На референдума ще гласуваме като на избори

Ще има и секции в чужбина, но само в посолствата и в консулствата
Обновена: 4 ное 2012 13:49 | 4 ное 2012 09:00, Елка Василева
146
На референдума ще гласуваме като на избори
На референдума ще гласуваме като на избори. Снимка: архив, Булфото

На националния референдум на 27 януари за развитието на ядрената енергетика ще се гласува като на избори.

Подготвяме този референдум съобразно Изборния кодекс, тъй като Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е твърде оскъден и не съдържа детайлна регламентация, обясни пред БТА говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Ще се гласува с бяла бюлетина, на която ще бъде изписан въпросът: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". Ще има две полета за отговор - "да" и "не", като ще трябва с химикал, пишещ със син цвят, да се зачеркне съответният отговор.

В допитването може да участва всеки, който е придобил и има българско гражданство към датата на обнародване на указа на президента за насрочване на референдума и има постоянен адрес на територията на страната. Ако е загубил българското гражданство по-рано, не може да участва в референдума, предупреди Троянов. Гражданите на ЕС, които постоянно пребивават на територията на България, не могат да участват в допитването, защото нямат българско гражданство.

Да гласуват на референдума ще могат всички, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение и не изтърпяват ефективно наказание "лишаване от свобода".

Ще се организират и секции в чужбина, които обаче ще бъдат само в посолствата и в консулствата, поясни Бисер Троянов. Той допълни, че предстои скоро ЦИК да регламентира с решение начина,по който българските граждани, живеещи в чужбина, ще могат да заявят желанието си за разкриване на секция и за упражняване на правото си на вот.

Вероятно отново ще бъде запазено изискването за поне 20 подадени в срок заявления, предположи Троянов и подчерта, че е недопустимо да се мисли, че във всяко българско посолство и консулство ще бъде организирана задължително секция.

Законът е визирал висок праг за легитимност на бъдещия национален референдум - активността трябва да е поне колкото на предишните парламентарни избори, тоест до урните да отидат поне 4 345 500 души, припомни Троянов. Освен това, за да е положителен отговорът от референдума, трябва с "да" да са гласували най-малко 50 плюс един от участвалите в гласуването.

Законът визира не брой подадени действителни бюлетини, а граждани, които са участвали в последните избори за Народно събрание, тоест са се явили и са се подписали в избирателните списъци, уточни Троянов.

Според закона ЦИК ще изпълнява функциите на Централна комисия за произвеждане на национален референдум. Избирателните списъци ще бъдат направени от общинските администрации въз основа на актуални данни от регистрите.

На референдума ще се гласува в избирателни секции, като преброяването на бюлетините и провеждането на изборния ден ще бъдат организирани от секционните избирателни комисии. Правилата са сходни с тези, по които се образуват секционните комисии за парламентарни избори.

Данните от гласуването ще бъдат отчитани след приключване на деня на референдума. Секционните комисии ще се отчитат както при парламентарни избори - на районните, а те, обобщавайки данните на територията на областта, ще отчитат подадените бюлетини пред ЦИК.

Забраните, които са валидни за изборен ден, ще важат и за референдума, каза Троянов. Такова е например ограничението да не се оповестяват данни от социологически проучвания в деня за размисъл - 26 януари, и в самия ден за допитването. Не е допустимо и да бъде водена кампания "за" и "против" по въпроса за референдум в деня за размисъл и в самия ден на вота. Информационно-разяснителната кампания е 30 дни преди допитването, както е и при избори.

Преброяването на гласовете и обобщаването на данните ще бъде извършено от фирма преброител, като всички правила за изборен ден ще важат и в този случай, уточни Бисер Троянов. ЦИК ще подготви задание за фирмата-преброител и ще се проведе конкурс.

Троянов прогнозира, че тъй като въпросът е само един, допитването не би трябвало да затрудни както хората, така и секционните комисии при отчитането на гласовете. Затова вероятно ще е необходимо по-малко време за преброяването на бюлетините и отчитането им.

Националният референдум за развитието на ядрената енергетика е първият след демократичните промени през 1989 г. Преди това национални допитвания е имало през 1922 г. (за наказване на виновниците, довели България до първата и втората национална катастрофа), през 1946 г., когато е променена формата на държавно управление в Царство България и през 1971 г. - за нова конституция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
3
 
! Отговори
Kapkov преди 11 години
tosi referendum ste e yaven - s snimki ili video, podpisi i kopie na ID - vsichko v bg bankovi trezori na savsem sigurno myasto na harddisk. taka sled godini ste znaem koi sa otgovorni za pechalbite ili za stetite za BG i za sveta. a i tesi hora kato iskat dalgosrochna investitzia i da plastat razsrocheno v dalag period ot vreme , neka bg bankerite da si gi poznavat poimenno i pootdelno! BSP ni pogreba bg levovete v mnogo zapochnati i nedovarsheni bezpolezni proekti. nyama da povtorim!!!
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стига сте плашили народа гърците с 200 милиарда дълг и си свиркат вие вадите душата на българинаами да си вземе парите от тези дето го крдаха и крадат и сега ще стигнат за 2 АЕЦА
106
1
 
3
 
! Отговори
Hodjev преди 11 години
nai-demokratichno e da glasuvame s prastov otpechatak na tosi referendum !i s prastov otpechatak da glasuvame na majoritarnite izbori dogodina! garantirano eftino i personalno otgovorno e!
105
1
 
3
 
! Отговори
XXXXX преди 11 години
REFERENDYMA SHTE BADE V POLZA NA GERB. NO NO TEZI KOITO SA BILI ZA BELENE NA IZBORITE SHTE GLASYVAT PROTIV GERB.
104
0
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 11 години
И ако трябва да се гласува по адрес както за изборите, ще ме хванат за *** да ходя да гласувам...
103
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната - ЧАСТНА далавера която искат да сътворят!!Нали трябва да се пълнят партийните каси.Всички фирмички като: Софарма АД,ЧЕЗ,ЕОН,ЕVN,Разни ВиК и да не изброявам още колко много са приватизирани,в това число и БАНКИ - дадени на свои хора да пълнят партийните касички,сега идва ред и на АЕЦ-БЕЛЕНЕ. ЗАТОВА СЪМ ТВЪРДО ПРОТИВ ТОЗИ ПРОЕКТ.
102
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Референдум- 27 януари. По това време обикновено температурите са отрицателни и има поледици. Това означава, че много пенсионери няма да гласуват, а те са едни от мнозинството. Следователно може още от сега да пием по една студена вода , защото няма да се съберат достатъчно избиратели. ЧЕСТИТО за още 40млн изхарчени наши пари
101
2
 
9
 
! Отговори
Смехурко преди 11 години
И на Референдума и на изборите може да не гласуваме. То няма смисъл. Аман от ***, писна ни да гласуваме за върли и мастити борци за кокала. Да излязат на политическата сцена нови лица, па тогава ще видим.
100
2
 
3
 
! Отговори
Grozdev преди 11 години
hm...tolkova e prosto, eftino i barzo da stane s bg sms ili bg e-mail...bg matematitzi i bg informatitzi kato nyama da vikame za pomost spetzialistite ot bratski Kitai ili bratska Korea! s bg post i bg preporachani pisma ot bg glasopodavatelite do bg kmetstvata e yasno kato byal bg den, che ne moje da stane. takav obem ot rabota 4 345 000 bg pisma da razkarat po bg adresite dva pati.
99
1
 
2
 
! Отговори
пиянде преди 11 години
а we кажете за кой да гласувам че нещо се обърках?
98
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кунева ще ги е..е много яко да знаете префръгайте се към нея бесепари и гербераси
97
2
 
5
 
! Отговори
до 123 преди 11 години
явно си от женски пол
96
2
 
13
 
! Отговори
Нели преди 11 години
ДОЛУ ГЕРБ И БСП !
95
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб ако не купат изборите са пътници запомнете
94
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
комунист+герберас си е ***
93
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тук има ли гербераси бе
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пари ще се дават ли от Герб
91
3
 
3
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
до 116Въпросът ми е сериозен, ако почти всички са гласували "за", но не е изпълнена бройката за валидност, на какъв принцип ще бъдат игнорирани гласовете, ако приемем, че те са над половин милион.
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а кога ще гласуваме за Герб че ми се гласува много оргазъм получавам
89
0
 
6
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Интересува ме ако няма достатъчен кворум за референдума, какво става ако мнозинството от гласувалите са "за" Белене, но общия им брой е недостатъчен за валидност?