На бас, че референдумът ще се провали!

Студът ще спре хората да гласуват, смята Михаил Константинов
Обновена: 5 окт 2012 10:26 | 5 окт 2012 10:26,
305
На бас, че референдумът ще се провали!
Снимка: архив, Булфото

Хващам се на бас, че референдумът за АЕЦ „Белене” ще пропадне заради слаб интерес”. Това заяви пред bTV математикът проф. Михаил Константинов.

Той е убеден, че запитването ще се провали, тъй като по закон е необходимо да излязат да гласуват толкова граждани, колкото са упражнили и правото си на вот на последните парламентарни избори или до урните трябва да отидат 4 350 000 души. 

Константинов е категоричен, че толкова хора е абсурдно да отидат да гласуват на зимен референдум.
Математикът беше готов да заложи 5000 лева, а  парите, които ще спечели от баса, е готов да ги даде във фонд за лечение на болни деца.

Всички български политици еднакво се страхуват от българския народ, затова говорят приетите прагове, които са абсурдни”, смята Константинов.

„Докато политиците ни са единни затова, че ние сме малоумни, а те - умните, няма да стане”, заяви той.

„Сега ще профукаме едни 30 милиона, но ще провалим идеята за референдум, като рефренът ще бъде към БСП: Провалихте референдума, изхарчихте народна пара”, прогнозира Константинов.

„С референдум могат да се решават политически въпроси, но не икономически”, заяви социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". „Като дойде ново правителство, ако не се намери финансиране, какво ще стане тогава”, попита тя.

"По инженерни въпроси ми се струва доста съмнително да се прави референдум. Той е ефективно средство, когато се решават политически въпроси. Аз искам специалистите да решават такива въпроси. Ние сме компетентни да решаваме собствения си живот. Тук има смесване на два елемента – политическия и експертния", смята Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
1
 
2
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
188-ми НЕ ОБИЧАМ КОМУНИСТИТЕ, НО В СЛУЧАЯ СА ПРАВИ ЗА ДОКЛАДА НА HSBCmi.government.bg/bg/news/Ikonomicheski+model+na+HSBC+za+Belene+i+doklad+za+finansova+inspekciya+na+NEK-642.htmlЕТО КАКВО УСТАНОВИХ ОЩЕ ПРИ ПЪРВОТО ПРОЧИТАНЕ- СЪДЪРЖА САМО 15 СТРАНИЦИ 2 СТР. ТЕКСТ, 6 ЗАГЛАВНИ СТРАНИЦИ И 7 СТР. ГРАФИКИ??? И ЗА ТОВА СА БРОЕНИ 2 000 000 ЕВРО?!?!?! (А ЧУХМЕ ЗА 200 СТРАНИЦИ)- ДОКЛАДА Е МЕНТЕ!!!Изходните данни са дадени от НЕК (хора на ГЕРБ)!?!?!- (Първа графика) - Още първата цифра(стълбче) е невярна. Посочени са разходи до 2012г от 1.65 милиарда евро (вместо реалните 1.39), но в таблицата за финансиране сочат 2.017 милиарда (ПОСЛЕДНО КОЛКО???).- Комулативната максимална цена ВКЛЮЧВА И РАЗХОДИТЕ ЗА ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ и в доклада е 7.7 милиарда евро (само без първото надписване 7.4 милиарда евро) - EPC договора е подписан с базова цена 3,995 милиарда, но в доклада фигурира цифрата 6.131 милиарда и 8.149 в таблицата за изчислявани цената на киловат. Но по данни на НЕК, а те откъде знаят цените без договор??? Така могат да я изкарат и 15 милиарда- И ВЪПРЕКИ ЯВНАТА ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ДАННИ, АНГЛИЧАНИТЕ ДАВАТ СЕБЕСТОЙНОСТ 1.21 ЕВРОЦЕНТА И ПРОДАЖНА ЦЕНА ОТ 7,49 ЕВРОЦЕНТА (СРЕДНО ЗА 60 ГОДИНИ ЕКСПЛАТАЦИЯ ПРИ ЗАЕМ С УБИЙСТВЕНА ЛИХВА 8.5%... - А ЗАЩО НЕ 16 ИЛИ 26%...?!?!?)- Но в следващата графика авторите твърдят, че тази цена трябва да се коригира (самите автори не вярват в нея)- Общ размер на ПЕЧАЛБАТА ЗА ПЪРВАТА ГОДИНА Е 405,45 МИЛИОНА ЕВРО, а за 60 години, с инфлацията - 97,2 МИЛИАРДА ЕВРО!!! - АХА-А-АААА, ЕТО КАКВО БИЛО ПОЧТИ 100 МИЛИАРДА ПЕЧАЛБА!!!- Има изрична уговорка, че данните на НЕК изискват счетоводна проверка (съмнително високи са)Накрая се прави убийствена за поръчителите забележка:- Информацията, използвана при подготовката на настоящия доклад е от материал и информация от вас (АЗ ЧЕТА ПРАВИТЕЛСТВОТО), WorleyParsons, НЕК, и АЕЦ "Козлодуй" и не е независима проверка от HSBC.И СЛЕД КАТО НЕ Е НЕЗАВИСИМА ПРОВЕРКА ОТ HSBC ИЗЛИЗА, ЧЕ публикацията Е ПРАВИТЕЛСТВЕНА ИЗМАМА!!!НЕ АНАЛИЗ, А ГАВРА С ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА НА КОФТИ МАТРЯЛА
174
4
 
15
 
! Отговори
социалист преди 11 години
Другари предлагам да проведем още един референдум защото въпроса вече е от национално и от Европейско значение. С. Станишев за кого да се ожени. За жената на бившия банкер и ДС сътрудник или за Азер Меликов.
173
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цената на тока в БГ няма да бъде ниска дори и да построим най съвършената АЕЦ. Причината са хиените които се въртят около проекта. Така че мерси - не искам да плащам двойна цена за построяването и четворна за произведения ток.
172
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искате ли България да развива своята ядрена енергетика чрез строежа на АЕЦ Белене на площадка изложена на сеизмичен риск и без ясна стратегия за преработка и съхранение на ядрените отпадъци които годишно от АЕЦ1 и АЕЦ2 ще бъдат 100тона?
171
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ Белене граничи до защитени местности по НАТУРА2000, но по-важно е да се протестира срещу шистите, нали?
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Рисковата зона е 100км за средни и слаби аварии свързани с изтичане на радиация. Ако стане по-голяма беля цяла Европа и Близкия Изток са в опасност.
169
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На 23.10.2006 в европейските весници излиза следното заглавие:ЕВРОПЕЙСКИТЕ БАНКИ СЕ ОТЕГЛЯТ ОТ АЕЦ БЕЛЕНЕ ТЪЙ КАТО ГО СЧИТАТ ЗА ТВЪРДЕ РИСКОВстава дума за огласяване на няколко независими проучвания на УниКредит, Дойчебанк и още няколко водещи европейски банки, които дават заден ход относно беленезащо никой у нас не е обърнал внимание на това незначително събитие е спорно, може би защото се е очаквало че можем да финансираме само такъв рисков проект
168
2
 
2
 
! Отговори
до румен221 преди 11 години
Не съм чел доклада но се страхувам, че си го чел избирателно. Може би това е цената без да е включена стойността на финансирането. Пак повтарям: АЕЦ Козлодуй печели 100 млн лв годишно с двата си блока при цена около 4 стотинки. Не съм сигурен за цената. Но имайте предвид, че АЕЦ не изплаща кредит за построяването си. Със или без Белене цената на тока няма да е ниска. Това е сигурно.
167
2
 
5
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Не че го е еня Станишев вече какво ще стане с Белене - той ще се скрие зад ПЕС - другарите да му мислят как ще връщат комисионните.Целта му вече е хазната да олеква - днес с референдум утре с някоя друга глупост не и да отиват парите където трябва защото това вдига рейтинга на врага му.А уж социална партия били.Ако поровят в депозитите на БНБ какви ли имена на социално загрижени от години политици ще изскочат.
166
0
 
0
 
! Отговори
до 182 преди 11 години
Ми то хубаво да не лъжеш ама и да мислиш не е зле! Колко е безопасната зона? Ти знаеш ли? Ако някой знае да ми се обади!!!
165
2
 
2
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ГЕРБ, АЕЦ-Белене И "КИСЕЛОТО ГРОЗДЕ"...Помните ли баснята за лисицата и "киселото грозде"...- ЯДЕ И СЕ ГРОЗДЕ, ТА ПРИМИРА ОТ ГЛАД, АМА... Е ВИСОКО И НЕ ГО СТИГА, ЗАТОВА СЕ САМОЗАЛЪГВА - "СИГУРНО Е КИСЕЛО..." Та и от ГЕРБ...- ЗНАЯТ ЧЕ АЕЦ-БЕЛЕНЕ Е ВЪПИЮЩА НУЖДА ЗА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ТОКА МУ Е СЪС СЕБЕСТОЙНОСТ САМО 2,42 ст. (така пише в доклада на англичаните стр.11 долу в ляво), - Общ размер на ПЕЧАЛБАТА ЗА ПЪРВАТА ГОДИНА Е 405,45 МИЛИОНА ЕВРО, а за 60 години, с инфлацията ЗАЛОЖЕНА В ДОКЛАДА: - 97,2 МИЛИАРДА ЕВРО!!! - АМА... ОКРАДОХА ПАРИТЕ ОТ БЮДЖЕТА И РЕЗЕРВА И СЕГА РЕВАТ КАТО РАЗГОНЕНИ МАГАРЕТА ЗА МАГАРИЦА...:- "БЕЛЕНЕ НЕ НИ ТРЯБВА... СКЪПО НИ БИЛО (ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО)..."- ГА ОКРАДОХА ФИНАНСОВИЯ РЕЗЕРВ И ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НЕ ИМ БЕШЕ СКЪПОДА БЯХА ЧЕЛИ ОСВЕН КНИЖКАТА ЗА ВИНЕТУ И НЕЩО ДРУГО...
164
14
 
2
 
! Отговори
До инженер преди 11 години
инженер, ти кой искаш да решава за ядрената енергетика - Цветанов ли или Борисов. Те не ти ли идват доста в повече?
163
1
 
2
 
! Отговори
Б.Б. за "Белене преди 11 години
БНТ: " Панорама",08.04.2011г.- Борисов:"Ако послушаме сините и се откажем от "Белене", отиваме на Арбитражен съд в Париж. 2017г. спира 5-и реактор на "Козлодуй" и Русия не удължава срока му(само тя има право), 2019-спира 6-и реактор, пак няма удължаване. Токът поскъпва 18 пъти. Икономиката загива. Трябва да внасяме ток от Турция, а мен ще ме съдят за национално предателство."
162
0
 
1
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
179-ти,"Не лъжи" (божия заповед)...!!!1. Безопасната зона е 30 км.2. Румъния е дала съгласие за строителство...!!!
161
2
 
18
 
! Отговори
инженер преди 11 години
Другари предлагам референдум на тема : Сградата на " Позитано" 20 в какъв цвят да се боядиса и кой да бъде портиер. То бива, то може, ама баба Пенка и дядо Хасан, които не могат да пишат да решават за ядрена енергетика ми идва малко в повече.
160
1
 
1
 
! Отговори
www преди 11 години
Ако рисковата зона е само 100км, добре :) ще прежалим братята румънци ;)
159
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както винаги обсъжданията около АЕЦ Белене тъпчат на едно място и не се обмислят всички детайли. Ето един важен детай, в рисковата 100км зона около АЕЦ Белене влиза Букурещ, за златките ще кажа че това е столицата на Румъния - в тази зона живеят 3.7млн.души. Искам да попитам столичани как биха се почувствали ако гражданите на македония започнат да строят аец на границата. Кофти, нали?
158
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Строителството на АЕЦ Белене го спряха, за да не конкурира турските АЕЦ, които Турция започна да строи.
157
1
 
1
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ЗАКОННОСТТА НА РЕФЕРЕНДУМА ЗА АЕЦ-ца ЛИ? ПРОСТО Е!!!Закон за референдумитеПредметЧл. 9. (1) Национален референдум се произвежда на територията на Република България за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание.КонституцияЧл. 86. (1) Народното събрание приема ЗАКОНИ, РЕШЕНИЯ, декларации и обръщения. (2) ЗАКОНИТЕ и РЕШЕНИЯТА на Народното събрание са задължителни за всички държавни органи (ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ДЪРЖАВЕН ОРГАН), организациите и гражданите.След като народа каже ДА, Парламента ПРИЕМА ЗАКОН С ЕДНА ТОЧКА:ЗАКОН ЗА РАЗВИТИЕ НА АТОМНАТА ЕНЕРГЕТИКА, ЧРЕЗ СТОИТЕЛСТВОТО НА АЕЦ-БЕЛЕНЕЧЛ.1. РАЗВИТИЕТО НА АТОМНАТА ЕНЕРГЕТИКА, ДА СЕ ИЗВЪРШВА И ЧРЕЗ СТОИТЕЛСТВОТО НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ.
156
2
 
3
 
! Отговори
до 170 преди 11 години
"строителство на АЕЦ в Аккую вече се работи" - а въпросното Аккю се намира на 100-ина километра от мега-курорта Алания. Бил съм там. Но никога повече няма да отида (не вярвам да съм единствен на този акъл). Няма да почивам в мръсния заден двор на един потенциален Чернобил. Щом турците са решили да съсипят туризма си заради една АЕЦ - тъй да бъде.