Кметицата на Перник няма причина да сочи с пръст държавата

Финансовото министерство превело на общината 200 хил. лв.
6 юни 2012 14:22,
25
Кметицата на Перник няма причина да сочи с пръст държавата
Дянков скастри кмета на Перник. Снимка: архив, БТА

Финансовото министерство е превело на общината в Перник нужните 200 000 лева, за да покрие задълженията си и да й бъдат разблокирани сметките, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков.  Преведените средства са от изравнителната субсидия за общината.

Вчера стана ясно, че две фирми са запорирали сметките на Община Перник и кметът Росица Янакиева поиска средства от държавата.  Местните власти изпаднаха в невъзможност да плащат на строителните фирми, които работят по възстановяването на общинските сгради след земетресението от 22 май, заради което част от фирмите спряха да извършват ремонти.

„Тази сутрин е факт при поискани 150 хиляди лева авансово, сме пратили 200 хиляди лева днес“, посочи Дянков.

„Кметицата няма абсолютно никакви причини да посочва с пръст към властта, трябва внимателно да действа и да спазва законите. Някак си в една част от общините, особено общини като Перник – и затова и са запорирани сметките – с години не са следвани данъчните закони. Знаете, че там финансовият инспекторат намери огромно количество грешки и от тази кметица, и от предишната“, заяви Дянков.

Той посочи, че в случая вместо кметицата на Перник няколко дни да говори по медиите как държавата трябва да даде пари авансово, е трябвало да напише един ред преди три дни, каквато е процедурата по закона за бюджета, и са щели да й ги пратят.

"С получените пари ще се разплатим частично с фирмите, след превод от Междуведомствената комисия ще ги
възстановим, защото те имат друго предназначение, съгласно приетия общински бюджет", съобщи по-късно Росица Янакиева. В общината в момента работят 44 строителни фирми.

Двама инженер-конструктори - доброволци от Белград, са предложили да изготвят безвъзмездно проекти в идейна фаза за най-тежко пострадалите сгради в Перник, съобщи кметът на Перник. Те ще работят най-напред по проект за възстановяване на Трета детска градина в града.

Днес 20 екипа конструктори и оценители работят по оценка на щетите на частния сграден фонд. Проверката на експерти от ДНСК на този етап е приключила, съобщи още Янакиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
4
 
! Отговори
petra преди 11 години
Румен Петков след Трайчо и Уорлик, ако ни отърве и от Дянков ще му кажем "браво"на изборите
18
4
 
4
 
! Отговори
Кметището преди 11 години
Кметицита да върне парите сх които е злоупотребила до сега за годините на кметството й!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** -страхотна дума.Бяхме я забравили,преди се употребяваше често,когато се налага.Сега се налага.НЕ ЛИ?
16
11
 
15
 
! Отговори
Голем Праз преди 11 години
Е дянков не ми е любимец но и не всичко е така, Пернишките сметки са запорирани от месеци, лъже кметицата, а има и мноооого пари да връща, пък сега се сетила че и трябват пари, пак елементарна червена постановка и пак без успех, сигурно само вестник дума и този сайт ще го отразят...
15
2
 
15
 
! Отговори
прозрачност преди 11 години
Най-добре е Дянков да не превежда никакви пари на общината. Да ги раздава директно на хората и фирмите, както предния път.
14
22
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те крадливите гербери на Сребърния фонд посегнаха, че на парите за бедствия и аварии ли ще простят! Крадат мръсниците като за последно! Надминаха Етем!
13
24
 
17
 
! Отговори
БСП-анализатор преди 11 години
Другари, за всичко са виновни Б.Борисов и Цветанов. Трябваше да предупредят кметицата ,че ще има земетресение и може да и потрябват пари , да не ги краде всичките. А сега какво стана трябва да се мъчи да обяснява по телевизията. Но тя не е виновна нали на Позитано 20 я обучавахме, но това със земетресението не сме го учили в АОНСОТО.
12
9
 
18
 
! Отговори
преди 11 години
Ей Дянков ти да не мислиш, че фирмите работят без пари. Hямаш ли един телефон да ти купя да се обадиш има ли проблеми няма ли иначе си много загрижен за хората.
11
6
 
13
 
! Отговори
коя е истината? преди 11 години
Други медии съобщиха, че сметките на общината са блокирани, заради стари задължения .
10
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След това изказване на Дянков вече знам, че няма гербер без ментални отклонения! Факт!
9
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама то било тази сутрин превеждането на парите:)))))) Дянков! Простако герберски! Кметицата го казва това от два дни:))) Много прости сте герберите! Аз мисля, че вчера е по-рано от днес например! Егати просташкото правителство!
8
9
 
18
 
! Отговори
кметица на Перник преди 11 години
Другари аз се подведох по др. Ковачки. Той ми каза кради си спокойно, и аз имах да давам 16 000 000 лв. открадното ДДС, но видя висшия съдия др.Пенгезов ме оправда и сега нямам да връщам нищо. Когато го закъсаш обади му се.
7
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пернишката кметица? Онази ли, дето въпреки няколкото пластични операции има множество прилики с багер, а долната и челюст кара Конан варварина да зеленее от завист? Тая трагикомична фигура ли? Само като я видя и си викам: Е тая ако не е пернишка мома не знам к`ва е. Идеала за пернишка девица - с мутра печена от слънцето, и брулена от ветровете, мутра появила се сякаш в резултат на милиони години ерозия, с туловище сякаш изпълзяло от най дълбоките минни забои, в търсене на мъст и кръв...
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи днес е пратил парите ама фирмите спрели работа вчера е кой е виновен.
5
2
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Всичко е пари приятел, то българите не искат да направят проект безвъзмездно ти за американците питаш. Капитализъм е все пак нали се учим от САЩ.
4
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички съчувстваме на перничани за сполетялото ги бедствие, но нека кметицата не си прави криви сметки, държавата да й оправя бакиите от преди това.
3
34
 
15
 
! Отговори
кмета на нета преди 11 години
Да им е честита на перничани дебелата комунистическа ***. опа кметица! да ги лъже с кеф и да са мнооого щастливи и пак червени *** да избират! това им се случва когато ковачки им превежда по 40 лева по картите за глас за бсп! с тея 40 лева да се оправят!честито
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
oneq kalafi pak da ne si zastrahovat baraklivite kashti, pak posle pak da revat na danakoplateca da im plashta ...made iin bg
1
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що от Белград ще помагат безвъзмездно? Къде са нашите братя американците или те не знаят,че са ни братя ?