Какво е ваш'то становищи за ифекта от власттъ

Как говорят българските политици
23 май 2012 16:15,
102
Какво е ваш'то становищи за ифекта от власттъ
Родните политици прекалено често казват "ресурс" и "визия". Снимка: архив, Булфото

Речта на политиците и журналистите следва динамиката на разговорния език. Това заяви на пресконференция в БТА преподавателят в Софийския университет по езикова култура,  българска фонетика, морфология и синтаксис Владислав Миланов, който представи книгата "Езикови портрети на български политици".

Едно от най-честите влияния от разговорната практика е "тъ"- изговорът при членната морфема при съществителните имена от женски род - "власттъ", "отговорносттъ", "необходимосттъ". Това правят 72,5% от българските политици. Книжовно-езиковата правоговорна форма изисква да се изговаря ясно "та", посочи Миланов.

По думите му съгласуването при формите за учтивост също показва силно разколебаване - "вие сте бил", "вие сте виждал",  "вие сте дал съгласие".

Наблюдава се и съкращаване на групи гласни и съгласни - "ваш'то", "зат'ва", редукция на "е" в "и" - "ифект", "становищи", "плинарно времи", "министерствуту". Често се употребява "ме" окончание при първо лице множествено число - "допуснеме", "убедиме", "използваме".  Бройната форма е проблем при 65% от българските политици - "12 министъра и 13 заместник-министъра, 14 кмета".

Според Миланов тези особености на разговорния език се проявяват от политиците, за да бъдат по-близо до своята аудитория, а словото им - живо, динамично и разнообразно. След като политиците спазват определен дрескод на обличане в парламента, би трябвало да правят същото и в изказа си, като спазват правилата на книжовния език, смята Владислав Миланов. Той добави, че това се случва не толкова от некомпетентност, а по-скоро от несъобразителност на ситуацията.

Другият съставител на книгата Надежда Михайлова-Сталянова посочи, че когато политиците говорят метафорично, много често политиката е възприета като театър. Използват се думите "политическа сцена", "сценарий", "постановка".

Други засегнати сфери са спорта - "президентството да бъде център-нападател", "играчи", "надпревара", музиката - "играе ролята на първа цигулка", "опитва се да дирижира", "познат репертоар", войната -"политически фронт","стратегия", "политическо оръжие", играта и забавлението - "скрити козове", "надцакване", "промяна на правилата".

Наблюдава се и свръхупотреба на думи като "ресурс", "визия, "случва се", "приоритети", които са загубили съдържанието си.

Наблюдението откроява езикова агресия, изразена чрез директна словесна нападка, фамилиарност, вулгарност, неуважение към събеседника, преекспониране на "Аз"-а, избягване на неудобни въпроси.

Според изследователите формата на парламентарния контрол е изчерпана - той все по-често се превръща в нервно изчитане на предварително подготвени текстове, като нерядко в бързината политиците дори не могат да учленят коректно звуковете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
До до 85Това с какво ти попречи да научиш българския език, драги?
79
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
Не на който, а на когото му хрумне.Не са ти проблем учителите, а ти сам си си проблемът!
78
0
 
7
 
! Отговори
СУ преди 11 години
Беше ми курсов Владислав Миланов в СУ по българска филология. Масово българите не могат да говорят правилно, да пишат - изобщо не могат. Жалко... много жалко. Журналистите ни са под всякаква критика. Всеки, на който му хрумне, може да стане учител... критериите са престъпно занижени. Грозна гледка сме. А Парламентът е едно умалено показно на целия народ.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те поне говорят на български, макар и развален! Но на къкв език говори Уорлик - толкова години вече е тук и постоянно ни поучава, а една дума не научи!
76
4
 
6
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
4ESTIT PRAZNIK NA NEKOMUNISTITE --BALGARI.
75
0
 
6
 
! Отговори
крос преди 11 години
Подкрепям!Аз съм от София,но ми писна да слушам ,,политици'',като Надето Н.-мислЪ,говорЪ,ходЪ,освен това в 3 клас се учи:глагол в 1л .ед.ч..-ок.,,а' ,,я'''1 л. мн. ч.-ок.,,м''т.е.-уча-учиМ,ходЯ-ходим;1 л.ед.ч.ок,,м''-стреляМ-стреляМЕ-т.е.-1л.мн.ч-ок,,ме''-толкова ли е сложно??Няма лошо,всеки да си говори на диалекта,но тогава няма място в ПАРЛАМЕНТА и по ТВ!!!!!
74
0
 
4
 
! Отговори
лита преди 11 години
Ало,анонимния-не бъркай интелигентните варненци с придошлите в града ни от околните села!Както аз не слагам под общ знаменател моите приятели от Сф и придошлите от села и паланки в хубавата ни някога столица!!!
73
5
 
10
 
! Отговори
до 85 преди 11 години
Ей червено кретенче.Бойко каза за филията хляб,намазана с мас и как е израстнал,което му прави чест.И аз така съм се хранил понякога,когато няма ресурс.Баща ми и майка ми през 60-те години работеха в ТКЗС за по 2 лева на ден.Да храната беше евтина съобразно мизерните заплати,но пари нямаше.Частната инициатива беше забранена.Ако се отклониш от линията на партията-Белене,концлагера.Разбира се такива като теб явно са били чеда на БКП, яли филета,пазарили са от кореком и са били с дебели дупета....
72
0
 
2
 
! Отговори
До 83 преди 11 години
ЕЕ, тъкмо и аз щях да запитам същото...
71
4
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ШТИ ДАДЕМ ИДИН ПРИМИЕР БИФШО ПУЖАРНИКАЧЕ НАШЕ МУМЧЕ КИЬЕ Е ИЯЛО ФИЛИИ С МАЗ И РИТАЛО ТОПГА С СКЪСАНИ ГУМИНЕТИ ПА ИЕ СТАНАЛ ЧУВЕК ..ДАЖЕ ПРЕМИЬЕР...МИНИСТЕР ПРИТСИДАТЕЛ...!...ТАКА ЧИ ПУЛЕКО АДИ ДАНИ СТААНЕ СКАНДАЛШЕ...!
70
1
 
7
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
Какво е ваш'то становищи за ифекта от власттъ...ИЕБИ ГА...!
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбирачиии, ако в първо лице множествено число не е правилно да се каже "използваме", как тогава е правилно??? Нови върхове на българската нÁука и журналистика... :)))
68
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само герб са правоверните БКП! Обслужващия персонал на БКП е на власт!
67
4
 
8
 
! Отговори
тиквите в бостана! преди 11 години
След влизането на Тиквата в голямата политика, има ли значение вече кой какво приказва и какво прави?
66
2
 
8
 
! Отговори
ДЕФЕКТА преди 11 години
Нека си говорят на родния език ,ама да приемат закони защитаващи работниците и хората ,а не отварящи вратички за измами и недомислици.
65
1
 
10
 
! Отговори
gugu преди 11 години
Пундек 73, пише се ФИЛОСОФ бре ***!
64
2
 
6
 
! Отговори
scenic преди 11 години
Корнезов е 1- доставя ми невероятно удоволствие да го слушам ...
63
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бг политиците са проекция на редовият бугарин.А именно -диви ***.Това е над 90% от електората.Не случайно банкянският ви е шеф!*** шунка не яде,тя помия си иска.И няма нужда да си филосов или филолог за да разбереш това.
62
0
 
17
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 11 години
Грешките в речта на тв-виповете е следствие не от съобразяването им с каквото и да е, а от тяхното невежество, незнание, неграмотност, необразованост. К'во, що, щот', кът', докът', къдет' (вместо който/когото), кръщанета, ше видиме, ше платиме, ше помислиме, ше дадеме, ше дойдеме, все правоговорни бисери на ББ, сред които блещят и доста стилистични абсурди - набълкулали (с кредити), шменти-капели, мирише на джибри - това не е от съобразителност, а чиста простотия. Воглаве с премиера.
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Политици уууууууу селяни разсипахти държаватъ.