Без посредници за руски газ от 2013 г., обеща Добрев

До месец започват преговорите по новия договор
Обновена: 21 май 2012 11:24 | 21 май 2012 11:24,
38
Без посредници за руски газ от 2013 г., обеща Добрев
Снимка: архив Reuters

 В следващия договор за доставка на руски газ няма да има посредници, а сделката ще се сключи директно с „Газпром експорт", обяви министърът на икономиката Делян Добрев.

Той обясни, че на последното си посещение в руската столица преди дни са обсъждани не толкова договореностите досега, колкото параметрите на бъдещия газов договор.

По думите му България ще настоява за средносрочен 7-годишен договор от 2013 г., а до месец трябва да започнат преговорите по него.

Добрев заяви, че нашата страна ще настоява за „определена гъвкавост“ при новия газов договор.

„Новият договор трябва да има възможност за удължаване при същите условия, ако двете страни писмено се споразумеят за това, и да дава възможност след като изтече този средносрочен договор, ние да търсим други алтернативи“, каза Добрев пред БНТ.

Министърът подчерта важността на местния добив, тъй като преносът на синьо гориво е доста скъпо. Добрев обясни, че местният добив е евтин като разходи за добиването на газа и неговата цена обикновено е около 40 до 50% по-евтина, отколкото цената на вносния газ, без значение колко е цената на вносния газ.

„По-важното в случая с газа е, че ние трябва да концентрираме много усилия в местния добив. Всъщност местния добив е истината, защото каквито и условия да договорим с „Газпром” или друга компания в света, която добива газ, той със сигурност ще бъде много по-скъп отколкото местния добив. Преносът на количество газ на хиляди километри струва много пари“, каза министърът.

Делян Добрев беше категоричен, че е в бъдещи разговори ще се уточнят детайлите по договора, включително базовата цена на газа, първоначалната стойност, от която ще започне да се изчислява цената на синьото гориво и други.

Икономическият министър потвърди, че отстъпката от 11,1% за цената на природния газ от Русия е обвързана с ускоряването на проекта за газопровода Южен Поток.

До 15 ноември страната ни трябва да е готова с документацията за изграждането на проекта. Русия планира да започне строителството през декември, уточни Добрев.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: цена на природния газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
ZA6TO KREMAL DAVA NAI--SKAPIQ GAZNA NAZ,A NIE I GO DAVAME BEZ PARI?
33
0
 
0
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
35 ZA 27
32
0
 
2
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
DRUGARIU,WIE KOMUNISTITE GO IMATE NARODA ZA TOALETNA HARTIQ,NALI W KREMAL,KATO PRADNAT--WIE SE NASIRATE DO U6I ISI BAR6ETE 4ERVENITE OSRANI GAZOVE S "NARODA" HORAZA WAS NQMA,TAI KATO STE PO--GOLEMI LILIPUTKI I OTLILIPUTIN,NA KOITO MU TREPERITE,KATO JIVOTNI..."NQMA NA SVETA DARJAVA,KOQTO DA E NAVREDILATOLKOVA NA BALGARSKITE NACIONALNI INTERESI (WKLIU4ITELNO I TURCIQ),KOLKOTO RUSIQ."DIMITAR BLAGOEV--DQDOTO."KOITO NI OSVOBODI,TOI I 6TE NI ZAROBI"APOSTOLA NA SVOBODATA--LEVSKI.
31
1
 
3
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
2012 GODINA:2013-BEZ POSREDNICI...2013 GODINA:2114-BEZ POSREDNICI..."...I TAKAAA DO KRAQ NA MOSKVAAA..."...NA NIKOI NE MU SE 6TE,ZARADISINTAPIZANTITE NA 120 GODI6NATAMAR6A DA STAVA...STAMBULOV...
30
2
 
4
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 11 години
Е,яанономни оплювачи колкото щеш!Подобно на псевдоеколозите,обявили се срещу някой и друг сребърник с/у добива на шистов гази те са на нечия хранилка.Полша го разреши и утре няма да могат да й извиват ръцете.Вслушването в подобни гласове е все едно пилот на самолет,търпящ бедствие,да се допитва до пътниците за съвет!И,оплювачи,и аз да бях,като чета какво сте написали-и мен щеше да ме е срам името си да напиша.Дано ви плащат добре за такъв резил.
29
5
 
3
 
! Отговори
gost преди 11 години
И какво като се тръбеше, че Добрев бил договорил 10 % по-ниска цена за газа. Остана си на думи, както и очаквахме, както и всички останали гръмки приказки на герберастите. Откакто са на власт парното се е вдигнало с 50%!!!!! А за шеф на АЕЦ спуснаха машинен инженер и икономист!!! Има ли още *** да им вярват на ПРАЗНИТЕ ПРИКАЗКИ, а дрането на народеца си върви с пълна сила!!!!
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Т.н. посредници са дъщерни дружества на Газпром регистрирани извън Русия, причините за подобна практика от страна на Газпром са много, но основните са свързани с някой олигархични интереси в самата Русия както и с факта че Русия все още не е член на СТО.Учудващо е, че на един един министър не са му известни тези неща и бръщолеви глупости по медиите
27
11
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Само това, че ГЕРБ наритаха *** от Белене има морално и материално изражение оценявано на два мандата... - не може да си позволим да произвеждаме толкова скъпа стока, за която няма пазар и неможе да се съхранява...Имат си достатъчно територии отвъд полярния кръг... - нека си правят самоварите там...
26
1
 
5
 
! Отговори
Стига.... преди 11 години
Стига това да е така....добре.Но не вярвам на руснаците.Не вярвам на петата им колона в БГ - БСП,КГБ,бившата ДС и др. ***. Не вярвам на енергийното лоби, управлявалите ни досега и управляващите ни в момента, на пребоядисани комунисти и бивши мафиоти. Не вярвам... и не мислете, че от това ми става по-хубаво....
25
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕЙ МИРИЗЛИВИ ТИКВУНИ Н*СРАХТЕ СЕ КАТО БИВОЛИ!И АЕЦ БЕЛЕНЕ ЩЕ СЕ СТРОИ НЕ ВИ ЛИ УЗРЯХА ИЗКУФЕЛИТЕ ТИКВИ НАЙ-ПОСЛЕ!НАРОДА ЩЕ ВИ ЛИНЧУВА!ТОВА ПОИСКАХТЕ И ЩЕ ГО ПОЛУЧИТЕ!!!!
24
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Това министърче не само се "взема на сериозно" ,но започна да си мисли ,че сме ***.Дано след 3-4 месеца си спомни какво е казвал и да се скрие.Заедно с премиерът те говорят такива глупости ,че срамувам от тях.
23
4
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Че тя 16-тата република съществувала бе... - в България повече газпромчете и русофилчета, отколкото в Рушия... - помиярчетата от конгреса са се изсипали директно във форума...
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОНАЯ ТИКВА БОКО НАЛИ ДРЪНКАШЕ НЕВЕРОЯТНИ ПРОСТОТИИ "ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ"?НИКОЙ НЕ ГО *** И ЗА СЛИВА И ЗА ДЖИБРА ДАЖЕ!!!!!!БОКО СМЪРДИШ ФЕРМЕНТИРАЛА ТИКВА!!!!
21
2
 
4
 
! Отговори
БившКоренякСофиянец преди 11 години
Сега действащия договор е подписан от Бакърджиев. Ясно .Тоест, ако ГЕРБ се махнат, ще имаме нов договор с ГАЗПРОМ и Котараците няма да са посредници ... Ами добре, ГЕРБ да се маха!
20
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕЙ ***, ЗАЩО ЛЪЖЕШ НАРОДА?КВО СТАНА С АЗЕРСКИЯ ГАЗ, БЕ *** НЕНОРМАЛНИ?НИКОЙ НЕ ВЯРВА НА ГЕРБ И *** ИМ МУТРЕНСКИ ТИКВИ!!!!!!ПРЕДСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ СА МНОГО БЛИЗО!!!!
19
5
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Значи тия 11 процента намаление и то само до края на годината - не са от братски чувства, а за да ускорим действията си за Южен поток... - тука е може би разковничето и трябва по-сериозно да натиснем ***, защото е ясно, че те се опитват да изпреварят "Набуко"...Експлоатацията на шистов газ, обаче ще отрезви "братушките" и ще ги постави на колене... - нека не слушаме българските газпромчета /***/, а да се възползваме от подземните си богатства...
18
4
 
12
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Тези обещания пак за изборите ли са? Ако някой си мисли, че няма да има посредници при доставката на газ, жестоко се лъже!
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Посредникът на газ в България е държавната фирма Булгаргаз, която се командва от... Бойко Борисов.
16
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб няма да отстрани посредниците а ще стане един от тях, завземане на всички печеливши бизнеси. Като дойде 2013 година ще ни обяснят, че Газпром е повушила цената и пак няма да има намаления. А помним Бойко как ни лъжеше за намаляване на цената на тока ,на ддс то ,на газта. Оставка!
15
3
 
12
 
! Отговори
@ преди 11 години
Няма как средносрочен договор да намали цената. А посредниците ще останат, най-вероятно същите.