Забрана за отказ от топлофикация бистрят ГЕРБаджии

Който има апартамент с парно, да не може да се грее на ток
Обновена: 10 апр 2012 14:45 | 10 апр 2012 12:00,
699
Забрана за отказ от топлофикация бистрят ГЕРБаджии
Ще се върви към ежемесечно отчитане. Снимка: архив Булфото

Зам.-министърът на икономиката Валентин Николов обяви, че подкрепя идеята за забрана за отказ от услугите на "Топлофикация".

По думите му собствениците на апартаменти с централно отопление не би следвало да се топлят на електричество или пък на въглища.

Още по темата

Той обоснова мнението си с това, че в много европейски страни било така.

По думите на зам.-министъра обаче тази мярка за момента не се обсъждала, защото и сега в закона имало такива текстове.

Николов обясни, че паричният поток към топлофикациите е доста зле. Той каза, че "Топлофикация" - София в момента има добри програми, а турбината, която ще повиши енергийната ефективност на дружеството, ще бъде готова до края на 2013 година.

Валентин Николов участва днес в кръгла маса "Топлофикацията в България: в търсене на успешните модели за устойчиво развитие".

Във форума се включиха още лидерът на СДС Мартин Димитров, който е и председател на парламентарната икономическа комисия, както и представители на ДКЕВР, на топлофикационните и електроразпределителните дружества.

Николов обясни още, че се върви към решение за ежемесечно отчитане на парното.

По думите на зам.-министъра това ще повиши доверието в топлофикационните дружества, защото в момента годишните изравнителни сметки изненадват неприятно част от потребителите.

Той изтъкна, че има потребители в Пловдив, Варна, дори в София, които ползват уреди, позволяващи ежемесечно отчитане на топлоенергията, но не навсякъде е така.

Икономическата комисия в парламента би трябвало до две седмици да разгледа на второ четене промените в Закона  за енергетиката.

Зам.-министърът смята, че въвеждането на ежемесечно отчитане ще намали сметките за парно на потребителите, защото ще повиши доверието в топлофикациите и ще намали отказите от централно отопление.

По думите на Николов вече се върви към либерализация на енергийния пазар.

От своя страна Мартин Димитров изрази опасение, че след либерализацията на пазара на енергетиката може да се допусне значителен скок в цените.

Той даде препоръка за по-голяма прозрачност на сметките за парно отопление заради множеството писма на потребители до парламентарната комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


699
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
587
0
 
0
 
! Отговори
МАРИЯ преди 11 години
Щом тази дейност не е ефективна и не носи печалби- да я спрат. А не да я защитават със закон. Не може, за да печели Топлофикация- всички в топлофициран блок да са длъжни да плащат- дори и да не ползват услугите им! Това е абсолютно потъпкване на всякакви човешки права! Няма ли кой да осъди тая държава в Брюксел!? Що за демокрация е това- да ми натрисат Топлофикация и техните сметки, без да искам да ги ползвам?
586
0
 
5
 
! Отговори
Andro преди 12 години
Бат Бойко ша плаща парното, ако го плаща аз съм съгласен! Той и без туй нищо не е напрайл барем парното да плаща ще е добре.
585
0
 
1
 
! Отговори
borpet3 преди 12 години
Ето това се казва любов до гроб.
584
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи Предлагам да се забрани със закон, сравнението на България с ЕС, докато заплатите ни не станат Европейски !!!! така било в Европа...... е да ама тука не е!
583
0
 
5
 
! Отговори
В преди 12 години
И как ще ми се намали сметката като ще ме задължат докато съм на работа всички радиатори у дама да ми работят на макс а ако вече си свалил радиаторите то сметкатата ти ще бъде все едно не си го направил пак на макс и умножен по техен си коефициент като наказание, че в дома ти се опитваш да икономисваш.
582
0
 
5
 
! Отговори
неработещ преди 12 години
Запълниха работното време на служителите от Топлофикация да щракат с червеното копче на компютъра все едно са възмутени граждани от коментарите тук.
581
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пълни Герберски глупости. Опротивяхте на народа. Вървете си час по-скоро, за да има шанс България да бъде спасена.
580
0
 
3
 
! Отговори
gledaite преди 12 години
***.bg/news/59636-уго-чавес-вдигна-минималната-заплата-с-32.htmlments
579
0
 
6
 
! Отговори
Вальо Топлото преди 12 години
Виж ся братя, аз джакузито съм го изплатил, но този новият, който го сложиха на моето място иска къща на 3 етажа с разгърната площ 2400 кв. м. в Бояна и си я строи ако не вярвате питайте арх. Диков, защото са първи дружки, та в това е въпроса, че къщата струва пари и за да може "нашто" момче да си направи требет спешни приходи и точка. Добре дошли в BulGAYria - страната на най-големите ГЕйРБ-ерасти
578
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В апартамент с добра дограма, даже и да не пускаш парното, вътре температурата е около 19 градуса, при външни температури до около минус 5-6 градуса и ако не духа силен вятър. Много хора точно това и правят - топли ги парното без да пускат радиаторите си, защото все пак парното е предвидено да топли цялата сграда, а не отделни помещения, както са климатиците. С един климатик топлиш едно помещение, а останалите са студени. За градовете парното е не само най-евтино, но и най-удобно.
577
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едни приятели живеят в малък 4 етажен блок с 4 апартамента по около 120 квадрата - по един на етаж. Разбрали са се помежду си как да ползват парното, не се крадат един други сега през студените декември, януари и февруари нямаха сметка за парно над 80 лева. Други едни приятели живеят в голям блок с много апартаменти и платиха над 240 лева за жилище около 60 квадрата. Въпрос на съседи ...
576
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Засега парното е най-евтиния вариант на отопление, но трябва да се плаща на кубатура.
575
3
 
1
 
! Отговори
До 644 преди 12 години
644 - немислещ,знаеш ли какво става с малкото, които са се отказали от парното? После драпат с зъби и нокти пак да са на парно. Неплащащи и отказали се са две коренно различни неща. Сега имаме много малко отказали се и много на брой, които твърдят, че са се отказали, но дупят парното на максимум и съседите им го плащат. Отказването от парно е както е по закона - провежда се общо събрание, на което се гласува това отказване и т.н. Ако се пънеш да живееш в блок с парно, значи го искаш.
574
0
 
1
 
! Отговори
КАРНОБАТ преди 12 години
това ми звуч ще ви ритам в *** един път с обич
573
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И НА ЗДРАВНАТА МИНИСТЪРКА СЪЩО.ЗАРАДИ НЕАДЕКВАТНИ И БЕЗУМНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НЕОТГВАРЯЩИ НА ПОСТА КОЙТО ЗАЕМА.
572
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОСТАВКАТА МУ ДО ЧАС ПРИ Б.Б
571
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз да им ... мамата и аз!
570
0
 
4
 
! Отговори
dede преди 12 години
Абсолютна диктатура изсмукване кръвта на народа без изключение, но така е като избрахте да се наричате "госпожи" и "господа".
569
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига сте се занасяли, днес не е 1 април.
568
2
 
7
 
! Отговори
Мислещ преди 12 години
Разбирачев, май си някой платен клакьор.НИКОЙ не може да накара гражданите да плащат за нещо морално остаряло и неработещо. Защо са се отказали много хора от парното? А сега с това се опитват да вържат хората да дават пари на предприятие, което бавно но НЕИЗБЕЖНО затъва.В 21 век сме, има решения за топлината, които да спестят пари на хората.