Бъдещето е в клъстерите, провидя Плевнелиев

"България 2020" отново е топ тема за разсъжденията на президента
Обновена: 3 май 2012 16:37 | 3 май 2012 16:37,
91
Бъдещето е в клъстерите, провидя Плевнелиев
На заседанието пристваше и министър Делян Добрев. Снимка: БТА

България трябва да се бори за всеки лев инвестиции и спешно да изгради среда за привличането им, обясни президентът Росен Плевнелиев след първото заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики.

"Развиват се тези нации, които предлагат най-продуктивната и най-добрата бизнес среда", заяви държавният глава.

По време на изказването си той за пореден път се фокусира върху стратегията "България 2020".

"Трябва да е ясно, че всички съвети до юни месец в президентството ще се занимават с "България 2020", разясни ситуацията в институцията си Плевнелиев.

По негови думи икономиката е в основата на развитието, а за да се развива правилно България, трябва да има дългосрочен план.

Според Плевнелиев насърчаването на инвестициите изисква да се търсят конкретни решения как да се промени законът за инвестициите, какви допълнителни стимули за инвестиции да се намерят.

Развитието на България Плевнелиев провидя отвъд строежите на магистралите, а в изграждането на фабрики, индустриални зони, които да са групирани в клъстери около тях. По думите му клъстерите ще помогнат да бъдем много по-конкурентоспособни.

"Договаряне за водещите клъстери и политики в подкрепа на тяхното развитие ще залегнат в "България 2020", посочи президентът.

Другите приоритети на Плевнелиев за стратегията са "земеделие и производство на храни", "човешко здраве", "транспорт и логистика", "машиностроене", "информационни и комуникационни технологии и аутсорсинг", "химическа промишленост" и "електроника и електротехника".

Децентрализацията и преместването на някои от държавните агенции е положителен процес, убеден е държавният глава.

Преди дни стана ясно, че Агенцията по туризъм отива в Пловдив, а вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че Агенцията по рибарство се мести във Варна, а тази по лозата и виното – в Плевен.

Президентът обвърза и това решение с "България 2020".

"Добре е институциите да бъдат близо до клъстерите и това трябва да съответства на желязна логика", обясни позицията си Плевнелиев.

По думите му за всеки клъстер трябва да се сформира работна група, която да включва представители на бизнеса, на браншовите организации, на образователните и научните среди, на изследователските центрове, представители на изпълнителната власт и на местната власт.

Плевнелиев е убеден, че визията на "България 2020" ще предвиди поне 4-5 основни градове в страната, в които да се създадат въпросните клъстери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
2
 
! Отговори
Нел преди 12 години
Чуденко,престани да четеш и копваш някакви неща...изобщо не си разбрал какво е клъстър....ми даже успя да объркаш и тези,които знаят!
74
0
 
4
 
! Отговори
вяра преди 12 години
Плевнелиев добре е разбрал, че не става само с магистрали. Или пък това е просто поза?!
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плевнелиев нали не си мисли, че с купешки думи ще заблуди хората колко много работи за тяхното добруване.
72
0
 
8
 
! Отговори
БГ2020 преди 12 години
След изчерпателните обяснения на 75(какво е клъстер), разбираме че в България ще се осъществят наченки на Манифактура и Еснаф. Така ще влезнем в следващия технологичен цикъл(био-технологии, нано-технологии). ГАРАНТИРАНО!!! ;-))
71
1
 
8
 
! Отговори
жоро клъстера преди 12 години
Поредния мазен лъжец, който е изплувал от червената мутренска партия ГЕРБ и е *** на тоя и оня близалките, за да се уреди президент и да му слушаме глупостите. Като е построил Бизнес парка с крадени пари, да не е спасил България от нещо. За такива като него , Бойко, Станишев и другата *** от парламента трябва газови камери а не телевизионни. 20 години крадат България.
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в една телевизия всяка втора дума му беше "ултимативно". дали е нещо от БКП или е от ДКМС?Бре да му се не види, много купечки думи. Очаквам и knowledge dissimination for sustanable development ***, биля.Напръу да повърнеш, ама цацунките се фащат.
69
0
 
8
 
! Отговори
Даскал по български. преди 12 години
Тва българският език бил много богат. Е те тая дума "тлъстер" не я знаех, добре че тва животно от плевнята я каза, та разбрах, че и то иска да тлъстее. Благодаря много на Чуденко, че не ме остави да се чудя какво искало да каже недоразумението в президентството.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чичо Томовата колиба = клъстър
67
2
 
1
 
! Отговори
Someone преди 12 години
"За 20 години още не сте се усетили какво трябва да е приоритет 1 за България!"Shh kato si tolkova znaesh kaji ni ti nashiqt prioritet , spodeli s nas zashtoto samo nekadurnici bili v bg??? Toi pone idei dava i kolkoto i da e E PREZIDENT NA BG I TRQBVA DA MU SE DADE SHANS I TEZI KOITO SE SMQTAT ZA TOLKOVA UMNI DA NASTUPVAT NARED I POVECHE NA POKAZ I PODKREPA A NE SAMO MI MRUNKATE PREZ TUPITE VI KOMPIUTRI I DA SE CHUDITE KAKVA PROSTOTIQ DA MI IZRUSITE!
66
2
 
11
 
! Отговори
До Чуденко преди 12 години
Клъстер означава още много неща. Терминът отдавна е въведен в...биофизиката на клетъчните мембрани. Просто това момче обича "по-завързаните" думички, а това не е добър знак. Празнословието погубва! За Плевналиев не ми пука, ама защо и на нашата глава!
65
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комсомолски шаблони. К'ъв бизнес, кви пйет леа.И кога взе да разбира от реален бизнес? Герберите ни ваксинираха срещу чужди инвестиции. Ам електоратът им най-добре го "усеща" в себе си, дълбоко и натрапчиво.
64
2
 
8
 
! Отговори
Чуденко преди 12 години
Мамата си трака...ще настане едно клъстъроване та пушек ша се вдига... Боже боже, колко мъка има на тоя свят... Дай боже да ги преживеем тия *** и да заживеем по правилата на търсенето и предлагането, че пенсионерите и младите изпукаха и изтрещяха Боже..
63
2
 
2
 
! Отговори
Чуденко преди 12 години
Кла̀стър (от английски cluster - грозд, чепка) представлява група компютри, свързани в мрежа помежду си, за да осигурят повече изчислителна мощ, взети заедно.През последните години една от най-ефективните форми на обединяване на бизнеса от различни сектори са бизнес клъстерите.Кла̀стър се нарича и обединяването на 2 или повече сектори от пътеките върху FDD или HDD носители на информацияФирмите и организациите които участват в даден клъстер, като правило имат по-висока конкурентноспособност.
62
1
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Gospodi sto ne si priberesh veresiite
61
3
 
16
 
! Отговори
да да преди 12 години
Плевнелиев, и ти се оказа като всички останали. Каква икономика ще градиш с неграмотни хора?!За 20 години още не сте се усетили какво трябва да е приоритет 1 за България!Тежка ще е съдбата на държавата, докато не го разберете най-сетне!до 2020 ще си жънете плодовете на тоталната ***!
60
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Клъстъра е враг на бактериологическата диверсия.Клъстъра е най-опасен враг на Родината. Унищожавайте го. Не слагай чужди клъстъри в устата си!Клъстъра е извор на прогресивни идеи.Дръж клъстъра си в изправност!Обещаваме да намалим стойността на един клъстър с 0.02 стотинки.Във всеки дом клъстър.Другарю, помни, че всеки изгубен клъстър струва 0.05 стотинки. Българско значи висококачествено, а клъстърско - отлично.На партията - вярност, на народа - клъстър.Повече клъстъри за народа.
59
0
 
15
 
! Отговори
Мавродиев преди 12 години
Развийте регионите спешно и ликвидирайте корупцията. Това става с достойни доходи и високи наказания!
58
2
 
3
 
! Отговори
С две думи.... преди 12 години
...досега другари крадохме дружно и вече няма какво. Почвайте да блъскате яко, че да продължаваме все така. Е па не си познал - наработих се.....
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво означава ''клъстър''?
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И тоз *** и Боко май се приготвиха да царуват докато са живи. Като гледам как обещават неща за години , години след техния мандат и ми се свива сърцето...