Лекарствата ще поевтинеят, категоричен е Константинов

Имаме законови методи да свалим цените, заяви министърът
Обновена: 1 мар 2012 14:51 | 1 мар 2012 11:36,
66
Лекарствата ще поевтинеят, категоричен е Константинов
Стефан Константинов. Снимка: Imapct press group

Категоричен съм - лекарствата могат да поевтинеят, заяви здравният министър Стефан Константинов.

Той уточни, че рядко е бил толкова категоричен, но след вчерашната си среща с представители на фармацевтичните компании в страната вече е убеден в това.

Константинов заяви пред БНТ, че се надява цените на медикаментите, които се купуват от здравната каса да поевтинеят с 50% и да се върнат на нивата си от 2010 година.

Здравният министър допълни още, че спестените средства ще се използват за закупуване на други медикаменти. За свободно продаваните лекарства ще трябва обаче да се разчита на пазарната икономика и конкуренцията.

Министърът допълни, че всеки един медикамент е различен и че едно средно поевтиняване от 10% би било страхотен успех.

"Не можем обаче да очакваме всичко това да се случи до седмица", уточни той.

Константинова обясни още, че има фармацевтични компании, които поддържат коректна ценова политика и други, които си позволяват да играят по-агресивно и държат високи цени.

Министърът уточни, че те трябва да се съобразят с бюджета на българите и ако не го направят, ще последват твърди законови мерки.

"Надявам се компаниите да се разберат помежду си, но ако това не стане, ще предприемем сериозни мерки", заяви той.

Още по темата

Стефан Константинов каза още, че проблемът с цените на лекарствата е можело да се реши много по-рано, ако освободеният заместник-министър Гергана Павлова го е информирала за ситуацията.

Павлова беше отстранена от поста си от премиера Бойко Борисов, след като се появиха съмнения за конфликт на интереси.

Бившият заместник-министър е работила дълго време за една от водещите фармацевтични компании в страната "Софарма".

Министърът уточни, че смята Павлова за професионалист, но не може да разбере защо не е обърнала внимание на проблема с лекарствата.

Той отказа да коментира слуховете, че Гергана Павлова ще бъде назначена за съветник на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Константинов все пак отбеляза, че Дянков винаги се е застъпвал за Павлова и въпросът за назначението й във финансовото министерство трябва да бъде обсъден в него.

Здравният министър уточни още, че има голяма воля за реформи в здравеопазването и те ще се случат.

Той обаче отхвърли възможността да бъде свален ДДС върху лекарствата. Константинов обясни, че щом премиерът Борисов и Симеон Дянков са отхвърлили идеята, то те си имат причини и той няма да повдига въпроса отново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
iva преди 12 години
" Бившият заместник-министър е работила дълго време за една от водещите фармацевтични компании в страната "Софарма"." - и само Донев не знае. Знае, ама лъже, както за толкова много неща!
61
0
 
0
 
! Отговори
Лилия преди 12 години
Много дълги години на злоупотреби и ограбване...Просто няма такава държава!Каква конкуренция,Яворе като Пашов ли беше,на Актавис...застава зад гърб ана Донев и маже и той?!Той затова Оги Доги определя конкуренцията като джентълменска...няма да се очудя ако има и дялове там...много пък задружни,бе?!
60
0
 
1
 
! Отговори
явор преди 12 години
А реално Донев има ли конкуренция, или навсякъде е пуснал пипалата си, и манипулира пазара?!
59
0
 
0
 
! Отговори
libra преди 12 години
не мога да повярвам, че ни правят на луди лсед всичко казано. нали не можеше да се намали нищо, изведнъж се оказа, че може. Трябваше държавата да ги заплаши, за да намалят. Според мен може да има тук и картелно споразумение. Донев е един ор водещите производители чрез Софарма АД, но държи голяма част от пазара на болниците и пазара на едро, а е стъпил чрез верига аптеки и на пазар на дребно, въпреки че по принцип няма право, но както знаем, законите са за богатите. Може да се намали, но не искат. Зад Софарма Трейдинг седят редица чужди компании, които също биха могли да намалят лекарствата. По принцип освен Софарма големите играчи на пазраа на едро са Стинг ако не се лъже памветта ми или нещо такова, и Либра.
58
0
 
0
 
! Отговори
vanya vaseva преди 12 години
300% - Донев ще получи удар, милият, като разбере, че машинациите му са разкрити. Той все лъже, че не печели, все манипулира едни проценти, все ще фалира - мошеник!
57
0
 
0
 
! Отговори
mama преди 12 години
какви са печалбите на Софарма Трейдинг, има ли право Донев да я притежава като е производител, какъв процент от пазара на едро държи - защо некаже, че оттам идва основната печалба
56
0
 
0
 
! Отговори
vanya vaseva преди 12 години
Ще поевтинеят, много ясно, като има толкова голям процент надценка и толкова много хора по веригата на Донев - от производството, до доставката, как няма да са скъпи.
55
0
 
0
 
! Отговори
mima преди 12 години
падат, но да паднат в пъти, защото е възможно, просто Софарма Трейдинг няма да печели 200-300%, както досега, защото това е най-печелившата фирма на Донев, макар и той да се крие само задс производителя Софарма АД. Да намалят в пъти лекарствата, защото може, а не само с някакви мижави 5%, както смята Донев, защото видиш ли, негоата компания Софарма получавала само 3% от парите по здравна каса, ами 20-е% от Трейдинг? Защо чуждите компании, стоящи зад Трейдинг не свалятр цените. Хубаво би било да се намалят всякакви ценио, не само на лекарствата по Здравна каса, защото иначе ще вдигнат цените на другите лекарства и ще си избият легално паритве, тогава кел файда като пия евтин антибиотик , но купувам скъп парацетамол
54
0
 
0
 
! Отговори
malin преди 12 години
Цените завидсят и от чужди компании. както и да е, държавата разполага с лостове да закове цените по някакъв начин, но хортаа се опасяват, че някои лекарства ще нама;леят за сметка увеличаване на други. ще видим какви цеи и оферти ще представят фармац. компании след две седмици, но явно намаление е възможно. Въпросът е да няма картелно споразумение, в което съм сигурен, и да се предложи някакво смотано намаление от рода на 10%. както разбрахме, само в Косово се продава сиропс 70 по-евтин, а им адоста по-фрапиращи примери. Софарма Трейдинг и аптеки Сейба, естествено продължение по цикъла на Софарма АД носят големитепечалби, по 200-300%
53
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 12 години
този човек е милиардер, той може да си е циничен и да показва самочувствие, защото е богат и се чувства могъщ, та дори сред тези разкрития той бе в правителствена делегация в Тунис да си нагледа там личните инътереси, прикривайки се зад КРИБ. Но той вече е богат и би могъл мда намали малко печалбата си през дистрибуторксата си мрежа Софарма Трейдинг, така че всички да са доволни, да стане интелигентно. Но е неморално наистина да се крие зад Софарма, всички знаят, че има фирми и фирмички, оплели целия фрамац. пазар в страната и в Източна Европа, а, както вифдяхме, интерситре му стигат и до Северна Африка.
52
0
 
0
 
! Отговори
vanya vaseva преди 12 години
И да иде на съд, а не само да си пишем, а органите нищо да не правят!
51
0
 
0
 
! Отговори
swilen преди 12 години
Софарма и сие си правят парици, търговските им представителчета са с по 2 хил лева заплата без бонусите, а един доктор взема 600 лева - какво мисли държавата по въпроса? Имаме 100% некоректност и измама, както и монопол чрез затваряне, незаконно, на цикъла производител-търговец на едро и дребно. В случая със Огнян Донев - Софарма АД - Софарма ЪТрейдинг - аптечна верига Цейба.
50
0
 
0
 
! Отговори
vanya vaseva преди 12 години
Не само добре я махна, но държавата трябва да си изгради нетърпимост към всяко лобиране, което е в такъв ущърб на гражданите!
49
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 12 години
Добре , че махнаха Павлова , защото тя му беше голяма дружка , която правеше нужното , за да може Донев да поддържа весоките цени на лекарствата без никой нищо да му казва
48
0
 
1
 
! Отговори
зорница преди 12 години
Донев трябва да понесе последствията от действията си .. не е редно да се краде от народа , да се точи здравна каса и т. н .
47
0
 
0
 
! Отговори
ирина преди 12 години
Намаляването цените на лекарствата може да засегне само тези медикаменти, които се купуват с публични средства - а защо не всички нима лекарствата на свободна продажба не са безбожно скъпи ??? Поредната игра на Донев е това
46
0
 
0
 
! Отговори
ваня преди 12 години
Доневото царство трябва да има край , монопола на бг пазара трябва да спре
45
0
 
0
 
! Отговори
малин преди 12 години
този човек Де милиардер, той може да си е циничен и да показва самочувствие, защото е богат и се чувства могъщ, та дори сред тези разкрития той бе в правителствена делегация в Тунис да си нагледа там личните инътереси, прикривайки се зад КРИБ. Но той вече е богат и би могъл мда намали малко печалбата си през дистрибуторксата си мрежа Софарма Трейдинг, така че всички да са доволни, да стане интелигентно. Но е неморално наистина да се крие зад Софарма, всички знаят, че има фирми и фирмички,
44
0
 
0
 
! Отговори
дидито преди 12 години
Зеленият октопод на Донев трябва да бъде спрян ,защото на българина му писна да го правят на *** не е редно Донев да прави милиони на гърба на болните хора
43
0
 
0
 
! Отговори
milen преди 12 години
ние нямаме пари за нищо, болниците ни са под всякаква критика, медиците взимат мижави заплатки, лекарствата са скъпи, а в същото време най=-богатите хора са фармац. босове. как става така, че някои са толкова богати, а други толквоа бедни? Ами нали тези богаташи се хранят от бедните - ами ако спрем да им подаваме? Тук някой говореше да бойкотира лекарствата на Софарма - Софарма не е само производител, не идват печалбите оттам, а от дистррибутора Софарма Трейдинг, оттам би могло да дойде якото намаление, но има и чуждестранни интереси. А може да се включи и държавата със своите механизми - защо се сравняват цените на лекарствата в 8 държави, а не се сравняват цените на всички медикаменти от тази група, тогав аби станалио драстично по евтино, защото знаем м,ч е едно лекарство може да струва 35 ла, генеричното му производно на кърка, словения, примерно е 17 лева, бълггарското е 10 лева, а всичко е завишено на няколкостотин процента