"Крайно време е гласът на хората да се чува, а не да се купува"

От "България за гражданите" искат промени в изборното законодателство
3 юни 2012 18:12, Елка Василева
332
"Крайно време е гласът на хората да се чува, а не да се купува"
Меглена Кунева. Снимка: архив, Булфото

“Крайно време е гласът на хората да се чува, а нe да се купува”. Това каза председателят на Сдружение “България на гражданите” Меглена Кунева на пресконференция: “За честни избори – промени в изборното законодателство”.

Кунева представи три предложения за промени в изборното законодателство: изчистване на мъртвите души от избирателните списъци, въвеждане на електронно гласуване и назначаването на професионална и постоянно действаща изборна администрация.

“Слагаме начало на консултации, разговори и обсъждания за следващите избори. Когато и да са те, изборите трябва да бъдат организирани и проведени така, че да сме сигурни, че нашият глас не се купува”, коментира Кунева.

Тя припомни, че последните избори са били свързани с най-много нарушения и фалшификации, което е констатирано и в докладите на ОССЕ и на Държавния департамент на САЩ. “Отговорността е на правителството, но ние ще упражняваме открит, граждански и ясен натиск”, категорична бе Кунева.

“1 200 000 са “мъртвите души” в избирателните списъци. Предвид населението на България това е стряскащо и разклаща легитимността на избраните”, коментира Христо Ангеличин от “България на гражданите”.

Той обясни, че проблемът може да се реши чрез т.нар. активна регистрация. Около година преди изборите ГРАО трябва да изпраща писма до 7-те милиона избиратели за активна регистрация. Очакванията на Ангеличин са, че около 2 милиона души ще участват в нея, а останалите могат да бъдат дописвани в изборния ден. Така след 3-4 години ще имаме съвсем нови списъци, без мъртвите души, обясни той.

От сдружението обаче допуснат, че може би някои от парламентарните сили имат интерес мъртвите души да останат в списъците.

Меглена Кунева обяви, че “България на гражданите” е за електронно гласуване, което ще позволи много по-широко участие на младите хора, на българите в чужбина и на хората с увреждания. Като аргумент в подкрепа на електронното гласуване Мария Дивизиева, мениджър на кандидат-президентската кампания на Меглена Кунева, отбеляза, че при последното преброяване на населението, над 40 на сто от хората са се включили през интернет.

“Изборите в България се печелят от тези, които броят бюлетините, а не от тези, които гласуват. Над 24 часа продължи изборният ден, имаше опашки, членове на комисиите, които се прибираха с бюлетините и документацията вкъщи, имаше хора лаици и непрофесионалисти, не може партийно оцветени хора да работят в изборната администрация”. Така Христо Ангеличин мотивира и третото предложение за промяна в изборното законодателство, която предвижда назначаването от президента на постоянно действаща професионална изборна администрация.

От “България на гражданите” обявиха, че предложенията им ще бъдат поставени на дебат в интернет, на кръгла маса с експерти, а финалният им вариант ще бъдат адресирани до президента Росен Плевнелиев.

“Да дадем шанс на президента да се докаже”, посочи Меглена Кунева като припомни, че между първия и втория тур на изборите Плевнелиев е припознал на 95% нейната предизборна програма. “Ще му дадем шанс да изпълни това, което е заявил”, допълни Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цъкнете върху линка по долу или направете копи после пейст и ще видите Истината за Пръмовицаприятно четене.toross.blog.bg/politika/2011/06/17/meglena-kuneva-prymova-i-gabonskata-afera-ds-pari-plaj-slync.767028
255
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вече не можем да и гледаме противната мошеническа мутра на другарката Пръмова -виж специалист по горите нали така беше Крадло всички ти знаем далаверите от преди нима мислиш че вече някои ти вярва ..
254
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали знаете, че Кунева е всъщност Пръмова, снаха на червеното величие Иван Пръмов.Може би сте чували и за добре потулената Габонска афера, в която мухлата е участвала. И други добре покрити машинации.Много внимавайте, хора. Лековерни сте. Избирате всичко, що ви се чини ново и неопетнено, но и в тоя случай не е така.Елементарна аритметика: Избори 2013: ако вкарате Пръмова, червените мутри на Серго и Гоце ведно с ортаците си-башибозуци и горната *** ще сформират нова Тройна коалиция. Мислете.
253
0
 
5
 
! Отговори
социолог преди 11 години
Изчакайте още малко и след Кунева идва Жорж Ганчев. Той също ще обяснява ,че народа трябва да се чува, но отзат надзърта партийния "инженер"БСП-ДС . Само , че има една подробност сега сме 2012 г. и хората не се потдават на манипулации.
252
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до номер 300... говориш глупости господине..и не подценявай българина като цяло..всеки има глава на раменете си и има някакво мнение през годините за тазо особа..и не ми говори за партии ако обичаш
251
0
 
2
 
! Отговори
Didi преди 11 години
И понеже е голяма заплаха има нужда да си плаща за хвалебствени статии за нейна милост,за повечето дори не е нужно да се бръкне,нали са нейни хора Иво,оттам и Донев....ай сиктир,заплаха....Мишки крадливи...тия вафли сме ги яли
250
9
 
2
 
! Отговори
Ванко преди 11 години
До 296. Емо, не я оплюва просто народът. Оплюват я ангажираните с това служители на ДСБ, ГЕРБ, БСП и Атака. Кунева е заплаха за всички тях. Колкото до хората, вече зависи дали ще се хванат на тази планина от помия, която се изсипва срещу нея. Но по принцип си прав. Много често когато някой е оплюван, той е заплаха за бездарното политическо статукво на БГ. Такъв е случая и с Меглена Кунева
249
2
 
6
 
! Отговори
Ясна ми е преди 11 години
Освен това за 'купуването' на гласове: това е лицемерен рев!По същество всички избори са 'купуване' на избирателни гласове...Да, не веднага с пари в брой, а индиректно чрез бъдещи обещания и ползи!Ако БСП агитира пенсионери да гласуват за тях, щото щяло да има увеличение на пенсиите или безплатно нещо си, това не е ли 'купуване' на гласове с отложено плащане?!За мен престъпното е когато купуването става с държавни, общи пари.Примерно: ще вземем заеми за да вдигнем пенсиите!А после кой ще ги връща?!Оказва се че цялото общество плаща на една партия да си купува избиратели 'на едро'!
248
2
 
7
 
! Отговори
Ясна ми е преди 11 години
Кунева е проект на БСП :)Те това го могат: непрекъснато създават някакви 'алтернативи', мутанти и ментета, които да разсеят опозицията против цървената мафия!Яне на последните избори, 'генералската партия' при предишните и т.н.. Кунева беше сред управляващите, беше комисар за потребителските права в ЕС.Какво направи, примерно, срещо безобразията на мобилните оператори, на ЕРП, с/у банковите комис. за такси към държавата и т.н?!НИЩО!
247
1
 
7
 
! Отговори
Манго и Айше преди 11 години
Браво *** другарко. Ти имаш право да се продаваш на разни банки , а ние сиромашията да не можем.
246
13
 
9
 
! Отговори
Емо преди 11 години
Кунева, много те плюят! Значи си кадърна- В България всичко кадърно се оплюва. Просташки народ - слаба държава
245
5
 
4
 
! Отговори
до 266 преди 11 години
Докато има *** "лимонади" като теб, ще ни "управляват калинки" като Калина и още безброй знайни и незнайни млади насекоми ,докопали се за "заслуги" до властта.Ако истинските демокрации се отнасяха с подобно презрение съм Мадлин Олбрайт, Ангела Меркел, Хилъри Клинтън, Кондолиза Райс щяха да заприличат на оглозганата ни родина.Дано има читави избиратели за които възрастта не е порок, а предимство.
244
10
 
8
 
! Отговори
Петя преди 11 години
Кунева е единствената алтернатива за следващите парламентарни избори. Само тя от всички кандидати олицетворява опит, знания и стратегия. В Европа я оцениха високи - като еврокомисар - защо ние не можем??
243
4
 
11
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
Деца ще Ви припомня нещо, а вие сте достатъчно умни за да прецените. Навремето др. Пръмова се срамуваше от родния си баща защото беше буфосинхронист / все едно пее ама само си отваряше устата./ Гордееше се със свекър си др. Пръмов- секретар на ЦК на БКП. В днешно време вече г-жа Кунева се гордее с баща си и се срамува от свекър си. Е тя ли ще защитава интересите на народа.
242
4
 
9
 
! Отговори
edin_bulgarin преди 11 години
Така е Кунева, за това е крайно време, такива псведо-политици, като теб да напуснат политическия подиум на България, че дори и страната!! Тогава най-силно ще се чуе гласа на народа, който ще вика зад гърба ти по-бързо да се ометеш!!
241
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая па, къде и тя взе да се бута. Лошото е, че като знам как народа все чака новия спасител и вярва на всеки новопоявил се, като нищо ще се намърда във властта, тая червена к......
240
1
 
8
 
! Отговори
Pipistrella преди 11 години
А сега да видим дали Плевнелиев и Кунева не служат на един и същи олигархически кръг и дали Борисов няма да се окаже прецакан от клоуна с налудничавата усмивка, който до момента му служи безропотно.
239
0
 
1
 
! Отговори
Anonymous преди 11 години
Пфффффффффффффффф....................................!!!
238
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
alkoholi4ka mrasna e tazi
237
1
 
12
 
! Отговори
Антон преди 11 години
Куневааа,не разбра ли,че нов бардак със стари *** не се прави.