Депутатите хвърлят цигарите в името на закона

Народните избраници ще пушат навън, някои минават на електронни цигари
1 юни 2012 09:37,
179
Депутатите хвърлят цигарите в името на закона
Снимка: Reuters

Депутатите от различни парламентарни групи смятат да се съобразяват със забраната за тютюнопушене, която влиза в сила от днес. Някои ще прибегнат до електронни цигари, а други виждат в това добър шанс да намалят пушенето, показа анкета на БТА. 

В парламента, както и в сградата на пл. "Княз Александър Първи" вече няма да има тютюнев дим. Досега в Народното събрание депутати и журналисти припалваха по цигара в пресцентъра, на втория етаж. От днес обаче това няма да се случва. 

 Снежана Дукова от ГЕРБ е сред тези, които виждат в ограничението възможност да запалва по-рядко. Тя признава, че не може да откаже цигарите и ще се опита да се въздържа от пушенето на работното си място.

Намеренията й са да пуши основно вкъщи. Все пак Дукова смята, че забраната е добра мярка. Колегата й Димитър Лазаров пък каза, че е отказал цигарите преди повече от пет месеца. 

Ще спазвам забраната, обещава Петър Мутафчиев от Коалиция за България.Той вече е успял да намали цигарите до 2-3 дневно, въпреки че преди години е стигал до 3 кутии. 

Депутатът одобрява закона, с който се забранява напълно тютюнопушенето у нас в закрити помещения и на някои открити места. След като пречи на здравето на непушачите, значи е добро, разсъждава Мутафчиев. Така че никога не бих си позволи оттук нататък да наруша такава забрана, казва той и се надява, че това ще му помогне да стане непушач. 

Ваньо Шарков от Синята коалиция също беше категоричен, че ще спазва ограничението и ще пуши на определените за това места. Студът няма да бъде пречка да излиза навън, за да се "отдаде" на навика си, убеден е депутатът. Шарков не вижда вариант да смени истинските цигари с електронен еквивалент. 

Венцислав Лаков от "Атака" обаче вижда алтернатива в електронната цигара. Той вече има две такива устройства. Лаков ще спазва забраната, но я смята за недомислено решение, за да се харесаме на Брюксел. Националистът се опасява, че ограничението ще удари бизнеса на собствениците на заведения, тъй като ще имат по-малко клиенти. 

Пред журналисти председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова коментира, че очаква положителни резултати до края на годината от забраната за тютюнопушене. Забраната ще намали повече от 25 заболявания у нас. Тя смята, че парламентът като законодателен орган трябва да даде пример и се надява, че депутатите ще спазват стриктно забраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
2
 
! Отговори
до Общинар от 113 преди 11 години
Мое да съм *** или *** но спазвам законите в страната която живея а един *** като теб които ако е наистина общинар и проагандира за неспазването на законите , трябва Азатвор!
116
2
 
6
 
! Отговори
боян преди 11 години
тази полемика е напълно излишна бе, хора...в Германия няма нито едно заведение, в което се пуши. който иска - излиза отпред на улицата и пали. нито заведенията са празни, нито пушачите са намалели. кво толкова се пенявите за глупости не мога да разбера. който иска да пуши - да си пуши на воля. аз също съм пушач, но подкрепям на 100% забраната. още повече, че вече на спокойствие можем да отидем с жена ми и двегодишната ни дъщеря да се нахраним в ресторант, без да смърди на ***...
115
4
 
8
 
! Отговори
до 128 преди 11 години
Аз за разлика от теб съм си на мястото - на място, което е било разрешено да се пуши, съответно при твоето решение да отидеш там си длъжен да се съобразяваш с мен. В противен случай да си търсил място за непушачи. Елементарно е, ама твоя мозък понеже е изпълнен със злоба не може да осъзнае няколко елементарни положения...
114
2
 
8
 
! Отговори
непушач преди 11 години
Забраната не най-големия проблем на българите. По-важното е целта на тази забрана - да се отклони вниманието на народа от мизерията, в която живеем. Да се забранява е лесно, а какви са ни правата - да мълчим и да тънем в блатото!
113
4
 
2
 
! Отговори
до 129 преди 11 години
Само това ли успя да измислиш? Пак ли за газовете , комините и пингвините се хвана. За ЕВРО 5 чувал ли си, но ако кажат че е време на всякъде автомобилите в БГ да са с Евро 5 , ти пръв ще скочиш че е дискриминация и че не можеш да слезеш от 20 годишната си вектра. Както и да е , поне 1 отрова по малко
112
2
 
5
 
! Отговори
Общинар преди 11 години
Това изказване за Африка е толкова глупаво и просташко , разбираме за нивото на грамотност и възпатние на 113 или какъв беше , но както казАХ -- ЗА СМЕТКА НА ТОВА ПЪК Е НЕПУШАЧ!!!
111
3
 
5
 
! Отговори
до 125 преди 11 години
прав си, ще дишаш с пълни дробове изгорелите газове на 50 годишните таралясници, да ти е честито!
110
5
 
5
 
! Отговори
до 117 преди 11 години
Прав е бил наистина. Само комплексари като тебе останаха. Защо АЗ да се съобразявам а не ти? С какво си повече от мене че аз да ти права евала за цигарите ти?
109
8
 
5
 
! Отговори
ДО 113 преди 11 години
"Кат ви кефи да си пушите, ходете в Африка. Деееа и маймуните деееа. Цял свят спира цигарите, ама наще не наопаки, пък и нали не партията майка го е казал, значи можем да плюеме и да се правиме на много големи. Вие сте едни смърдящи на цигари негроидо-комунисти с лек *** оттенък. "Много си прав, дори ориенталците забраниха да се пуши на обществени места.
108
5
 
3
 
! Отговори
до 117 преди 11 години
Прав си , от днеска няма да се вра там където се пуши. И на спирките няма да ме опушват и в сладрарниците и в ресторантите. Прав си , вече ще ходя на всякъде и ще ми е кеф е не смърдя
107
1
 
4
 
! Отговори
до 94 преди 11 години
за котка не съм чел да е изяла човек, но прочетох в друг новинарски сайт, че "гарвани нападат хора в центъра на София"абе, тия софиянци какво правят, че животинския свят се опълчва срещу тях?! :D
106
6
 
3
 
! Отговори
Запрян преди 11 години
И защо да не си ходя на гей-паради ? Там поне не ми пушат други неща ми правят ! По добре хомо отколкото пушач !
105
2
 
5
 
! Отговори
до 116 преди 11 години
Ми няма, щото фалираха, лузър, фалираха щото никой не ги посещава. Което всъщност ме сеща, че миналата година по едно време имаше заведения за непушачи, ама бяха празни, та на въпроса - къде бяхте вие да им пълните оборота, а? къде бяхте вие, непушачите?
104
3
 
6
 
! Отговори
AHA преди 11 години
Еврейските сионисти от брюксел са диктатори.Утре ще ни кажат кога,къде и как да се храним.Народите мълчат като ***,подчиняват защото ги е страх.Този страх ни погубва и ни превръща в роби.Постоянно пишат за убийства,войни,криза за да ни плашат и държат в подчение,а всящност всичко е вятър,игра на думи,психологически шок и смачкване на нашето его
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този закон ще генерира безработица, но по е важно здравето. Тези, които са били обвързани финансово с тютюнопушенето да си намерят друга ниша.
102
1
 
3
 
! Отговори
Общинар преди 11 години
не си прави илюзията , че толкова лесно!!
101
6
 
6
 
! Отговори
Запрян преди 11 години
До ДЕФ - толкова ли сте *** бе хора??? Пушенето не се забранява, заради самите вас - пушете си, то се забранява да не тровите ДРУГИТЕ!!! Захарта е вредна ок - ще я ям ако искам, но не съм длъжен да ми пуфтиш със смрадливата си уста насреща ми.Пушачите са банда *** - егоисти!
100
4
 
7
 
! Отговори
до 113 преди 11 години
на тебе като не ти е кеф да се пуши около теб не ходи там, където не се пуши. никой не е длъжен да се съобразява с тебе, само защото ти си решил, че трябва да се навреш точно там, където ти е най-неприятно да седиш, та после да можеш да злобееш на воля. аман от некадърници. прав беше един приятел, който като емигрира каза, че тук ще останат само комплексари и некадърници.
99
1
 
5
 
! Отговори
Общинар преди 11 години
Забелязах , че на "Мислещ"-ят мисленето не му е силна страна и не му се отдава много да не кажа хич , но за сметка на това пък е непушач.
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахахахахххахахахахах - всичко тук е такъв смях, дори и коментарите.Да видим сега кой ще ходи по дискотеки, барове, като всичко това може да се прави по домовете на хората. Пичовек, кого ще сваляте? Отличничките, които пият количка? Кой ще налива пари в заведенията с висока надценка.Хубавото е, че аз например, вече ще обядвам за по-малко време и по-евтино - няма да пия сок и/или кафенце.Ще се усети ползата от тази забрана, та да видим след 1 година дали е била добра идея.