Павлова иска задължителна застраховка на частните сгради

"Както се грижим за колата, така да се грижим и за дома"
Обновена: 2 юни 2012 12:31 | 2 юни 2012 12:31,
556
Павлова иска задължителна застраховка на частните сгради
Лиляна Павлова Снимка: БТА

Трябва да бъде въведена задължителната застраховка и за сградите частна собственост. Това заяви министърът на регионалното строителство и благоустройство Лиляна Павлова пред Дарик радио. Тя подчерта, че това е личното й мнение, но уточни, че идеята ще бъде обсъдена на следващо заседание на Министерски съвет. 

„Законът и в момента казва, за съжаление само за държавната и общинската собственост, това е задължително. Аз смятам, че всички сгради, независимо дали са частна или държавна собственост, трябва да имат задължителна застраховка”, каза тя.
 
„За колата правим и задължителната „Гражданска отговорност”, правим си и „Каско”, а за дома - това е посоката, както се грижим за колата си, така да се грижим и за дома”, заяви още Павлова. „Голямата тема според мен е, че сега вече всички осъзнаха защо е толкова важно и необходимо сградите да имат технически паспорт. Застраховка плюс технически паспорт са двете задължителни неща за всеки собственик в една сграда, независимо дали е къща или блок”, обясни министърът. 
 
Павлова отбеляза, че в България частната собственост е почти 98%. „Това го няма никъде в такъв размер. Няма нищо лошо, но след като сме частни собственици трябва да се грижим за своята собственост, движима или недвижима”, уточни тя. 
 
„Аз бих подкрепила с колегите да вземем това решение. Защото ние не трябва да се интересуваме само вътре какво се случва в нашия дом, а трябва да знаем какво се случва с покрива, с общите части”, изтъкна Павлова.
 
В последните дни застраховането на сградите стана тема на редица дебати след силното земетресение от 22 май в Пернишко. Трусът беше усетен на територията на цялата страна, а в района на епицентъра в следващите дни бяха регистрирани десетки по-слаби трусове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


556
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
453
0
 
2
 
! Отговори
/m преди 11 години
Това страшилище е колкото дебело, толкова и глупаво. Отговорност за качеството на строежа носят тези, които са се подписали за издаването на акт 16. Всички главни архитекти на прокурор!
452
0
 
2
 
! Отговори
За ЧОВЕК, НИКОЛАЙ СТ преди 11 години
ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е НЕПРИКОСНОВЕННА.КАК СИ ПОЗВОЛЯВА ДЪРЖАВАТА ДА НАРУШАВА КОНСТИТУЦИЯТА !!! ДА ВЛИЗА И РУШИ ДОМА НА ЧОВЕК, ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА С ДОМА НА ЧОВЕК И ДА ОТРИЧА СОБСТВЕНОСТТА.КОРУПЦИЯТА Е В ПРАВО ПО МИСЛЕНЕ И ЗАКОН. ПЛАЩАМЕ ЗА УСЛУГИ, НАРЕЖДАНИЯ И ТОРМОЗ.
451
0
 
1
 
! Отговори
Чочо преди 11 години
Тази *** Павлова да си взема парцалите и обратно на село..... Не искам акъл то ***, който е чоплил *** с клечка, по времето, когато аз съм учил латински...
450
0
 
2
 
! Отговори
outsider преди 11 години
В България да дадеш пари на застраховател е все едно да ги хвърлиш на вятъра. И сега в Перник има застраховани сгради, но застрахованите не получиха и една стотинка. Държавата първо трябва да създаде гаранции, че застрахователите ще си изпълняват договорите. А не просто да иска задължителни застраховки.
449
0
 
1
 
! Отговори
kfjdhfhjg преди 11 години
taia gat ,debela da si hodi.
448
0
 
0
 
! Отговори
бай Еротоман преди 11 години
Тая "талпа" (терминът си е неин) ме възбужда.
447
0
 
0
 
! Отговори
Evto преди 11 години
За панелките запомнете - преди да се появи оборотен жилищен фонд в прилично големи размери, и дума не може да става за укрепване - това е само прах в очите.
446
0
 
0
 
! Отговори
Evto преди 11 години
2. По-добре е сградите да не падат, а да се поддържат, укрепват и ремонтират. Това става не със застраховки, а с разработка на свестни и добре измислени програми(нито една подобна не е измислена и предложена за обсъждане у нас), както и данъци, които отиват във фондове за поддръжка(но парите остават собственост на етажните собствености и могат да се използват от тях, без обществени поръчки, без корупционни схеми)Примерно, за конструктивното укрепване на панелките, може да има допълнителни дан
445
0
 
0
 
! Отговори
Evto преди 11 години
Задължителното застраховане на лична собственост е пълен абсурд и глупост и няма нищо общо със застраховката Гражданска Отговорност. Това е пореден опит за прибиране на още пари от бедния народ, както и косвен начин за отнемане на частната собственост в България. Ето някои факти:1.При съборени сгради, повечето от живущите не оцеляват. Кой ще обезщетаваш в паднала сграда?!?
444
0
 
6
 
! Отговори
Чук преди 11 години
Трябвало да се грижим за частната си собственост - как - като плащаме застраховки при мутрите. Супер, измислиха как да ни бъркнат отново в джобовете в интерес на олигархията и престъпниците! А за какво г-да управници ви плащаме данък сгради??? За да го крадете ли? Дали не сте изтрещяли дотолкова, за да мислите, че всички българи са олиго.рени като вашите избиратели?
443
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Яйцата поевтиняха с 20% през миналия месец Кога е по добре сега или през периода на мрачният комунизъм. Извода е СЕГА
442
0
 
3
 
! Отговори
f2 преди 11 години
аз пък искам за продажни и некомпетентни политици задължително е....не и бой (ама колкото могат да носят и малко повече). Тези хора винаги ме карат да се сещам за Христо Смирненски и неговата приказка за стълбата!
441
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лиленце,марш веднага в 1-ви клас да се образоваш.що е то ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ и как собственика може да се разпорежда с нея ,а не да го задължавате.
440
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За европейски заплати ще почакате, работете като европейци, а тогава може да ви увеличим заплатите. Сега първо ще се научите да плащате, ако нямате- продавайте. Ако не можете - измирайте. Тук, на ваше място ще дойдат от Турция. По рано е било тук турско и пак ще стане. Разбрахте ли заспали и мързеливи българи.
439
2
 
6
 
! Отговори
ББ преди 11 години
Тая *** болна ъкъл има ли?
438
3
 
5
 
! Отговори
до 4000 лв преди 11 години
4000 отзад да ти вкарат. Майка ми и баща ми 40г работиха и се пенсионираха с по 270лв пенсии. Работиха и при социализма и капитализма и нямат и един ден да са били на социални помощи. Хора като тях работиха постоянно за да могат *** като теб да учат безплатно. *** ***!!!
437
2
 
10
 
! Отговори
123 преди 11 години
Мамка ви изродска и през турското робство не са били такива данъци и такава алчност. Направете заплатите европейски пък тогава ни карайте да се застраховаме като в Европа!!!! Всичките политици сте за въжето!
436
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До всички българи, ако не ви харесва сега за застраховките, напуснете България. Аз съм за това да стане задължителна и да е от 3000 до 5000 лв. годишно на малък апартамент от 60 кв.м. Тогава ще се оправите. Ако не ви харесва- вън или бедните да умират, то и без това няма полза от тях. Никой не е длъжен да им плаща. Ако не ви харесва можете и да си продадете жилищата. Чакам да си купя.
435
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
opa stana qsno 4e tiiq ne rabotqt za naroda a za mafiqta
434
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Долни ***, за 60 години вие разграбихте България, добре е, че нашите от ГЕРБ ще оправят всичко. Да стане задължителна застраховката. В Германия какви са данъците, защо да не ги въведат и тук. Всички могат да плащат, няма такива които да не могат. Аз получавам 4000лв. и мога спокойно да си застраховам жилището. Не ме интересува вие колко вземате, длъжни сте. Както аз мога, ще можете и вие.