Удължаването на мониторинга било толеранс за България

Докладът на ЕК е обективен, отчитат от правителството
18 юли 2012 21:52,
27
Удължаването на мониторинга било толеранс за България
Премиерът Бойко Борисов (вляво) и дясната му ръка Цветан Цветанов обвиниха Тройната коалиция за негативния доклад. Снимка: БТА

„Обективен доклад“ - това беше най-често чуваната фраза по време на пресконференцията в Министерския съвет с участието на вътрешния министър Цветан Цветанов, правосъдния Диана Ковачева, външния Николай Младенов и изненадващото включване на премиера Бойко Борисов.

По първоначална информация премиерът не трябваше да присъства на брифинга, но в последния момент променил намерението си.

Тримата министри и Борисов се обединиха около твърдението, че годината и половина, която остава до следващия доклад на Брюксел за България, е „толеранс“, за да може страната ни да изпълни предприетите реформи.

Още по темата

Премиерът изрази съжалението си от липса на политическа класа в България. Той припомни, че днес по време на заседанието на Министерския съвет, е поканил предишните управляващи да се включат в пресконференцията.

По думите на Борисов включването на бившия премиер Сергей Станишев и представители на предишното правителство би дало изключително положителен сигнал към европейските ни партньори.

Премиерът протегна за пореден път ръка и към Синята коалиция, наричайки ги „нашите партньори“.

Борисов определи като „странно искане“ вота на недоверие, който БСП и ДПС обявиха, че ще внесат. По думите му по този начин му се предоставя прекрасна трибуна, за да поговори за безобразията, които са правели предишните управляващи.

Премиерът на няколко пъти подчерта, че основна вина за негативните критики в доклада, който беше оповестен официално днес, носи правителството на Тройната коалиция. Като пример той даде Закона за амнистията, приет в края на мандата на Станишев през 2009 г.

По думите на Борисов този закон е позволил прекратяването на почти 500 дела за корупция. Премиерът не пропусна да напомни, че сегашният Висш съдебен съвет също е избран по време на управлението на предшествениците му.

Основните критики в Доклада на Европейска комисия за напредъка на България са свързани именно с пропуски в борбата с корупцията и работата на съдебната система.

Министър Цветанов от своя страна пък не пропусна да спомене кога е влязъл в сила мониторингът - през 2007 г., пак по време на управлението на Тройната коалиция.

По думите на вицепремиера това показва, че през този период е имало сериозен проблем в институциите, а от тогава правителството на ГЕРБ е успяло да реши много проблеми.

„След 2010 г. е започнала интензивната борба с организираната престъпност“, зачете Цветанов част от доклада.

Той все пак спомена, че има какво още да се направи в борбата с престъпността, но обясни, че „това не може да се свърши за една-две години“.

И Борисов и Цветанов отчетоха, че спора на вътрешния министър със съдия Мирослава Тодорова е оказал негативно влияние върху доклада от Брюксел. И двамата обаче категорично отхвърлиха твърдението, че има намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната.

Правосъдният министър Диана Ковачева пък обясни, че реформата в съдебната система върви добре и законовата рамка работи. По нейните думи от тук нататък всички действия за подобряването на работата на съда в България са в ръцете на самите магистрати.

„Лидерството е в ръцете на самата съдебна система“, заяви Ковачева, цитирайки говорителя на ЕК Марк Грей.

Външният министър Николай Младенов остана доста лаконичен в изказванията си и благодари на всички, които са се включили в изготвянето на доклада.

По негови думи вече са набелязани мерките за справяне с препоръките на Брюксел и годината и половина, която остава до следващия доклад на ЕК, ще е достатъчна на страната ни за завършване на реформите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
28
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 11 години
Докладът на ЕК: "Цветанов! Вратата!"
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те Българите се давят в собствената си простотия, не бери грижа...Както се казва - Ако сега беше жив Паисий нямаше да задава *** въпроси!
14
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, гледахте ли Мигленчето Кунева при Славчо каква предизборна реклама си направи.Два от акцентите от предизборната и реч:За тройната коалиция не мога да кажа нищо лошо !"," Да оставим да се избирaт съдиите в ВСС директно!"-" Ама как директно,от народа ли ?"-"Не да правят избора сами, между тях !(съдиите) !?Изводите си правете сами,на кой е *** !
13
0
 
30
 
! Отговори
sauna-bg преди 11 години
Журналистите,Думата "толеранс" не е това, за което я ползвате! ТОЛЕРАНТНОСТ ! За това говорим.Все едно да кажете "хармония" вместо "хармоника" или "аборт" вместо "абордаж"...
12
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте ги тия четиримата на снимката! От ляво на дясно - син на дипломат-доносник, шефа на мафията в България - бивш комунист, дясната ръка и лявото мъдо на шефа на мафията, син на доносник, някакво жалко подобие на жена - и тя не знае каква е, но определено дъщеря на ДС! И ТАЯ *** ВИ УПРАВЛЯВА ВЕ ХОРАААААААААА!
11
2
 
38
 
! Отговори
90709 преди 11 години
цял ден стригал дядото една овца,стъмнило се и той се провикнал-бабо дай фенера до острижа набързо и другите десет.3 год.нищо някой друг е виновен,а в следващата 1,5 г.ще свършим всичко.че даже си вярват.
10
2
 
33
 
! Отговори
кико преди 11 години
точно така, Тео, да хванат всички изброени и накрая да се самохванат и бутнат в панделата (ББ = СИК, ЦЦ - много грозен).. кой знае какви ги е дробил ББ през 90-те..
9
18
 
29
 
! Отговори
teo преди 11 години
Бойко и Цецо, вие хванахте 660 банди, а не хванахте най-главната БАНДА ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ Доган-сергей, сава,ангелов, Симеон Сакс-крадеца, СерГЕЙ-ибрика, Иван Костов-мошенника, Местан-павел и още ..., КОИТО СПОКОЙНО И БЕЗНАКАЗАНО СИ ХАРЧАТ КРАДЕНИТЕ ПАРИ ОТ ДАНЪКОПЛАДЦИТЕ!!! Хванете ги и България ще процъфти, ОК?В противен случай те ще Ви вкарат в затвора, ОК?
8
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОРИСОВ,УПРАВЛЕНИЕТО ТИ Е СРАМ И ПОЗОР ЗА НАРОДА НИ--ВЪРВИ СИ.....
7
3
 
37
 
! Отговори
Смахон Дянков преди 11 години
Правилно казва шефа - дава ни се толеранс, за да можем да се измъкнем по терлици, на гръб с окраденото и да си гледаме живота в чужбина. Мислите ли че след година и половина някой ще си спомня за ГЕРБ и зулумите които направихме.
6
2
 
42
 
! Отговори
Рени преди 11 години
ЕК: Мащабите на организираната престъпност престъпност в България са "уникални"
5
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя пак почна с оправданията ! Вместо да нарита няколко *** и да ги прати в Диар Бекир , отново търси араби с жълти бради !
4
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оставка за неадекватното правителство на герб!
3
4
 
58
 
! Отговори
Бостанджиев преди 11 години
ТИКВА и ПЪПЕШ.....
2
3
 
62
 
! Отговори
ПОЗОР ЗА БОЙКО преди 11 години
Защо мълчат УПРАВНИЦИТЕ за терористичния акт?Има ли пилот в самолета България?
1
33
 
22
 
! Отговори
Червена тъпотия преди 11 години
****ите така и не се усетиха, че Борисов досега не ги пипна защото мъдро чакаше карт бланш от Европа! Сега ще ги разбишка с кеф и ще настане едно врещене до небесата!