Цветанов скочи на Станишев за лобистки скандал в Австрия

"Комисия да разследва скандала с Петер Хохегер"
Обновена: 12 мар 2012 19:43 | 12 мар 2012 19:43,
419
Цветанов скочи на Станишев за лобистки скандал в Австрия
Цветан Цветанов иска анкетна комисия по случая. Снимка: архив, БТА

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов призова депутатите да създадат парламентарна анкетна комисия, която да разследва скандала с австрийския лобист Петер Хохегер.

На пресконференция във Велико Търново вицепремиерът заяви, че в Брюксел бил информиран за доклад на анкетна комисия в австрийския парламент, в който името на бившия български премиер Сергей Станишев било цитирано в крайно неприятна светлина.

Цветан Цветанов поясни, че според доклада през периода 2007-2008 г. на фирма на австрийския лобист от тогавашното българското правителство били изплатени 1.5 млн.евро, част от които се върнали в PR агенция на близката на Станишев Моника Янова ( по известна като Йосифова, от която бившият премиер има дете - бел.ред.).

През 2008 година австрийският лобист Петер Хохегер е бил нает от правителството на премиера Сергей Станишев да проведе рекламна кампания на България в ЕС.

Целта е да се повиши имиджът на страната в чужбина. Услугата е била оценена на сумата от 1 милион евро, които са му били преведени от България, съобщи миналата седмица вестник "Ди Пресе", цитиран от Дойче веле.

От тях 100 хиляди евро обаче са "кацнали" в личната банкова сметка на бившия вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер - под формата на изплатен хонорар.

В документите по договора със София обаче никъде не фигурира името на министъра. А от редовните доклади, изпращани от Хохегер на българското правителство, никъде не личи Щрасер да има някаква заслуга в изпълнението на проекта, което да обясни и хонорара му.

Австрийският "Ди Пресе" разполага с доказателства и за други нарушения по договора със София. Така например като български подизпълнител е била наета фирмата на приятелката на тогавашния български премиер, еднолична собственичка на агенция "Актив груп". През нейната фирма е преминавала цялата логистика и рекламните прояви по договора с Хохегер.

Цветанов бил потресен от това, което е чул в Брюксел само преди два дни. Бил е запознат с данни за корупционни схеми и начините за купуване на политически имидж от предишните управляващи.

"Цитира се за машинации, преводи, които са направени от страната към този лобист и от там преводи, които са правени към Моника", възмути се днес Цветан Цветанов.

Той обясни, че лобистът, на който са превеждани пари, се разследва в австрийския парламент.

"Тук специално се обръщам към Иван Костов, който е голям радетел на истината - нека да видим дали ще инициират правеното на една анкетна комисия, но не алтернативни, да направим една анкетна комисия, за да видим как и по какъв начин са превеждани тези суми, как и по какъв начин те са усвоявали и какъв е приносът за държавата при превеждането на тези средства", призова МВР шефът.

По думите на Цветанов това са нещата, които са създавали реалните проблеми за държавата ни.

"Това не е ли конфликт на интереси и някой правил ли си е някога равносметка колко са парите, които са минали през Моника Йосифова - не, а и няма да може да я направите сигурно", заключи Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
2
 
3
 
! Отговори
до 316 преди 12 години
Ти си много умен бе още малко ще кажеш че Станишев е знаел че ще загуби затуй е заложил капан и се докарал до фалит ако случайно спечели отново
257
0
 
1
 
! Отговори
БРП преди 12 години
до 303 както казах МОЖЕ да се появи такава партия това е само една идея но тук наблегнах на основното а то е производството целите ни стигат само до тук имаме някаква представа как да се случат нещата но не сме икономисти за това идеята ни е да се съберем млади хора с нови възгледи а не стари политически акули които според сезона скачат в друга партия ние имаме идеята други ще знаят как да я развият а трети как да я приложат защото ако чакаме ПЕНСИОНЕРИТЕ нищо няма да се случи
256
1
 
0
 
! Отговори
до 300 преди 12 години
Стига с тези марки "комунизъм" или "капитализъм" и двете не са това което бяха , няма и да бъдат . Но нямам нищо против да поспорим с аргументи . Давай ...
255
1
 
9
 
! Отговори
до 308 преди 12 години
Ти консолидиран държавен дълг знаеш ли какво означава ?????Включва целия публичен дълг на държавата в т.ч. и на общините и осигурителната система ..............Но за да знаеш тези неша трябва да си чел не само ВинетууууууА отчетите може да ги намериш на страницата на МФ и БНБ
254
1
 
1
 
! Отговори
На 297 преди 12 години
Не ти е силата нито в римите нито в измислените ти плоски вицове.Кога ще си легна е моя лична работа. Ти си лягай, защото трябва да идеш да строиш капитализам още от ранното утро.Да бъдеш свеж, за да запомниш новите глупости, които ще трябва да пишеш тук.Смени си и памперса.
253
4
 
4
 
! Отговори
за 312 преди 12 години
Виж проста пръчко, хамстера остави 2 милиарда договори , 700 000 000 милиона увеличение на пенсиите месец преди изборите и 300 милиона за влакове................3 милиарда от въздуха изхарчени и неплатени . От митичните му 8 милиарда реални бяха само 5..............а хамстера изхарчва 4 милиарда от резерва за 4 месеца 0т 11/08 до 03/90, има го на саита на МинФин от времето на Орешарски
252
2
 
2
 
! Отговори
до 282 преди 12 години
Милиционерин ли си,какъв си не знам,но задръсти форума с тези банални апартаментчета.Разбрахме,че искаш да отвлечеш вниманието от главната тема.Можеш да си сменяш НИКОВЕТЕ,колкото искаш,но спри,че се оля вече.Чак си жалък в напъните си.
251
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
308, неподготвен се изкаваш, ама де толкоз акъл да четеш и да схванеш, тя икономиката и Дянков не я разбира, а кво остава за простите герберчета
250
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
крадеца вика дръжте крадеца
249
8
 
6
 
! Отговори
за 304 преди 12 години
Разкарай се бе ***, кога хамстера е имал 8 милиарда резерв??!!? За бабичките дето верват - да, имало е ............не беше се разплатил *** затова имаше, като му плати Боку борчовете свършиха............ти 3 ти клас имаш ли :))
248
2
 
3
 
! Отговори
за 298 преди 12 години
Господинчо, от такива хора като теб можем да очакваме само насилие, несправедливост маскирана като справедливост, мизерия и живот без никакво достойнство както през онези "славни" 45 години. Моля престанете с мухлясалите си "идеи".
247
1
 
3
 
! Отговори
Аман от вас преди 12 години
Пишете Кутевци,пишете!
246
8
 
7
 
! Отговори
Факти преди 12 години
Консолидиран държавен дълг към 07.2009 - 5,044 млрдКонсолидиран държавен дълг към 01.2012 - 6,418 млрд.Фискален резерв лъм 07.2009 - 8,264 млрд.Фискален резерв към 01.2012 - 4,02 млрд.Рекапитулация - някъде се губат 7 млрд. лв КЪДЕ СА ПАРИТЕ МУТРО ????? не ни баламосвай с некакъв 1 млн евро
245
1
 
2
 
! Отговори
На 285 преди 12 години
Каква е тая партия-ни рак, ни риба?Кои сте вие и като се целите да вземете властта, какво ще направите за икономиката ?Питам сериозно.Малко ми звучи познато, като Атака.
244
5
 
2
 
! Отговори
за 298 преди 12 години
Сега работя в Европа, а вие руски *** искате да ми дадете възмосност да работя в Коми на минус 40 градуса и където комарите са големи колкото врабчета.........пис офф :))
243
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Върти, суче Многоапартаметника и все до Иван Костов докарва нещата! Там го стяга чепика. Костов, та Костов...а обещанията от 2009 г. как ще натикат *** крадливи в кауша ги забравиха, пардон те герберастите никога не са смятали да докоснат с пръстче някой като Р.Очв., камо ли олигарх, сакън нали на тях са били доскоро охрана,слуги, шофьори, перачи, миячи и разтривачи на уши ....Гнус!
242
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бил потресен, айде бе :))))))))) той самия краде на поразия отдето свари, иначе се потриса - добър виц :))))))
241
4
 
0
 
! Отговори
БРП преди 12 години
до 286 приятелю ти какво хубаво видя от ЕС аз нищо цените скочиха безработицата нарасна хората едва оцеляват заради някакви си норми на ЕС ние сме хора между 20 и 30 без крайни политически убеждения просто идея се роди на площадката пред блока докато псувахме по правителство и ЕС и всеки с своите исторически познания и възгледи допринесе за идеята взехме малко от тук и малко от там и сглобихме един сравнително *** и ефективен модел модела на обикновения човек човека от работната класа
240
2
 
2
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
294- Бърши пяната от устата, мий краката и лягай, късно стана вече.
239
2
 
5
 
! Отговори
за 293 преди 12 години
''Комунизма'' има почва само там където има мизерия -Русия и Китай, Африка............по белия свят такова чудо няма за щастие