Опозицията на нож за скока на тока. Добрев офейка

Едни искат компенсации за бедните, а други – Бойко Борисов да им обясни
29 юни 2012 13:00,
526
Опозицията на нож за скока на тока. Добрев офейка
Добрев избяга от журналистите. Снимка: Impact Press Group

Цялата парламентарна опозиция настръхна срещу решението на ДКЕВР за поскъпване с 13% на цената на тока от 1 юли.

"Коалиция за България" поиска незабавни компенсации на доходите на най-уязвимите групи български граждани.

Левият Ангел Найденов посочи, че поскъпването на електроенергията е поредната изненада на управляващите, която вещае и поредния тежък удар върху доходите на хората и стандарта им на живот.

"Това повишение очевидно става с мълчаливото съгласие на правителството, но защо не се казва нищо за компенсации", попита той.

Още по темата

Бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров пък се зачуди откъде изведнъж е изскочила "зелената добавка", след като до днес прогнозата на ДКЕВР е била за 10% увеличение на тока.

"Откъде се появиха тези 3 процента отгоре, нямаше ли я до вчера тази добавка. Някой е наредил тази нова цена", коментира той.

Според депутата причината за повишението на цената на електроенергията е, че управляващите дълго време са задържали цената й, с което са вкарали в несъстоятелност НЕК, и понеже сега НЕК е в изключително тежка финансова ситуация, тежестта трябва да се прехвърли върху всички българи и върху бизнеса.

От "Атака" също възразиха остро срещу увеличаването на цените на тока.

"Такива решения трябва да се оповестяват от премиера Бойко Борисов, а да не се крие зад председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев", каза депутатът Десислав Чуколов.

По думите му какво ще се случи в България зависи от Бойко Борисов и затова той трябва да идва в парламента и да информира българското общество.

Доскорошният лидер на СДС и председател на икономическата комисия Мартин Димитров прогнозира, че ако държавният регулатор не предприеме адекватни мерки за контрол на скока на тока, ще имаме още лоши новини за по-висока цена на електричеството.

Според него обаче виновник за днешната лоша новина за потребителите е предходното управление, подписало договорите за изкупуване на зелена енергия.

Вината на ГЕРБ пък била, че бавно се опитали да сложат ред в този сектор.

Веднага след тирадите в пленарна зала журналистите опитаха да спрат ресорния министър Делян Добрев, който да отговори на въпросите им, а и на тези, зададени от опозицията в НС.

Добрев обаче ги финтира и влезе в служебната стая на зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов, който е от ГЕРБ.

Журналистите застанаха чинно на входа на кабинета, въпреки че бяха предупредени, че министърът няма да отговаря на въпросите им.

Въпреки неотстъпчивостта на медиите да освободят входа на кабинета отново беше обяснено, че министърът не е нито в този кабинет, нито в кабинета на председателя Цецка Цачева, който е съседен. Делян Добрев вече бил дори в Министерския съвет.

Единствено зам.-председателят на икономическата комисия в парламента Диан Червенкондев застана пред микрофоните и оправда поскъпването на тока като неизбежен ход.

По думите му поскъпването се определя по методики на база реалните разходи, реално включените мощности на нова зелена енергия.

"Така че това, което е направено, беше неизбежно. Явно регулаторът така е преценил и ние днес научаваме тази новина. Сметките се правят от независимия регулатор, в последно време са включени нови мощности, които повишават и цената на тока",  категоричен бе Червенкондев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


526
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
18
 
! Отговори
ПЕВЕЦОТ преди 11 години
Вдигам процентите и ДИМ ДА МЕ НЯМА ....
15
2
 
36
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Що се криеш,бе,Добрев! Некадърник! Дори нямаш смелост да застанеш пред хората и да обясниш нещо! Еми какво ще обясниш,като не си в час! Всички сте такива и е време да се измитате! Такова чудо некадърно и безхаберно като правителството на ГЕРБ, досега е нямало! У-у-у, махайте се!
14
1
 
22
 
! Отговори
не политически преди 11 години
най добее протеста дае пред министерски съвет в работен ден боко тиквата катое там
13
2
 
63
 
! Отговори
Информатор преди 11 години
НЕДЕЛЯ 10 ЧАСА ПРЕД ПАРЛАМЕНТА-НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ПРОТИВ БЕЗОБРАЗИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!!
12
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде форумци от Позитано - новина за вас! Почвайте да пишете минуси на ГЕРБ.
11
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стоейки пред мониторите само правим вятър на Боковите т***ш***ци. Излезте на улицата и изметете тази гнусна пасмина от управляващи. Какво губите - вече нищо?
10
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
излизайте на улицата хора!!! Всички дружно пред парламента
9
1
 
48
 
! Отговори
7 преди 11 години
и ТОЗИ Е КАТ ОНЗИ плевналиев ПУТИО маринкин
8
2
 
71
 
! Отговори
888 преди 11 години
Хора излизайте на улицата трябва да махнем тези продани *** от България.Не може да продължава това повече
7
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** и долни лъЖци това може да стане само в БГ
6
2
 
42
 
! Отговори
хитър петър преди 11 години
Ние Сме Овце !Бееее протест кога ще има с камъни и павета пред министерски съвет щот боико пак щесе прави на неразбрал
5
1
 
34
 
! Отговори
танкист преди 11 години
масончето отиде за инструктаж при амбража боко да му продуха шланга ,ч е нещо работата загрубя и от тука насетна на боко само от зад ше му влиза докато е в секса.
4
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като не са могли да изчислят 13% през април, сега да си подават оставките и да се махат от ръководните постове мизерници мръсни
3
3
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България няма опозиция! Но се надявам да е останал народ! Протести до оставка! След това, служебно правителство от експерти, никакви партии. Оставка!
2
40
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм да се увеличи с 20%. Така ще изкараме НЕК от несъстоятелност и ще имаме всички качествен ток и обслужване.
1
3
 
69
 
! Отговори
протест преди 11 години
Ние Сме Овце !Бееее протест кога ще има с камъни и павета пред министерски съвет щот боико пак щесе прави на неразбрал