Дянкова секира - въвеждат данък върху лихвите по влоговете

Силовите ведомства не получавали повече пари, категоричен е вицепремиерът
Обновена: 10 окт 2012 15:43 | 10 окт 2012 15:36,
1198
Дянкова секира - въвеждат данък върху лихвите по влоговете
Дянков разпредели "пицата" за тази година. Снимка: архив Булфото

Доходите от лихви по депозитите и влоговете ще бъдат извадени от обхвата на необлагаемите доходи. Това стана ясно от изказването на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, след като Министерският съвет прие бюджета за 2013 година. Той е приет във вида, в който е качен на сайта на Министерството на финансите преди две седмици.

Доходите от лихви по депозитите ще се облагат с 10% от първи януари следващата година. Дянков обясни, че не е справедливо тези доходи до този момент да не са облагат с данък.  Според него промяната в закона реално не се прави заради фискалния му ефект и не се очакват големи постъпления от това, а по-скоро да се премахне това несправедливо изключение.

“Някой, който работи за минимална работна заплата, плаща данък, а някой, който има голям капиталов доход и го държи в банка – не“, мотивира Дянков предложението.

По негови думи от тази година България е единствената държава в ЕС, където няма данък върху дохода от лихвите по депозитите и влоговете. До миналата година и в Румъния било така, но от тази година северната ни съседка приела промени в закона.

“Не върви да има такова изключение“, категоричен бе Дянков. Той обясни, че не се притеснява от разклащане на банковата система, защото банките разполагали с достатъчен финансов ресурс.

В бюджет 2013 са заложени сравнително малки данъчни промени, които целят основно да намалят административната тежест върху бизнеса, каза още вицепремиерът.

Дянков обясни, че данъчно задължените лица, чиито нетни приходи от продажби не надвишават 300 000 лева за предходната година, няма да правят авансови вноски за корпоративния данък.

Въвежда се единно платежно нареждане, което предвижда поредност на погасяване на данъчните задължения. По думите на Дянков в момента една фирма, в зависимост от големината и дали е регистрирана по ДДС, внася между 8 и 12 данъчни декларации месечно. С въвеждането на това единно нареждане ще се спестят около 6 млн. лева банкови трансакции.

Финансовият министър беше категоричен, че нетно увеличение на парите, които се отпускат на силовите ведомства – МВР, ДАНС и НСО, няма. Той обясни, че по-големите суми в разчетите идват от осигурителните вноски.

По думите на Дянков през всичките години на прехода те са се превеждали доста непрозрачно като субсидия от държавния бюджет към НОИ. Според финансовия министър с тези промени ще можем действително да видим колко ни струват силовите ведомства.

Дянков обясни, че е нормално всички министри искат повече пари, но е нормално и финансовият министър да казва колко могат да се отпуснат. По негови думи не са били удовлетворени желанията на всички за допълнителни средства.

Финансовият министър наблегна на факта, че парите за увеличение на заплатите на военните идват не толкова от допълнително отпуснатите средства от бюджета, колкото от спестовността и реформаторството на министъра на отбраната Аню Ангелов и екипа му.

Вицепремиерът обяви, че се дават допълнително над 34 млн. лева на Министерството на курлтурата, които ще отидат главно за общините – читалища, регионални музеи и т. н. “Главният археолог на държавата“, както културният министър министър Вежди Рашидов нарече колегата си Дянков, е заложил 8 млн. лева повече за археология.

91 милиона лева повече се отпускат за Министерство на здравеопазването, а 190 млн. лева повече ще се дадат на Здраваната каса. Дянков уточни, че реално парите са само с 90 млн. повече, а останалите 100 млн. лева предишната година са били превеждани по бюджета на Министерство на здравеопазването за различни лечения. От тази година обаче те се прехвърлят към бюджета на НЗОК.

Според финансовия министър голяма част от 90-те милиона лева, които ще влязат в МЗ, идват от добрата събираемост на НАП на здравни осигуровки.

Над 510 млн. лева повече се отпускат за изграждане на инфраструктура, като според думите на Дянков 400 млн. лева от тях идват от съфинансиране по европроекти. С тези пари ще бъдат финансирани основно изграждането на пътища, но и все повече проекти към Министерството на околната среда и водите.

Отпускат се още 200 млн. лева за фонд “Земеделие“ и Министерството на земеделието и храните. Тези пари идват основно от европейски проекти, категоричен бе Дянков и допълни, че средствата ще се използват и за финансиране на пренебрегнати в годините сектори.

Вицепремиерът акцентира и върху факта, че с увеличаването на минималната работна заплата от 290 на 310 лева тя е скочила със 70 лева за периода 2010-2013 година, което е два пъти повече в сравнение с предишния период  2005-2009 година.

На въпрос дали ще бъдат вдигнати парите за майчинство,  Дянков коментира, че предпочита да залага на вдигане на заплатите в различни сфери на администрацията, като по този начин се увлечиват и майчинските за първата година.

Финансовият министър даде пример със собственото си ведомство, където заплатите се били покачили с около 20% и съответно и майчинските на подчинените му за първата година са скочили с толкова.

Дянков за пореден път наблегна, че експертите му са действали много консервативно при изчисляването на растежа на Брутния вътрешен продукт за следващата година. В Бюджет 2013  е заложен растеж от 1,2%.

Вицепремиерът изтъкна, че според МВФ този ръст ще е 1,5 на сто, според Световната банка – 1,6 на сто, според Европейската комисия – 1,8%, а според Асоциацията на европейските търговски банки – 2,5%.

Финансовият министър отказа да коментира дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година. Той припомни, че не е привърженик на тази практика, но все пак допълни, че тези решения ще се взимат окончателно около Коледа. По негови думи най-вероятно ще има възможност да се отпуснат средства, но е възможно и те да бъдат пренасочени към други социални сфери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1198
Още по темата: Симеон ДянковБюджет 2013
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
878
1
 
6
 
! Отговори
До 1042 преди 11 години
Не е ясно какво искаш да кажеш. Как така няма да те обложат с данък, ако имаш 10 000 на влог?А за пари под дюшека си прав - маса народ ще започне да си тегли спестяванията и да ги къта у дома, а квартирните апаши това и чакат. Да не говорим, че масовото изтегляне на парите на дребните вложители ще объка работата на банките, което пък ще се отрази върху икономиката като цяло.
877
3
 
6
 
! Отговори
Щеше да е нормално преди 11 години
да облагат с данък лихвите по влоговете ни, само ако бяхме нормална държава - да получаваш заплата, съответстваща на квалификацията ти и на труда ти.В много държави има такъв данък. Не бива да се забравя, че ние взимаме мизерни заплати и пенсии, защото парите на държавата отиват, за да погасява лихвите върху огромния външен дълг, парите от който потънаха в джобовете на една шепа престъпници!Или казано с други думи, ние ежемесечно плащаме огромен кървав данък заради този външен дълг!
876
4
 
12
 
! Отговори
ннс преди 11 години
въвеждането на този данък показва ясно,че държавната е хазна е празна,ама много празна и вече се чудят откъде да я пълнят тези некъдарници..досъсипаха ни
875
13
 
9
 
! Отговори
икономист преди 11 години
С. Дянков е най-подготвения ни финансов министър досега. Колкото и да го плюете спрямо тройната ламя е за образец. Другото е политика.
874
10
 
1
 
! Отговори
perekly преди 11 години
До АнонименРеват, защото ГЕРБ смъкна БСП, които бяха също неадекватни.Всички се надяваха на поне малко разум, но за съжаление котилото е едно и там мисъл не вирее.
873
1
 
3
 
! Отговори
22 преди 11 години
До Анонимен Какви данъчни декларации,бе, човече! Просто като отидеш да си вземеш лихвата, ти дава Банката 10 % по-малко и пише че си платил данък върхуе неяТова е. Какви данъчни декларации, какви глупости говориш.
872
1
 
14
 
! Отговори
До 1031 преди 11 години
Имах шанса да пътувам зад граница нееднократно - като турист и като специалист в командировки.Научих едно - богатите, по правило, малко плащат. В смисъл не че живеят мизерно, а че си знаят интереса и не пилеят пари - никога няма да даде 2 $, ако има възможност да се разплати с 1 $. Счита се за ориенталщина показното пилеене на финансови средства.А относно инициативата на Дянков ще кажа само едно: Нека гарантират сигурност в държавата. Тогава ще влагаме парите си в индустрията, не в банките.
871
4
 
7
 
! Отговори
наивник преди 11 години
имам син на 15год., който знае един език и сега учи още два, защото единственото му желание е да се махне от този ***.......а аз защо останх тук тези 23 години ей богу незнам, това ми е най-голямата грешка в живота.
870
2
 
7
 
! Отговори
до 1019 преди 11 години
Справедливо ще е ако посочиш държава по света ,където пенсионерите вземат 100 евро месечно,а заплатите са 200-300 евро месечно.След това говори за справедливост.Тези пари са ги кътали за черни дни,защото при сирене 6 евро,месо 5-6 евро,а ток да не говорим докъде стигат тези пенсии.Ние сме единствена държава , която КРАВАТА СУЧИ ОТ ТЕЛЕТО,защото без подкрепа ,в България отдавна да няма пенсионери.То май това е и целта.Поне младите се ориентират и щастие ще е за държавите , в които отиват.
869
0
 
5
 
! Отговори
22 преди 11 години
До Анонимен Една банка не прави производство. Тя дава пари на някого и не се интересува той какво ще прави с тях. ЗАЩОТО ПАК ВЗЕМА ЛИХВА и то по-голяма. ( разликата е печалбата й). Тест бизнесмена се натоварва отново с лихва. И то по-голяма. Така, че говорите глупости. ЕДНА БАНКА НЕ Е ПРОИЗВОДИТЕЛ. ТЯ Е ЛИХВАР!
868
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега сигурно ще ни накарат всички да попълваме данъчни декларации... Иначе как ще ни ги вземат тези 10%?
867
2
 
6
 
! Отговори
Александър преди 11 години
Пълно безочие, няма правно или каквото и да било друго основание,за да се налага този данък.
866
1
 
14
 
! Отговори
До 1028.Хайде сега преди 11 години
си представи, че имаш две деца-студенти.Напират да се женят и да те зарадват с внуци.Ти си пред пенсия,която ще е по-мизерна от заплатата /приемаме, че получаваш 300-400 лв/.Цял живот си се стискал,за да направиш сватби на децата и да им купиш по един телевизор като сватбен подарък - друго не ти е по силите.Успял си да спестиш 10 000 лв - отгладувал си ги.Данъкът върху тях ще бъде по 10 стотинки дневно. Ако си на мястото на бедняка, когото описах, би ли хвърлял всеки ден по 10 ст през прозореца?
865
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като има 100 хиляди за 1 лев на ли се циганиш?или 50 лева на месецзначи не си богат, а скъперник
864
1
 
12
 
! Отговори
Мария преди 11 години
До АНОНИМЕННа тези избори специално отивам да гласувам за най-големите им конкуренти!
863
0
 
1
 
! Отговори
dqnkov преди 11 години
Ako ri imash 1000 , az imam 100 000 taka 4e ne si pravi truda da pishesh prosti komentari pi4...
862
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1000 лева * 4,8% годишна лихва= 48 лева лихва10% * по лихвата 48 лева=4,80 леваза цяла година4,80 лева / 12 месеца = 0,40 стотинки0,40 ст./30 дни= 0,01 стотинкаЗа 1 стотинка за деня си хабите нервите пичове
861
8
 
2
 
! Отговори
22 преди 11 години
А, че има големи пари зад граница, да има. Но и на тях ще дойде реда. Разни Офшорки, и тем подобни, да , има. Но това Правителство е първото, което пред избори взема решителни мерки срещу МОШЕННИЦИТЕ. И какво, ще държат парите си под дюшеците! Ами то и сега има глупави бабички, които дават на хитри *** по 10-12000 лева за лечение на...Да не мислите, че ги теглат от банката?. Законът, не само ще удари Галеви, но и приятелите им-Р.П-в, Сер. Ст-в,Р. Овч. и др. Мислете малко.
860
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прочетет пак за залязващата Римска империя - само данъци до дупка и оргии! Като днес!
859
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОГАТО ГЛАСУВАХТЕ ЗА ГЕРБ СЕ РАДВАХТЕ А СИИИГА ЗАЩО РИИВЕТЕ....?