана-И НИЕ ЩЕ КРАДЕМ И ЛЪЖЕМ, ЗАЩОТО И ТЕ СА КРАЛИ!В такъв случай-ЗА ЧИЙ ........... СТЕ НИ?
12
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Иван Костов ще ни спаси както и през '97 ни спаси от тотална разруха.КАЗАХ.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И сега какво , ще си изкарват кирливите ризи един на друг . Аве нагляри нас не ни интересува коя партия повече бонуси си е раздала , ами защо когато се излиза по телевизията и се говори как нямало пари за това нямало пари за онова , а всъщност се раздават милиони и хванете се здраво и си представете , че това са само парите за които има данни и е сметнато , че и дори да излезе информация не е фатално . Колко пари от сделки под масата прибрахте и вие и онези предишните предатели !?!?!?!?!?
10
1
 
4
 
! Отговори
ttt преди 12 години
Ne se naqdoha tiq,debim i neshtasnicite,dokogaaa?!na sapun ...
9
1
 
7
 
! Отговори
Hitler преди 12 години
M..... ti da eb..... nqmate naqjdane
8
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А Цецо Мутрата си има 7 апартамента в центъра на София. Най-вероятно само от баници си е пестил човека нали... а за далаверите на Тиквата от Банкя па да не говорим...
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За следващите години от 2008 до 2010-та Главчев твърди, че заради данъчна тайна Сметната палата не може да предостави данни.колко удобно ....то не че само за 1 година се раздадоха 10,3 милион в МЗ ама хайде от нас да мине - ние все ряпа хрупаме
6
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През 2007 и аз раздавах бонуси на работниците си, през 2012, няма на кого да дам щото и бизнеса и работниците ми ги няма.
5
16
 
12
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 12 години
БЪЛГАРИЯ КАТЕГОРИЧНО ИСКА ИВАН КОСТОВ НА ВЛАСТ !
4
13
 
15
 
! Отговори
Добре де преди 12 години
А при ГЕРБовските американофилчета цъфнахме та вързахме.
3
15
 
9
 
! Отговори
първи коментар преди 12 години
Върнете незабавно на власт единственният български политик за последните 20 години: Иван Костов.Само Костов може да ни спаси...отново.
2
3
 
22
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ТАКА Е, ТАКА Е... ШОПА КАЗВА: - ПА ОН КАТО КРАЛ, ЩО И Я ДА НЕ КРАДНЕМЗА МИНИСТРИТЕ ПО 7 ЗАПЛАТИ ОТ 7 БОРДА..., НО - ЗАКОННО Е...? - Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси предвижда заместник-министрите да участват в управителни органи на държавни дружества, без да получават възнаграждение. - А ЗА ЗАМ.МИНИСТРИ И "ПРАХОЛЯКА"... - БОНУСИ... ЗАКОННО Е НО, САМО АКО НЕ ТЕ ХВАНАТ ХА-ХА-ХАБОНУСИТЕ СА - "13, 14, 15..., N, N+1, ЗАПЛАТИ", КОИТО ВИДНИТЕ ГЕРБЕРАСТИ СИ РАЗДАВАТ ЗА СМЕТКА НА... ДЕЦАТА И ПЕНСИОНЕРИТЕ... - 30% ОТ ПЕНСИЙТЕ СА 136 ЛЕВА... (СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ Е ЦЕЛИ 625 ЛЕВА)- ДЕТСКИТЕ СА 35 ЛЕВА И ТО АКО МАЙКАТА СЕ Е ОСИГУРЯВАЛА ПОД 350 ЛЕВА..., ЗА ПЛАЩАЩИТЕ ПО-ГОЛЕМИ ДАНЪЦИ СТУДЕНА БАНКЯНСКЯ ВОДА С МИРИС НА СЯРА.- Е ДА, НО ЗА ДА НЕ СИ СОЦИАЛЕН АУТСАЙДЕР, ТРЯБВА ДОХОД НАД 625 ЛЕВА!!!АКО НЯКОЙ НЕ ЗНАЕ КАК ИЗГЛЕЖДА СЪВРЕМЕННИЯ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛЕН ГЕНОЦИД...:- ДА СЕ ОГЛЕДА...!!!
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В СТРАНАТА НА БОГАТИТЕ И БЕДНИТЕ: Зората се разпукна и заплака, небето се намръщи, заваля, нощта отнесе на гърба си мрака, денят яви се сив и заболял. Морето го посрещна безразлично, безсънно то зовеше вечността, прибоят му гърмеше патетично, разсърден на земята и света. Градчето като просяк пак изглежда, разбуди го зората изведнъж и безработни хора, без надежда, с омраза гледат кишавия дъжд. В съня си бедността те чувстват тъпо, кому е нужна тъжната зора, денят ще струва непосилно скъпо, започва безпощадната игра. Играта как и днес да оцелееш, зората удря гонг за този рунд, вървиш без цел, забравил да се смееш, дъждът те е омазал като с грунд. Озъбен като пес, животът дебне, къркори гадно празният стомах, а в джоба ти не дрънкат даже дребни и чувстваш се последен сиромах. И срещаш хора все на теб подобни, участници в жестоката игра - клошари, безработни и бездомни... Кому е нужна гладната зора? Ненужна е за всички вас, горките! Но всеки беден рано я видя. За хората богати, дето спите, за вас два пъти е ненужна тя!