Юристи, завършили в ЕС и Швейцария, ще практикуват свободно у нас

Заради наказателна процедура срещу България променяме регулациите за упражняване на адвокатска дейност
24 апр 2012 15:53,
6
Юристи, завършили в ЕС и Швейцария, ще практикуват свободно у нас
Снимка: Investor.bg

Адвокатите от държавите членки на Европейския съюз (ЕС) и Швейцария ще могат свободно да упражняват тази професия и в България, без да се налага да завършват юридически факултет в страната, каквито бяха досегашните изисквания.

Това предвиждат промените в Закона за адвокатурата, внесени за одобрение от правителството в парламента.

В мотивите на законопроекта се посочва, че с приемането на поправките ще се преодолеят несъответствията между българското и европейското законодателство, заради които през 2009 г. Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу България.

Еврокомисията се задейства преди близо 3 години, след като в Брюксел постъпиха няколко жалби от международни правни фирми, представяйки българското законодателство като дискриминационно.

В отговор отговорните институции измениха нормативната уредба за водене и съхраняване на регистрите от адвокатските съвети, но това не беше прието като задоволителна промяна от страна на европейските власти.

С новите текстове в Закона за адвокатурата се въвежда понятието „адвокат от Европейския съюз“.

Отпада и изискването за завършено в България юридическо образование за практикуване на професията. Дипломите на завършилите в чужбина трябва да бъдат признати по установения от образователното министерство ред. След това те ще могат да се впишат в адвокатската колегия.

Завършилите в чужбина адвокати получават и правото на свободен достъп за справки по дела, както и до копия на книжа и други сведения.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
невинен преди 12 години
Да им се даде право да бъдат не само адвокати,а преди всичко прокурори и съдии в българската /не/правосъдна система.
2
0
 
4
 
! Отговори
попа преди 12 години
абсолютно нищо не ми стана ясно от тая новина - все едно е писана от журналист, завършил образованието си... в Европейския Съюз. Сега, юристи с диплома от ЕС ще държат ли адвокатски/магистратски изпит/конкурс? Адвокат, вписан в колегия в ЕС, ще може ли да практикува свободно без да се вписва в колегия у нас? Някой въобще съзнава ли, че единствения оправомощен да работи на свободна практика и да представлява граждани се нарича адвокат-член на колегия, а не "юрист"?
1
0
 
1
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
Юристи =/= адвокати.Правите разлика, нали dnes.bg? :)