Отличници сме във финансовата дисциплина, хвали се Борисов

Да спрат скандалите в отделните държави, призова премиерът в Братислава
5 окт 2012 19:55,
154
Отличници сме във финансовата дисциплина, хвали се Борисов
Снимка: МС

За спазването на строга фискална и финансова дисциплина призова премиерът Бойко Борисов, който днес участва в  Срещата на високо равнище на групата „Приятели на Кохезията“, която се проведе в словашката столица Братислава. 

„Дебатите по следващата Многогодишна финансова рамка (2014-2020) ще бъдат изключително тежки“, отбеляза премиерът. Той изрази увереност, че предложението на ЕК ще бъде одобрено на предстоящия Европейски съвет и гласувано от Европейския парламент. „Ако това не се случи и се наложат следващи дебати по темата, ще бъде много лош сигнал към всички европейски данъкоплатци, към световните пазар и борси“ допълни Борисов.

„За да не се стига до подобен сценарии и за да се балансират предложенията, трябва да бъдат убедени „страните-донори“ , че инвестираните от тях средства наистина ще отидат по предназначението им . Защото не е честно едни държави само да искат и да получават средства, да харчат, повече, отколкото произвеждат“, допълни  Борисов. Затова по време на форума той е споделил мнението си, че Маахстритските критерии би следвало да станат задължителни.

„България е отличник по тези показатели, благодарение на българския народ, който изстрада своите ограничения, но занапред нашият икономически растеж ще бъде на базата на сигурна основа“, отбеляза още премиерът. Той допълни, че останалите участници са споделили мнението, че трябва  да има стимул за тези, които са привели бюджетите си в съответния норматив.

Пред делегатите на форума Борисов заяви, че България настоява за увеличаване на средствата за Кохезионната политика, но същевременно и за спазване на строга финансова дисциплина. „Трябва да бъдат прекратени и скандалите в отделните държави - политически, финансови, дългови,  и така да обърнем повече внимание на развитието на нашия регион“, допълни премиерът.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е потвърдил пред Борисов постигнатите  и отчетени резултати за България при усвояването на средствата от еврофондовете, които към момента са 25% усвоени и 81% подписани договори. „Това е защото нашето правителство успя да създаде по-добър административен капацитет и в момента нямаме нито една спряна европейска програма, докато при предишния кабинет размерът на усвоените средства беше под 1%“ , допълни Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
49
 
! Отговори
Пфууууу преди 11 години
Абе този Борисов в друга дъжава ли жевее ???????!!!!!!!!!!!!! Този ненормален бе !
5
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-сетне...ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА за днес!
4
0
 
25
 
! Отговори
az преди 11 години
tui gei4e muxoboiko produljava da luje s naglost
3
1
 
40
 
! Отговори
?? преди 11 години
Отличници пък гладни и дрипави, къдели го има това?Няма такава държава.
2
0
 
36
 
! Отговори
винету преди 11 години
голем глад ,бе.ква файда като сме отличници и гладни шпинги
1
1
 
41
 
! Отговори
КуРти преди 11 години
Мухахахахахаххаха, евала ТиквочЪ................