Без отпуск по майчинство за осиновено дете до 5 г.

ГЕРБ не одобриха предложенията на левицата
1 мар 2012 14:41,
52
Без отпуск по майчинство за осиновено дете до 5 г.
Снимка: архив, Булфото

Депутатите отхвърлиха промените в Кодекса на труда, предложени от левицата.

В законопроекта се предлагаше осиновителите на дете до 5 години да имат право на платен отпуск за отглеждане и адаптация в семейна среда за 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване.

Вносителят на промените е червеният депутат Захари Георгиев, който предлага да се изравнят правата по отношение на майчинството на биологичните родители и на осиновителите.

"Защо до 5 години? По закон след 5-годишна възраст има задължително посещаване на институции. Съвсем нормално е един такъв законопроект да влезе в сила от следващата учебна година. Нямало нужда, казват, това дете след като е гледано от институциите.

Децата не са животни, те имат нужда да живеят в семейна среда. Нищо не може да замени семейната среда при отглеждане на детето. Страхувам се, че отношението на мнозинството демонстрира безразличие и бездушие, но това безразличие ще породи у хората, у децата, които очакват да бъдат осиновени, неприятна реакция", аргументира предложението Захари Георгиев.

От ГЕРБ обаче посочиха, че няма да подкрепят проекта. Светлана Ангелова припомни, че осиновителките и сега имат право на отпуск до навършване на две години на детето, както и биологичните родители.

Според нас наистина трябва да има период за адаптация за осиновеното дете, но в този проект се предлага отпуск да се полага само за осиновители на деца до 5 години, нима след 5-годишната си възраст децата нямат нужда от адаптация, коментира Ангелова.

Тя припомни, че според изследванията колкото повече детето е стояло в социален дом и е по-голямо, толкова по-трудна става адаптацията му.

Според нея по този начин се противопоставят осиновителите, тъй като тези, които приемат по-големи деца, няма да могат да използват тази възможност.

Лидерът на ДСБ Иван Костов също изрази резерви към законопроекта.

"Най-бедната страна в Европа, с най-много почивни дни, с най-много майчинство. Като си най-беден, за да настигнеш другите, трябва да работиш най-много. Всички да си стоим вкъщи - и да ставаме по-богати. Ама не се става богат и не се просперира, като си стоиш вкъщи", посочи Иван Костов.

"Нашите бебета не оцеляват в първата си година. Това е истинската причина за това, че нацията ни намалява. За какво се дават тези дни отпуск на майката – за да се посрещнат физиологичните нужди за отглеждане на дете. Затова се дават, за да се отгледа дете физиологически. То се социализира и възпитава по десетки начини. Това е простата логика – за да се социализира детето, за да се възпитава, за да навлезе в отношенията с хората, няма нужда от отпуска, който е необходим за физиологическото му оцеляване", обясни Иван Костов.

Той коментира също, че така се противопоставя групата на биологичните родители с тази на осиновителите.

"Категорично не съм съгласен, че ние губим децата в институциите. Децата умират в бедните семейства, там, където нямат грижи, там не оцеляват. Където ги поеме държавата, няма такъв проблем. Аз не казвам, че тя замества родителите, но смъртността е много по-ниска. Вярно е – бедните семейства, слабите семейства, тези, които не могат да си позволят да отгледат деца, там децата умират, това е лошият показател", допълни той.

От ДПС пък подкрепиха законопроекта.

"България трябва да намери решение за деинституционализацията на грижата", заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.

Той посочи, че само две от сто деца, настанени в институции, са сираци, останалите 98 са със свои биологически живи и здрави родители.

"С този законопроект се поставя въпросът не за държавна протекция, а за семейството в периода на физиологическото укрепване на детето. Това се случва от първите 2 години от неговото развитие. Онова, което се поставя като акцент, е психологическата адаптация на детето към новата среда, за да се получи семейна среда", обясни Местан. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
tatko ti преди 12 години
paznavim gi tiya dvete selendurki ot simitly, hay ce sa se dokarali be....
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кретенизма на обществото ни е силно повлиян от чалга културата детето е най това трябва да го разберат и скъпите ни управляващи
42
0
 
0
 
! Отговори
.... преди 12 години
Kakvo vazpitanie osobeno pri maikite chalga kifli deto taka ili inache se jenqt za pari i si sedqt v kashti..... nagledah se na takiva maiki deto si vodqt decata po kafeta kadeto se pushi i nosqt edin ton grim....
41
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
цвета на кожата, не помага или вреди на възпитанието на едно невинно същество. всичко зависи от възпитанието на възрастните, от това на какво могат да го научат и да го поведат правилно по пътя на живота.
40
0
 
7
 
! Отговори
Димитрова преди 12 години
Преди всичко - поклон пред всеки родител, осиновил дете! Бъдете здрави и щастливи!Нямам думи за реакцията на Костов... физическото оцеляване не е всичко. Детето се учи и социализира от самото си раждане и то особено интензивно. На 3г. детето е каквото е, защото си започнал да го подготвяш от 6-ия му месец, а не в последната му година.И последно - представяте ли си ужаса на осиновено дете, което не е имало достатъчно време с родителите си, за да добие увереност и тръгва в 1-ви клас, целодневно!
39
0
 
5
 
! Отговори
До 38 преди 12 години
Аман от комплексирани бели "бългаби" дето нямат с какво да се гордеят та за това слагат на пиедестал бялата си кожа и си мислят , че са повече хора. Господинчо , децата в домовете са еднакви , бели или черни те всички са израснали там а не в средата от която са били изхвърлени .То бива бива комплекси ама да тъпчеш деца на расова основа е направо гнусно.
38
0
 
0
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Раждаш дете - 2 години, осиновяваш дете над 2 годинки - 0 години, със закона става раждаш - 2, осиновяваш - 1, къде по - точно Вие видяхте дискриминация?
37
0
 
3
 
! Отговори
до 43 до 41 преди 12 години
Кой знае пък и колко плащаш, като те гледам на какъв акъл си, най - много и данъци да не плащаш, 'щото не си длъжен, данъци плащам и аз и сигурно са повече от твоите. Масово Народът отдавна го няма в тая държава, защото е оскотял, подивял и регресирал точно като теб и тия, дето ти слагат плюсове. Ако ще избираме къде да отиват дануците ни, не искам моите да отиват за такива като теб, защото може да си се родил в България, ама, за да си българин, първо трябва да си човек.
36
6
 
1
 
! Отговори
do Petrova преди 12 години
Четете внимателно. Не става въпрос дали да се дават пари или не, а до каква възраст да могат да се възползват от отпуск подобен на отпуска по майчинство.Не виждам причина да се дискриминират биологичните майки, които имат право да ползват такъв отпуск само до 2 г. възраст, а осиновителките да могат до 5г. Съжалявам, но ми се струва, че когато човек взема решение за осиновяване, то той трябва да прецени възможностите си и това решение не му осигурява специални привилегии.
35
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Слушай сега 41 - ако ти си решил/а да си вземеш в къщи *** и да си го отглеждаш, това си е твоя работа и аз НЕ ЖЕЛАЯ да ти плащам заплата за това.Който иска да осиновява, да си бере гайлето. На Българкта, която е родила свое детенце някой нещо дава ли и? Не - защото даниците и осигуровките ни отиват за развъждането на *** !!! Ей-затова след 50 години тая държава и тоя народ няма да ги има !!!АЗ съм Българин, а не ти - *** на ***.
34
0
 
6
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
Прав си Костов!....за съжаление не всички можем, като тебе да сме министър-прецедатели, да крадеме и да станеме богати!...ние трябва да работиме!....а, да ли случайно не се замисли че сме най-застаряващата нация в Европа с отрицателен прираст на населението? Не! ....тебе такива неща не те интересуват!....важното е ти да си в парламента до живот и постоянно да ни поучаваш, как трябва да работиме ние!.....Тая политикономика на социализма съвсем ти е увредила мозъка!
33
3
 
2
 
! Отговори
до 38 преди 12 години
Не смей да се наричаш българин, *** такъв, срамиш всички нормални, живеещи в България. На осиновителите се дават детски, както на всички други, платените приемни са на трудов договор(масова практика за БЕЛИТЕ страни) и, като всички работещи, получават заплата по 500 лв. Доброволните приемни са само с детски. Отглеждането в дом е по - скъпо от алтернативната грижа.Тесногръд, промит мозък си ти, пък и неук и неинформиран!
32
1
 
11
 
! Отговори
кака преди 12 години
аз се справихосинових детеи съвсем съзнателно исках да е под 5гнаистина има нужда от адаптациязащо никой не иска мнението на майките осиновителкидепутатите не мислят за българските майкизащото повярвайте ми само българки 4акахме да станем осиновителкини една циганкано с тия закони все по малко ще стават хората,които ще искат деца
31
4
 
3
 
! Отговори
Българин преди 12 години
37 - дано сте осиновили бели деца... защото в противен случай не ми се мисли какво ви чака.
30
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Потърсете данни колко струва на данъкоплатците всяко ***, осиновено то платените т.нар. "пиемни родители" и ще се ужасите - вие, които не получавате нито стотинка детски за вашите деца, защото имате нахалството да сте работещи далъкоплатци и Българи в "българия" !!!И господин Костов - не умират "децата в бедните семейства". Умират мангалетата в хъхряшките катуни, защото с помощите, които плащаме за издръжката им, *** си купува ракия !!!
29
0
 
7
 
! Отговори
anonimna преди 12 години
От 24Благодаря на всички за изразената подкрепа.Ето и нещо в което вярвам и в което се надявам рано или късно нашите управници да се впишат./Така и не помня чия мисъл беше./ Цитат : " Човек е способен както на велико състрадание , така и на велико равнодушие . Изцяло в неговите възможности е да развие първото и да надрасне второто " .
28
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 12 години
"....само две от сто деца, настанени в институции, са сираци, останалите 98 са със свои биологически живи и здрави родители."Ами така ще е, докато се позволява на гнусните *** да снасят чаавета на конвейер и да ги захвърлят !!! "Бащата" на всяко захвърлено *** трябва да бъде осъден да му плаща пълната издръжка, докато то навърши пълнолетие, а ако не може да я плаща - да полага принудителен каторжен труд !!! Длижни ли сме ние да плащаме за развъждането на тая изродена раса ?!?
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗА ПОРЕН ПЪТ СЕ УБЕЖДАВАМ ЧЕ НИ УЛРАВЛЯВАТ БЕЗДАРНИЦИ И ***
26
0
 
1
 
! Отговори
gdf преди 12 години
POVRUSHTA MI SE OT TEZI gerb VECHE
25
0
 
0
 
! Отговори
mlad6ito преди 12 години
e kva e razlikata che za ednite ima za dr ne