Шефката на здравната комисия се озъби на Константинов

Мерките му са закъснели, отсече Десислава Атанасова от ГЕРБ
9 мар 2012 10:00,
74
Шефката на здравната комисия се озъби на Константинов
Депутатите недоволни от Константинов. Снимка: Булфото

Откакто Стефан Константинов е министър на здравеопазването, няма добър диалог между институциите, заяви шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"За тази година и половина нещата не вървят никак добре. Не само с БЛС, но и с пациентските организации. Със здравната каса отношенията им са много обтегнати", коментира тя пред Нова телевизия напрежението в здравния сектор заради цените на лекарствата.

Вчера премиерът Бойко Борисов даде срок на Константинов от 5-6 дни, за да реши проблема с цените на лекарствата.

Атанасова отбеляза, че лекарствената политика в държавата е ангажимент на министъра на здравеопазването. И изпълнителната власт трябвало да си поеме отговорността.

Според нея предложените мерки от Константинов за намаляване на цените на лекарствата са закъснели.

"Имаше достатъчно време за промени в подзаконовата нормативна база. Тези предложения в голяма част от тях са добри, но смятам, че са закъснели. Не е сега моментът да се променя", отсече шефката на здравната комисия. 

Тя отбеляза, че част от мерките на здравния министър са законодателни.

Още по темата

"За всички е ясно, че промени в законодателството за 5-6 дни не може да има. Такъв е законодателният процес. В най-бързият случай минават около два месеца", посочи Атанасова.

Според нея голяма част от мерките засягат подзаконовата нормативна уредба.

"През тази година и половина е имало достатъчно време тези мерки да бъдат приложени", захапа отново здравния министър шефката на комисията в парламента. 

Относно предложението на Константинов да бъде намален срокът от една година на шест месеца за сравняване на цените с производители от осем държави в ЕС, Атанасова съобщи, че и в момента този механизъм съществувал, но явно не работил.

Атанасова разкритикува и друго от предложенията на здравния министър, че цените на лекарствата трябва да бъдат съобразени с цените от 2010 година.

"Очаквам министърът да предложи конкретни текстове, защото аз не смятам, че в закон може да запишем цени на нива от преди две години. Той предлога да се вземат цените през 2010 година, когато е имало възлагане на обществени поръчки чрез търгове на МЗ – съвсем различен модел", отбеляза още Атанасова.

"Този мораториум, които се предлага – за връщане на цените на лекарствата от 2010 година, не знам дали въобще ще сработи. Ние нямаме възможност да запишем в закон за здравното осигуряване, че цените на лекарствата се запазват към 2010-та. И защо точно към 2010 година, а не към 1989 година. Очакваме от министъра на здравеопазването да ни предложи някаква конкретика", добави тя.

Според нея Константинов е бил запознат с цените на лекарствата. Вчера здравният министър заяви, че е бил подведен от кореспонденцията с бившия зам.-министър Гергана Павлова и представи публично кореспонденцията и докладите с нея, и с НЗОК по темата.

"Постоянно се вадят доклади, писма между институциите, мисля, че е изключително грешен подход. Тези две институции – МЗ и НЗОК трябва да работят в полза на пациента. Той е бил запознат, дали е пропуснал да прочете цялата кореспонденция, да се запознае с нея – не знам, твърде е възможно. Под тази кореспонденция обаче стои неговият подпис", отсече Атанасова.

Тя отрече, че има предложение към нея да става здравен министър. Вчера премиерът Борисов също отрече появилата се информация в медиите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Константинов падна на колене и хиените му се нахвърлиха, при това хиени от неговата глутница, всеки се бори за сладкия кокал:)
37
1
 
1
 
! Отговори
Куче касичка преди 12 години
И кво излезе - когато става въпрос за правилно разпределяне на пари вместо финансистите да говорят след консултации с лекарите и юристите, най-неразбиращите от пари и разпределение взимат решение! Я се сетете защо парите на касата все стигат само за 6 месеца, а после всички ние дето плащаме осигуровки си плащаме и прегледите и изследванията! За това - не е важно да имаш више образование, важно е да е подходящото образование за конкретния пост! И докато лекарите управляват пари, ще са повече търг
36
1
 
9
 
! Отговори
Куче касичка преди 12 години
Никой, който е бил дясна ръчица на Нешева няма право да се зъби, защото по презумция е знаел че ЦЯЛА ГОДИНА е пропусната за договаряне на по-ниски цени, като капак има наредба, която не позволява договаряне с касата ако тя не поема 100% от цената, това означава че ония дето са покрити с 95% не могат да се договарят. Това е икономически абсурд, роден в мозъка на някой икономически осакатен индивид! Я като е такава зъбла /то и Нешева беше същата/ да даде отговори и да качи цялото инфо в нета!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Присмял се хърбел на щърбел!!!!
34
0
 
1
 
! Отговори
до 43 преди 12 години
тя не е лекарТя е юрист по образование
33
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 12 години
Абе я да видим какво е направила Десислава Атанасова, че да се зъби. Или и тя е лекарите мародери, който много акъл дават отговорност не поемат, за действията си не носят отговорност, а ако може да открадната, крадат като за последно !!!
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойчо, махни се ти самият, стига краде, не се ли наяде?
31
0
 
3
 
! Отговори
* преди 12 години
Махнете здравната каса и я създайте на ново след това, ако трябва...Поне тия разправии да се спестят и да се действа по същество, то дакото се намери решение още година до две.Тия нещо не могат да се ориентират въобще какво става май.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко, махай го тоя менте министър! Има толкова много компетентни лекари, доценти, професори. Няма как, трябва да се продължи с търсенето на човек, който най-после да свърши някаква полезна работа в това министерство, да си тежи на мястотото, д-р Константинов не става, това е! В министерство на здравеопазването е пълно с корупционни практики! За няколко конкретни случаи лично депутати от ГЕРБ са го запознавали и той е обещавал да се накажат виновниците, но досега такива действия от негова страна не са предприети. Какво говори това освен, че и той е вътре в игричките.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано някой да се сети и провери доходите на Д.Атанасова.Много нервно се държи,когато става въпрос за допълнителни доходи и връщането им.А министъра,че е виновен е ясно".Не съм знаел" не е отговор.Там си за да упражняваш контрол и да знаеш.
28
0
 
7
 
! Отговори
4444 преди 12 години
ако следващия министър е г-жа Десислава Атанасова,айде да видим колко бърза ще е тя.
27
1
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Не се...заблуждавайте господа.Нали не вярвате,че министърът не е...искал да свали ценитена лекарствата и да...освободи ресурс за здравната каса,за лечение на пациенти.Искал е разбира се,но за да го направи,трябва да наруши монопола и ограбването от Софарма и Донефф,но Боко не дава;нали му е...приятел.Сега когато това се...разкри,Боко се прави че не знаел и...ослушва като прасе в...бостан;ще си измие ръцете с поредния здравен министър.
26
1
 
18
 
! Отговори
десен преди 12 години
Аман от тъпите коментари на някои фанатици, че който не харесва Герб е от Позитано ! Ето аз не харесвам Герб и никога не съм гласувал за червените!
25
0
 
14
 
! Отговори
? преди 12 години
А не ви ли направи впечатление кога Борисов се закани да освободи Константинов? След като последният каза, че е дал НЗОК на прокуратурата, за да разследва скандала без да се посъветва с първия. Набива се на очи.
24
1
 
11
 
! Отговори
здравото ядро преди 12 години
Пожарникарят, по мутренски, ще уволни всички пионки около него. За да остане само здравото ядро на "герб"! Това са всички комунисти, членове на БКП - пожарникарят, Цецо Апартаменто, убавата Цецка, Роско Незнам си кой и други!
23
0
 
6
 
! Отговори
Куче касичка преди 12 години
Аз предлагам да се изкара информация за всички лекарства - кои и колко % за тях плаща касата, защото има такива дето се плащат 100% и такива с 25%. Да им се видят надценките от 2010, ама я се сетете кой пропищя че не можело - НЗОК! Що така бре джанъм? Може някой да разбере колко неграмотно сте си свършили /пардон/ работата ли?
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Д-р Константинов се оказа много некомпетентен като министър. Отгоре на всичко как може така глуповато да се оправдава, че нямал представа за високите цени на лекарствата. Къде е живял до сега, в България ли, където е министър на здравеопазването или в Бангладеж. Другият вариянт е много по-вероятен, но още по-лош, а именно: знаел е много добре за високите цени на лекарствата, но лекарствената мафия му е плащала тлъсти комисионни, за да си трае и сега ми се прави на некомпетентен. И в двата случая обаче тоя човек трябва да си ходи час по-скоро, до като не е забъркал нова каша. Некомпетентни или корумпирани министри не ни трябват!
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мен ме интересува нещо, което се попропуска. Говори се за цените, по които плаща НЗОК, а не и какво доплаща пациента. Да не стане така, че за едно лекарство което примерно 50 лева и НЗОК плаща 25, да си остане 50 лева, НЗОК да плаща 10 и пациента 40. Никъде не се коментира този проблем.
20
2
 
12
 
! Отговори
вечният неудачник преди 12 години
Всички знаеха предварително, че този *** д-р Константинов не става за министър! И въпреки това, вечният неудачник, пожарникарят, го назначи. Пожарникарят носи личната отговорност за назначенията! Пожарникарят е самият проблем, който трябва да бъде резрешен. Чрез оставка!
19
1
 
19
 
! Отговори
Куче касичка преди 12 години
А като се сменят министри нон стоп на някой ще му стиска ли да направи така належащата реформа? И защо тия угоени "каки" в НЗОК не дават отчет на Министерствата като Здравно и Финансово например? И защо каките са некви докторици, като задачата им е да разбират от финанси? А сега познайте защо се стига до икономически абсрди!Да имаш помощник лекар е нормално, но да работиш с милиони и да не разбираш бъкел от финанси е направо престъпно!