Разсъжденията на Борисов по НПК, сиреч манджа с грозде

Премиерът говори по казуса с Братя Галеви
11 май 2012 21:02,
293
Разсъжденията на Борисов по НПК, сиреч манджа с грозде
Борисов иска да му се обясни подробно. Снимка: БТА

Законови промени в НПК, които да позволяват, щом "съдията тропне с чука и каже: От днес, от този миг, ти вече си затворник", полицията веднага да арестува обвиняемия, иска премиерът Бойко Борисов.

Това става ясно от стенограмата на заседанието на Министерския съвет в сряда, 9 май.

Предложенията на Борисов идват по повод изчезването на Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, които вече 8-и ден се укриват от правосъдието, след като Върховният касационен съд потвърди осъдителните им присъди.

Премиерът иска от зам.-министъра на правосъдието да обясни какво трябва да отговори на хората, като го питат защо МВР харчи ресурс, за да търси Галеви, при положение че те са осъдени на затвор.

На заседанието не присъства съдебният министър Диана Ковачева, защото по думите на Борисов тя е в Брюксел "да представя там закони".

Зам.-министър Деница Петкова от своя страна обяснява, че и в сегашното законодателство има възможности, с които да се наложи мярка за неотклонение на лица, които са обвиняеми по даден процес.

Тя допълва, че в досъдебната фаза искане за задържане под стража може да направи прокурорът, а в съдебната фаза – съответната инстанция, на която се гледа делото – първа въззивна или касационна.

Петкова обяснява, че случаят с Галеви е по-особен, защото те са се явявали на всички дела и никога не са се отклонили от съдебните заседания.

Борисов обаче не остава доволен от отговора и иска да знае дали присъдата влиза в сила от произнасянето й от съдията или "примерно след десет дена".

"Ти ни обясни на нас всичките, аз нарочно те питам, за да ни обясниш", настоятелно подпитва премиерът.

Петкова обяснява, че Кюстендилският съд, който гледа делото на Галеви на първа инстанция, постановява оправдателни присъди и логично не ги задържа. Втората инстанция – Софийски апелативен съд, ги обявява за виновни.

По думите на зам.-министъра това е било моментът те да бъдат задържани. Тя все пак уточнява, че за такова решение няма императивни задължителни норми. ВКС нямало как да постанови задържането им, защото там решенията не се взимат публично, а на тайно съвещание.

Петкова обяснява, че каквито и законови промени да бъдат приети,  те няма да бъдат съобразени с европейските стандарти.

"С една дума, охлади ми настроението от сутринта", недоволства от фактите премиерът. Борисов обяснява, че е бил убеден, че може, като "тропне съдията с чука, да го задържат". Ако те задържат на втора инстанция, а ВКС те оправдае, времето между втората инстанция и ВКС, че си стоял в затвора или в ареста, без да имаш вина за това.., разсъждава премиерът.

"Ние там бихме могли да бъдем съдени за непропорционалност на ареста и за липса на законово основание", обяснява Петкова.

"Точно така и веднага ставаме обвиняеми ние като държава, в случая съдебната власт – то е същото като презумпция, и ни съди в Страсбург", заключава Борисов.

Премиерът обаче все пак настоява Деница Петкова да организира "една среща със съдии, прокурори, ваша си, като кръгла маса", на която да се обсъди дали все пак да няма промени.

"Сиреч, на втора инстанция задължително законът задължава съдията да задържи, рискът до ВКС да останат хора в ареста", обяснява предложението си Борисов.

Съображенията на премиера са, че "това хората не могат да го схванат" и след това трябва да се свика пресконференция да им се разясни какви са рисковете за страната, ако се приеме по-строго законодателство.

Зам.-министърът все пак дава предложение, което се харесва на Борисов - главният прокурор да издаде методически указания на всички прокурори – в момента, в който на съдебно заседание узнаят за осъдителна присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода, незабавно да поискат задържане под стража от съдията.

Премиерът обяснява, че българите са мнителни и трябва да им се обясни, защото те се притесняват, че някои затворници са пуснати, за да могат да избягат. Борисов обаче спира разговора, "защото искаме да имаме прекрасни отношения със съдиите като общност".

"Идете, срещнете се, бъдете активни във вашата си съдебна система, прокурори, съдии", дава последни поръчения министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След 500 дни започва новото мега дело срещу Борисов,Цветанов и престъпното им обкражение.
193
4
 
19
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Гледай си пожарникарския маркуч и не говори глупости по правната материя от която си нямаш понятие!
192
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами що дрямахте бе г-н Борисов 3 години ? и хляба у вас, и ножа, ми да бяхте я сготвили по някоя кулинарна книга поне тая манджа, та да не прилича на бълвоч поне...кой да ви направи законовите промени ? като всичко дето го правите е да сринете тая нещастна държава поради скудоумие, алчност и абсолютна профанщина...
191
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да него му се дава чук на негоооо, ще *** наред !!!
190
3
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
цялата ти политика на управление господинчо е манджа с грозде..ех да ти изтече веднъж мандатааааааааа....
189
4
 
26
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
... ЛЕКО БЕ БАЦЕ ...ВЕЧЕ НИКОИ НАВЪН НЕ ТЕ ПОДКРЕПЯ...САМО ХИЛАРКА...*** ТЯ НЕЕ КИТАИКА...ХИХИ...А ПРОСТА АМЕРИКАНКА...ХАХАХА...!
188
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
истината е че хората не го познаваха , наистина беше симпатичен а и голяма част от жените гласуваха за него. но да си признаем , не е на нивото на което трябва да се управлява в съвременният свят. малко е глуповатичък, а да се правят пари идея никакви нямат
187
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ама той и юрист ли стана пожарникаря. какви чукчета да чукат, да не ти е пържоли това бе старши. я виж има ли вода в пожарната, мийте си краката и си лягайте
186
2
 
30
 
! Отговори
tosh преди 12 години
вместо да се оплаквате, започвайте да се образовате, за да не допуснем такива тикви втори път.
185
2
 
28
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
Кръгъл ***. Който и минимално понятие си няма от института на задържането под стража. Тъжно, тъжно - голяма част от обществото се припозна в кръгъл ***. По-страшното е, заключението от този факт, отколкото фрапантната безмисловност на господин вожда от картината, със заличено мутренско минало Б.Б.
184
0
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ЗАЩО СЪДИЙТЕ И ПРОКУРОРИТЕ СА КУПЕНИ!?!?!?Защото Зам.-министър Деница Петкова обясни, че и в сегашното законодателство има възможности, с които да се наложи мярка за неотклонение на лица, които са обвиняеми по даден процес.1. В досъдебната фаза искане за задържане под стража може да направи Прокурорът; (ЗАЩО ЛИ НЕ ГО ПРАВИ?);2. В съдебната фаза съответния Съдия първа, въззивна или касационна инстанция. (ЗАЩО ЛИ НЕ ГО ПРАВИ?);3. След произнасяне на съда, АКО СЪДИЯТА ЗАБРАВИ ДА ПОСТАНОВИ ЗАДЪРЖАНЕ в момента, в който на съдебно заседание узнае за осъдителна присъда - лишаване от свобода, ПРАКУРОРА МОЖЕ незабавно да поискат задържане под стража от съдията.(ЗАЩО ЛИ ДРУЖНО НЕ ГО ПРАВЯТ?);НО, ЗА ДА НЕ СТАНЕ ГРЕШКА И РАЗБОЙНИК ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА- ВКС не постановявя задържането на разбойниците, защото там решенията не се взимат публично, а на ТАЙНО съвещание!?!?! (А ЗАЩО ЛИ СЪД ЩЕ ЗАСЕДАВА ТАЙНО, В НЕЛЕГАЛНОСТ?!?!?)
183
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За ненормални премиери статии не чета
182
3
 
24
 
! Отговори
неразбиращ преди 12 години
Най-краткият виц:Бойко Борисов-разсъждава!Ха-ха-хах...
181
4
 
31
 
! Отговори
дедо преди 12 години
Този гавазин с неговите разсъждения докара народа до просешка тояга.Да дойде у наше село без охраната си да види що е то народна любов...Много краде и се ояде,ама не му завиждам.Като падне от власт народа с камъни ще го бие.Разсъждавал,тиква може ли да разсъждава ???
180
14
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Оправдания на дърти, мастити ***... - ама защо го харесвате толкова - и той е като нас?...Единственият аргумент на *** срещу ГЕРБ е това, че съдят по себе си...
179
3
 
4
 
! Отговори
до 239 преди 12 години
От раждането си и през целия си живот до ден днешен другарю комунист Аз съм бил Демократ,даже никога не съм бил и комсомолец въпреки че съм роден в време на комунистическа България,защото за да станеш комсомолец се полагаше изпит и ти задаваха най много 3 въпроса ако не можеш да отговориш не те приемат в дкмс,така че поради това че мразех комунизма Аз не отговори на тези въпроси и в досието ми до ден днешен Аз не съм бил и комсомолец.Така че съм чист като сълза от комунизма_идиотизма на ленин...
178
3
 
27
 
! Отговори
Имаше едно време преди 12 години
Имаше едно време един филм...един *** в Париж....сега ние гледаме друг филм ...един премиер в София.......ИМА ЛИ РАЗЛИКА.......
177
22
 
6
 
! Отговори
ГЕРБераст преди 12 години
Мачкай Бойко,мачкай ! Ние колегите ти от СИК,ВИС,777,АПОЛО И БОЛКАН,*** и пр. стоим твърдо зад теб и нашето правителсво.Мачкай тоя ш**** народ защото е съставен от лош мат*риал и нещо много се е разлаял.Мачкай комунистите,мачкай на ред.С ГЕРБ сме по-силни.Само ГЕРБ !
176
3
 
33
 
! Отговори
ЗАЩО БОЖЕ.... преди 12 години
Защо Боже ни натресе такова чудо на чудесата....ЗАЩО ....едно недоразумение ...едно човече което може би щеше да стане голям пожарникар ...става все по малък премиер......
175
4
 
7
 
! Отговори
До странджата преди 12 години
Много наивна твар си.