Росатом не е разтревожен от отказа от АЕЦ "Белене"

"Ако България иска, ще строим, ако няма нужда, няма да строим"
28 мар 2012 15:51, Елка Василева
77
Росатом не е разтревожен от отказа от АЕЦ "Белене"
Сергей Кириенко. Снимка: архив, Reuters

Евентуален отказ на българските власти от строителството на АЕЦ "Белене" няма да донесе съществени загуби за руската корпорация Росатом, но ще бъде жалко за загубените време и сили", заяви ръководителят на концерна Сергей Кириенко. Това съобщи руската агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"При общ портфейл на поръчки за 20 енергийни блока за АЕЦ, които в момента има Росатом, при отказ от една централа загубата е несъществена. За АЕЦ "Белене" обаче бяха похарчени време и сили и ще бъде жалко за тях, ако проектът не бъде изпълнен", каза Кириенко.

Още по темата

"Позицията на Русия по този въпрос е крайно прагматична. Ако България реши да строи атомната централа, ще строим. Ако България няма нужда от това, няма да строим", допълни той.

Днес стана известно, че България се отказва от проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Решението е на площадката там да се построи газова централа, а готовият реактор за "Белене" да бъде монтиран като седми блок в АЕЦ "Козлодуй".

„На заседанието на правителството взехме решение да прекратим проекта АЕЦ „Белене” и да доплатим първи реактор, който през октомври ще е окончателно готов", каза премиерът Борисов.  Той уточни, че за реактора остава да се дадат около 140 милиона евро.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев е получил мандат за започване на процедура за монтирането му като седми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Преди това заместник финансовият министър Владислав Горанов обяви, че на мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Атомстройекспорт до Росатом До генералния директор на държавната корпорация по атомна енергия "Росатом" С. В. КириенкоСлужебна запискаУважаеми Сергей Владиленович,С приключването на януари настъпва критична точка за взимането на решение за реализирането на проекта Белене. Днес АЕЦ Белене е най-конкурентоспособният в сравнение с останалите проекти и има фиксирана, по желание на българското правителство, цена за строителството. Освен това, Белене има всички шансове да бъде построен по-рано от останалите възможни станции в макрорегиона... Колкото и да ни се струва парадоксално, неизпълнението на договорните ангажименти от българската страна и договорите са от полза преди всичко за АСЕ, защото така създалата се от българската страна еднозначна съдебна перспектива по търсене на неустойки ще ни позволи да получим над 200 милиона евро (докато плановата печалба по проекта Белене беше само 150 милиона евро). Въпреки че съдебният процес ще отнеме най-вероятно няколко години, той е по-изгоден отколкото получаването на по-малка норма на печалба....В тази връзка, моля да се даде на АСЕ следните поръчения: 1.Да се подаде в арбитража подготвения по-рано иск по отношение на Националната електрическа компания на България за плащане на неустойки.2. Да се уведоми консорциума Арева- Сименс за прекратяване на руските плащания на работите по проекта Белене. 3.Да се предаде поръчаното през 2008 г. оборудване на реактора и турбините за използване при изграждането на АЕЦ "Аккую" в Турция.Началник на управлението по маркетинг и развитие на бизнеса А. Калинин /БГНЕС
24
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проклет да е завинаги Бойко Борисов и цялата му бандитска партия ГЕРБ, както и всички , които им симпатизират! АНАТЕМА за тях и омраза от целия български народ!
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
22 % от България отказа Белене.Тези, които се радват сега, по-младите, ще се сърдят след 5-6 години. На България й трябва индуктрия, бързи влакове, нова техника и т.н. Не става без енергия.
22
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сега лилипутин ще почне да уволнява в росатом и ще се убедите колко им пука
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
реално погледнато атомната енергия е най-евтина и няма лошо да произвеждаме и да продаваме. НО... Турците привлякоха инвеститори, икономиката им върви и имат милиарди заделени да строят АЕЦи. Ние сме като църковни мишки в момента и вариантите са 2: чужд инвеститор или кредит. никой инвеститор не пожела да се захване, а кредита ще ни излезе през носа.Добре щеше да е ако имахме тези 6 млрд накуп.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дреме ми за Росатом
19
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъпотията и простотията нямат граници! Боко тиквата да вземе реактора за АЕЦ "Белене" и да си го откара в Банкя. Смотан и неграмотен пожарникар! Ченгето Уорлик ли ти каза така да направиш, бе! Няма да има АЕЦ "Белене", защото AES иска да диктува високи цени на тока с маришките въглища. Уестингхаус иска да печели от внос на ток за българия от тяхната Румънска или Чешка АЕЦ. Шаврон ще плаща на Боко и Цеко да пускат шистов газ за газови турбини. Онова черно л..но Костов и то се изписа специалист по енергетика!? От напреднала страна в ядрената енергетика ще останем само едно гробище за отпадъци и *** като управляващите ни герберчета. Защо ли толкова често по новините дават кака ченгето Уорлик се среща ту с Боко, ту с Росен, ту с някой от другите министри?! ТОВА СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, работещи за корпоративните американски интереси! Спешен РЕФЕРЕНДУМ е разработване на енергийна стратегия за страната от експерти в областта, а не от пожарникари, полицай и икономисти!
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
9,2 цента с ддс на кВтч, е цената на електричеството произведено от газовите ел.централи, който не вярва да ходи до гръцко да провери
17
15
 
10
 
! Отговори
Р.Овч преди 12 години
Простата сметка НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ(а не на драскачите) ясно показа , че АЕЦ Белене при сключените "изгодни" договори, би произвеждала ток - по-скъп от този на Мариците. Какво да си чешем повече езиците .
16
18
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Най-ме накефи, когато Борисов накара *** да го чака цели 15 минути на срещата им в Гданск преди 2 години, а когато нашият човек влезе в залата и *** стана да го посрещне - Борисов се запрегръща с един познат на входа...А нашите мушморочета Гоцю и Серж чинно подсмърчаха пред Кремъл и чакаха благоволението на господаря си да ги приеме...
15
1
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
ти къде го прочете тоя доклад? Дай и ние да го видим защото по него нищо не казват? Трябваше да е готов другата седмица ти ли го пишеш?
14
15
 
10
 
! Отговори
стига де... преди 12 години
ей, голяма трагедия го направихте това белене. Най-престижната банка в света изчисли, че не е изгоден проекта, да го спират кво толкова?? готовия реактор в Козлодуй и толкова.. Ама били вече наляти милиони....ами наляти са от комунистите,който играеха по свирката на Москва. На тях кво им е пукало,че после нашите деца и внуци ще се лишават за да го изплащат. Ако проекта беше рентабилен щеше да има желаещи инвеститори, така с кредит и на цена от 10 млрд.Е ще си го сложим много здраво завбъдеще
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 10,Турция строи електрически централи за да задоволява нуждите на своята икономика, а не да продава на България.
12
4
 
0
 
! Отговори
от 8 до 10 преди 12 години
От къде да си взема парите? Имаш + за поста!
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ще си вземеш реактора,ама не знаеш дали хамериканците и хевропейците ще ти дадат да строиш,***,и докато се построи,той ще е стар като потопа,но така да е-БЪДЕЩЕТО НА БГ СА ***-така каза големия бял баща
10
2
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 12 години
Естествено че не са случайни, ще я строят геребрските фирми които много успешно ликвидираха дупките по улиците и благодарение на които караме по най-добрите пътища в Европа. Колко му е щом могат да пълнят дупки и един АЕЦ ще спретнат я!
9
3
 
18
 
! Отговори
до 7 и 8 преди 12 години
Вън платените драскачи и *** от форума!Естествено ,че няма да е разтревожен,ПО СКОРО НИЕ ТРЯБВА ДА СМЕ тревожни,щото от износители на ток,ще се превърнем в молители за ток от турците,и ще е с пъти по-скъп,и пак ще плащаме *** ток,ама по 4,строят си хората 3 бройки...е от там ще сме си завизими и от румънците,както внасяме сега пластмасови копия на зеленчуци и некачествената стока от Китай и турция...И ЩЕ СМЕ ИЗНОСИТЕЛИ НА ОЛИТА КАТО СТРАНДЖАТА,АЛЕКСАНДЪР и прочие салатки
8
9
 
3
 
! Отговори
голЕм успЕх преди 12 години
На станишефия договор с росатом имало загадъчно съкращение АМН, което учени от БАН днес успяха да разшифроват:Ако Мине Номера
7
2
 
15
 
! Отговори
Язък преди 12 години
А *** костов очакваше да обявят национален траур в РФ, ***!
6
17
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
"Росатом не е разтревожен от отказа от АЕЦ "Белене""...**************************************************************... - само е бесен...