БОРКОР бил като метрото – поставяли релсите

Борбата с корупцията ще бъде постоянна, а не кампанийна, обяви Цветанов
27 мар 2012 16:38,
31
БОРКОР бил като метрото – поставяли релсите
Цветанов се надява на резултати до края на годината. Снимка: ГИС

БОРКОР няма да бъде репресивен орган, нито оперативна структура, заяви директорът на  Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет Румен Миланов.

По негови думи структурата трябва да се стреми да намери адекватен подход за изкореняването на корупционните практики.

Според Миланов корупцията в България не е обикновен проблем, а част от ежедневието.

Той заяви, че в страната има 80 структури, които се борят срещу корупцията, но БОРКОР се отличава с аналитично-контролните си функции.

Центърът ще подпомага държавните органи и органите на местно самоуправление при разработването на политики за превенция на тези явления. Той ще работи и за подобряване на взаимодействието и координацията между държавните органи, гражданското общество, медиите и бизнеса.

На представянето на БОРКОР днес Миланов сравни работата на структурата със строежа на метрото. Той обясни, че преди да започне да се строи самото метро, се създава проектна компания "Метрополитен".

По думите на директора на организацията БОРКОР вече е създаден и започва да полага релсите на борбата с корупцията.

В БОРКОР работят 26 души - 16 министри, зам.-председател на Народното събрание, двама представители на Висшия съдебен съвет, представители на трите върховни съдебни органи - Върховната касационна прокуратура, Върховния касационен съд и Върховния административен съд, главният инспектор на инспектората към ВСС и заместник-председател на Сметната палата.

Първият проект, с който ще се захване организацията е фокусиран върху обществените поръчки.

От БОРКОР са изчислили, че всяка година по закона за обществените поръчки у нас се изразходват 4-4,5 млрд. лева.

Ако се предотврати изтичането само на един процент, ще се спестят около 45 милиона, а ако се въведат изцяло електронни обществени поръчки - ефектът ще е дори един милиард лева, пресметнаха от организацията.

Конкретната задача пред Центъра е до края на календарната 2012 г. да са готови мерките, които са необходими за ефективното противодействие на корупцията в тази област чрез използване на съвременни технологии и методики.

Мерките ще засегнат законодателството, организацията на процедурите и персонала, участващ в тях. Системата ще бъде напълно завършена при стартиране на електронното правителство.

От своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи, който е и председател на Консултативния съвет към центъра, обясни, че основната цел е действията срещу корупцията да не са кампанийни.

По думите на Цветанов те трябва да бъдат обединени в системна политика.

МВР шефът обясни, че проектът е стартирал с трудности около окомплектоването с персонал и изграждането на инфраструктурата му, но изрази очакване, че още през първата половина на тази година служителите му ще започнат да изпълняват конкретни задачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Цветан ЦветановБОРКОР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
реалист преди 12 години
Нов бардак със стари к*рви не става !
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
почнете с държаваната администрация, ама не с редовите служители и кокошкарите, ами с тези, от които зависят всякаквите благонки и да видим после... досега само обещания и гаф след гаф за 3 години
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно Цветанов ли ще ни говори за борба с корупцията.6-те апартамента с пари спестени от закуски ли си ги купи или като много голям "специалист" по всичко консултираше тоя и оня за това и онова.Айде стига вече,че ми писна от вашите лъжи и демагогия.Само харчите народни пари като за последно и нямате мярка в приказките.
25
0
 
10
 
! Отговори
мале мила преди 12 години
Досега не са свършили работа за 5 ст.но са изхарчили повече от 2 мил. и половина ..Обзавели си офисите купили си компютри и мерцедеси и т.н. Няма по-голям абсурд от този.България е най богатата държава щом плаща такива пари за НЕработа.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борбата щяла да бъде постоянна!! Вероятно Цветанов намеква, че докато са на власт, ще има корупция. Не е нужно да ни го казваш, като ви гледам на снимката и първото което ми идва на ум е "корупция".
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като ги гледам тия на снимката, си представям какъв ще бъде резултатът от борбата с корупцията. Ххахаха! Вкарали вълка в кошарата. Това вече е невероятен цинизъм.
22
0
 
9
 
! Отговори
Мойта тъща преди 12 години
Бягайте от мойта тъща!От нея ще ви се заповръща!Мойта тъща е най-могъща!Тя фустата си разгръща,За да скрия всяка къща!
21
0
 
10
 
! Отговори
фустата на тъщата преди 12 години
По въпроса за шестте апартамента, Цецо Лажецо се крие зад фустата на тъщата си!
20
0
 
9
 
! Отговори
на релси преди 12 години
Значи, Цецо Апартаменто ще го слагат на релси, правилно ли съм разбрал?
19
0
 
16
 
! Отговори
да преди 12 години
Веднага да проверят от къде са парите на тъста и тъщата!
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като гледам кои са в БОРКОР,абривиетурата може да означава само едно:Българска Организация за Развитие на КОРупцията (БОРКОР).
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БОРКОР е като дизеловия генератор.Единия генерира ел.енергия,другия корупция.
16
1
 
19
 
! Отговори
uzunski преди 12 години
Парадокс : председател на консултативен съвет и министър на вътрешите работи , със шест незаконни апартамента ? Кого ще разследва и против кого ще събира информация ? Няма подобен абсурд в света !!! Крадеца вика - дръжте крадеца ! Шенген през крив макарон !
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
9-ти, а представяш ли си едно време да е имало Министерство по СССР въпроси ....Представи си сега още щяха да го дъвчат ама не е имало. Ама по Европейските въпроси може...
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този Миланов е участвал в мафиотското разграбване на България от 1989г. та досега. Със стари к*рви нов бардак не се прави и Бойко няма начин да не го знае това. Единственото логично обяснение Бойко да работи с подобни хора е това, че Той е проект и всичко е по план.Измислят се разни безсмислени служби за пенсионирани наши хора. Взимат бонуси стотици хиляди левове, а от нас искат да знаем мандарин, унгарски, иврит ...и да сме супер в дадена онласт спецове и заплата 800лв. Е нема да стане.
13
0
 
4
 
! Отговори
astronom преди 12 години
2029 asteroida apofis priblijava do zemjata. i tva ne e fantastika.
12
0
 
21
 
! Отговори
Az преди 12 години
Да започнат от този в средата на снимката.
11
0
 
20
 
! Отговори
корупция до корупция преди 12 години
То най-корумпираните мафиоти са в тази структура. Шестака ме кефи как се бори против корупцията. Ех Шестак, по-нагъл си и от ТИКВАТА !
10
0
 
18
 
! Отговори
ченге в оставка преди 12 години
на тоя *** посредата ще му поставим релсите ама кръстосани и на прозореза
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Замислих се над това, че 16 министри участвали в Боркора и си викам, Боже, толкова ли много министри имаме?! И сега като погледнах в Уикипедия, лелееееее... в България има 21 министерства!!! И отделно министър по европейските въпроси, без министерство, но с необходимия антураж и облаги със сигурност... На нашата мижава и като територия, и като население държава, какъв е този безумен държавен апарат, бе?!