НС изпълни заръката и отхвърли "кариерните бонуси"

Ковачева: Ще се търси вариант членовете на ВСС да бъдат стимулирани
27 юни 2012 12:32,
14
НС изпълни заръката и отхвърли "кариерните бонуси"
Диана Ковачева ще търси начин членовете на ВСС да бъдат стимулирани. Снимка: архив, Булфото

Очаквано парламентът отхвърли двата оспорени от президента текста от промените в Закона за съдебната власт, които се отнасяха до т.нар. кариерни бонуси.

Депутатите отхвърлиха последните промени в закона, според които изборните членове на Висшия съдебен съвет и инспекторите към ВСС могат да бъдат назначени на длъжност съдия, прокурор или следовател, с една
степен по-висока от заеманата преди избора им.

Така остават в сила сегашните разпоредби, според които след приключване на мандата си магистратите ще бъдат възстановявани на същата длъжност в съдебната система, която са заемали, преди да влязат в съвета.

Червеният депутат Любен Корнезов видя в поправките, че ставало въпрос за „службогонци“ и призова правосъдния министър да каже пред депутатите своето отношение към така наречените кариерни бонуси.

"Госпожо министър, нали вие писахте, после Министерският съвет, гласувани, после вето...", припомни дългия път на "кариерните бонуси" червеният депутат.

В отговор правосъдният министър Диана Ковачева заяви, че предложението е дошло от магистрати, "според чието мнение на практика невъзможността да имат кариерно развитие демотивира активните магистрати да кандидатстват, да бъдат номинирани и да станат членове на ВСС".

Още по темата

"Смятам, че членовете на ВСС не заслужават да бъдат блокирани в кариернто си развитие и аз не бих го нарекла бонус. Мисля, че трябва да се продължи да се търси вариант, при който членовете на ВСС да бъдат стимулирани, да бъдат мотивирани и на практика да привлечем по-активни хора", заяви Ковачева, като обеща нови текстове наесен.

Мая Манолова от Коалиция за България пък посочи, че приетите текстове са по-добри от действащите в момента.

Според нея преминаваме към по-лоша система, защото магистратите могат да растат не с една, а с повече степени. Тя цитира сега действащия текст, според който магистратът се възстановява на степен не по-ниска от досегашната.

Павел Шопов от "Атака", каза че и ветото, и това повторно гласуване е безсмислено. Според него предложението на ГЕРБ е целяло да се "напазарува" сегашния ВСС, така че той да "изпълнява поръчките" на управляващите.

Според Христо Бисеров от ДПС първото президентско вето ще се запомни като поръчано. Мотивите на управляващите за това вето са били да се даде отдушник за негодуванието срещу бонусите.

"С поправката се целеше създаване на механизъм за влияние върху членовете на сегашния ВСС", каза Бисеров.

Иван Костов от Синята коалиция заяви, че не трябва да се дават бонуси на хора, приели да извършват обществена дейност.

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху час от Закона за съдебната власт, след като ден по-рано това му беше препоръчано от премиера Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво, послушковци, изиграха го все едно, че наистина са мислили като са го писали, пък и след товаако режисьоре не беше се обаждал из публичното пространство кога да се подава вето и кога да се гласува по подходящия начин, можеше и да изглежда леко по-правдоподобно
9
8
 
33
 
! Отговори
pich преди 11 години
evala neka ses guschat
8
8
 
42
 
! Отговори
qwer преди 11 години
Какви стимуланти бе,все едно убиец да бъде награден за садистичност с пускане на свобода.Та съдии и прокурори са тези от където тръгва корупцията,тези които не се притесняват да искат вече шестцифрени суми от клиентите си. Най-добрата награда за тези *** на Първанов е затвор за всеки над 20 год.за разпространяване и узаконяване на корупцията.
7
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е това е то почнаха да щавят и държавата нашите престъпници магистрати. Кажете как да си възпитавам детето след като всеки богат престъпник е невинен.
6
8
 
37
 
! Отговори
Ха ха хааааа преди 11 години
Те престъпниците ги стимулират достатъчно защо и ние трябва да ги стимулираме след всичко това което се случва в Българските съдилища. Отвратил съм се от родната правосъдна система!!!
5
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бг не е парламентарна репувлика а е Боковата губерния.СРАМ!!!Роби сте били не само 500години.И сега пак сте роби.Но простият и неграмотен човек може да е само едно-РОБ.
4
9
 
36
 
! Отговори
askhole преди 11 години
Сега депутатите, които внесоха този срамен закон за стимулиране на престъпниците, които нямат и грам етика и са социално слаби, ще трява май да им върнат рушветите, които взеха под масата, за да им напишат специален закон. Няма такова езочие и не мога да си го обясня по друг начин, освен с рушвети - същият ВСС, който плашеше Дянков с бойкот, ако не си получат бонусите и премиите на фона на тежка криза...
3
8
 
37
 
! Отговори
pixie преди 11 години
Че защо изобщо трябва да бъдат стимулирани?! Самият факт,че са на работа трябва достатъчно да ги стимулира. И аз си върша работата,че и отгоре, ама никой не ме стимулира. В държавата има достатъчно безработни, които сигурно могат да им вършат работата, едва ли е толкова трудна. Незаменими хора няма.
2
8
 
40
 
! Отговори
vesko преди 11 години
Те се стимулират сами.
1
8
 
42
 
! Отговори
бай иван преди 11 години
само те ли са хора. Ето това харесвам на нашата татковина, дават бонуси и повишение на тези които пускат престъпниците, а тези които наистина вършат някаква работа взимаг заплата съизмерима с тази в Сомалия