Сребърният фонд ще плаща пенсии чак през 2028 г.

Бизнесът се разедини по идеите на Симеон Дянков
Обновена: 22 мар 2012 16:40 | 22 мар 2012 16:40,
76
Сребърният фонд ще плаща пенсии чак през 2028 г.
Снимка: БТА

 

Парите от Сребърния фонд да могат да се използват за плащане на пенсии най-рано през 2028 или 2029 г., вместо от 2018 г., както сега е записано в закона.  Около това предложение са се обединили социалните партньори по време на заседанието на тристранния съвет, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Сред условията на КНСБ за подкрепа на промените в закона за фонда е имитирането на специални държавни ценни книжа, които да могат да придобиват само Сребърния фонд и частните пенсионни фондове.

 От КНСБ са поискали гаранции правителството да изпълни една от антикризисните мерки, а именно да потърси решение на проблема с външния дълг. По този повод вицепремиерът Симеон Дянков е обещал парите от Сребърния фонд да не бъдат използвани за погасяване на външния дълг на страната. 

Работодателските организации застанаха на противоположни позиции по повод на предложените от финансовия министър Симеон Дянков промени в закона за Сребърния фонд, стана ясно преди заседанието на тристранката. 

 

По-рано днес вицепремиерът обяви, че се предвижда за тази година максималният процент на инвестиции в български ДЦК на средства от Сребърния фонд да бъде определен на 30%, като през следващите шест години постепенно ще нарасне до първоначалното предложение на МФ от 70%.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя предложението, а Българската стопанска камара е против, стана ясно преди началото на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев заяви, че подкрепя промените в закона за Сребърния фонд, защото ще се създадат много по-добри възможности за недопускане на парите от Сребърния фонд да се изяждат от инфлацията. Според Велев всяка година има 40-50 милиона лева загуба от факта, че парите не се управляват добре.

От организацията одобряват предложението на финансовото министерство до 30 процента от активите на фонда да се инвестират в държавни ценни книжа. България е единствената страна, в която има забрана да се инвестират средствата от Сребърния фонд на българските пазари и в местни финансови инструменти, коментира Велев. Според него това "нелепо" ограничение трябва категорично да отпадне, като средствата се инвестират в държавни ценни книжа, банкови депозити и акции.

По думите на Велев това ще допринесе за развитието на българската индустрия. Той определи предложените лимити за инвестиции от 10 процента в акции като минимални. 

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара /БСК/ Божидар Данев коментира, че вицепремиерът Симеон Дянков като председател на Управителния съвет на фонда е виновен за ниската доходност на Сребърния фонд. Според Данев не малко средства от фонда са преведени в държавния бюджет, вместо да бъдат върнати, тоест има косвена национализация на дохода на фонда. За три години БНБ е внесла 900 милиона лева в бюджета, като част от тези пари са на Сребърния фонд. Според Данев основният риск от намаляването на парите от фонда е понижаването на кредитния рейтинг и повишаването на лихвения процент.

Синдикатите принципно приемат предложените промени, но при определени условия. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че трябва да се разнообрази начинът, по който се инвестират средствата от Сребърния фонд, но при условие да бъде запазена сигурността на тези средства.

Според Димитров инвестициите в държавни ценни книжа, трябва да бъдат ограничени до 30-40 процента, максимум до 50 процента, при условие че тези средства останат в българската икономика. Това означава с тях да не се плащат никакви външни дългове и задължения, каза Димитров. По думите му ценните книжа са едни от най-сигурните инструменти за инвестиции, тяхната доходност е по-голяма, отколкото депозирането им в БНБ. 

За плащанията на външния дълг България трябва непременно да излезе на външните пазари, като това стане максимално бързо, отбеляза президентът на КНСБ. От синдиката биха подкрепили промените в закона за Сребърния фонд, ако парите от него се инвестират в мерки за преодоляване на младежката безработица например.

В коментар по темата президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев каза пред журналисти, че е притеснен от настъпилата суматоха около Сребърния фонд и от това, че вицепремиерът Симеон Дянков постоянно променя позицията си. Според Тренчев на министъра на финансите са му нужни пари, което е и основната причина за предложенията за промени в закона за фонда. 

 

 

Още новини за България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: Сребърен фонд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Този фонд никога няма да изплаща пенсии. Ще го последва същата съдба както допълнителното пенсионно осигуряване, а именно ЩЕ БЪДЕ РАЗГРАБЕН от мошенеици инвестиращи го не там където трябва и получаващи срещу това лични облаги.
53
0
 
0
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Докопа ли се Дянков до фонда...пишете го бегал.
52
0
 
3
 
! Отговори
Цoла Драгойчева преди 12 години
Другари,Политбюро ненапразно отправи остра критика към другаря НФБ (който е и безпринципен другар, понеже всеки ден се представя с различни псевдоними в този сайт, другари - нещо недопустимо за един истински комунист). В условията на глобализация и лесна достъпност на информацията, старите методи за нанасяне на удари по световния империализъм не работят, другари! Всеки може да види в Интернет, че другарят НФБ най-безсрамно лъже, с което слага неизличимо петно върху безупречния образ на Партията:energy.eu/Ние не можем да не се запитаме, другари, с каква цел другарят НФБ умишлено злепоставя партийното ръководство пред широките народни маси. И ние знаем отговора, другарки и другари! Не са малко тези, които подлъгани от изкушенията на световния империализъм, умишлено злепоставят делото на ВОСР и Коминтерна, за да разколебаят прогресивния пролетариат и да го отклонят от редиците на Партията. Срам, другарю НФБ! Ура, другари и другарки! Да живее ВОСР!
51
1
 
4
 
! Отговори
Цoла Драгойчева преди 12 години
Другари,Вие сами може да видите тук, на живо как коварната империалистическа пропаганда подлудява синовете и дъщерите на пролетарската революция. Прочетете несвързаните брътвежи на другаря НФБ. Нима по времето на развитото социалистическо общество се срещаха подобни неориентирани, дори бих казала - тотално изключени от обективната реалност, другари? Разбира се, че не. Под вещото ръководство на БКП в България растяха хармонични и всестранно развити личности, които се превръщаха в творци и строители на развития социализъм, в опорен стълб на ВОСР и в крайъгълни камъни на прогреса и цивилизацията.Ура, другари и другарки! Да живее ВОСР!(Бурни, продължителни аплодисменти, преминаващи в овации! Спонтанни скандирания "Гоце-Сталин-Стани-шеф", и "БСП - победа!" Другарят Станишев се просълзява! Другарят НФБ се опуща!).
50
1
 
4
 
! Отговори
Цoла Драгойчева преди 12 години
Другарю НФБ,Какви са тези простотии, да ме извинят другарите за грубото определение, каква е тази буржоазна простащина и империалистическа извратеност! Срамота, другарю! От коя въстанническа оперативна зона сте? Ох, извинете, обърках епохите... Коя е вашата Първична Партийна Организация (ППО)? Незабавно да си направите безпощадна самокритика (формат А4, шрифт стандартен - 12 пункта, 60 реда на страница, нормални междуредия) и да я представите на председателя на ППО! Незабавно! Аз ще уведомя другаря Тодор Живков за вашето недопустимо поведение! Ура, другари и другарки! Да живее ВОСР!
49
1
 
4
 
! Отговори
Цoла Драгойчева преди 12 години
Другари,Аз съм особено радостна да видя, че този форум е пълен с наши, червени другари, готови да се включат в справедливата партизанска война, която Партията скоро ще организира и поведе! Както знаете, другари, преди всяка революция трябва да назрее революционна ситуация. Ние вече я виждаме, другарки и другари! Ние, в Политбюро с трепет очакваме вашите предложения за това коя църква първо да взривим и коя мандра да ограбим, за да задоволим все по-нарастващите си нужди! Ура, другари и другарки!
48
1
 
1
 
! Отговори
Цoла Драгойчева преди 12 години
Другари,Ние не бива да вярваме на вражеската империалистическа пропаганда, която приписва на другарите Станишев и Овчаров вината за растящите цени на горивата! Това са злостни клевети, другарки и другари. Ние всички помним какво изобилие и просперитет, какво второ Възраждане преживя България под вещото управление на синовете на Работническата класа - другарите Първанов и Станишев. Днес слугите на световния империализъм, враговете на ВОСР, всячески се опитват да омаловажат ръководната роля на Партията и да разклатят устоите на работническата класа. Ние няма да позволим това! Ура, другари и другарки! Да живее ВОСР!
47
2
 
2
 
! Отговори
Цoла Драгойчева преди 12 години
Другари,След като успешно възроди България, другарят Станишев сега е на път да възроди и Европа! Какъв потенциал, другарки и другари, каква социалистическа визия и отдаденост на Коминтерна! Изборът пред нас на предстоящия 48-ми конгрес на БСП става изключително сложен. Дали да предпочетем утвърдения партиен другар, дългогодишен сътрудник на ДС и бивш президент - другарят Първанов, или другият велик син на Социалистическата революция, доказал своите качества не само на българската, но и на европейската политическа сцена - другарят Станишев. Труден избор, другарки и другари! Българската Комунистическа Партия винаги е била и ще продължава да бъде ковачница на кадри за структурите на Коминтерна, които ще доведат до пълната победа на ВОСР по всички континенти, а дори и отвъд тях! Ура, другари и другарки! Да живее ВОСР! (Бурни, продължителни аплодисменти, преминаващи в овации! Спонтанни скандирания "Стани-шеф", "Първа-нов", "БСП - победа!". Две баби, държащи плакати с ликовете на двамата велики синове на българската работническа класа припадат и биват изнесени от медицински екип).
46
1
 
3
 
! Отговори
Цoла Драгойчева преди 12 години
Другарю дзвер,В думите ви ясно прозира разложението и покварата на варварския империализъм и пагубното въздействие на дребнобуржоазните предразсъдъци! Няма по-демократичен строй от диктатурата на пролетариата, другарю! Нищо, че се нарича диктатура! Пред нас, другари, стоят на дневен ред много задачи, свързани с избистряне на идеологическата платформа и елиминиране на някои дребни несъответствия, които наливат вода в мелницата на световния капитал, давайки му мощно оръжие в битката срещу принципите и ценностите на ВОСР! Политбюро и лично другарят Станишев активно и целенасочено работи за елиминиране на тези несъответствия. Какво е диктатурата, другари? Над кого е тази диктатура на пролетариата, след като ВОСР унищожи буржоазните елементи и всички носители на отрицателните черти на световния империализъм? Ето къде трябва да съсредоточим усилията си, да "изправим" партийната линия, другари, за да не допуснем вражеските елементи да атакуват ценностите и постиженията на Социалистическото общество. Ура, другари и другарки! Да живее БКП!(Бурни, продължителни аплодисменти, преминаващи в овации! Спонтанни скандирания "Гоце - Сталин - Стани - шеф!". Парче от облицовката на залата се откъртва и пада върху главата на беззъб старец, скандиращ ентусиазирано от пътеката към аварийния изход. След като го полагат окървавен на носилката, той вдига ентусиазирано ръка, правейки знака на БСП. Другарят Станишев се просълзява! Другарят дзвер се подмокря!).
45
1
 
4
 
! Отговори
дядо преди 12 години
уважаеми *** българи това са ваши парии една банда от печени машеннеце и крадциси е направила метката как да гушне и тези ваши парипосраните синдикати са параван за заблуда на изкукалото българско населениеслед 20 години от умрял писмоили по-точно пари за отрочетата на днес управляващите ако сте народ просто ще си ги поискатеако ще да са и по един лев на човекинак ще стане като с облигациите при социализматогава поне студената вода беше по-чиста
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
45Тъпако ти който си гласувал за Тиквата и с това си доказал 100%-то си тъпоумие,НЕ СЕ ОБАЖДАЙ левак!!!
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Последният кеш в държaвата и после.............покой(мъртвило).ДянкOFF и Боко като опукат и тези парички и ще мирясат.Тиквата сам ще се откаже от властта защото свършиха кинтите за крадене.А *** ще ми ядат дедовия!ЧЕСТИТО!
42
2
 
8
 
! Отговори
Уорън Бъфет преди 12 години
Сребърния фонд ще плаща пенсиите на гръцките пенсионери. Пазарите са "спокойни" и могат да се инвестират "без риск" в облигации на страни от еврозоната(Гърция, Португалия, Испания)
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мръсни крадци !
40
0
 
7
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
50-ти ,то има един лаф "Добре че е майтапа да си кажем истината".
39
1
 
11
 
! Отговори
Черен хумор преди 12 години
Е, скъпи сънародници, Честита Нова 1997 година!
38
1
 
9
 
! Отговори
vacko преди 12 години
Вижте какво, грешка е да се заделят пари за пенсии, пенсията трябва да е част от бюджетните разходи. Другите варианти обричат на гибел хората при финансови катаклизми, каквито явно предстоят. колкото до грешките на Герб, go horse to the river ... сега ще си сърбаме попарата, дано само хората разберат какво не трябва да се допуска вече. И да се преборим с мафията.
37
0
 
25
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Боко-кратуната опука Държавния резерв, опука резерва на НЗОК, опука частните пенсионни фондове, сега ще опука и Сребърния фонд! После какво ще опуква? Празните глави на тия които гласуваха за него ли? В едно обаче са прави, досега такова правителство в България не е имало!
36
0
 
20
 
! Отговори
ХПРОВАЛ преди 12 години
Доказан пълен провал на герб. Защо не кажат от какъв зор пипат сребърния фонд.
35
0
 
26
 
! Отговори
Хаха преди 12 години
Сребърният фонд ще плаща пенсии чак през 2028 г. Бронзовия ще плаща до 2050г. и после няма, защото няма да има на кого! И няма да има и българска държава!