СДС без Мартин и без Костов

"Синята коалиция" няма да я има на изборите
Обновена: 15 май 2012 17:07 | 15 май 2012 14:25,
223
СДС без Мартин и без Костов
Снимка: БТА

Лидерът на СДС Мартин Димитров е подал оставка, след като Националният съвет на сините отхвърли предложението за продължаване на проекта "Синята коалиция" за следващите парламентарни избори, съобщиха за Dnes.bg участници в конференцията.

На форума продължава обсъждането как партията ще се яви на следващите избори.

Срещу продължаване на "Синята коалиция" са гласували 49 от делегатите, а 38 души са били "за", а петима се въздържаха.

Още по темата

„Това е мое лично решение. Три години обединявам десницата и сега, когато някой говори за самостоятелно явяване, не мога да бъда лицето на това самостоятелно явяване. Съжалявам, че колегата Костов не направи крачка настрани – това щеше да бъде много важно и щеше да отнеме всички аргументи за дясно обединение“, обясни мотивите си за подаването на оставка Мартин Димитров.

Според него Националният съвет на СДС е гласувал против Иван Костов, а не против „Синята коалиция“. Според Димитров СДС трябва да се яви самостоятелно на следващите парламентарни избори.

„Коалиция с НДСВ би била смехотворна. Няма никакъв смисъл от коалиция с Меглена Кунева, тъй като не може една жена, която е била министър при Станишев, да се коалира със СДС”, добави той.

Един от най-големите противници на „Синята коалиция“ Борис Марков, който беше шеф на предизборния щаб на сините на миналите избори, коментира днешното решение като освобождаване на СДС. 

„Едно е ясно – СДС тръгва сама. Имаме цяла година до изборите, ще вървят интензивни преговори, но няма да бъдат допускани компрометирани фигури от миналото“, отсече той. 

В сините редици от седмици има брожение и противници на идеята за съюзяване с тъмносините.

Най-върлите противници на продължаване на споразумението с Иван Костов бяха от СДС-София, които по-рано днес излязоха със специална декларация.

Демократи за силна България вече обявиха, че са готови да се явят самостоятелно на парламентарните избори, ако от СДС откажат коалиция.

Националното ръководство на тъмносините в момента заседава заради решенията на партийния форум на СДС. Очаква се след края на заседанието да има и официална позиция на ДСБ. 

Последните социологически проучвания пък дават по-добър резултат на СДС, ако се яви самостоятелно на парламентарния вот, отколкото в коалиция с Иван Костов. 

По устав предстои пряк избор на нов председател на партията.

Мартин Димитров бе избран за лидер на Съюза на демократичните сили на 21 декември 2008 г. Той бе преизбран на този пост на 29 ноември 2009 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
1
 
! Отговори
xataka преди 11 години
Затова гласувайте догодина за ВМРО или Атака. Първо да се отървем от БХК ,после е лесно.
167
0
 
1
 
! Отговори
Раник56 преди 11 години
Вече няма Далавера в СДС ... бегане му е Майката .
166
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да повярвам, че след цяла вечност СДС най-накрая намери сили да се държи като нормална партия. Щом късат с Костов и изринаха марионетката му, може би все пак има надежда. Дори може да стане, след толкова години пак да гласувам за синята идея. Но, както казаха, до изборите има цяла година, да видим какво ще оаката дотогава...
165
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това СДС дето тръгна със Софиянски ... сигурно говориш за този Софиянски, когото Костов разкара - не му харесваше, че къса от неговата баница. Споко. Народът помни ...
164
4
 
7
 
! Отговори
Мария Стоева преди 11 години
Do 174:Много е грозно да се изказваш с такава злоба и толкова неподготвен. Като чета подобникоментари, на мен ми става неудобно от тъпотията, която съм прочела. Къде го видя този замък? Кой е единственият министър-председател, който живее в същото жилище, в което живееше и преди този пост? Защо не мислите, преди да пишете небивалици? Смешно е за хора на Вашата възраст да разполагат с интелекта на 13-годишен.
163
10
 
5
 
! Отговори
кънев преди 11 години
СДС и ДСБ трябва да влезат в затвора, а не в Парламента. Костов и пак Костов разсипаха и доведоха народа до просешка тояга. Народа е мъдър и никога повече няма да гласува за замбирани и крадливи костовисти. Няма по-*** хора от костовистите!
162
7
 
7
 
! Отговори
БОГДАН преди 11 години
Защо никой не се запита ,защо сме най бедния народ в Европа? Кой е виновен за това? Кой упралява 64години тази държава? Защо 4години когато Костов управляваше България икономиката и беше в подем? ТОВА ОСЪЗНАЙТЕ!
161
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отдавна СДС и ДСБ трябваше да изчезнат от политическата сцена. Най-после има развитие в тази насока!
160
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лобисти подкрепили американския интерес за добива на шистов газ...ЕНИЧАРИ гласували "ЗА" приемането на ПОЗОРНАТА декларация за насилствена асимилация на българските мюсюлмани...НЯМАТ ПРАВО ДА ПРЕДСТАВЛЯВАТ ХРИСТИЯНСКАТА НИ НАЦИЯ В ПАРЛАМЕНТА.Ще останете в историята като предатели, и с нищо повече.Нещастници! Съжалявам, че някога съм гласувал за вас.Анатема!
159
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тези изчезнаха като НДСВ. Сега с нетърпение очаквам ГЕРБ да поеме по техният път.
158
15
 
18
 
! Отговори
РАК преди 11 години
Поддържам Ви. Ще гласувам само за ДСБ!
157
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това сдс дето загърби споразумението за местните избори и тръгна със софиянски-не мерси. за мен ДСБ трябва да се отърват от псевдо седесарите и каквото стане
156
8
 
12
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
Най- после вярно решение! Всеки, който е напуснал СДС и направил своя партия няма морално право да говори за общо бъдеще със СДС.
155
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки народ заслужава съдбата си.Такива като Боко,Куневица и Серго ще ви оправят,не само ще ви оправят,а направо ще ви довършат.Вие сте мазохисти,за по-добро определение не се сещам.
154
14
 
9
 
! Отговори
да преди 11 години
никога няма да гласувам за никакъв вид седесари....крадци и мошеници-селски тарикати!!!
153
16
 
21
 
! Отговори
Антон преди 11 години
ДСБ ще влезе в следващия парламент,защото в страната все още са останали умни хора,които ще отсеят плявата от житото.
152
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-после ДСБ се отърва от кариеристите, за които очевидно единствено властта ги интересува.
151
2
 
20
 
! Отговори
До 185 преди 11 години
Не е виновна Кунева.Тя е една лицемерна,нахална комунистка,а те не са деца.Те са ***,щом всеки може да ги манипулира.
150
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Жалко за синята идея!!!
149
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички злобари които плюят по Костов-вие не заслужавате такъв политик.Отворете си очите и вижте какво става днес в държавата.Всеки ден безумни решения,държавния резерв стопен,хаос в политиката.Като престанете да получавате заплати и пенсии,тогава ще се осъзнаете,ама ще бъде късно.