Нито едно помилване за месец, похвали се Попова

Комисията е разгледала 200 молби, 187 са отхвърлени
9 апр 2012 13:15,
35
Нито едно помилване за месец, похвали се Попова
Маргарита Попова. Снимка: Impact press group

Нито една молба за помилване не е удовлетворена от Комисията по помилвания, обяви вицепрезидентът Маргарита Попова.

Днес беше представен първият отчет за работата на комисията. След встъпването си в длъжност Попова обяви, че ще изкара помилването на светло и регулярно ще прави представяне на цялата дейност.

Вицепрезидентът отчете, че в Комисията по помилвания са постъпили 309 молби за периода 23 февруари – 31 март тази година.

200 молби са разгледани, като по 187 от тях комисията е излязла с предложение за отхвърляне, а 12 разглеждания са прекратени.

В процес на разглеждане са 19 молби, а 364 чакат справки или документи от други институции. 274 са заварените молби от предходния мандат.

Най-много от разгледаните молби са на осъдени за кражби - 46, на осъдени за убийство - 40, за грабежи - 30, за грабеж, придружен с убийство или с опит за убийство - 17.

По думите на Маргарита Попова помилването не замества съдебната институция и вицепрезидентът не е съдебна инстанция.

Тя допълни, че е изключително важно да се взима предвид цялостна наказателна политика на държавата и акцента върху хуманността. Според Попова точно хуманността е критерият, който винаги трябва да се отчита.

Комисията по помилването към президента е създала и регистър на гражданите, които депозират молби за помилване, заяви Попова.

Комисията ще има и библиотека, в която ще се пазят по-сложните казуси. По думите на Попова това ще допринесе за работата, както на тази, така и на следващите комисии.

"Положихме усилия да стандартизираме работата на комисията. Създадохме вътрешна методика, която подробно проследява начина, по който се предоставя информацията", каза председателят на комисията Ива Пушкарова.

По думите й работата на комисията по произнасяне се е съкратила – произнасянето по преписките става вече за един месец, вместо тримесечния срок при работата в предходния мандат на Първанов-Марин.

По думите на Пушкарова няма отказано помилване поради един единствен аргумент. Председателят на комисията уточни, че се разглеждат различни  фактори –  здравословно състояние, семейно положение, риск от рецидив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Мими преди 12 години
Тази госпожа е "кукла на конци" :)Мен да бяха направили вицепрезидент, поне щях да бъда само кукла :):):):):)
30
2
 
0
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Е, стига де! Когато "ги пускат" - защо ги пускат! Когато "не ги пускат" - не работят! Айде малко по-сериозно! Нека си лежат по затворите - явно има причина да са там!
29
1
 
4
 
! Отговори
студент преди 12 години
Пушкарова е асистент в СУ и си мести упражненията, когато на нея и е удобно. Попова да каже как е избрана младата юристка (имаше ли конкурс за членове на комисията) за шеф на комисията?
28
1
 
2
 
! Отговори
viden преди 12 години
bravo, znachi idva vreme za namalenie na personala v prezidentstvoto !bravo za spestenite bg levove na bg narod!ha, dano, i v ministerskia savet da ikonomisat ne samo snimkite na 5 ministri, ami i tehnite zaplati kato prosto im sakratyat rabotnite mesta - te i bez drugo ne sa nujni i efektivni! da sme barzi i efikasni v reformite - vremeto struva pari - levove, evro,dolari .......neka da ostanat samo otkritite,rabotlivite,loyalnite i chestnite darjavni slujiteli v ministerskia savet!
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само лапате народна пара търтеи безполезни.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кипи безмислен труд ....
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това добре,ама да каже какво прави тогава един месец, и ако е взето генерално решение да няма помилвания и опрощавания - да закрива комисиите, да не харчат пари народни. Защото,ако ще получават заплати само за да отхвърлят молби някак се обезсмисля присъствието им в администрацията на Президенството...
24
2
 
7
 
! Отговори
герги преди 12 години
даа баба ама ,,вълча порода"
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това значи само едно - тази си клати краката и нищо друго не прави.Доживяхме да се хвалим , че нищо не работим.БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !
22
7
 
11
 
! Отговори
jj преди 12 години
Това ли и е фукнята, че за месец няма помилване? Ми нали работата и е да помилва на тъпата..................заспала!!!!!!
21
3
 
6
 
! Отговори
Станишев преди 12 години
Марин, ти ни се обаждай много много. Мен друго ме притеснява, имам достатъчно мазно излъчване дето подведе хората да гласуват за мен, щжтж ти жбшчот мазните типове, обаче сега се връща един дето има още по-мазно излъчване - Гоце. Него по мазнотия не мога го бия, ще ме катурне от стола.
20
3
 
6
 
! Отговори
Ангел Марин преди 12 години
Бах, тая ме размаза. Ми отде лев за жакузита като не е помилвала никого? Пък и навремето и Станишката трябваше да храня нищо, че той се уреди от не едно и две места - Доган, строежите на плажа, бонусите дето чак сега се чу за тях ама и мойте колеги не щат и да чуят за връщане. Пък и независимите магистрати дето нашта партия ги държи много вино на обяд пият. Добре, че има онлайн медии дето само за наш тенденциозно пишат с няколко платени драскача, че току виж сме съборили ГЕРБ след 20 години.
19
6
 
4
 
! Отговори
ferd12 преди 12 години
БРАВО ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ ВСИЧКО ПО ТАЗИ ДЕЙНОСТ ДА БЪДЕ ЯВНО И ДОСТЪПНО ЗА ВСИЧКИ.
18
4
 
18
 
! Отговори
бай Иван Пророков преди 12 години
Таз селска даскалица по право от милиционерската школа у Симеоново се е взела много на сериозно . Всичките видяхме че пет пари не свърш работа като правосъден министър освен че довърши пъкленото дело на предшественичката си . Обрече две български деца давайки ги на полска алкохолизирана *** и до ден днешен никой не и търси отговорност . ДАНО РЕДОВНО С РОСЕН ШУТА ХОДЯТ РЕДОВНО НА ДОКТОР И ДА СИ ВЗИМАТ ХАПЧЕТАТА . ТОЗ ТАНДЕМ Е ФИГУРАНТЕН ПАЗЯТ МЕСТОТО ЗА СЕВТИ БОЙКО БОРИСОВ
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Внимание, Вице президента имала ВИЗИЯ ..... СВИШЕ. Гледала е тавана, не делата.
16
5
 
3
 
! Отговори
данте преди 12 години
Да беше взела пример от предшествениците си Първанов и Марин,които са изкарали доста големи суми от помилванията на убийци и политици,това си е доста доходоносен бизнес,все пак.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като бонусите дето си раздадоха, за добре свършена работа.
14
1
 
8
 
! Отговори
tosh преди 12 години
или математиката ми е слаба или има една молба дето е одобрена ама не си казват. :):)
13
1
 
10
 
! Отговори
Гогата преди 12 години
Безжалостна с тъпотията си.Става въпрос за помилване от няколко месеца,при извънредни случаи!!!Щом това не било найна работа,защо молбите идват при нея??!Явно за нея е по-вероятно да има метро до Витоша отколкото да помилва някой,при нужните факти,които могат да го унивинят.Сега всеки,който убие някой при самозащите,примерно когато тълпа роми искат да те пречукат за 5 лв. ще си седи до живот,това е хуманността??!!
12
5
 
4
 
! Отговори
mangustan преди 12 години
"ако не се обади от време на време, няма и да личи че има вице, същото с еотнася и за шефа й де... толкова безлична двойка никога не сме имали "АКО ГОЦЕ Е ЛИЧНОСТ АЗ СЪМ ТРАМВАЙ НОМЕР 2 И ПОЧВАМ ДА ВОЗЯ ПЪТНИЦИ!Как може да наречете личност ***, който е работил против Родината си? Нима комунистите и техните *** са друго освен национални предатели?