Гейтс препоръча България да се фокусира върху образованието

Плевнелиев се срещна с основателя на "Майкрософт"
Обновена: 16 май 2012 09:54 | 16 май 2012 07:44, Елка Василева
199
Гейтс препоръча България да се фокусира върху образованието
Плевнелиев се срещна в Сиатъл с Бил Гейтс. Снимка: Президентство

Президентът на Росен Плевнелиев, който късно снощи българско време пристигна в Сиатъл, САЩ, се срещна с един от най-богатите хора на планетата - филантропа Бил Гейтс, основател и настоящ президент на компанията "Майкрософт". "Това бе среща с един човек с визия за бъдещето на света", изтъкна Плевнелиев след срещата.

Много беше важно да чуем съвета на Бил Гейтс, че наистина е добре България да се фокусира върху информационните технологии. Да се фокусира върху образованието, защото през 21 век най-важен инструмент не е производството, не е машината, земята и фабриката, а човешкото знание, каза президентът Плевнелиев след срещата.

"За нас бе изключително ценно в момент, когато България готви своята стратегия за развитие до 2020 г., да се срещнем и разговаряме с човек от калибъра на Бил Гейтс. Според него бъдещето не е на машините, а на познанието", заяви президентът Плевнелиев. Според Бил Гейтс България има огромен потенциал за развитие на икономиката на знанието и именно там трябва да бъде насочено вниманието при определяне на насоките на стратегията, подчерта Росен Плевнелиев.

На срещата с Бил Гейтс са обсъдени възможностите на онлайн образованието, подобряване квалификацията на учителите, навлизането на новите технологии в образователния процес.

Една от програмите на благотворителната фондация "Бил и Мелинда Гейтс" е посветена на "глобалните библиотеки" и тя е изключително успешна в България, подчерта Росен Плевнелиев. По данни на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" от 2009 до 2013 г. за "Глобални библиотеки - България" ще бъдат отпуснати общо 15 милиона долара. Президентът Плевнелиев предложи тази програма да продължи и след 2013 г. заради изключителния й успех.

Президентът Плевнелиев предложи по време на срещата си с Бил Гейтс да се проучи възможността да се използва потенциалът на Българската академия на науките в някои от приоритетните сфери на дейност на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс". Една от тези сфери е здравеопазването. Според извършено от БАН проучване български учени могат да бъдат полезни в диагностиката и лечението на туберкулозата, в контрола върху качеството на храните от животински произход и профилактиката и лечението на неонатални сепсиси, които са особено разпространени в страните от третия свят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
12
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Ако Калфата беше президент вече три пъти щеше да е ходил в Кремъл и съветите на *** щяха да бъдат от рода на - не пречете на Лукойл, не обръщайте гръб на Газпром и не търсете други доставчици, подновете договора за Белене и Бургас Александропулис, не разрешавайте ПРО на ваша територия... - абе с две думи - излизайте по-бързо от НАТО и ЕС...
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Много беше важно да чуем съвета на Бил Гейтс, че наистина е добре България да се фокусира върху информационните технологии. Да се фокусира върху образованието, защото през 21 век най-важен инструмент не е производството, не е машината, земята и фабриката, а човешкото знание"Не съм много съгласен!Със знание не може да се храниш , както и с асфалт!Така , че производството е най важно!Да се произвеждат храна,материални блага,да се вдига жизненият стандарт!Да се откриват нови работни места!
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази мекушава ***, дето жената вкъщи го смазва от бой, ако е президент, аз съм Господ...
20
2
 
19
 
! Отговори
Лелее преди 12 години
Вече официално сме принизени до тъмна, бедна забутана африканска държавица... Нашето президент отиде за съвет дали да ползваме топла вода или да си останем на реката. Няма по- нелеп човек от тоя шут!
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами те насоките ясни, през 2020 г. ще тръгнат на училище поредното поколение грижовно отгледани от държавата следващи електоратчета, очаква се бум от *** програмисти след времеа самият президент като толкова поразбирва от ИТ, що така се е ориентирал към строителния бизнес ? досега можеше да стане втори бил гейтс, на балканите примерно - има подходящото образование, друг е въпроса доколко само образованието прави човека програмист
18
0
 
27
 
! Отговори
Забележително! преди 12 години
Ние сме наистина много изненадани да научим че образованието е ценно и трябва да се фокусираме върху него. Ами магистралите?! И, за сведение на Президента, не само ИТ са важни. Бил греши. Всички сфери на образованието са важни! Ако го оставим в заключена сграда пълна с компютри и нищо за ядене ИТ няма да му свършат много работа в процеса на оцеляване. Ако няма фабрики, кой ще произвежда въпросните компютри? Ако няма фермери с какво ще се храни чичо ви Бил? Парите не стават за ядене.
17
0
 
2
 
! Отговори
maketo преди 12 години
Язе ако съм овчар ама компиютуро си го разбирам те така требе секи овчар с лаптоп .И от солидо и от аутоцадо разбирам по мако кат требе да си оправим каруцата.
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Човека по дипломатичен начин е казал на президента,че неграмотността започва още от управниците на България.
15
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАК ЛИ Е ГОВОРИЛ ТОЯ *** С ГЕЙТС.ЗНАЕЛ ПОМАКА ЕЗИЦИ.ТОЙ БЪЛГАРСКИ НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИ АМИ РЕДИ САМО ПРОСТОТИИ.
14
5
 
3
 
! Отговори
:) преди 12 години
Че прав е човека,както и един от коментиралите долу. Иаме нужда от квалифицирани хора. Има голям недостиг на програмисти, всяка фирма с която имам контакти трудно намира кадри. И се печели добре. Тези, които мрънкат, че видиш ли, висшист бил но нямало работа, нека се замислят в кой университ, каква специалност и колко са учили за това висше. УНСС с тези икономики...икономисти с лопата да ги ринеш :) Техническият, инженери, ФМИ към Су или чужбина, друго не виждам аз.
13
0
 
21
 
! Отговори
Брейй преди 12 години
Я,какво важно откритие е направил президента благодарение на Били.Само дето ние си ликвидирахме и качественото образование заедно с всичко друго.Но какво пък щом Били е дал подобен съвет може и да се вслуша някой някога
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"беше важно да чуем съвета на Бил Гейтс, че наистина е добре България да се фокусира върху информационните технологии. Да се фокусира върху образованието, защото през 21 век най-важен инструмент не е производството, не е машината, земята и фабриката, а човешкото знание, каза президентът Плевнелиев след срещата." Този съвет и аз можех да му го дам, нямаше нужда да ходи чак до САЩ. Страшно е, че сам не се е сетил за това, че образованието е важно....
11
0
 
28
 
! Отговори
73702 преди 12 години
аз ли съм ***--ами май скоро пак ще сменяме ВИНДОС на цялата администрация и явно требе да се договори комисионното....инак на тоя гейтс го боли фара за българия -просто взима мозъци и ги слага в кутиики да му работят...а комсомолеца сигурно му е плескал с ВДИГНАТИ РЪЦЕ като на волейбола. образованието първо е в семейството после навън в науките и после идва реализацията която ТУК Я НЯМА!
10
1
 
26
 
! Отговори
Мукавей преди 12 години
Силно съм изненадан от съвета на Бил.Предполагах,че ще наблегне върху п/вото на домати...
9
2
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 12 години
Ако можех щях да ти напляскам 1000 плюса. Защото знаеш какъв е проблема и не ревеш като останалите че никой не им дава на готово. В глобалния свят трябва да се бориш. Да си по - добър от стотици хиляди други за да пробиеш. Ако не си - ставаш работник за малко пари и ревеш по форумите как видиш ли никой не ти дава. Как са виновни други все. И аз срещам трудности но се боря с тях. С някои успявам да се сборя, с други - не. Опитайте се да оправяте проблемите не само да ги сочите.
8
11
 
25
 
! Отговори
Tina преди 12 години
От къде на къде един крадец-милиардер ще дава указания как да си ръководим държавата?!Малко прекаляват с наставническия тон."Това бе среща с един човек с визия за бъдещето на света", изтъкна Плевнелиев след срещата."И каква е визията му за бъдещето на България и мястото й в света?Дръжте се малко на положение, не като дресирани пудели.
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Младите не могат да се реализират, защото нищо не знаят и не могат. В днешно време се търсят хора с широки познания в много области. Има голям недостиг на висококвалифицирани специалисти. В университетите такива хора не се обучават, а фирмите търсят на готово хора които не съществуват. Всички млади искат да са фотографи, дизайнери и музиканти, а икономиката има нужда от инженери и програмисти.
6
8
 
6
 
! Отговори
Успяващ и щастлив. преди 12 години
@Стенли - не си разбрал - не казва това. Просто дава всички възможни начини да се редуцират емисиите на въглероден диоксид.@Анонимен 1 - Такова ни е висшето, аз съм без висше и печеля доста добре, работя за компании от други държави. Защото знам. Защото мога да им върша работата и защото не се оплаквам и не ме е страх.@Анонимен 2 - чети това за Анонимен 1.@Анонимен 3 - можеш да прочетеш малко повече за това с което се занимава Бил в последно време вместо да хейтваш.Айде стига рев и оплакване
5
3
 
38
 
! Отговори
Гейтс преди 12 години
Пф, видяхте ли го Бил Гейтс, на него му беше неудобно - чуди се тоя Плевнелиев с тая комсомолската фалшива усмивка нормален ли е, или не. Той като види, че даваме един милиард и кусур за миризливите куки, а образованието, науката и културата са на последно място в бюджета, веднага му става ясно що за *** управляват тука...той Бил Гейтс ги говори тия работи по етикет, на него му е през к*** за някаква бананова република, чийто премиер има за върховна ценност топката...
4
3
 
35
 
! Отговори
тъпанлиев преди 12 години
Къде ходиш бе ***! Какви технологии! Докарахте ни до просешка тояга! Ненормална и неграмотна гербаджииска ***!