Господа депутати, кой колко пари има във влогове?

След 2 часа спорове данък "лихва" мина окончателно в парламента
Обновена: 15 ное 2012 14:37 | 15 ное 2012 13:21,
141
Господа депутати, кой колко пари има във влогове?
Снимка: архив

Парламентът окончателно прие 10-процентния данък върху лихвите по депозитите. След 2-часови спорове в пленарна зала от 134 гласували депутати 93 бяха „за“, а 41 – „против“.

Още при откриването на днешното заседание Павел Шопов от „Атака” предложи да се коригира заглавието на закона, защото освен ДДС разглежданият от депутатите закон е свързан с доходите на физическите лица.

"Заглавието на този закон се явява неточно и подвеждащо. Направихте юридическо нарушение, което и второкурсник ще разбере”,  обясни той. Предложението не беше прието.

Кирчо Димитров от „Синята коалиция” предложи още по-радикално решение, като поиска да отпадне данъкът, с който се облагат доходите върху лихви по депозитите. „За първи път се налага такъв данък у нас. За пореден път се увеличава данъчното бреме, независимо че правителството е заявявало многократно, че няма да го увеличава”, коментира той. „Приемайки този данък, ще обложим бедните и средната класа, а не богатите”, посочи депутаът.

Кирчо Димитров обясни, че причината хората да кътат и малкото спестени пари е, че в години на криза не виждат възможност да инвестират своите средства и изчакват по-добри времена.

Председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев повтори предложението си от дебатите на първо четене и поиска всички депутати, които говорят по темата, да кажат колко пари на влогове имат. „Нека да кажат от „Синята коалиция” колко влогове имат. Кое е вярно, че този закон ще ощети бедните? Не съм съгласен с това“, категоричен беше той.

„Отляво лансираха една лъжа - че 75 % от влоговете са до 1000 лв.”, коментира Велчев, с което си навлече гнева на БСП.

„Народните представители и другите длъжности си декларират депозитите си в Сметната парата. Нямам против всеки да си декларира влоговете, но тая простотия, която се предлага в момента, няма никакво съдържание”, коментира думите на Велчев левият юрист Михаил Миков.

За думите си Миков получи забележка от председателствящата заседанието Менда Стоянова.

„Г-н Велчев, всички ние попълваме данъчни декларации. Така че репликата не е уместна”, взе отново думата Кирчо Димитров от десницата.

„Справката, която излезе, че над 75 % от влоговете и депозитите в търговските банки са на лица до 1000 лв., е на БНБ. Не вярвам БНБ да дава невярна информация”, коментира Димитров.

„Ние още веднъж удряме бедните. Управляващите да потърсят тези необходими приходи, като насочат усилията си срещу монополите”, посъветва още Димитров.

„Банките знаят хората колко пари в сметката си държат”, каза Георги Анастасов от БСП. „Вие пак натоварвате бедните хора, богатите бълха ги е ухапала. Те знаят къде да си държат парите. Те не ги държат в България”, допълни той. 

Анастасов обясни, че винаги е гласувал против плоския данък по време на управлението на тройната коалиция. И той предложи социален подход при налагането на данъка.

„Това е данъчно мародерство. Управляващите не могат да съберат парите от сивия сектор, акцизи и бандероли и са намерили тука сладкия начин за едни 120 млн. лв. Това е все едно да биеш хора с вързани ръце”, коментира Павел Шопов от „Атака“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: данъклихви от депозити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
2
 
! Отговори
ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ преди 11 години
До До 134Пропускате , че този данук е за физически лица , а всички депотати и богати са с фирми /юридически лица/. Спестявам за училище от заплата си и съм си платил данака вече и пак ли да платя защото спестявам .
127
3
 
1
 
! Отговори
До 134 преди 11 години
До Анонимен Какво да тегля бе умнико аз нямам пари в банката.В банката имат пари богатите и наместо да ги инвестират в производството и да откриват работни места те ги държат на влог за да печелят от лихвите.Така че този закон е един от добрите които парламента прие.За да искаме от държавата първо трябва да дадем.
126
0
 
5
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Е, аз предлагам "Данък лихва по кредит" ЗА БАНКИТЕ...Би бил много по-доходен за държавата... Но срива банковата система...:-DDDDDDD
125
0
 
4
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
...След финансовата криза ултра-богатите придобиват реални материалн блага - ипотекирани имоти, земя и др. Ипотекиращите отново са бедни и в позиция, в която им трябват заеми, за да живеят. ЗАЕМИ, които могат да се придобият ОТ СЪЩАТА ТАЗИ БАНКОВА система.И така, цикълът се повтаря. Парите се обезценяват, кредитите с техните лихви са кръвта на банковата система. Система за трансфер на реални блага от бедните, към богатите.Към тези, които с парите си, могат да определят световния ред...
124
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
...Затова съществуват и финансови кризи... Чрез тях ултра-богатите придобиват материални блага, с метода на финансовата помпа - 1. Наливане на "свежи" ИЗКУСТВЕНИ, ДЪЛГОВИ пари на пазара, 2. Създаване на усещане за икономическо благополучие, чрез ниски лихви по кредитите, 3. Създаване на длъжници, кредитирали малкия си бизнес или ново жилище. 4. Изтегляне на съществуващите пари от пазара, при което всички ИЗКУСТВЕНИ, ДЪЛГОВИ пари губят почва под краката и....Бедняците остават с пръст в уста...
123
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
... Дааа, ама тогава Банките няма да имат изгода да дават кредити и по този начин да поддържат системата - парите, чрез лихвите, да текат от бедните към богатите.Поради същата причина и частното предприемачество е под контрол - чрез закони и банкови правила. Защото произвежда блага. Следователно - трябва да трансферира пари към ултра-богатите, чрез банковата система.Простичко е, като видиш цялата порочна картина....
122
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
...Като казвам, "богати", нямам пред вид Бил Гейтс, с неговите нещастни милиарди долари......Става въпрос за НАИСТИНА богати... Тези НАИСТИНА богати, чрез системата на банките и борсите определят световния ред. Коя държава ще мизерства и коя ще бъде "галена по главата"...Е, вследствие на всичко гореказано, ясно ли е защо държавата дере кожи от бедните, а не вземе, например данък "лихва по кредит" от банките?КАААК само добре звучи: "данък лихва по кредит"...
121
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
...Цялата подсистема на борсите е следствие на решението на неколцина богати в САЩ, през 19 век, че парите не трябва да имат пълно златно покритие, а трябва да са стока. Защото това решение е взето от ВЕЧЕ неприлично забогателите към това време в САЩ от петрол и памук.Тази система продължава и днес.Около 90% от човечеството се ражда бедно. Значи, за да задоволи основните си интереси, трябва да работи за ВЕЧЕ богатите, или да взема кредити от банки, принадлежащи на ВЕЧЕ богатите....
120
0
 
4
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Самият факт, че управляващите си позволяват да дерат още една кожа от около 80% от българския народ показва, че трябва да си ходят. Затова ли ги избрахме? За да скубят от бедните?Банковата система е ситема за трансфер на благата от бедните, към богатите. За да остават богатите - богати във всеки един момент от време. Измислена е от богатите, навремето (19 век), за да може занапред във всички времена, наследниците на богатите да владеят финансово света....
119
1
 
2
 
! Отговори
до 124 преди 11 години
Братчет,можеш ли да сметнеш колко милиона чинии си измил за тези 100 бона,и с колко мм ти си е разширил а..са от консервите с боб и леща или и някой от чуждоземските ти шефове ти е помогнал,(зер то като е за валута еването не се брои) ! И тази азбука в някой европейски или американски *** си я учил !
118
0
 
4
 
! Отговори
СЧЕТОВОДИТЕЛ преди 11 години
СКЪПИ БРАТЯ БЪЛГАРИ 9 ТЕЗИ ОТ 67% КОИТО ИМАТ ВЛОГОВЕ ДО 3 000 лв. НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА БИТИЯ СИ Е БИТ Е........ СИ Е Е......... ??????????СЪЩИТЕ УПРАВНИЦИ СЪЩИТЕ МЕТОДИ !!!!!!!!!
117
0
 
10
 
! Отговори
teofil1964 преди 11 години
Гърция подгони 15.000 милионери със пари в чужди банки.Къде сме ние със 50.000 милионери и къде им са парите крадени от народа.Къде са парите на брат Станишев,брат Велчев и въобще на всички главатари на мафията. Къде е и Българският народ.
116
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tarteite otkade imat doxodi sled kato ne rabotiat no edin den shte vrashtat otkradnatoto s lixvata i sobstvenia si tryd .i tiaxnoto vreme shte otmine .
115
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Публикувайте имената на Грабовите ***, които са гласували против обикновения човек, та да ги знаят за изборите и да ги посрещнат с китки от...тръни и яйца!
114
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
така ли ще се справят с бедността? да кажат какви са техните доходи, да чуем как са затегнали те коланите в кризата
113
1
 
2
 
! Отговори
Vassilev преди 11 години
bg bankite sa napraveni s parite na gartzite ot kreditite na Germany i drugi EU darjavi - zatova pokazvat golemi chisla vlogovete v bg banki, koito sa podstaveni litza na GR banki. taka che,danak na lihvite po depozitite v bg banki sa realno danak na parite na GR hora v BG. s drugi dumi BG pecheli danak lihvi ot EU kreditite na GR, deto sa spokoino polegnali v bg banki . kak taka naprimer v Smolyan ima 20 banki?! v beden region bez nikakvo natzionalno bg proizvodstvo i bg pazar?!
112
5
 
4
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До luckiИ какво сега, имаш 100 бона в банка, правиш си 6000 лева чисти пари на година без да си мърдаш и пръста дори, ама тия 600 лева за годината ти бъркат цялата далавера така ли? Горкия ти, с 100 бона в банката и 5400 чисти пари всяка година... Направо да се разплаче човек.
111
1
 
11
 
! Отговори
lucki преди 11 години
Imam 100 bona v lihva i vzimah 6000 lv na godina i sega trqbva da dam danak 600 lv +lihvata pada na 5 % sled koeto vsichki sa na edno mnenie s men koito jivejat v chujbina e sega nqma da vlagam poveche a ste si gi izteglq i ste si kupq edin apartament v chujbinas postojana lihva 4%.
110
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 113/ смешнико, какви простотии пишеш. Продаваш апартамента си и живееш на квартира, докато закупиш друг според предлагането. Парите си в бурканите ли ще си ги държиш та пишеш простотии. Стоте бона от една изгнила панерка милионер ли те правят.
109
1
 
12
 
! Отговори
vanko преди 11 години
vaprosa ne e dali 6te plati nqkoi 5 lv ili 5000lv ,tapoto e 4e tozi danak e sas zadna data,mi te utre moje da vkarat i drugi zakoni sas zadna data,naprimer da vdignat danaka na imotite sas zadna data,togava dali 6te vi e xubavo???,ok nov danak ama da vaji samo za novite depoziti sled 01.01.2013,