Парламентарен речник: Депутати се обиждат на "гювендия"

Повод за острите реплики стана доклада на комисията за полицейското насилие
Обновена: 24 окт 2012 14:51 | 24 окт 2012 12:30,
89
Парламентарен речник: Депутати се обиждат на "гювендия"
Снимка: архив, Булфото

В парламента се обиждаха на леки жени. Повод за разменените реплики, които преминаха добрия тон, стана обсъждането на доклада на анкетната комисия за полицейското насилие.

В края на миналата седмица комисията, която е съставена само от депутати на ГЕРБ, представи доклада си за проверка на четири случая, свързани със съмнения за полицейско насилие. Сред тях е и убийството на 17-годишната Мирослава от Перник.

Днес депутатите от опозицията, които направиха алтернативна комисия по случая „Перник”, продължиха да настояват, че с доклада на депутатите от ГЕРБ се прави опит за прикриване на едно престъпление. Според ГЕРБ опозицията умело насочва общественото мнение колко са лоши действията на политическото ръководство на МВР и прави квалификации по отношение на работата на прокуратурата.

Управляващите се противопоставят на идеята на БСП от миналата седмица, че докладът на официалната комисия трябва да бъде гласуван поименно от всеки депутат. „Безспорно случаят в Перник е една трагедия, но не се поддавайте на емоцията колеги, това са емоционални предложения”, предупреди депутатите от ГЕРБ колегата им Цветан Сичанов.

„Вие сте намазали истината с масло, за да може тя по-лесно да бъде преглътната. Пречите на тези факти и събития”, коментира отношението на ГЕРБ по случая Перник независимият депутат Георги Терзийски.

Още по темата
Точно неговите думи провокираха Красимир Ципов от ГЕРБ. Под формата на дуплика към съпартиеца си Цветан Сичанов той коментира думите на независимия Терзийски.

„Г-н Сичанов, по какъв начин отговаряте на хора, които вместо да се извинят на своите избиратели, че са подменили техния вот, излизат да говорят на тази парламентарна трибуна абсолютни небивалици, превръщайки се в гювендия на БКП!”. Едно от тълкуванията на думата в речника показва, че „гювендия” е лека жена. Последва реакция на друг независим депутат Тодор Великов. Той призова председателят на парламента Цецка Цачева да санкционира народните представители, които употребяват такъв речник.

„Миналата седмица чух думата "мазмантия", сега чувам "гювендия". В българския речник няма такива думи. Явно това са обидни квалификации, отправени към определени народни представители”, изрази възмущението си Великов. На жаргон думата „мазмантия” също може да бъде тълкуване като девойка с леко поведение.

Председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че не знае какво означават тези думи и за това не може да санкционира народните представители, които я употребяват от трибуната на парламента.

Депутатите отхвърлиха предложението на Георги Божинов от левицата за поименно гласуване на доклада на комисията.

В крайна сметка парламентът прие доклада на временната анкетна комисия. От общо 111 гласували 74 бяха „за” , 34 „против”, а трима се въздържаха. 

„Не е в интерес на народа да остане неразкрито убийство на дете, станало свидетел на зловещи неща. Не е в интерес на народа властта да прикрива престъпността. Престъпността в България дълбоко е пропила държавността. За престъпността, свързана с властта, няма нищо по-удобно от политически фигуранти”, коментира Божинов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vreme e da se govori na drugi ezici , balgarkia ne pomaga
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в днешно време тези думи са обидни само в съчетание с "евтина". другите са ВИП персони
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ай,ай,какви законотворци си избира БСП.И ние чакаме да ни подредят държавата.Марш да се научите на възпитано поведение и някои етични норми.Срамувам се заради тях.
67
0
 
2
 
! Отговори
istinata преди 11 години
ah ti maimunke mrusna
66
0
 
13
 
! Отговори
ХХЛ преди 11 години
ами това за тях е като комплимент направо...тези от парламента как да ги нарека...барантии дърти и извратени, тези селски флигорни рунтави...освен да си бъркат по дупките един друг могат ли нещо смислено да направят. Ей онанисти недъгъви унищожихте нацията Българска бе шибеци...100 *** да ви порят отзад ви е малко
65
0
 
10
 
! Отговори
гювендия преди 11 години
Цецка Цачева е ***. Като не знае няма да се обиди и ме санкционира.А Искра Кюри знае ли я?
64
0
 
4
 
! Отговори
хъм.. преди 11 години
Девойка с леко поведение не е обида. Освен че е статус в обществото от хилядолетия, всички девойки биха искали да са желани. Какво му е лошото? Ако депутатите са обичани и желани това би било комплимент.
63
0
 
9
 
! Отговори
Донки Хот преди 11 години
Дойде време ставайте, от сън се събуждайте! ....
62
0
 
8
 
! Отговори
ние преди 11 години
Защо не се наричат с истински имена ,напр.---*** !
61
1
 
8
 
! Отговори
n; преди 11 години
За такива, даже и за по-малки неща, в белите страни си подават оставките. У нас се мълчи....
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Гювендийо ниедна" ми звучи супер. Започвам да го използвам като паразитно обръщение към всички! :D
59
0
 
6
 
! Отговори
ТЕЦ преди 11 години
Референдум ЗА ТОПЛАТА ВОДА да има,пак ще е същия цирк
58
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В парламента се обиждаха на леки жени..-------------------------------------------------------------------------------В такъв случай Мая Манолова е без конкуренция,на червените изтича срока на ултиматумът от Русия,затова полудяват.
57
5
 
15
 
! Отговори
aa преди 11 години
как да се оправим когато герберасите си правят комисиики сами...оневиняват си техните хора и на съда и комисията всичко им е ясно "да влезе убития" ! полицаите ако не спят то убиват мирни граждани...е това полиция ли е?
56
0
 
23
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
Значи в "Народното събрание" има 120 *** и 120 мазмантии?:))
55
2
 
20
 
! Отговори
ОТ ПАРЛАМЕНТА преди 11 години
Скандал в парламента: Издигнаха в залата плакати "ГЕРБ = диктатура"
54
1
 
16
 
! Отговори
депутатите преди 11 години
Слушам ги, не ги гледам, защото са ми омръзнали физиономиите им и се чудя това ли са умните хора на България, които ние избрахме да ни коват законите и да ни определят съдбата, това ли са хората, които предизбоно ни обещаваха, че ще направят много неща за народа? Не, не са явно правилните хора, защото нищо не са направили, а само се обиждат и търсят вина в срещуположната страна. С този тертип до никъде няма да стигнат и току виж мандата им изтекъл.
53
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** - депутат. Права и естествена връзка.
52
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП и ГЕРБ са едно.Не вярвайте на това,което виждат очите и слушат ушите ви.Разиграват театър пред целия народ,че уж са политически противници.КУКЛОВОДЪТ,СТРУВА МИ СЕ, Е ЕДИН И СЪЩ.Народът,СТРУВА МИ СЕ, един път ВЕЧЕ Му яде попарата.Около тая групичка са наредени и редица български олигарси,богаташи,масони и т.н.ЗАТОВА : ДА СЕ ОПИТАМЕ ДА ВЪРНЕМ ВЛАСТТА В РЪЦЕТЕ НА СДС.ДА ВЪЗРОДИМ СДС,АКО ТРЯБВА,КАТО СМЕНИМ С ДОСТОЙНИ ХОРА ЧАСТ ОТ ТЕХНИЯТ ЕЛИТ.С БСП И ГЕРБ СМЕ ОБРЕЧЕНИ!
51
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това не са хора и само ние можем да променим това!