Разширяването на Шенген ще се реши през септември

МВР шефът се надява да се присъединим "на двуетапен режим"
8 мар 2012 20:02,
60
Разширяването на Шенген ще се реши през септември
Цветан Цветанов. Снимка: БТА

Съветът на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи е приел, че през септември ще гласува относно разширяването на Шенген с България и Румъния. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Надявам се, че през септември България и Румъния ще се присъединят към пространството "на двуетапен режим", заяви вицепремиерът.

Той коментира, че дебатът около приемането на България и Румъния в Шенген е предизвикан от една партия в Холандия, но е съвпаднал и с Арабската пролет и така е станал част от вътрешния дневен ред в Германия, Франция и Австрия заради миграционния натиск в Италия.

"Оценката, която се дава за реалното състояние днес на България и на Румъния, ни обнадеждава за промяната в позицията на Холандия, трябва да разясняваме на нашите холандски партньори предприетите мерки. Засега не мисля, че имаме сериозни различия", добави той. Вицепремиерът съобщи, че България се е обърнала към своите холандски и френски партньори, като е изразила готовност да посрещне, когато те преценят, всякаква проверка по границите.

Финландски депутати са изпратили писма до София, в които обявяват, че възнамеряват да посетят нашата страна, за да се уверят на място, че България действително е изпълнила ангажиментите си по Шенген. Такива проверки вече са извършени от представители на Германия, които не са имали никакви забележки, отбеляза вицепремиерът.

"Мога да уверя и съм убеден, че до доклада на Европейската комисия през юли по Механизма за сътрудничество и оценка законът за отнемане на имущество ще бъде приет", заяви той в отговор на въпрос за допълнителните мерки, които страната ни може да предприеме, за да улесни положително решение през септември.

Той отбеляза, че днес министрите са решили да бъдат изготвяни годишни отчети как държавите в Шенген спазват критериите за членство в зоната. Разговорите са засегнали мерките срещу трансграничната организираната престъпност и общите усилия в областта на киберсигурността.

Сред групите престъпления с отражение на европейските държави са посочени и измамите с данък добавена стойност. Вицепремиерът е поискал получаването на по-бързи отговори на следствените поръчки по дела срещу групи, заподозрени в измами с ДДС.

Попитан за оценка на констатациите в публикувания доклад на американския Държавен департамент за стратегията за борба с трафика на наркотици и с прането на пари и други финансови престъпления, Цветанов уточни, че не е запознат с пълното съдържание на документа.

В момента се извършват съвместни операции за количества наркотици, далеч по-големи от споменатите в този доклад, отбеляза той. Вицепремиерът съобщи, че в началото на април директорът на Службата на САЩ за борба с наркотиците DEA ще бъде у нас за откриването на представителството на организацията.

По въпроса за корупцията в МВР той заяви, че като част от мерките в министерството за 2010-2011 г. са уволнени дисциплинарно от системата около 160 служители. 

Според него създаването на специализираните съд и прокуратура са една от тези много важни мерки за ефективната борба с тежката организирана престъпност. Важно е, че вече има присъди от този съд, които доказват съпричастността на определени хора с разпространението на наркотици. Това е една стъпка, за кратко тези хора получават присъди или са се признали за виновни по обвиненията, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Да се забрани на министър Цветанов да разказва сънищата си на публични места и да ходи по врачки щото врачките не винаги познават.
43
1
 
0
 
! Отговори
Ф-1 преди 12 години
Докато ГЕРБ е на власт България никога няма дая приемат в ШЕНГЕН!
42
1
 
2
 
! Отговори
? преди 12 години
Какъв Шенген? Хората умират от глад. Видяхте ли каските на миньорите от Мадан? Още от времето на омразния и беден социализъм са. Ако някой не си плати данъка ще му вземете жилището, а какво правите с вашите хора, на които дадохте страната на концесия? Засрамете се!
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европейци сме, ама не съвсем.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще ни приемат в ШЕНГЕН...когато чорапите ми замиришат на теменужки !
39
1
 
7
 
! Отговори
джо преди 12 години
22г ЛЪЖИ , КРАЖБИ , ДАЛАВЕРИ, КОРУПЦИЯ МИЗЕРИЯ е Холандия вервайте ни...........
38
1
 
10
 
! Отговори
antiES преди 12 години
за Шенген забравете.Дълго ще целувате краката на Юзеиров,за да влезете в Шенген,ако сте в течение разбира се ,трябва да ви е известно ,че Юзеиров е В Белгия и неговата партия е в парламента им,а скоро ще се кандидатира за кмет на Антверпен
37
1
 
6
 
! Отговори
antiES преди 12 години
do Pinti w Turciq hodil li si be ohliuv.Изобщо имащ ли си идея ,че пред Турция сме като *** махала
36
1
 
15
 
! Отговори
изгубеният град преди 12 години
Вчера бях на гости във Видин. Още със слизането си от автобуса В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА се натъкнах на адската мизерия в това изоставено от Бога място - кофи преливащи от ***, ***. Навсякъде се носи чалга и смрад на кебапчета , изпочупени кофи , пейки и билбордове. Възрастни хора и ученици ,които блуждаят сякаш не бързат за никъде и мизерстват с по 200 лв. на месец. Цяло едно поколение изчезна завинаги - младите на възраст м/у 20-40 год емигрираха , пустота , сивота ,отчаяние ,тъга ,наркомания
35
1
 
9
 
! Отговори
през септември преди 12 години
Разширяването на Шенген ще се реши през септември, този път без Цецо Апартаменто!
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цуцолинчо, на два етапа ли ще мажем стената ?
33
10
 
0
 
! Отговори
Pin преди 12 години
Колкото и да злобеят турците пишещи в този форум, приемането на България в Шенген е въпрос на време ! До няколко години сме в Шенген (в най-лошия случай)! Турция ще види Европа през крив макарон.
32
1
 
6
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
а влезнем в ЕС , а им" развалим седянката "
31
1
 
16
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
да уникален ***
30
24
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ преди 12 години
Цецо- премиер. Този е уникален. Само ГЕРБ. Ццецо е 1.Поклон пред него.
29
1
 
21
 
! Отговори
коко преди 12 години
Всеки,който не вярва на Вождовете,да напише трите си имена,ЕГН и точен адрес.Анонимността е гарантирана.кок0-служещ в ОРГАНИТЕ.
28
1
 
21
 
! Отговори
df преди 12 години
Ей тоя на снимката горе нямам думи за него вече.Толкова т....по парче е че ако знае направо ще се хвърли от някой мост.Тоя мисли че като кара полицайте да глобяват наред България ще се оправи.Да ама не глобяват наред за да имат бонусчета от милиони а ние простосмъртните да караме ден за ден..
27
1
 
11
 
! Отговори
коко преди 12 години
Главата е необходима на простосмъртните от раята само за изпълняване на упражнението "Челна стойка". Из "Наръчник с правила как е законно да се живее",издаден от Политическа Партия-2064 година.коко-верен на Властта,има глава ,в която съобразно партийните повели няма нищо.
26
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
25 надяващ се:"А аз се надявам ,че до септември милиционерската *** ГЕРБ ще бъде вече история"Не се надявяй - бъди сигурен. Септемви 2020 на изборите със сигурност ще има други партии и алтернативи на ГЕРБ - не е възможно след двата мандата (втори и трети) които им предстоят да получат и четвърти.
25
1
 
22
 
! Отговори
апартамент преди 12 години
НА снимката горе----УРОДА ЦВЪКИ с нотариален акт в папката на поредния си имот