Ще загубим 1,5 млрд.лв. европари, аламират хората на Кунева

Темповете на усвояване били два пъти по-бавни от необходимото
Обновена: 4 окт 2012 21:17 | 4 окт 2012 21:15,
38
Ще загубим 1,5 млрд.лв. европари, аламират хората на Кунева
Снимка: архив, Reuters

“Ако еврофондовете продължат да се усвояват по начина, по който се усвояват в момента, България ще загуби 1,5 млрд.лв. още в края на 2013 година. Това ще се окаже пагубно за бюджета и за икономиката на страната, както и ще направи твърде проблематично постигането на растеж, чрез който да се излезе от кризата”.

Това каза Иван Стамболов, член на Националния съвет на Движение “България на гражданите” на Меглена Кунева. Стамболов даде пресконференция заедно с експертите по управление на еврофондове Красимир Попов и Тодор Янкулов.
 
По думите на Попов основна причина за проблемите с еврофондовете е темпът на усвояване, който е два пъти по-нисък от необходимия.

За следващата година страната трябва да усвои толкова средства, колкото е усвоила за шест години, което ще е много трудно. Той посочи, че по оценка на Европейската комисия догодина страната ще загуби 350 млн.евро само от Програмата за развитие на селските райони.

Красимир Попов заяви, че българската държава не използва еврофондовете, за да подобри стандарта на живот в страната, а само за да строи инфрастуктура. По думите му е пропусната възможността да се направят ключови реформи в сферата на здравеопазването и образованието. “Не е възможно при налични 800 млн. лв за образование 40% от учениците на 15 г. да са неграмотни”, коментира той.
 
От движението обявиха, че са обезпокоени от лошите перспективи за приключване на първия програмен период на еврофинансиране (2007-2013) и липсата на дебат за следващия (2014-2020).  Затова в деловодството на Министерския съвет ще внесат няколко въпроса, на които обществото трябва да получи отговори.

Сред тях са какво прави правителството, за да преодолее риска от изгубването на стотици милиони от еврофондовете, защо инвестициите от еврофондовете не са обърнали тенденцията за обедняване на хората в България и колко от над двата милиарда лева за конкурентоспособност, до които българският бизнес имаше право на достъп в разгара на кризата, са достигнали реално до българските предприятия.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Deneris преди 11 години
Хората на Кунева да си проверят пак сметките и данните от анализи. За какво излишно се опитват да плашат хората. Не е сигурно нищо за тези европари, само се раздухват теории без доказателства. А и "хората на Кунева" ми звучи като някакви долни интриганти.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
точно тая за европари да не говори - те наврмеето не можаха да ги усвоят
29
0
 
6
 
! Отговори
Steffi To преди 11 години
Хората на Кунева ли! Да не става въпрос за същите онези ренегати, които изоставиха старите си партии без да им мигне окото, за да търсят кариерно развитие и по-големи заплати при стрина Куна! Тези некадърници ли ще ни говорят за нередности и зле свършена работа:(
28
1
 
10
 
! Отговори
Burgazliq преди 11 години
Тая дърта комунистка защо не алармираше като се договоряше тайно с Барозу-заради нея българските фермери имат най-ниските субсидии в европа,да не говорим че затвори блоковете на козлодуй с постоянното си йес сър.Що не алармира тогава?!?
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
манете я тая е фалшива отсекаде
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пръмовица когато разписа за спиране на 4 реактора в колодуй колко милиарди загубихме във вложени средства и пропуснати ползи от непроизведено електричество
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Андрей Р.да,ако мога с двете си ръце
24
2
 
9
 
! Отговори
lubimec_13 преди 11 години
А колко пари от еврофондове загубихме докато Кунева беше част от ТК? По време на това правителство сумата беше много по-голяма. Плюс това акъли от нереализирали се политици не са нужни. Ако тези бяха добри политици, нямаше да ги гонят от партиите в които бяха.
23
1
 
10
 
! Отговори
edin_bulgarin преди 11 години
Да, очакваме ХОРАТА на Кунева и самата ТЯ да ни ги върнат, защото така или иначе достатъчно налапа по време на еврокомисарстването си!! Кунева е в борда на френската банка Париба. Случайно съвпадение ли е фактът, че Тройната коалиция е взела от същата тази банка "Париба" няколко кредита? Само за АЕЦ "Белене" заемът е 250 милиона евро, по него за 3 години са платени лихви в размер на 102 милиона лева.
22
0
 
11
 
! Отговори
Koko преди 11 години
40% от учениците на 15 г. да са неграмотни?Това ако е истина, просто сме за никъде.Изравняваме се с африканските страни.
21
0
 
4
 
! Отговори
Нико преди 11 години
И да шумоли еврото в нашите джобове.
20
3
 
7
 
! Отговори
ALF преди 11 години
Коя беше тая Кунева, че не мога да се сетя???
19
2
 
4
 
! Отговори
лимонад преди 11 години
изтината е че никой не вярва в тия фондове, както и че трябва да си супер голям за да може да вземеш от тях , но пък тогава пак си губи смисъла , защото като си голям - предполага че имаш и капитал и не си струва да те чоплят до 10то коляно
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
pak li tazi
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бе не знам, точно по времето на Тройната коалиция, част от която бе Кунева, ни спряха всички европари заради съмненние за корупция и неправилно усвояване. Така че точно те трябва изобщо да не говорят на тази тема
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сергея и Кунева правят винаги паралелни атаки, но единия го казва по един начин, а другия по друг начин. Някой друг да се съмнява, че тази е отново създадена от БСП ?
15
0
 
0
 
! Отговори
Месия преди 11 години
Бог- 1950!
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Светослав Витков е нашия човек!За неговия блок ще гласуваме!
13
3
 
23
 
! Отговори
дедо Гошо преди 11 години
Тая Пръмовица ме алармира повече от простатата. Защо не алармираше така, като водеше преговорите с ЕС и не обявяваше на какви мизерни условия и квоти се затварят главите??? Марш
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще ни запознават с отговорите на неудобни въпроси , а защо не работите с правителството с насока не да ни замажете очите , а да отворите тяхните и да помогнете на държавата , без да вдигате джангър, поредните измамници , жалко че и през тях ще минем най-вероятно , ако не на тия избори , то на следващите ...